در روایات بسیاری به این مساله اشاره شده است. و بیان شده است که زمین بدون حجت باقی نخواهد ماند. و اگر حجت نباشد، زمین اهلش را فرو می برد: قَالَ سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الرِّضَا ع هَلْ تَبْقَی الْأَرْضُ بِغَیْرِ إِمَامٍ قَالَ لَا قُلْتُ إِنَّا نُرَوَّی أَنَّهَا لَا تَبْقَی إِلَّا أَنْ یَسْخَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَی الْعِبَادِ قَالَ لَا تَبْقَی إِذاً لَسَاخَت[1] حسن وشاء گوید: از حضرت رضا (ع) پرسیدم آیا زمین بدون امام باقی ماند؟ فرمود: نه. گفتم چنین روایت نموده اند که باقی نماند در حالی که خدا بر بندگانش خشم گرفته باشد فرمود: خیر نماند در این صورت در هم فرو ریزد. عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ یُونُسَ وَ سَعْدَانَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ إِنَّ الْأَرْضَ لَا تَخْلُو إِلَّا وَ فِیهَا إِمَامٌ کَیْمَا إِنْ زَادَ الْمُؤْمِنُونَ شَیْئاً رَدَّهُمْ وَ إِنْ نَقَصُوا شَیْئاً أَتَمَّهُ لَهُمْ؛[2] راوی اسحاق بن عمّار گوید از امام صادق علیه السلام شنیدم میفرمود هرگز زمین و جامعه بشری خالی از حجّت و از ولایت کبری و امام نخواهد بود زیرا حجّت و امام واسطه فیوضات الهی و غرض از خلقت و نظام هستی است از جمله آثار بیشمار وجود حجّت و امام آنست که چنانچه مردم در دین اسلام و در احکام قرآن تصرّف نمایند و بطور بدعت و عمد بر احکام آن بیفزایند و یا از نظر جهل و قصور نظر تصرّف شود امام باید نقص را رفع نماید و بمردم اعلام کند و چنانچه از اجرای بعض احکام سرپیچی نمایند مردم را الزام باجراء آن نماید. ( عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع):قَالَ مَا زَالَتِ الْأَرْضُ إِلَّا وَ لِلَّهِ فِیهَا الْحُجَّةُ یُعَرِّفُ الْحَلَالَ وَ الْحَرَامَ وَ یَدْعُو النَّاسَ إِلَی سَبِیلِ ال؛[3] امام صادق (ع) زمین از بین نمی رود مگر اینکه حجت خداوند در زمین باقی است ، که حلال و حرام را بر مردم بشناساند و مردم را به راه خدا دعوت کند.) ( قَالَ إِنَّ اللَّهَ لَمْ یَدَعِ الْأَرْضَ بِغَیْرِ عَالِمٍ وَ لَوْ لَا ذَلِکَ لَمْ یُعْرَفِ الْحَقُّ مِنَ الْبَاطِلِ؛[4] امام صادق (ع) فرمود: خداوند زمین را بدون عالم رها نمی کند ، اگر عالم در زمین نباشد حق از باطل تشخیص داده نمی شود). [1]. الکافی، ج1، ص179. [2]. کافی ج 1 ص 178. [3]. همان. [4]. همان.
در روایات بسیاری به این مساله اشاره شده است. و بیان شده است که زمین بدون حجت باقی نخواهد ماند. و اگر حجت نباشد، زمین اهلش را فرو می برد:
قَالَ سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الرِّضَا ع هَلْ تَبْقَی الْأَرْضُ بِغَیْرِ إِمَامٍ قَالَ لَا قُلْتُ إِنَّا نُرَوَّی أَنَّهَا لَا تَبْقَی إِلَّا أَنْ یَسْخَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَی الْعِبَادِ قَالَ لَا تَبْقَی إِذاً لَسَاخَت[1] حسن وشاء گوید: از حضرت رضا (ع) پرسیدم آیا زمین بدون امام باقی ماند؟ فرمود: نه. گفتم چنین روایت نموده اند که باقی نماند در حالی که خدا بر بندگانش خشم گرفته باشد فرمود: خیر نماند در این صورت در هم فرو ریزد.
عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ یُونُسَ وَ سَعْدَانَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ إِنَّ الْأَرْضَ لَا تَخْلُو إِلَّا وَ فِیهَا إِمَامٌ کَیْمَا إِنْ زَادَ الْمُؤْمِنُونَ شَیْئاً رَدَّهُمْ وَ إِنْ نَقَصُوا شَیْئاً أَتَمَّهُ لَهُمْ؛[2] راوی اسحاق بن عمّار گوید از امام صادق علیه السلام شنیدم میفرمود هرگز زمین و جامعه بشری خالی از حجّت و از ولایت کبری و امام نخواهد بود زیرا حجّت و امام واسطه فیوضات الهی و غرض از خلقت و نظام هستی است از جمله آثار بیشمار وجود حجّت و امام آنست که چنانچه مردم در دین اسلام و در احکام قرآن تصرّف نمایند و بطور بدعت و عمد بر احکام آن بیفزایند و یا از نظر جهل و قصور نظر تصرّف شود امام باید نقص را رفع نماید و بمردم اعلام کند و چنانچه از اجرای بعض احکام سرپیچی نمایند مردم را الزام باجراء آن نماید.
( عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع):قَالَ مَا زَالَتِ الْأَرْضُ إِلَّا وَ لِلَّهِ فِیهَا الْحُجَّةُ یُعَرِّفُ الْحَلَالَ وَ الْحَرَامَ وَ یَدْعُو النَّاسَ إِلَی سَبِیلِ ال؛[3] امام صادق (ع) زمین از بین نمی رود مگر اینکه حجت خداوند در زمین باقی است ، که حلال و حرام را بر مردم بشناساند و مردم را به راه خدا دعوت کند.)
