نام پدر حضرت ابراهیم چه بوده است؟
ظاهراً بین نسب شناسان ومورخان اختلافی نیست که نام پدرحضرت ابراهیم(ع)،(تارخ)بوده وبعضی نسب آن بزرگوار را تا نوح پیغمبرچنین نوشته اند: (ابراهیم بن تارخ بن ناحوربن سروج بن رعوبن فالج بن عابربن شالح بن ارفخشید بن سام بن نوح).[1] و جناب آذر که پدر حضرت ابراهیم خوانده شده است، پدر واقعی ایشان نبوده است و کلمه اب می تواند اشاره به عمو، جد مادری، بزرگ فامیل باشد.[2] بنابراین آیه ذیل نمی تواند نشان دهنده پدر واقعی حضرت ابراهیم باشد: (وَ إِذْ قالَ إِبْراهیمُ لِأَبیهِ آزَرَ أَ تَتَّخِذُ أَصْناماً آلِهَةً إِنِّی أَراکَ وَ قَوْمَکَ فی‌ ضَلالٍ مُبینٍ[انعام/74] (به خاطر بیاورید) هنگامی را که ابراهیم به پدرش [عمویش‌] (آزر) گفت: (آیا بتهایی را معبودان خود انتخاب می ‌کنی؟! من، تو و قوم تو را در گمراهی آشکاری می ‌بینم.) در تفسیر نمونه درباره این مطلب می نویسد: کلمه" اب" در لغت عرب غالبا بر پدر اطلاق می‌شود و چنان که خواهیم دید گاهی بر جد مادری و عمو و همچنین مربی و معلم و کسانی که برای ترتیب انسان به نوعی زحمت کشیده ‌اند نیز گفته شده است، ولی شک نیست که به هنگام اطلاق این کلمه اگر قرینه ‌ای در کار نباشد قبل از هر چیز" پدر" بنظر می‌ آید. اکنون این سؤال پیش می‌ آید که آیا براستی آیه بالا می ‌گوید: آن مرد بت‌ پرست (آزر) پدر ابراهیم بوده است؟ و آیا یک فرد بت‌ پرست و بت‌ ساز می ‌تواند پدر یک پیامبر اولوا العزم بوده باشد؟ و آیا وراثت در روحیات انسان اثر نامطلوبی در فرزند نخواهد گذارد؟ جمعی از مفسران سنی به سؤال اول پاسخ مثبت گفته و آزر را پدر واقعی ابراهیم می ‌دانند، در حالی که تمام مفسران و دانشمندان شیعه معتقدند آذر پدر ابراهیم نبود، بعضی او را پدر مادر و بسیاری او را عموی ابراهیم دانسته ‌اند. قرائنی که نظر دانشمندان شیعه را تایید می ‌کند چند چیز است: 1- در هیچ یک از منابع تاریخی اسم پدر ابراهیم،" آزر" شمرده نشده است، بلکه همه" تارخ" نوشته ‌اند، در کتب عهدین نیز همین نام آمده است، ...  2- قرآن مجید می ‌گوید: مسلمانان حق ندارند برای مشرکان استغفار کنند اگر چه بستگان و نزدیکان آنها بوده باشند، ...  ابراهیم بعد از مایوس شدن از آزر دیگر هیچگاه برای او طلب آمرزش نکرد و شایسته هم نبود چنین کند، و تمام قرائن نشان می ‌دهد این جریان در دوران جوانی ابراهیم و زمانی بود که در شهر بابل می ‌زیست و با بت پرستان مبارزه داشت. ولی آیات دیگر قرآن نشان می ‌دهد که ابراهیم در اواخر عمر خود و پس از پایان بنای کعبه برای پدرش از خداوند طلب آمرزش کرد ... از انضمام این آیه[ابراهیم/39 –41] به آیه سوره توبه که مسلمانان را از استغفار برای مشرکان بر حذر می ‌دارد و ابراهیم را از انجام چنین کاری جز برای یک مدت محدود آن هم برای یک هدف مقدس، برکنار می‌شمرد، به خوبی استفاده می ‌شود که منظور از" اب" در آیه مورد بحث، پدر نیست، بلکه عمو یا پدر مادر و یا مانند آن است ... 3- از روایات مختلف اسلامی نیز می ‌توان این موضوع را استفاده کرد زیرا در حدیث معروفی از پیغمبر اکرم ص نقل شده است: ... " همواره خداوند مرا از صلب پدران پاک به رحم مادران پاک منتقل می‌ساخت، و هرگز مرا به آلودگیهای دوران جاهلیت آلوده نساخت" (و بت پرستی از آلودگی هاست در حالی که اجداد پیامبر (ص) که از نسل ابراهیم بوده است، این آلودگی را نداشته اند).[3] [1]. تاریخ انبیاء، سیدهاشم رسولی محلاتی، ص126. [2]. رک: ترجمه المیزان، ج‌7، ص: 230. [3]. تفسیر نمونه، ج‌5، ص: 303.
عنوان سوال:

