از نگاه قرآن یکی از کارکردهای مهم تشکیل خانواده رسیدن به سکونت و آرامش است. لذا همسر شایسته کسی است که در راستای این هدف متعالی قدم بردارد و این میسر نیست مگر اینکه همسران به ابزار: 1-عشق و علاقه، 2- تعهد 3- صمیمیت مجهز باشند. در این راستا لازم است زن و مرد از آمادگیهای قبل از ازدواج برخوردار باشند. آمادگیهای لازم قبل از ازدواج: 1- امید: شخص به قابلیتها و امکانات موجود خویش باور داشته و بتواند روی آنها برای آینده خود و خانواده سرمایه گذاری کند 2- اراده: شخص به استقلال رسیده باشد و بتواند بدون وابستگی به دیگران شخصا در امور ات زندگی تصمیم گیری نماید 3-هدفمندی: هدف شخص از زندگی و ازدواج مشخص باشد و بداند دنبال چه چیزی می گردد بر این اساس شخص باید قدرت برنامه ریزی داشته باشد 4- شایستگی: شخص به اندازه ای از رشد برخوردار باشد که قدرت اجرا داشته باشد 5- وفاداری: شخص می بایست قدرت نظارت داشته باشد و از اینرو بتواند به مرحله تحمل سختیها و اختلاف سلیقه با همسر خویش نائل گردد. این مشخصه ها به طور مشترک برای زن و مرد لازم است اما از آنجا که مدیر و رهبر خانواده مرد است نه زن لذا ضروری است که مرد بیش از زن به این آمادگی ها مجهز باشد. در کنار این صفات ضروری است که مرد از ایمان، خوشرویی، طهارت چشم، مشورت جویی نیز برخوردار باشد. راههای شناخت: اصولا انسانها در موقعیتهای مختلف رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهند مثلا رفتار یک شخص در محیط دانشگاه با رفتار او در محیط خانه یا دوستان کاملا متفاوت است.لذا برای شناخت کافی و نه کامل لازم است شخص را در موقعیتهای مختلف مورد ارزیابی قرار دهیم اینکه در روایات سفارش شده است اگر می خواهید کسی را بشناسید با او مسافرت کنید ناظر به همین نکته است که شخص را در موقعیتهای مختلفی مانند گرسنگی و سیری، سردی و گرمی و... می توان محک زد. همچنین از جمله راه های شناخت، تحقیق از کانالهای مختلفی مانند دوستان، همکاران ، اقوام، همسایگان و...می باشد در این راستا جهت اینکه ضریب اطمینان ما برای انتخاب خود بالاتر برود پیشنهاد می شود که آقا و خانم با مراجعه به روانشناس اقدام به انجام تست شخصیت و آزمون قبل از ازدواج نمایند تا هم از سلامت روانی یکدیگر مطمئن شوند و هم بتوانند خصوصیات یکدیگر را بهتر شناسایی نمایند رابطه قبل از ازدواج: رابطه در صورتی که در قالب شرع و با هماهنگی خانواده ها باشد می تواند به شناخت طرفین از یکدیگر کمک کند در غیر اینصورت نه تنها مفید نیست بلکه تبعاتی چون وابستگی برمبنای احساس و هیجان و سوئ استفاده را به دنبال داشته باشد. علی علیه السلام در روایتی نورانی می فرمایند:(حب الشی یعمی و یصم:علاقه به یک چیز باعث می شود که انسان نسبت به آن چیز مشاعر خود را ازدست بدهد.) روشن است رابطه بین پسر و دختر که در اوج حاکمیت عواطف به سر می برند می تواند قدرت تشخیص صحیح را از آنها سلب کند .
از نگاه قرآن یکی از کارکردهای مهم تشکیل خانواده رسیدن به سکونت و آرامش است. لذا همسر شایسته کسی است که در راستای این هدف متعالی قدم بردارد و این میسر نیست مگر اینکه همسران به ابزار:
1-عشق و علاقه، 2- تعهد 3- صمیمیت مجهز باشند. در این راستا لازم است زن و مرد از آمادگیهای قبل از ازدواج برخوردار باشند.
آمادگیهای لازم قبل از ازدواج:
1- امید: شخص به قابلیتها و امکانات موجود خویش باور داشته و بتواند روی آنها برای آینده خود و خانواده سرمایه گذاری کند
2- اراده: شخص به استقلال رسیده باشد و بتواند بدون وابستگی به دیگران شخصا در امور ات زندگی تصمیم گیری نماید
3-هدفمندی: هدف شخص از زندگی و ازدواج مشخص باشد و بداند دنبال چه چیزی می گردد بر این اساس شخص باید قدرت برنامه ریزی داشته باشد
4- شایستگی: شخص به اندازه ای از رشد برخوردار باشد که قدرت اجرا داشته باشد
5- وفاداری: شخص می بایست قدرت نظارت داشته باشد و از اینرو بتواند به مرحله تحمل سختیها و اختلاف سلیقه با همسر خویش نائل گردد.