( قَالَ إِنَّ اللَّهَ لَمْ یَدَعِ الْأَرْضَ بِغَیْرِ عَالِمٍ وَ لَوْ لَا ذَلِکَ لَمْ یُعْرَفِ الْحَقُّ مِنَ الْبَاطِلِ؛[4] امام صادق (ع) فرمود: خداوند زمین را بدون عالم رها نمی کند ، اگر عالم در زمین نباشد حق از باطل تشخیص داده نمی شود).
[1]. الکافی، ج1، ص179.
[2]. کافی ج 1 ص 178.
[3]. همان.
[4]. همان.
- [سایر] آیا برای کره زمین در رابطه با ماه، شروق متعددی است یا اینکه فقط یک طلوع و غروب برای کل کره زمین می باشد؟
- [سایر] شب قدر در کره زمین چند شب است؟
- [سایر] مگر کره زمین گرد نیست؟ و قبله در قسمتی از آن پس می توان به هر جهت نماز خواند چون بالأخره در آن قسمت کره زمین به قبله می رسیم.
- [آیت الله بهجت] اگر راستای خانه ی کعبه را عمود بر سطح زمین امتداد دهیم از آن سمت دیگر کره ی زمین خارج می شود. با توجه به این که فضای بالا و پایین کعبه در حکم خود کعبه است، افرادی که در آن سوی کره ی زمین زندگی می کنند به سمت امتداد کعبه که به آن ها نزدیک تر است نماز بخوانند یا به سمتی که آن ها را از روی سطح کره ی زمین به کعبه وصل می کند؟
- [سایر] حشر انسان هایی که خارج از زمین مثلا کره ماه فوت می کنند چگونه است؟
- [سایر] آیا قبل از حضرت آدم(ع) انسانهایی بر روی کره زمین وجود داشته اند؟
- [سایر] آیا قیامت فقط برای کره ی زمین است ؟ پس کرات دیگر چه ؟
- [سایر] اختلاف شب قدر در نقاط مختلف کره زمین چه نتیجه ای دارد؟
- [سایر] طبق متون زرتشت، خلقت کره زمین و دریاها چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا عذاب در زمان حضرت نوح(ع) همه کره زمین را در بر گرفت یا نه؟ اگر همه کره زمین را در بر گرفت آیا حضرت نوح(ع) از کل نژادهای کره زمین در کشتی برده بود؟ اگر بردند آیا کل نژادهای موجودات در منطقه حضرت نوح(ع) موجود بوده یا خیر؟ به عنوان مثال آیا انسان سفید و سیاه و زرد پوست در کشتی آن حضرت موجود بوده که بگوییم این انسانهای فعلی از آن نسل میباشند؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده وقتی امام تشهد رکعت آخر را می تواند برخیزد و نماز را تمام کند و یا انگشتان دست و سینة پا را به زمین بگذارد و زانو ها را بلند نگهدارد و صبر کند تا امام سلام نماز بگوید و بعد برخیزد . شرائط امام جماعت
- [آیت الله سیستانی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده بهتر آن است که وقتی امام تشهّد رکعت آخر را میخواند ، انگشتان دست و سینه پا را به زمین بگذارد ، و زانوها را بلند نگهدارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد . و اگر در همان جا بخواهد قصد انفراد نماید مانعی ندارد . شرائط امام جماعت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است در موقع ایستادن هردو پا روی زمین باشد ولی لازم نیست سنگینی بدن روی هردو پا باشد و اگر روی یک پا هم باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده وقتی امام تشهّد رکعت آخر را می خواند می تواند نیّت فرادی کند و برخیزد و نماز را تمام کند و یا انگشتان دست و سینه پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگهدارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده، بنا بر احتیاط واجب باید وقتی امام تشهّد رکعت آخر را میخواند، انگشتان دست و سینهی پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگه دارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.
- [امام خمینی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده وقتی امام تشهد رکعت آخر را می خواند می تواند برخیزد و نماز را تمام کند و یا انگشتان دست، و سینه پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگه دارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در رکعت دوم به امام اقتدا کرده، میتواند هنگامی که امام تشهّد رکعت آخر را میخواند، برخیزد و نماز را تمام کند و یا انگشتان دست و سینه پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگهدارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در رکعت دوم اقتدا کند قنوت و تشهد را با امام می خواند و احتیاط آن است که موقع خواندن تشهد زانوها را از زمین بلند کند و تنها انگشتان دست و سینه پا را بر زمین بگذارد (و به صورت نیمه خیز بنشیند) و بعد از تشهد امام برخیزد و حمد و سوره بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد، حمد را تمام کند و در رکوع، خود را به امام برساند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که یک رکعت از امام عقب مانده، وقتی امام تشهّد را می خواند احتیاط آن است که زانوها را از زمین بلند کند و انگشتان دست و سینه پا را بر زمین بگذارد و بنابر احتیاط مستحب همراه او تشهّد بخواند، یا ذکر بگوید و اگر تشهّد آخر است باید صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد و ادامه دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که از امام عقب مانده، وقتی امام تشهد رکعت آخر را میخواند اگر در رکعتی باشد که تشهد ندارد، تشهد را با امام میخواند و بنا بر احتیاط انگشتان دست و سینه پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند نگهدارد و صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید و بعد برخیزد و رکعت آخر را بخواند، ولی میتواند قصد فرادی کند و تشهد نخوانده برخیزد. شرایط امام جماعت