همگان می بینیم که حکومت جمهوری اسلامی، با نگاه دینی و در اوج اقتدار چگونه عمل نموده است. در سالیان پس از انقلاب، کشور با شتاب به توسعه تکنولوژیکی و تامین زیر ساختهای آن رفته است. و از توسعه دانشگاهها تا رشد صنعت و ورود مظاهر تکنولوژی به زندگی مردم را محقق نموده است. ذکر این نکته بدین جهت مفید است که یک راه آسان برای حل شبهات، نگاه به واقعیت های عینی است که آیا آنچه شبهه پراکنان با انواع مغالطات و تحریف ها و ... سعی بر القاء آن دارند، در فضای واقعیت ها، می تواند حقیقتی از خود نشان دهد؟ طبیعتا اگر متدینان با تکنولوژی مخالف بودند، امروز نباید واقعیت ها چنین می بود و همین برای بطلان شبهه کافیست. اما با این حال، توضیحات مبسوط تری نیز می توان در این زمینه ارائه نمود: اولا در ابتدای مواجهه با تمدن غربی شناخت دقیقی از آن وجود نداشت و از همین رو تفکیک مناسبی بین نکات مثبت و منفی آن شکل نمی گرفت. مثلا روشنفکران مشهور این سرزمین، روزگاری راه رسیدن به پیشرفت غرب را در لباس می دیدند، از همین رو نسخه فرنگی شدن لباس را می پیچدند و با بلندی پالتو و پوشش سر بانوان و ... مخالفت می کردند و به کلاه فرنگی افتخار می کردند. در این فضا طبیعی است کسانی که فساد غرب را دیده اند، نوعی مقاومت و سرسختی درباره تغییرات اجتماعی و تمایل به تمدن غربی از خود نشان دهند. که البته در بین غیر مذهبیون نیز برخوردهای ناروا کم نبوده، مثل آنکه می گفتند سوار کردن آخوند سبب پنچر شدن ماشین می شود و ... ثانیا کسانی که فکر می کنند، هیچ مقاومتی در مقابل تمدن غربی نباید شکل می گرفت و باید دربست همه تمدن غربی را بپذیریم، قطعا اشتباه می کنند و گویی هنوز هم نتوانسته اند بین مثبت و منفی غرب تفکیک کنند. اینکه در غرب زنان نیز در ارتش حضور دارند و بنا بوده دایره سرباز گیری اجباری زنان را هم شامل شود، یا متون درسی باید کاملا ترجمه متون غربی باشد و ... قطعا نیاز به مخالفت و مقابله داشته و امروز نیز بدون خجالت این مقابله خود را اعلام می کنیم. و بر بومی سازی در جهات مختلف اصرار داریم و معتقدیم باید نکات منفی تمدنی غرب پالایش شده و وارد کشور نشود. ثالثا بعضی از مخالفت ها و مقابله ها به مسائل اجرایی مربوط می شده است که در آن مدل از اجرا قطعا باید مورد مخالفت قرار می گرفت و نباید فریب اسم های رنگ و لعاب دار را خورد. از همین رو زمانی که در انقلاب سفید بحث ملی کردن اراضی مطرح شد، امام خواستار توضیح نحوه اجرای آن شدند و بعدها نیز مشخص شد علاوه بر امتیازات زیادی که برای خان ها در نظر گرفته شده بود، اصل ماجرا تملک گسترده درباریان و ... نسبت به اراضی بوده است و این امر سبب شده به جای مالک شدن مردم، موج عظیم مهاجرت به شهرها شکل بگیرد. و این نهایت سادگی است که حتی پس از مشخص شدن حقایق امور، عده ای هنوز الفاظ را ملاک قضاوت می گیرند. مثلا اگر امام با حضور زنان در صحنه اجتماع و ... مخالف بودند، قطعا پس از انقلاب حضور گسترده زنان در جامعه را نداشتیم و همین نشان می دهند که امام با درایت و تیزبینی عجیب با دادن حق رای به زنان در انقلاب سفید مخالفت کردند و فرمودند مردان چه زمان حقیقتا حق رای داشته اند که حالا ادعای حق رای زنان را دارید. همچنین است مدارسی که در آنها زنان با بدن های نیمه برهنه تدریس می کردند یا ...
