پیامبر خدا (ص) در حدیثی که مورد قبول شیعه و سنی است، فرمودند: قَالَ إِنِّی تَارِکٌ فِیکُمْ ثَقَلَیْنِ مَا إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِی أَحَدُهُمَا أَعْظَمُ مِنَ الْآخَرِ وَ هُوَ کِتَابُ اللَّهِ حَبْلٌ مَمْدُودٌ مِنَ السَّمَاءِ إِلَی الْأَرْضِ وَ عِتْرَتِی أَهْلُ بَیْتِی لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّی یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ فَانْظُرُوا کَیْفَ تَخْلُفُونِّی فِی عِتْرَتِی؛[1] من میان شما دو چیز گران میگذارم تا چنک بآنها بزنید بعد از من، گمراه نخواهید شد یکی از دیگری بزرگتر است کتاب خدا است که ریسمان آویخته از آسمان بزمین است و عترت من اهل بیتم از یک دیگر جدا نمیشوند تا در حوض کوثر بر من وارد شوند دقت کنید چگونه با اهل بیت من رفتار میکنید. در قرآن مجید، مزد رسالت پیامبر (ص) که فایده ای برای خودمان است، دوستی اهل بیت بیان شده است: قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی؛(شوری 23) بگو: بر این رسالت مزدی از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمیخواهم. اما عده ای در میان مسلمانان با نفاق نفوذ کردند، تا جایی که هنوز پیامبر (ص) در جامعه حضور داشت، که جفای به اهل بیت را به اوج رسانده بودند، تا آن جا که پیامبر (ص) در منبر عمومی از ناسزا گفتن به حضرت علی (ع) نهی می کند![2] بگذریم که بعد از پیامبر (ص) این مصیبت را به اوج خود رساندند، تا آنجا که خودشان این گونه وضعیت را توصیف می کنند: ما خانواده پیوسته مظلوم و مقهور و ستم کشیده و بیمناک از دست ستمگرانیم. از زمان درگذشت پیامبر صلی الله علیه و آله خداوند حاکم خواهد بود بین ما و ستمگرانمان. آنها که بار گران خود را بر دوش ما نهادند و مردم را علیه ما شورانیدند و سهم و بهره ما را از خمس و غنائم جلوگیری نمودند و مادرمان فاطمه علیها السلام را از ارث پدرش محروم کردند و ... .[3] امروز نیز این توطئه ها تمام نشده، و به هر بهانه ای می خواهند رابطه مسلمانان با اهل بیت (علیهم السلام) را قطع کنند. اما آنکه سخن پیامبر (ص) را در گوش خود دارد، می داند که دست به دامان اهل بیت بودن، یعنی تمسک به آن راه نجاتی که پیامبر (ص) معرفی نموده و با این تمسک از گمراهی نجات می یابد. [1]. بحار الأنوار، ج23، ص108. [2]. فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج3، ص: 2. [3]. بحار الأنوار ج10، ص: 142.
پیامبر خدا (ص) در حدیثی که مورد قبول شیعه و سنی است، فرمودند:
قَالَ إِنِّی تَارِکٌ فِیکُمْ ثَقَلَیْنِ مَا إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِی أَحَدُهُمَا أَعْظَمُ مِنَ الْآخَرِ وَ هُوَ کِتَابُ اللَّهِ حَبْلٌ مَمْدُودٌ مِنَ السَّمَاءِ إِلَی الْأَرْضِ وَ عِتْرَتِی أَهْلُ بَیْتِی لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّی یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ فَانْظُرُوا کَیْفَ تَخْلُفُونِّی فِی عِتْرَتِی؛[1] من میان شما دو چیز گران میگذارم تا چنک بآنها بزنید بعد از من، گمراه نخواهید شد یکی از دیگری بزرگتر است کتاب خدا است که ریسمان آویخته از آسمان بزمین است و عترت من اهل بیتم از یک دیگر جدا نمیشوند تا در حوض کوثر بر من وارد شوند دقت کنید چگونه با اهل بیت من رفتار میکنید.
در قرآن مجید، مزد رسالت پیامبر (ص) که فایده ای برای خودمان است، دوستی اهل بیت بیان شده است:
قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی؛(شوری 23) بگو: بر این رسالت مزدی از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمیخواهم.
اما عده ای در میان مسلمانان با نفاق نفوذ کردند، تا جایی که هنوز پیامبر (ص) در جامعه حضور داشت، که جفای به اهل بیت را به اوج رسانده بودند، تا آن جا که پیامبر (ص) در منبر عمومی از ناسزا گفتن به حضرت علی (ع) نهی می کند![2]
بگذریم که بعد از پیامبر (ص) این مصیبت را به اوج خود رساندند، تا آنجا که خودشان این گونه وضعیت را توصیف می کنند:
ما خانواده پیوسته مظلوم و مقهور و ستم کشیده و بیمناک از دست ستمگرانیم. از زمان درگذشت پیامبر صلی الله علیه و آله خداوند حاکم خواهد بود بین ما و ستمگرانمان. آنها که بار گران خود را بر دوش ما نهادند و مردم را علیه ما شورانیدند و سهم و بهره ما را از خمس و غنائم جلوگیری نمودند و مادرمان فاطمه علیها السلام را از ارث پدرش محروم کردند و ... .[3]
امروز نیز این توطئه ها تمام نشده، و به هر بهانه ای می خواهند رابطه مسلمانان با اهل بیت (علیهم السلام) را قطع کنند.
اما آنکه سخن پیامبر (ص) را در گوش خود دارد، می داند که دست به دامان اهل بیت بودن، یعنی تمسک به آن راه نجاتی که پیامبر (ص) معرفی نموده و با این تمسک از گمراهی نجات می یابد.
[1]. بحار الأنوار، ج23، ص108.
[2]. فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج3، ص: 2.
[3]. بحار الأنوار ج10، ص: 142.
- [سایر] وهابیت در مورد توسل چه دیدگاهی دارد؟
- [سایر] از دیدگاه وهابیون توسل چه حکمی دارد؟
- [سایر] وهابیون درباره توسل چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] آیا در وهابیت نمونه هایی از توسل دیده شده است؟
- [سایر] آیا نمونه هایی از توسل وهابیت وجود دارد؟
- [سایر] منظور از توسل چیست؟ چرا وهابیت آن را شرک می دانند؟
- [سایر] آیا اگر مسلمانان به جای دعا و توسل، به تلاش و کوشش می پرداختند، موفق تر نبودند؟
- [سایر] چرا حضرت امام (ره) در جنگ عراق علیه ایران در نهایت صلح را پذیرفتند؟
- [سایر] آیت الله بهجت به شبهه وهابیت که بوسیدن ضریح و توسل به ائمه شرک است، چه پاسخی دادند؟
- [سایر] نظر حضر تعالی در رابطه با تلاش دشمنان برای ایجاد جنگ عقیدتی و طائفه ای میان مسلمانان چیست ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم مسأله سابق درباره کسانی است که در میدان جنگ کشته شده باشند، یعنی پیش از آن که مسلمانان به او برسند جان داده است، اما اگر به او برسند و زنده باشد، یا به صورت مجروح او را از میدان جنگ خارج سازند و در بیمارستان یا غیر آن از دنیا برود، گرچه ثواب شهیدان را دارد ولی حکم فوق شامل حال آنها نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جنگ با کسانی که بر امام معصوم علیهالسلام خروج کنند جایز است ولی اگر ناصبی نباشند اموال آنها را بدون جنگ نمیتوان تصاحب کرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حسن سلوک و رفتار مسلمان با بیگانه و مسلمان، باید بر اساس تعالیم اسلام در نهایت اعتدال و خیرخواهی برای همه خلق باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .تصرف در اموال کفّار حربی که در حال جنگ با مسلمانان هستند, جایز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مسلمانان با رضایت امام علیهالسلام با کافران جنگ کنند و غنایمی در جنگ بدست آورند، مخارجی را که بعد از بدستآوردن غنایم برای نگهداری یا حمل و نقل آن انجام داده و نیز مقداری را که امام علیهالسلام صلاح میداند به مصرفی برساند و اموال ممتاز و برجسته همچون وسایل جنگی فوقالعاده و اموال اختصاصی پادشاهان و حکمرانان که مخصوص امام علیهالسلام میباشد، از غنیمت کنار گذاشته و خمس بقیه را میپردازند و آنچه در زمان غیبت امام علیهالسلام در جنگ با کافران یا در هنگام دفاع از هجوم آنان به کشور اسلامی گرفته میشود خمس دارد، مرتد فطری یعنی کسی که در هنگام ولادت مسلمان بشمار آمده و پس از بلوغ کافر گردد، در این مسأله همچون دیگر کافران میباشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر مسلمانان به امر امام علیهالسلام با کفّار جنگ کنند ، و چیزهائی در جنگ بدست آورند ، به آنها غنیمت گفته میشود . که باید چیزهائی که مخصوص به امام است از غنیمت کنار بگذارند ، و خمس بقیه آن را بدهند ، و در ثبوت خمس بر غنیمت فرقی میان منقول ، و غیر منقول نیست ، ولی زمینهائی که از انفال نیست مال عموم مسلمین است ، هر چند جنگ به اذن امام علیهالسلام نباشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جنگهای امروز که میدانهای جنگ وسعت دارد و گاه کیلومترها یا فرسخها مسافت را در بر می گیرد و گلوله های دشمن و مانند آن تا مسافت زیادی می رسد، تمام این صحنه که مرکز تجمع سربازان است میدان جنگ محسوب می شود، ولی اگر دشمن بوسیله بمباران افرادی را دور از جبهه های جنگ به قتل برساند احکام بالا در مورد آنها جاری نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] مرتبة سوّم توّسل به زور وجبر است ، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمی کند یا واجب را بجا نمی آورد مگر با اعمال زور وجبر ، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند .
- [امام خمینی] مرتبه سوم توسل به زور و جبر است، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمیکند یا واجب را به جا نمیآورد مگر با اعمال زور و جبر، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اموال منقولی که از میدان جنگ به عنوان غنیمت گرفته میشود, خمس دارد و اموال غیر منقول آن, خمس ندارد .