امام فارغ از شئون مادی و معمولی خویش (که نیاز او واضح است) در جایگاه الهی و رهبری اش، نیز به انسان ها نیاز دارد. البته این نیاز او، صرفا به جهت توانایی در پیشبرد اهداف عالی است. حتی خدای متعال نیز علیرغم بی نیازی، می به نوعی نصرت می شود و در متون دینی بسیار این معنا آمده است: (یَنْصُرُونَ اللَّهَ[حشر/8] خدا را یاری می کنند.) (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ[محمد/7] ای کسانی که ایمان آورده اید! اگر (آیین) خدا را یاری کنید، شما را یاری می کند و گامهایتان را استوار می دارد.) و اصولا خدای متعال امور عالم را از طریق اسباب و عوامل طبیعی اداره می کند، بنابراین با مشارکت افراد امور پیش می روند و بدون مشارکت آنها امور دچار وقفه خواهد شد. حضرت علی (ع) در مقابل بی وفایی یاران خویش می فرمایند که حاضرند ده نفر از آنها را با یکی از یاران معاویه عوض کنند![1] و همین نشان می دهد که امام معصوم بدون یاور نمی تواند، امور را بر مدار صحیح قرار دهد. حضرت علی (ع) در آخرین خطبه خود بعد از یادآوری از یاران باوفایشان به شدت بر بالای منبر می گریند: (أَیْنَ إِخْوَانِیَ الَّذِینَ رَکِبُوا الطَّرِیقَ وَ مَضَوْا عَلَی الْحَقِّ أَیْنَ عَمَّارٌ وَ أَیْنَ ابْنُ التَّیِّهَانِ وَ أَیْنَ ذُو الشَّهَادَتَیْنِ وَ أَیْنَ نُظَرَاؤُهُمْ مِنْ إِخْوَانِهِمُ الَّذِینَ تَعَاقَدُوا عَلَی الْمَنِیَّةِ وَ أُبْرِدَ بِرُءُوسِهِمْ إِلَی الْفَجَرَةِ قَالَ ثُمَّ ضَرَبَ بِیَدِهِ عَلَی لِحْیَتِهِ الشَّرِیفَةِ الْکَرِیمَةِ فَأَطَالَ الْبُکَاءَ ثُمَّ قَالَ ( علیهالسلام ) أَوِّهِ عَلَی إِخْوَانِیَ[2] کجا هستند برادران من که بر راه حق رفتند، و با حق در گذشتند کجاست عمّار و کجاست پسر تیهان (مالک بن تیهان انصاری) و کجاست ذو الشّهادتین (خزیمة بن ثابت که پیامبر شهادت او را دو شهادت دانست) و کجایند همانند آنان از برادرانشان که پیمان جانبازی بستند، و سرهایشان را برای ستمگران فرستادند. (پس دست به ریش مبارک گرفت و زمانی طولانی گریست و فرمود) دریغا از برادرانم) بنابراین نیاز امام به یاران توانا و باوفا مساله ای روشن است هر چند این نیاز امام به جهت مسائل شخصی او نیست. و کسر شان امام محسوب نمی شود. و کسانی که متوجه این معنا هستند باید نهایت توان خویش را به کار گیرند و خود را برای کمک رسانی به امام و خدمت در جهت اهداف متعالی او آماده کنند. [1]. خطبه 97 نهج البلاغه. [2]. خطبه 181 نهج البلاغه.
امام فارغ از شئون مادی و معمولی خویش (که نیاز او واضح است) در جایگاه الهی و رهبری اش، نیز به انسان ها نیاز دارد. البته این نیاز او، صرفا به جهت توانایی در پیشبرد اهداف عالی است.
حتی خدای متعال نیز علیرغم بی نیازی، می به نوعی نصرت می شود و در متون دینی بسیار این معنا آمده است:
(یَنْصُرُونَ اللَّهَ[حشر/8] خدا را یاری می کنند.)
(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ[محمد/7] ای کسانی که ایمان آورده اید! اگر (آیین) خدا را یاری کنید، شما را یاری می کند و گامهایتان را استوار می دارد.)
و اصولا خدای متعال امور عالم را از طریق اسباب و عوامل طبیعی اداره می کند، بنابراین با مشارکت افراد امور پیش می روند و بدون مشارکت آنها امور دچار وقفه خواهد شد. حضرت علی (ع) در مقابل بی وفایی یاران خویش می فرمایند که حاضرند ده نفر از آنها را با یکی از یاران معاویه عوض کنند![1] و همین نشان می دهد که امام معصوم بدون یاور نمی تواند، امور را بر مدار صحیح قرار دهد.
حضرت علی (ع) در آخرین خطبه خود بعد از یادآوری از یاران باوفایشان به شدت بر بالای منبر می گریند:
(أَیْنَ إِخْوَانِیَ الَّذِینَ رَکِبُوا الطَّرِیقَ وَ مَضَوْا عَلَی الْحَقِّ أَیْنَ عَمَّارٌ وَ أَیْنَ ابْنُ التَّیِّهَانِ وَ أَیْنَ ذُو الشَّهَادَتَیْنِ وَ أَیْنَ نُظَرَاؤُهُمْ مِنْ إِخْوَانِهِمُ الَّذِینَ تَعَاقَدُوا عَلَی الْمَنِیَّةِ وَ أُبْرِدَ بِرُءُوسِهِمْ إِلَی الْفَجَرَةِ قَالَ ثُمَّ ضَرَبَ بِیَدِهِ عَلَی لِحْیَتِهِ الشَّرِیفَةِ الْکَرِیمَةِ فَأَطَالَ الْبُکَاءَ ثُمَّ قَالَ ( علیهالسلام ) أَوِّهِ عَلَی إِخْوَانِیَ[2] کجا هستند برادران من که بر راه حق رفتند، و با حق در گذشتند کجاست عمّار و کجاست پسر تیهان (مالک بن تیهان انصاری) و کجاست ذو الشّهادتین (خزیمة بن ثابت که پیامبر شهادت او را دو شهادت دانست) و کجایند همانند آنان از برادرانشان که پیمان جانبازی بستند، و سرهایشان را برای ستمگران فرستادند. (پس دست به ریش مبارک گرفت و زمانی طولانی گریست و فرمود) دریغا از برادرانم)
بنابراین نیاز امام به یاران توانا و باوفا مساله ای روشن است هر چند این نیاز امام به جهت مسائل شخصی او نیست. و کسر شان امام محسوب نمی شود.
و کسانی که متوجه این معنا هستند باید نهایت توان خویش را به کار گیرند و خود را برای کمک رسانی به امام و خدمت در جهت اهداف متعالی او آماده کنند.
[1]. خطبه 97 نهج البلاغه.
[2]. خطبه 181 نهج البلاغه.
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهم السلام در دوری شیعیان از گناه نیز تأثیر دارد؟ آیا این درست است که امامان برای گناهان شیعه استغفار می کردند؟
- [سایر] به چه دلایلی بعد از ختم نبوت نیاز به امام معصوم داریم؟
- [آیت الله نوری همدانی] نظرتان را در مورد پوسترهایی که از امامان درست میکنند چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا نمازهای مستحبی یا به طور مثال نماز زیارت که درحرم امامان علیهم السلام خوانده میشود نیاز به وضو دارند؟
- [سایر] ولی فقیه که بمانند امامان معصوم نیست و قطعا اشتباهاتی دارد پس چگونه اطاعت از او درست است؟
- [سایر] معجزه امامان شیعه چیست؟
- [سایر] آیا بدون مراجعه به سنت و تنها با استفاده از قرآن می توانیم نیاز انسان ها به امامان را اثبات کنیم؟
- [سایر] آیا از امامان قبل نصی بر امامت امامان کودک بوده است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اینکه امامان فرموده اند زن باید بخیل باشد یعنی چه؟ من بسیار خسیسم، آیا این درست است؟ اگر نه چه باید کرد؟
- [سایر] چه ضرورتی دارد که امام معصوم باشد و چگونه مشخص میشود که امام معصوم است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :
- [آیت الله سیستانی] اگر برای حرم یکی از امامان ، یا امامزادگان نذر کند و مصرف معیّنی را در نظر نداشته باشد ، باید آن را در تعمیر و روشنائی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند ، و اگر ممکن نشد یا آن حرم بکلی بی نیاز بود ، در راه کمک به زوّار مستمند آن حرم مصرف نماید .
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان نذر کند؛ باید آن را بنا بر احتیاط در تعمیر و روشنائی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.