همگان می بینیم که حکومت جمهوری اسلامی، با نگاه دینی و در اوج اقتدار چگونه عمل نموده است. در سالیان پس از انقلاب، کشور با شتاب به توسعه تکنولوژیکی و تامین زیر ساختهای آن رفته است. و از توسعه دانشگاهها تا رشد صنعت و ورود مظاهر تکنولوژی به زندگی مردم را محقق نموده است. ذکر این نکته بدین جهت مفید است که یک راه آسان برای حل شبهات، نگاه به واقعیت های عینی است که آیا آنچه شبهه پراکنان با انواع مغالطات و تحریف ها و ... سعی بر القاء آن دارند، در فضای واقعیت ها، می تواند حقیقتی از خود نشان دهد؟ طبیعتا اگر متدینان با تکنولوژی مخالف بودند، امروز نباید واقعیت ها چنین می بود و همین برای بطلان شبهه کافیست.
اما با این حال، توضیحات مبسوط تری نیز می توان در این زمینه ارائه نمود:
اولا در ابتدای مواجهه با تمدن غربی شناخت دقیقی از آن وجود نداشت و از همین رو تفکیک مناسبی بین نکات مثبت و منفی آن شکل نمی گرفت. مثلا روشنفکران مشهور این سرزمین، روزگاری راه رسیدن به پیشرفت غرب را در لباس می دیدند، از همین رو نسخه فرنگی شدن لباس را می پیچدند و با بلندی پالتو و پوشش سر بانوان و ... مخالفت می کردند و به کلاه فرنگی افتخار می کردند. در این فضا طبیعی است کسانی که فساد غرب را دیده اند، نوعی مقاومت و سرسختی درباره تغییرات اجتماعی و تمایل به تمدن غربی از خود نشان دهند. که البته در بین غیر مذهبیون نیز برخوردهای ناروا کم نبوده، مثل آنکه می گفتند سوار کردن آخوند سبب پنچر شدن ماشین می شود و ...
ثانیا کسانی که فکر می کنند، هیچ مقاومتی در مقابل تمدن غربی نباید شکل می گرفت و باید دربست همه تمدن غربی را بپذیریم، قطعا اشتباه می کنند و گویی هنوز هم نتوانسته اند بین مثبت و منفی غرب تفکیک کنند. اینکه در غرب زنان نیز در ارتش حضور دارند و بنا بوده دایره سرباز گیری اجباری زنان را هم شامل شود، یا متون درسی باید کاملا ترجمه متون غربی باشد و ... قطعا نیاز به مخالفت و مقابله داشته و امروز نیز بدون خجالت این مقابله خود را اعلام می کنیم. و بر بومی سازی در جهات مختلف اصرار داریم و معتقدیم باید نکات منفی تمدنی غرب پالایش شده و وارد کشور نشود.
ثالثا بعضی از مخالفت ها و مقابله ها به مسائل اجرایی مربوط می شده است که در آن مدل از اجرا قطعا باید مورد مخالفت قرار می گرفت و نباید فریب اسم های رنگ و لعاب دار را خورد. از همین رو زمانی که در انقلاب سفید بحث ملی کردن اراضی مطرح شد، امام خواستار توضیح نحوه اجرای آن شدند و بعدها نیز مشخص شد علاوه بر امتیازات زیادی که برای خان ها در نظر گرفته شده بود، اصل ماجرا تملک گسترده درباریان و ... نسبت به اراضی بوده است و این امر سبب شده به جای مالک شدن مردم، موج عظیم مهاجرت به شهرها شکل بگیرد. و این نهایت سادگی است که حتی پس از مشخص شدن حقایق امور، عده ای هنوز الفاظ را ملاک قضاوت می گیرند. مثلا اگر امام با حضور زنان در صحنه اجتماع و ... مخالف بودند، قطعا پس از انقلاب حضور گسترده زنان در جامعه را نداشتیم و همین نشان می دهند که امام با درایت و تیزبینی عجیب با دادن حق رای به زنان در انقلاب سفید مخالفت کردند و فرمودند مردان چه زمان حقیقتا حق رای داشته اند که حالا ادعای حق رای زنان را دارید. همچنین است مدارسی که در آنها زنان با بدن های نیمه برهنه تدریس می کردند یا ...