این مشخصه ها به طور مشترک برای زن و مرد لازم است اما از آنجا که مدیر و رهبر خانواده مرد است نه زن لذا ضروری است که مرد بیش از زن به این آمادگی ها مجهز باشد.
در کنار این صفات ضروری است که مرد از ایمان، خوشرویی، طهارت چشم، مشورت جویی نیز برخوردار باشد.
راههای شناخت: اصولا انسانها در موقعیتهای مختلف رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهند مثلا رفتار یک شخص در محیط دانشگاه با رفتار او در محیط خانه یا دوستان کاملا متفاوت است.لذا برای شناخت کافی و نه کامل لازم است شخص را در موقعیتهای مختلف مورد ارزیابی قرار دهیم اینکه در روایات سفارش شده است اگر می خواهید کسی را بشناسید با او مسافرت کنید ناظر به همین نکته است که شخص را در موقعیتهای مختلفی مانند گرسنگی و سیری، سردی و گرمی و... می توان محک زد.
همچنین از جمله راه های شناخت، تحقیق از کانالهای مختلفی مانند دوستان، همکاران ، اقوام، همسایگان و...می باشد
در این راستا جهت اینکه ضریب اطمینان ما برای انتخاب خود بالاتر برود پیشنهاد می شود که آقا و خانم با مراجعه به روانشناس اقدام به انجام تست شخصیت و آزمون قبل از ازدواج نمایند تا هم از سلامت روانی یکدیگر مطمئن شوند و هم بتوانند خصوصیات یکدیگر را بهتر شناسایی نمایند
رابطه قبل از ازدواج: رابطه در صورتی که در قالب شرع و با هماهنگی خانواده ها باشد می تواند به شناخت طرفین از یکدیگر کمک کند در غیر اینصورت نه تنها مفید نیست بلکه تبعاتی چون وابستگی برمبنای احساس و هیجان و سوئ استفاده را به دنبال داشته باشد. علی علیه السلام در روایتی نورانی می فرمایند:(حب الشی یعمی و یصم:علاقه به یک چیز باعث می شود که انسان نسبت به آن چیز مشاعر خود را ازدست بدهد.) روشن است رابطه بین پسر و دختر که در اوج حاکمیت عواطف به سر می برند می تواند قدرت تشخیص صحیح را از آنها سلب کند .
- [سایر] یک همسر خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
- [سایر] مهمترین ویژگیهایی که در انتخاب همسر خوب باید نسبت به آن توجه داشت چیست و چه خصوصیاتی میتوانند علاوه بر کم اهمیت بودن؛ بعد از ازدواج آنها را تغییر داد و یا بر آنها تجدید نظر کرد.
- [سایر] باسلام درسوره حمد می خوانیم :( صراط الذین انعمت علیهم غیرالمغضوب علیهم والضالین.) سوال: 1- کسانی که نعمت به آنان داده شده چه ویژگیهایی دارند؟ 2- کسانی که به آنان غضب شده و گمراه شدگان چه ویژگیهایی دارند؟ با تشکر
- [سایر] شیعه واقعی چه ویژگیهایی دارد؟
- [سایر] اجتماع بزرگ مردم در غدیر خم چه ویژگیهایی داشت ؟
- [سایر] چگونه مثبت نگر باشیم؟ انسانهای مثبت نگر چه ویژگیهایی دارند؟
- [سایر] چه ویژگیهائی از قرآن باعث حیرت و شگفتی اعراب جاهلیت میشد؟
- [سایر] روز جمعه چه ویژگیهایی دارد که زمان ظهور امام زمان قرار گرفته است؟
- [سایر] اولین شهید دفاع مقدس در جبهه چه کسی بوده و چه ویژگیهایی داشته است؟
- [سایر] مباهله یعنی چه؟چه ویژگیهائی دارد؟چرا پیامبر(ص)با مسیحیان نجران مباهله نمود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث همسر و چند عمو و عمه باشند همسر اگر شوهر باشد 21 و اگر زن باشد 41 ارث می برد و بقیه مال به ترتیبی که در مسائل قبل گفته شد بین عمو و عمه تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر همسر میت با چند دایی و خاله وارث باشند: همسر اگر شوهر باشد 21 و اگر زن باشد 41 مال به او می رسد و بقیه مال طبق مسائل گذشته بین دایی و خاله تقسیم می شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی که دو همسر دارد اگر یکی از آن دو همسر، فرزند عموی زن دیگر را شیردهد زنی که فرزند عموی او شیر خورده به شوهر خود حرام نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر علاوه بر اجداد وبرادر همسر میت هم باشد همسر سهم خود را می برد یعنی اگر زن باشد 41 واگر شوهر باشد 21 و بقیه بین اجداد و خواهر و برادر میت طبق مسأله سابق تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه نداشتن همسر به حرام میافتد، واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله اردبیلی] شوهر نمیتواند بیش از چهار ماه، آمیزش با همسر دائمی خود را ترک کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بازی کردن با همسر در حال حیض، حرام نیست و کفاره هم ندارد.