نام پدر حضرت ابراهیم چه بوده است؟


پاسخ:

ظاهراً بین نسب شناسان ومورخان اختلافی نیست که نام پدرحضرت ابراهیم(ع)،(تارخ)بوده وبعضی نسب آن بزرگوار را تا نوح پیغمبرچنین نوشته اند: (ابراهیم بن تارخ بن ناحوربن سروج بن رعوبن فالج بن عابربن شالح بن ارفخشید بن سام بن نوح).[1]

و جناب آذر که پدر حضرت ابراهیم خوانده شده است، پدر واقعی ایشان نبوده است و کلمه اب می تواند اشاره به عمو، جد مادری، بزرگ فامیل باشد.[2] بنابراین آیه ذیل نمی تواند نشان دهنده پدر واقعی حضرت ابراهیم باشد:
(وَ إِذْ قالَ إِبْراهیمُ لِأَبیهِ آزَرَ أَ تَتَّخِذُ أَصْناماً آلِهَةً إِنِّی أَراکَ وَ قَوْمَکَ فی‌ ضَلالٍ مُبینٍ[انعام/74] (به خاطر بیاورید) هنگامی را که ابراهیم به پدرش [عمویش‌] (آزر) گفت: (آیا بتهایی را معبودان خود انتخاب می ‌کنی؟! من، تو و قوم تو را در گمراهی آشکاری می ‌بینم.)

در تفسیر نمونه درباره این مطلب می نویسد:

کلمه" اب" در لغت عرب غالبا بر پدر اطلاق می‌شود و چنان که خواهیم دید گاهی بر جد مادری و عمو و همچنین مربی و معلم و کسانی که برای ترتیب انسان به نوعی زحمت کشیده ‌اند نیز گفته شده است، ولی شک نیست که به هنگام اطلاق این کلمه اگر قرینه ‌ای در کار نباشد قبل از هر چیز" پدر" بنظر می‌ آید.

اکنون این سؤال پیش می‌ آید که آیا براستی آیه بالا می ‌گوید: آن مرد بت‌ پرست (آزر) پدر ابراهیم بوده است؟ و آیا یک فرد بت‌ پرست و بت‌ ساز می ‌تواند پدر یک پیامبر اولوا العزم بوده باشد؟ و آیا وراثت در روحیات انسان اثر نامطلوبی در فرزند نخواهد گذارد؟

جمعی از مفسران سنی به سؤال اول پاسخ مثبت گفته و آزر را پدر واقعی ابراهیم می ‌دانند، در حالی که تمام مفسران و دانشمندان شیعه معتقدند آذر پدر ابراهیم نبود، بعضی او را پدر مادر و بسیاری او را عموی ابراهیم دانسته ‌اند.

قرائنی که نظر دانشمندان شیعه را تایید می ‌کند چند چیز است:

1- در هیچ یک از منابع تاریخی اسم پدر ابراهیم،" آزر" شمرده نشده است، بلکه همه" تارخ" نوشته ‌اند، در کتب عهدین نیز همین نام آمده است، ...

 2- قرآن مجید می ‌گوید: مسلمانان حق ندارند برای مشرکان استغفار کنند اگر چه بستگان و نزدیکان آنها بوده باشند، ...  ابراهیم بعد از مایوس شدن از آزر دیگر هیچگاه برای او طلب آمرزش نکرد و شایسته هم نبود چنین کند، و تمام قرائن نشان می ‌دهد این جریان در دوران جوانی ابراهیم و زمانی بود که در شهر بابل می ‌زیست و با بت پرستان مبارزه داشت.

ولی آیات دیگر قرآن نشان می ‌دهد که ابراهیم در اواخر عمر خود و پس از پایان بنای کعبه برای پدرش از خداوند طلب آمرزش کرد ... از انضمام این آیه[ابراهیم/39 –41] به آیه سوره توبه که مسلمانان را از استغفار برای مشرکان بر حذر می ‌دارد و ابراهیم را از انجام چنین کاری جز برای یک مدت محدود آن هم برای یک هدف مقدس، برکنار می‌شمرد، به خوبی استفاده می ‌شود که منظور از" اب" در آیه مورد بحث، پدر نیست، بلکه عمو یا پدر مادر و یا مانند آن است ...

3- از روایات مختلف اسلامی نیز می ‌توان این موضوع را استفاده کرد زیرا در حدیث معروفی از پیغمبر اکرم ص نقل شده است: ... " همواره خداوند مرا از صلب پدران پاک به رحم مادران پاک منتقل می‌ساخت، و هرگز مرا به آلودگیهای دوران جاهلیت آلوده نساخت" (و بت پرستی از آلودگی هاست در حالی که اجداد پیامبر (ص) که از نسل ابراهیم بوده است، این آلودگی را نداشته اند).[3]

[1]. تاریخ انبیاء، سیدهاشم رسولی محلاتی، ص126.
[2]. رک: ترجمه المیزان، ج‌7، ص: 230.
[3]. تفسیر نمونه، ج‌5، ص: 303.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین