با استناد به قرآن، مسلم است که در عالم، تحقیقاً دو نفخه صور، اتفاق می افتد، نفخۀ اول، زمانی است که عمر دنیا تمام شده و به وسیلۀ آن تمام موجودات زندۀ از بین می روند.(1) در نفخۀ بعد که به نفخۀ حیات مشهور است، همۀ زنده می شوند.(2) هر دو نفخه به طور ناگهانی اتفاق می افتد و فاصلۀ بین دو نفخه نیز، معلوم نیست. در برخی از روایات، این فاصله چهل سال ذکر شده است که معیار سنجش آن مشخص نیست.(3) بنابراین، با نفخ صور اول، مردم و تمام موجودات زنده از بین می روند و این اتفاقات هولناک بعد از مرگ همگانی، در جهان واقع می شود. بعد از این نفخ است که همۀ انسان ها زنده می شوند.(4) و سراسیمه و هراسان همانند ملخ ها و پروانگان که به سرعت در هوا منتشر می شوند،(5) با سرعت به سوی محضر الهی روانه می گردند.(6) در آن عالم حقایق آشکار می شود.(7) و بعد از رسیدگی به حال همۀ انسان ها هر کس به سوی جایگاه ابدیش، می رود. بر اساس این آیه که فرمود: وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلاَّ مَنْ شاءَ اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فیهِ أُخْری فَإِذا هُمْ قِیامٌ یَنْظُرُونَ(8) و در (صور) دمیده می شود، پس همه کسانی که در آسمانها و زمینند می میرند، مگر کسانی که خدا بخواهد سپس بار دیگر در (صور) دمیده می شود، ناگهان همگی به پا می خیزند و در انتظار (حساب و جزا) هستند. از تعبیر ذیل آیه معلوم می شود که گویا بعد از انجام صور اول ومرگ عموم حتی اسرافیل خداوند اورا دوباره زنده نموده واو در صور می دمد تا همگان دوباره زنده شوند . (9) پس صور دوم نیز توسط جناب اسرافیل خواهد بود. پی نوشت ها : 1. زمر،(39) آیه 68، “ 2. یس،(36) آیه 51، ” 3. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا، ج 19، ص 540 و 542٫. 4. کهف،(18) آیه 45؛ نحل،(16) آیه 77؛ قمر،(54) آیه50 . 5. قارعه، (101) آیه 4؛(54) آیه قمر7. 6. یس، (36) آیه 51 ؛ نباء(78) آیه18. 7. ابراهیم،(14) آیه 21؛ الحاقه،(69) آیه18. 8. زمر (39) آیه 65. 9. مکارم ، تفسیر نمونه، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا ، ج19، ص 543.
با استناد به قرآن، مسلم است که در عالم، تحقیقاً دو نفخه صور، اتفاق می افتد، نفخۀ اول، زمانی است که عمر دنیا تمام شده و به وسیلۀ آن تمام موجودات زندۀ از بین می روند.(1) در نفخۀ بعد که به نفخۀ حیات مشهور است، همۀ زنده می شوند.(2)
هر دو نفخه به طور ناگهانی اتفاق می افتد و فاصلۀ بین دو نفخه نیز، معلوم نیست. در برخی از روایات، این فاصله چهل سال ذکر شده است که معیار سنجش آن مشخص نیست.(3)
بنابراین، با نفخ صور اول، مردم و تمام موجودات زنده از بین می روند و این اتفاقات هولناک بعد از مرگ همگانی، در جهان واقع می شود.
بعد از این نفخ است که همۀ انسان ها زنده می شوند.(4) و سراسیمه و هراسان همانند ملخ ها و پروانگان که به سرعت در هوا منتشر می شوند،(5) با سرعت به سوی محضر الهی روانه می گردند.(6) در آن عالم حقایق آشکار می شود.(7) و بعد از رسیدگی به حال همۀ انسان ها هر کس به سوی جایگاه ابدیش، می رود.
بر اساس این آیه که فرمود:
وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْأَرْضِ إِلاَّ مَنْ شاءَ اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فیهِ أُخْری فَإِذا هُمْ قِیامٌ یَنْظُرُونَ(8)
و در (صور) دمیده می شود، پس همه کسانی که در آسمانها و زمینند می میرند، مگر کسانی که خدا بخواهد سپس بار دیگر در (صور) دمیده می شود، ناگهان همگی به پا می خیزند و در انتظار (حساب و جزا) هستند.
