قطعا آتش دنیا نمونه ای بسیار کوچک از آتش جهنم می باشد. و برای اینکه ما نمونه ای از آن آتش در اختیار نداریم، فهم دقیق آن برایمان ممکن نیست. آتش جهنم، آتشی است که ماده احتراقش خود انسان یا سنگ است: (النَّارَ الَّتی وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ أُعِدَّتْ لِلْکافِرینَ؛[بقره/24] آتشی که برای کافران مهیّا شده و هیزم آن مردمان و سنگها هستند.) (إنّ نارکم هذه جزء من سبعین جزء من نار جهنّم و لو لا أنّها أطفئت بالماء مرّتین ما انتفعتم بها و إنّها لتدعوا اللَّه أن لا یعیدها فیها؛[1] این آتش شما یکجزء از هفتاد جزء از آتش جهنم است و اگر دو بار آتش با آب خاموش نشده بود از آن بهرهمند نتوانستید شد آتش دنیا از خدا میخواهد که او را بجهنم باز نگرداند.) البته اشاراتی از قرآن وجود دارد که شاید برایمان روشن کند، گوشه ای از آتش جهنم چیست. کسی که در اتاق عمل شکمش را با تیغی بسیار تیز پاره کرده اند، هیچ دردی حس نمی کند.چون بی هوش است. ما نیز در دنیا، حالتی شبیه بی هوشی داریم: (قَالَ النَّبِیُّ ص النَّاسُ نِیَامٌ فَإِذَا مَاتُوا انْتَبَهُوا؛[2] مردم در خواب هستند وقتی مردند، متنبه می شوند.) ما در دنیا از خدا دور می افتیم و از این دوری هیچ رنجی حس نمی کنیم. اما در قیامت بعد از کنار رفتن پرده ها، رنج و تعب بسیار شدید دوری از خدا را حس می کنیم. رنجی که سوزش آن قلب را آتش می زند. و ناشی از عدم توجه و عنایت خداست: (الَّتی تَطَّلِعُ عَلَی الْأَفْئِدَةِ؛[همزه/7] [آتشی] که بر دلها برآید و چیره شود.) (وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لا یَنْظُرُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ؛[آل عمران/77] خدا در روز قیامت نه با آنان سخن میگوید و نه به آنان مینگرد و نه آنان را پاکیزه میسازد. و برایشان عذابی دردآور است.) [1]. نهج الفصاحة مجموعه کلمات قصار حضرت رسول ص 342. [2]. بحار الأنوار ج50 ، ص134.
قطعا آتش دنیا نمونه ای بسیار کوچک از آتش جهنم می باشد. و برای اینکه ما نمونه ای از آن آتش در اختیار نداریم، فهم دقیق آن برایمان ممکن نیست. آتش جهنم، آتشی است که ماده احتراقش خود انسان یا سنگ است:
(النَّارَ الَّتی وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ أُعِدَّتْ لِلْکافِرینَ؛[بقره/24] آتشی که برای کافران مهیّا شده و هیزم آن مردمان و سنگها هستند.)
(إنّ نارکم هذه جزء من سبعین جزء من نار جهنّم و لو لا أنّها أطفئت بالماء مرّتین ما انتفعتم بها و إنّها لتدعوا اللَّه أن لا یعیدها فیها؛[1] این آتش شما یکجزء از هفتاد جزء از آتش جهنم است و اگر دو بار آتش با آب خاموش نشده بود از آن بهرهمند نتوانستید شد آتش دنیا از خدا میخواهد که او را بجهنم باز نگرداند.)
البته اشاراتی از قرآن وجود دارد که شاید برایمان روشن کند، گوشه ای از آتش جهنم چیست. کسی که در اتاق عمل شکمش را با تیغی بسیار تیز پاره کرده اند، هیچ دردی حس نمی کند.چون بی هوش است. ما نیز در دنیا، حالتی شبیه بی هوشی داریم:
(قَالَ النَّبِیُّ ص النَّاسُ نِیَامٌ فَإِذَا مَاتُوا انْتَبَهُوا؛[2] مردم در خواب هستند وقتی مردند، متنبه می شوند.)
