باید به چند مساله توجه کرد: 1- منظور از کافران نجس کیست؟ مثلا کسانی به شکل حرفه ای آدم می کشند و کافر و نجس هستند. یا بعضی از کفار نجس، که به دنبال چپاول دارایی دیگران هستند! آیا اینان خدمت کننده به بشر تصور شده اند؟ یا منظور دانشمندان علوم تجربی است که برای متلک اندازی کافر و نجس خوانده شده اند؟ اگر منظور دانشمندان علوم تجربی است، همه آنها کافر نیستند و اگر کسی به دنبال حقیقت باشد، نباید مقایسه ای غیر واقعی و شیطنت آمیز مطرح کند. 2- دانشمندان علوم تجربی که بخشی از آنها بی دین هستند، در چه فضایی می توانند به بشریت خدمت کنند؟ آیا اگر دانشمندان علوم انسانی ( که عالمان دینی در همین رشته تخصص دارند) بستری را مهیا نکرده باشند و حداقل هایی از انسانیت را بسط نداده باشند، اختراعات و تکنولوژی اندک فایده ای برای انسان دارد؟ مثلا فرض کنیم کسی در منطقه ای زندگی می کند که منطقه جنگی اعلام شده و دائم مورد تهاجم است، این شخص چقدر از ماشین لباس شویی و فریزر و خودرو بهره مند می شود؟ 3- اگر دانشمندان علوم تجربی به مسائل انسانی بی تفاوت باشند، آیا اختراعاتشان بیش از آنکه مفید باشد، مضر نمی شود. مثلا هواپیمایی که می تواند سرعت حمل و نقل را زیاد کند، حمل کننده بمب هایی نمی شود که در چند لحظه دهها هزار انسان را خاکستر می کند؟ پس تا بدین جا مشخص می شود که اختراعات و اکتشافات مادی که ثمره تلاش دانشمندان علوم تجربی است، تنها زمانی ارزش دارد که دانشمندان علوم انسانی کار خودشان را درست انجام داده باشند. و نباید از بسترهای ضروری که دانشمندان علوم انسانی می آفریند، غفلت کرد و فقط حلقه آخر تلاش های علمی را دید. در کنار اینها و پس از مشخص شدن نقش ریشه ای علوم انسانی، توجه به جهت علوم انسانی هم مهم می شود. از دل فلسفه نیچه ممکن است هیتلری به وجود بیاید که برای رسیدن به ابرمرد، انسان های بی گناه زیادی را نابود کند و دانشمندان علوم تجربی را هم برای ضربه زدن به بشر، به کار گیرد. اما علوم انسانی ای که علمای دین حق، آن را نشر می دهند و به دنبال بسط اخلاق و انسانیت هستند، نه تنها این دنیا را آباد می کنند، بلکه وسعت ابدی زندگی اخروی انسان را هم آباد می کنند. و اینجاست که شرف و فضیلت علوم دینی، خود را نشان می دهد.
باید به چند مساله توجه کرد:
1- منظور از کافران نجس کیست؟ مثلا کسانی به شکل حرفه ای آدم می کشند و کافر و نجس هستند. یا بعضی از کفار نجس، که به دنبال چپاول دارایی دیگران هستند! آیا اینان خدمت کننده به بشر تصور شده اند؟ یا منظور دانشمندان علوم تجربی است که برای متلک اندازی کافر و نجس خوانده شده اند؟ اگر منظور دانشمندان علوم تجربی است، همه آنها کافر نیستند و اگر کسی به دنبال حقیقت باشد، نباید مقایسه ای غیر واقعی و شیطنت آمیز مطرح کند.
2- دانشمندان علوم تجربی که بخشی از آنها بی دین هستند، در چه فضایی می توانند به بشریت خدمت کنند؟ آیا اگر دانشمندان علوم انسانی ( که عالمان دینی در همین رشته تخصص دارند) بستری را مهیا نکرده باشند و حداقل هایی از انسانیت را بسط نداده باشند، اختراعات و تکنولوژی اندک فایده ای برای انسان دارد؟ مثلا فرض کنیم کسی در منطقه ای زندگی می کند که منطقه جنگی اعلام شده و دائم مورد تهاجم است، این شخص چقدر از ماشین لباس شویی و فریزر و خودرو بهره مند می شود؟
3- اگر دانشمندان علوم تجربی به مسائل انسانی بی تفاوت باشند، آیا اختراعاتشان بیش از آنکه مفید باشد، مضر نمی شود. مثلا هواپیمایی که می تواند سرعت حمل و نقل را زیاد کند، حمل کننده بمب هایی نمی شود که در چند لحظه دهها هزار انسان را خاکستر می کند؟
پس تا بدین جا مشخص می شود که اختراعات و اکتشافات مادی که ثمره تلاش دانشمندان علوم تجربی است، تنها زمانی ارزش دارد که دانشمندان علوم انسانی کار خودشان را درست انجام داده باشند.