- [سایر] از منظر رهبری تمدن چیست؟ تمدن اسلامی چه ابعادی دارد؟ضرورت برپایی تمدن نوین اسلامی؟
- [سایر] منظور از تکنولوژی فکر چیست؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم. سلام علیکم. می گویند دشمنی غرب با جمهوری اسلامی به این دلیل است که هدف انقلاب اسلامی ایجاد تمدن اسلامی در جهان است که با تمدن غرب در تضاد است. می خواستم لطف کنید در مورد تمدن اسلامی و اهداف آن که هدف انقلاب اسلامی، گسترش این تمدن در جهان است و همچنین تمدن غرب که تمدن اسلامی مخالف آن است توضیح دهید.
- [سایر] تمدن به چه معنایی است؟ ارتباط فرهنگ با تمدن چگونه است؟ کدام یک دارای معنای وسیع تری است؟
- [سایر] آینده رشته علوم تربیتی(تکنولوژی آموزشی) چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان در جامعه اسلامی برای محو مظاهر فرهنگ غربی و تشبّه به بیگانگان کوشید؟
- [سایر] دین در تمدن بابل چگونه بوده است؟
- [سایر] در مورد زندگی حبیب بن مظاهر و خصوصیات آن بزرگوار توضیح دهید؟
- [سایر] جایگاه علم در تمدن اسلامی؟
- [سایر] دین و تکنولوژی چه رابطه ای با یکدیگر دارند؟
- [آیت الله سیستانی] در اوقاف عامه از قبیل مدارس، و مساجد و امثال اینها، قبض معتبر نیست و وقفیت به مجرّد وقف نمودن محقق میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است عبور ومرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جائز است عبور از زمینهای مدارس دینی وحسینیههایی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله اردبیلی] میّت را نباید در جای غصبی دفن کنند و دفن کردن او نیز در جایی که برای غیر دفن کردن وقف شده، مثل مدارس موقوفه، جایز نیست.
- [آیت الله خوئی] ظاهر این است که در اوقاف عامه از قبیل مدارس و مساجد و امثال اینها قبض معتبر نباشد و وقفیت به مجرد وقف نمودن محقق میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد چنانچه در ان روز عمدا روزه خود را باطل کند باید کفاره بدهد و کفاره مخالفت نذر کفاره مخالفت قسم است که در مساله خواهد امد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر فرزند بدون اجازه پدر روزه مستحبی بگیرد و در بین روز پدر او را نهی کند چنانچه مخالفت او موجب اذیتش باشد باید افطار نماید و همچنین اگر مادر او را نهی کند و مخالفت او موجب اذیتش باشد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان واجب است در صورتی که در مدارس و دانشگاه ها و دانشکده های علوم و صنایع مورد احتیاج عموم، طبق آداب و سنن و رعایت احکام اسلام به تعداد کافی نباشد، خودشان مستقیماً به تأسیس این گونه مدارس و دانشگاه ها بر اساس تعالیم مقدسه اسلام و اجرای برنامه های دینی، اقدام نمایند و مهما امکن طوری ترتیب بدهند که از تمام طبقات هر کس استعدادش بیشتر است بتواند به تحصیل ادامه دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] عبور و مرور از زمین اوقاف عامه مانند مساجدی که در خیابان واقع شده جایز است ولی از اوقاف خاصه ای که موقوف علیه خاص دارد مانند وقف بر اولاد و مدارس محل اشکال است
- [آیت الله سبحانی] میّت را نباید در جای غصبی دفن کنند و همچنین دفن کردن در جایی که برای غیر دفن کردن وقف شده است مانند مساجد و مدارس مگر این که قبلاً جایی برای این کار استثناء شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفار حق ندارند در بلاد اسلام، مدرسه دایر کنند و تعلیم و تربیت اطفال مسلمانان را عهده دار شوند، و جایز نیست مسلمانان فرزندان خود را به مدارس و کودکستان های آنها بفرستند.