ما در دنیا از خدا دور می افتیم و از این دوری هیچ رنجی حس نمی کنیم. اما در قیامت بعد از کنار رفتن پرده ها، رنج و تعب بسیار شدید دوری از خدا را حس می کنیم. رنجی که سوزش آن قلب را آتش می زند. و ناشی از عدم توجه و عنایت خداست:
(الَّتی تَطَّلِعُ عَلَی الْأَفْئِدَةِ؛[همزه/7] [آتشی] که بر دلها برآید و چیره شود.)
(وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لا یَنْظُرُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ؛[آل عمران/77] خدا در روز قیامت نه با آنان سخن میگوید و نه به آنان مینگرد و نه آنان را پاکیزه میسازد. و برایشان عذابی دردآور است.)
[1]. نهج الفصاحة مجموعه کلمات قصار حضرت رسول ص 342.
[2]. بحار الأنوار ج50 ، ص134.
- [سایر] آیا منظور از آتش جهنم یا گوارایی طعام بهشت، چیزی است که در این دنیا احساس می کنیم یا یک نوع احساس روحی و روانی است؟
- [سایر] مراد و منظور از عرضه کردن آتش به دوزخیان در آیه ی «وعرضنا جهنم للکافرین عرضا»(1) چه می باشد؟
- [سایر] آیا آتش جهنم مانند آتش این دنیا است؟
- [سایر] آیا منظور از آتش جهنم یا گوارایی طعام بهشت چیزی است که در این دنیا احساس میکنیم یا یک نوع احساس روحی و روانی است؟
- [سایر] کدام زن هیزم کش آتش جهنم است؟
- [سایر] بهشت و جهنم را وصف کنید وآیا آتش که در جهنم وجود دارد مانند همین آتش است که در دنیا وجود دارد؟ شرح دهید.
- [سایر] آیا حقیقت بهشت و جهنم را با ابزار درک دنیوی می توان درک نمود؟
- [سایر] ویژگی جرقه های آتش دوزخ چیست؟
- [سایر] یا هر شخصی باید مزه آتش جهنم را بچشد؟ برای اینکه خلاص شود چکار باید کند؟ آیا پیامبر با آتش جهنم روبرو خواهد شد؟
- [سایر] چه ربطی بین خلقت شیطان از آتش، و آتش بودن عذاب جهنم است؟
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آب انگوری که با آتش جوش آمده اگر آن قدر بجوشد که ثلثان شود یعنی: دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند پاک می شود. ولی اگر به خودی خود جوش بیاید و به آتش یا غیر آتش ثلثان شود، یا به آتش جوش بیاید و به غیر آتش ثلثان شود فقط به سرکه شدن پاک می شود. و این حکم بنابر قول به نجاست عصیر است به جوش آمدن و گذشت که اقوی طهارت است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اب انگوری که به اتش جوش بیاید حرام می شود و اگر ان قدر به اتش بجوشد که دو قسمت ان کم شود و یک قسمت ان بماند حلال می شود و در مساله گذشت که به جوش امدن به اتش نجس نمی شود و اگر به غیر اتش جوش بیاید حرام و بنابر احتیاط نجس می شود و احتیاط واجب ان است که به غیر از سرکه شدن پاک و حلال نمی شود
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انگور و آب انگور بخودی خود، یا به واسطه پختن جوش بیاید پاک است، ولی خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن کم شود حلال می شود و آنچه به غیر آتش جوش آمده با سرکه شدن حلال می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چیزی که معلوم نیست غوره است، یا انگور اگر با آتش بجوشد، حرام نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب انگوری که به سبب آتش یا به خودی خود جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میشود، چنانچه در مسأله 114 گذشت و آب انگوری که به سبب آتش جوش آمده اگر آن قدر با آتش بجوشد که ثلثان شود، یعنی دوسوم آن کم شود، پاک شده و خوردن آن حلال است؛ ولی اگر به خودی خود جوش آمده، بنا بر احتیاط فقط به سرکه شدن پاک و حلال میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آب انگوری که به آتش یا به خودی خود جوش بیاید؛ حرام می شود و اگر آن قدر به آتش بجوشد که ثلثان شود؛ یعنی دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند؛ حلال می شود. و در مسأله (114) گذشت که آب انگور به جوش آمدن نجس نمی شود و بعید نیست که اگر دو قسمت آن به غیر آتش کم شود حلال باشد.