با توجه به شبهات و تحریف هایی که در اسلام رخ داده، چگونه آن را مستحکم و الهی می دانیم؟
مسیر زندگی بشر، مسیری هموار و بی چالش نیست. بلکه در این مسیر، دست اندازهای بسیاری قرار داده شده است تا حقیقت درونی هر فرد را بر ملا نماید. در واقع بشر در زندگی خود، همیشه مخاطب دو دعوت از سوی جنود رحمانی و جنود شیطانی است، تا استقامتش در ایمان و عملی کردن ادعایش، ظهور یابد. از همین زاویه نگاه، چرایی اذن خدای متعال به شیطان برای ایجاد شبهات فهمیده می شود. خدای متعال در کنار ارسال رسولان برای دعوت بشر به سمت حقیقت، دست جناح شیطانی را باز گذاشته و اجازه داده است که آنان نیز با سخنانی فریبنده و آراسته، کسانی که حقیقتا مومن نیستند را به دنبال خود بکشانند: (وَ کَذلِکَ جَعَلْنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیاطینَ الْإِنْسِ وَ الْجِنِّ یُوحی‌ بَعْضُهُمْ إِلی‌ بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُوراً وَ لَوْ شاءَ رَبُّکَ ما فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ ما یَفْتَرُونَ  * وَ لِتَصْغی‌ إِلَیْهِ أَفْئِدَةُ الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَ لِیَرْضَوْهُ وَ لِیَقْتَرِفُوا ما هُمْ مُقْتَرِفُونَ[انعام/112-113] اینچنین در برابر هر پیامبری، دشمنی از شیاطین انس و جنّ قرار دادیم آنها بطور سری (و درگوشی) سخنان فریبنده و بی‌ اساس (برای اغفال مردم) به یکدیگر می ‌گفتند و اگر پروردگارت می‌ خواست، چنین نمی‌ کردند (و می‌ توانست جلو آنها را بگیرد .) بنا بر این، آنها و تهمتهایشان را به حال خود واگذار! نتیجه (وسوسه‌ های شیطان و تبلیغات شیطان‌ صفتان) این خواهد شد که دلهای منکران قیامت، به آنها متمایل گردد و به آن راضی شوند و هر گناهی که بخواهند، انجام دهند.) اما فعالیت های شیطان هرگز نمی تواند مومنان حقیقی را از راه باز دارد! چرا که تمام القاهای شیطانی، باطل می شوند و تنها کسانی از آن القاها تبعیت می کنند، که حق جو نیستند. بلکه به دنبال بهانه ای می گردند تا زشتکاری های خویش را توجیه کنند و برای این کار از سخنان فریبنده شیطان استفاده می کنند: (وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِکَ مِنْ رَسُولٍ وَ لا نَبِیٍّ إِلاَّ إِذا تَمَنَّی أَلْقَی الشَّیْطانُ فی‌ أُمْنِیَّتِهِ فَیَنْسَخُ اللَّهُ ما یُلْقِی الشَّیْطانُ ثُمَّ یُحْکِمُ اللَّهُ آیاتِهِ وَ اللَّهُ عَلیمٌ حَکیمٌ[حج/52] هیچ پیامبری را پیش از تو نفرستادیم مگر اینکه هر گاه آرزو می‌ کرد (و طرحی برای پیشبرد اهداف الهی خود می‌ ریخت)، شیطان القائاتی در آن می‌ کرد امّا خداوند القائات شیطان را از میان می‌ برد، سپس آیات خود را استحکام می ‌بخشید و خداوند علیم و حکیم است.) بدعت ها و انحراف ها نیز همین گونه است. خدای متعال همیشه اساس حق را در جامعه بشری، با به کار گیری اولیای خویش حفظ می کند و اگر کسی واقعا طلب حق باشد، به آن نایل خواهد آمد. اما آنان که در دلشان ایمانی حقیقی وجود ندارد، و هوا پرست هستند، اسیر شیطان شده و از باطل تبعیت می کنند. که حضرت علی (ع) می فرمایند: همانا آغاز پدید آمدن فتنه ‌ها، هوا پرستی، و بدعت گذاری در احکام آسمانی است، نوآوری‌ هایی که قرآن با آن مخالف است.؟ پس هر آنچه درباره نیاز بشر به دین، و فطری بودن آن و مستحکم بودن و عقلانی بودنش گفته می شود، درباره دین اصیل و تحریف نیافته است. که خدای متعال آن را برای بشر حفظ می کند. و در دسترس بشر است. هر چند که در کنار آن، ادیانی با انواع و اقسام آلودگی ها و انحراف ها بروز می یابند و کسانی را به خود مشغول می کنند.   [1]: نهج البلاغه، خطبه 50
عنوان سوال:

با توجه به شبهات و تحریف هایی که در اسلام رخ داده، چگونه آن را مستحکم و الهی می دانیم؟


پاسخ:

مسیر زندگی بشر، مسیری هموار و بی چالش نیست. بلکه در این مسیر، دست اندازهای بسیاری قرار داده شده است تا حقیقت درونی هر فرد را بر ملا نماید.