از تعبیر ذیل آیه معلوم می شود که گویا بعد از انجام صور اول ومرگ عموم حتی اسرافیل خداوند اورا دوباره زنده نموده واو در صور می دمد تا همگان دوباره زنده شوند . (9) پس صور دوم نیز توسط جناب اسرافیل خواهد بود.
پی نوشت ها :
1. زمر،(39) آیه 68، “
2. یس،(36) آیه 51، ”
3. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا، ج 19، ص 540 و 542٫.
4. کهف،(18) آیه 45؛ نحل،(16) آیه 77؛ قمر،(54) آیه50 .
5. قارعه، (101) آیه 4؛(54) آیه قمر7.
6. یس، (36) آیه 51 ؛ نباء(78) آیه18.
7. ابراهیم،(14) آیه 21؛ الحاقه،(69) آیه18.
8. زمر (39) آیه 65.
9. مکارم ، تفسیر نمونه، نشر دار الکتب الاسلامیه تهران، بی تا ، ج19، ص 543.
- [سایر] فرق مرگی که در این دنیا اتفاق می افتد با مرگی که در نفخ صور اتفاق می افتد در چیست ؟
- [سایر] با دمیده شدن صور اسرافیل آیا روح انسان همانند سایر موجودات می میرد و یا زنده است ؟
- [سایر] در مورد نابودی شیطان دو دیدگاه است: 1-نابودی پس از نفخ صور 2-نابودی به دست امام زمان پس از ظهور ایشان؟ کدام یک از این دیدگاه ها محتمل تر است و اگر دیدگاه اول است با محدود بودن زمان شیطان در دنیا منافات دارد با توجه به اینکه نفخ صور از نشانه های پایان دنیا است.
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. میخواستم بپرسم که ما چطوری هنگام ظهور از فرج امام مطلع میشیم؟امام زمان بعد از ظهور مثه بقیه امام ها حکومت میکنند تا لحظه شهادت؟ این قیامت کی برپا میشه منظورم نفخ صور؟
- [سایر] چگونگی نفخ روح در انسان را شرح دهید؟
- [سایر] آیا روح زمانی که در نفخ میدمند از بین میرود یا روح یک حقیقت جاودانه است؟
- [سایر] صور اول و دوم و اسرافیل چیست؟
- [سایر] سلام ایا مصرف پودر زردچوبه به صورت خام ضرری نداره وبرای نفخ شکم وصدای شکم چی خوبه
- [آیت الله مکارم شیرازی] چگونه است که وقف در بعضی صور مثل وقف مسجد ایقاع محسوب میشود؟
- [آیت الله بروجردی] حکم ظن در رکعات نماز چیست، معتبر است مطلقاً یا در بعض صور؟
- [آیت الله خوئی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستادهاند یک نفر که نمازش باطل است فاصله شود، میتوانند اقتدا کنند، و اما اگر چند نفر که نمازشان باطل است، فاصله شوند یا از جهت دیگر فاصله زیادی باشد نمیتوانند اقتداء کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان اگر نماز عصر را بدون فاصله یا با فاصله کم بعد از نماز ظهر، یا نماز عشا را بدون فاصله یا با فاصله کم بعد از نماز مغرب بخواند، اذان نماز دوم ساقط میشود؛ همچنین اگر چندین نماز قضا را پشت سر هم بخواند، اذان از نمازهای دوم به بعد ساقط است.
- [آیت الله علوی گرگانی] بین جملههای اذان واقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد باید دوباره آن را از سر بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] بین جمله های اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین انها بیشتر از معمول فاصله بیندازد باید دوباره ان را از سر بگیرد
- [آیت الله نوری همدانی] بین جمله های اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد ، باید دوباره آن را از سر بگیرد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بین جمله های اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد باید دوباره آن را از سر بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] بین جملههای اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد، باید دوباره آن را از سر بگیرد.
- [امام خمینی] بین جمله های اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود. و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد، باید دوباره آن را از سر بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] بین جملههای اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد، باید دوباره آن را از سر بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] بین جملههای اذان و اقامه باید خیلی فاصله نشود و اگر بین آنها بیشتر از معمول فاصله بیندازد، باید دوباره آن را از سر بگیرد.