و نباید از بسترهای ضروری که دانشمندان علوم انسانی می آفریند، غفلت کرد و فقط حلقه آخر تلاش های علمی را دید.
در کنار اینها و پس از مشخص شدن نقش ریشه ای علوم انسانی، توجه به جهت علوم انسانی هم مهم می شود. از دل فلسفه نیچه ممکن است هیتلری به وجود بیاید که برای رسیدن به ابرمرد، انسان های بی گناه زیادی را نابود کند و دانشمندان علوم تجربی را هم برای ضربه زدن به بشر، به کار گیرد.
اما علوم انسانی ای که علمای دین حق، آن را نشر می دهند و به دنبال بسط اخلاق و انسانیت هستند، نه تنها این دنیا را آباد می کنند، بلکه وسعت ابدی زندگی اخروی انسان را هم آباد می کنند.
و اینجاست که شرف و فضیلت علوم دینی، خود را نشان می دهد.
- [سایر] آیا در میان عالمان دینی کسی هست که مخالف حکومت دینی باشد؟ اگر هست دلیلشان چیست؟
- [سایر] دلایل موافقان ایجاد حکومت دینی در میان فقها و عالمان دینی را بیان کنید؟
- [سایر] دیدگاه عالمان دینی در مورد امام خمینی ره چیست؟
- [سایر] امام خمینی ره به عالمان دینی چه رهنمودهایی داشتند؟
- [سایر] در حکومت دینی، تحقق جامعه دینی مهم است یاحاکمیت قوانین دینی؟ آیا فراهم شدن جامعه دینی فقط از طریق حکومت دینی ممکن است و یا راههای دیگری برای تحقق جامعه دینی وجود دارد؟
- [سایر] قرآن وظیفه عالمان دینی را هدایت معنوی مردم دانسته ، اگر آنان رهبری سیاسی نیز میداشتند، باید در قرآن مطرح میشد.
- [سایر] جامعه دینی چه ویژگی هایی دارد؟
- [سایر] عالمان دینی در عربستان چطور با تضاد طبقاتی، مفاسد، استبداد آل سعود و تسلط کفار آمریکائی بر این کشور کنار می آیند همچنین ارتباط آشکار ملک عبدالله بااسراییل؟
- [سایر] بهترین راه عملی فرهنگسازی دینی در جامعه چیست؟
- [سایر] بهترین راه عملی فرهنگسازی دینی در جامعه چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] نیکویی رفتار، منش و حسن سلوک مسلمانان خصوصا عالمان، فرهیختگان و سرشناسان از بهترین وسایل امر به معروف و نهی از منکر است و بر همه واجب است با روش و منش پسندیده خود عملاً جامعه اسلامی را به انجام معروف و ترک منکر رهنمون بسازند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معاشرت و مراوده عالمان با ستمگران، شرعا خالی از مصلحت باشد، نباید معاشرت کنند زیرا این امر موجب اتّهام آنها خواهد شد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به شیعه دوازده امامی، مالی از پیروان دیگر فرقههای اسلامی یا از کافران برسد، واجب نیست خمس آن را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مرد حق ندارد زن خودرا به خدمت خانه ملزم کند
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مسلمانان با رضایت امام علیهالسلام با کافران جنگ کنند و غنایمی در جنگ بدست آورند، مخارجی را که بعد از بدستآوردن غنایم برای نگهداری یا حمل و نقل آن انجام داده و نیز مقداری را که امام علیهالسلام صلاح میداند به مصرفی برساند و اموال ممتاز و برجسته همچون وسایل جنگی فوقالعاده و اموال اختصاصی پادشاهان و حکمرانان که مخصوص امام علیهالسلام میباشد، از غنیمت کنار گذاشته و خمس بقیه را میپردازند و آنچه در زمان غیبت امام علیهالسلام در جنگ با کافران یا در هنگام دفاع از هجوم آنان به کشور اسلامی گرفته میشود خمس دارد، مرتد فطری یعنی کسی که در هنگام ولادت مسلمان بشمار آمده و پس از بلوغ کافر گردد، در این مسأله همچون دیگر کافران میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد حقّ ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور کند.