در واقع بشر در زندگی خود، همیشه مخاطب دو دعوت از سوی جنود رحمانی و جنود شیطانی است، تا استقامتش در ایمان و عملی کردن ادعایش، ظهور یابد.

از همین زاویه نگاه، چرایی اذن خدای متعال به شیطان برای ایجاد شبهات فهمیده می شود. خدای متعال در کنار ارسال رسولان برای دعوت بشر به سمت حقیقت، دست جناح شیطانی را باز گذاشته و اجازه داده است که آنان نیز با سخنانی فریبنده و آراسته، کسانی که حقیقتا مومن نیستند را به دنبال خود بکشانند:

(وَ کَذلِکَ جَعَلْنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیاطینَ الْإِنْسِ وَ الْجِنِّ یُوحی‌ بَعْضُهُمْ إِلی‌ بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُوراً وَ لَوْ شاءَ رَبُّکَ ما فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَ ما یَفْتَرُونَ  * وَ لِتَصْغی‌ إِلَیْهِ أَفْئِدَةُ الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَ لِیَرْضَوْهُ وَ لِیَقْتَرِفُوا ما هُمْ مُقْتَرِفُونَ[انعام/112-113] اینچنین در برابر هر پیامبری، دشمنی از شیاطین انس و جنّ قرار دادیم آنها بطور سری (و درگوشی) سخنان فریبنده و بی‌ اساس (برای اغفال مردم) به یکدیگر می ‌گفتند و اگر پروردگارت می‌ خواست، چنین نمی‌ کردند (و می‌ توانست جلو آنها را بگیرد .) بنا بر این، آنها و تهمتهایشان را به حال خود واگذار! نتیجه (وسوسه‌ های شیطان و تبلیغات شیطان‌ صفتان) این خواهد شد که دلهای منکران قیامت، به آنها متمایل گردد و به آن راضی شوند و هر گناهی که بخواهند، انجام دهند.)

اما فعالیت های شیطان هرگز نمی تواند مومنان حقیقی را از راه باز دارد! چرا که تمام القاهای شیطانی، باطل می شوند و تنها کسانی از آن القاها تبعیت می کنند، که حق جو نیستند. بلکه به دنبال بهانه ای می گردند تا زشتکاری های خویش را توجیه کنند و برای این کار از سخنان فریبنده شیطان استفاده می کنند:

(وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِکَ مِنْ رَسُولٍ وَ لا نَبِیٍّ إِلاَّ إِذا تَمَنَّی أَلْقَی الشَّیْطانُ فی‌ أُمْنِیَّتِهِ فَیَنْسَخُ اللَّهُ ما یُلْقِی الشَّیْطانُ ثُمَّ یُحْکِمُ اللَّهُ آیاتِهِ وَ اللَّهُ عَلیمٌ حَکیمٌ[حج/52] هیچ پیامبری را پیش از تو نفرستادیم مگر اینکه هر گاه آرزو می‌ کرد (و طرحی برای پیشبرد اهداف الهی خود می‌ ریخت)، شیطان القائاتی در آن می‌ کرد امّا خداوند القائات شیطان را از میان می‌ برد، سپس آیات خود را استحکام می ‌بخشید و خداوند علیم و حکیم است.)

بدعت ها و انحراف ها نیز همین گونه است. خدای متعال همیشه اساس حق را در جامعه بشری، با به کار گیری اولیای خویش حفظ می کند و اگر کسی واقعا طلب حق باشد، به آن نایل خواهد آمد. اما آنان که در دلشان ایمانی حقیقی وجود ندارد، و هوا پرست هستند، اسیر شیطان شده و از باطل تبعیت می کنند. که حضرت علی (ع) می فرمایند: همانا آغاز پدید آمدن فتنه ‌ها، هوا پرستی، و بدعت گذاری در احکام آسمانی است، نوآوری‌ هایی که قرآن با آن مخالف است.؟

پس هر آنچه درباره نیاز بشر به دین، و فطری بودن آن و مستحکم بودن و عقلانی بودنش گفته می شود، درباره دین اصیل و تحریف نیافته است. که خدای متعال آن را برای بشر حفظ می کند. و در دسترس بشر است. هر چند که در کنار آن، ادیانی با انواع و اقسام آلودگی ها و انحراف ها بروز می یابند و کسانی را به خود مشغول می کنند.
 
[1]: نهج البلاغه، خطبه 50





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین