ناکرده گنه در این جهان کیست بگو آن کس که گُنه نکرده و زیست بگو اگر کسی واقعاً توبه کند، یعنی از گناه خود پشیمان باشد و عزم بر ترک آن را داشته باشد، و با ادای حقوق الهی و حقوق مردم گذشته خود را جبران نماید، قطعاً احساس سبکی و آرامش خواهد کرد، و مقدمات مغفرت خود را فراهم خواهد ساخت. چون راه توبه به روی همه گناهکاران (با هر گناه عظیمی که دارند) باز است، زیرا خداوند غفور و رحیم است و همه گناهان را میآمرزد، حتی اگر کسی قاتل پیامبری هم باشد و توبه حقیقی کند، او نیز نباید از رحمت و بخشش الهی نا امید باشد. زنگ دل را زُدای تا یارت بدهد در حریم خود بارت به خدای علیم بی همتا حاجبی نیست غیر زنگارت توبه حقیقی نه تنها عذاب اخروی را رفع میکند، بلکه گناهکار توبه کننده را "محبوب" خدا میسازد! (اِنّ الله یحبّ التوابین؛[بقره/222] خداوند توبه کنندگان را دوست میدارد). کسی که دوست و محبوب خدا شد، خدا عزیزش میکند؛ همه گناهان کبیره و صغیره او را میبخشد، چنان که پیامبر فرمود:(التائب من الذنب کمَن لا ذنب له؛[1] کسی که از گناه توبه کند (خداوند همه گناهان او را میآمرزد و) همانند کسی میشود که هیچ گناهی نکرده است). پس سعی کنید عزیز و محبوب خدا گردید و "مناجات التائبین" (که اولین دعا از مناجات خمس عشره امام سجاد(ع) است) نیز "مناجات المحبّین" (که نهمین مناجات است و هر دو در مفاتیح الجنان آمده است) را فراموش نکنید. پیشانی صِدْق و اخلاص در درگاه دوست بگذار و از صمیم قلب بگو: خدایا! آمدم. اگر گفتند: ای گناهکار! اینجا چرا آمدی؟ بگو: کجا بروم، به کدام در رو کنم که دری جز درِ تو نمیشناسم؟ اگر گفتند: تا به حال کجا بودی بگو: راه گم کرده بودم. اگر گفتند: چه آوردهای؟ بگو دل شکسته. بگو: ای خدای من! مگر به پیامبرت نفرمودهای: (قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ؛[زمر/53] پیامبر بگو: ای بندگان من که (با گناه و معصیتها) بر خود اسراف و ظلم کردهاید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خداوند همه گناهان را میآمرزد، چه این که او بخشنده و مهربان است) بنده گنهکار توام. مدتی از تو فراری بودم و با گناهان عظیم و بسیارم، بر خود ستم کردم اما اکنون آمدهام و به تو پناه آوردهام. به رحمت و آمرزش تو امیدوارم. مرا دریاب! خوشا آن دل که دارد قصد کویش خوشا آن دیده دارد عشق رویش خوشا آن بنده شیرین زبانی که همواره بود در گفت و گویش خوشا آن سالک شوریده حالی که سرگرم است اندرهای و هویش امیرالمؤمنین(ع) فرموده اند: (در تمام قرآن آیهای جامعتر از این آیه (53 زمر که در بالا ذکر شد) در مورد توبه نیست، چه این که خدا وعده داده است گناهان را (هر اندازه هم زیاد و بزرگ باشد) همه را میبخشد).[2] [1]. سفینة البحار، ج 1، ص 127، ماده توبه. [2]. تفسیر نور الثقلین، ج4، ص: 491.
ناکرده گنه در این جهان کیست بگو
آن کس که گُنه نکرده و زیست بگو
اگر کسی واقعاً توبه کند، یعنی از گناه خود پشیمان باشد و عزم بر ترک آن را داشته باشد، و با ادای حقوق الهی و حقوق مردم گذشته خود را جبران نماید، قطعاً احساس سبکی و آرامش خواهد کرد، و مقدمات مغفرت خود را فراهم خواهد ساخت. چون راه توبه به روی همه گناهکاران (با هر گناه عظیمی که دارند) باز است، زیرا خداوند غفور و رحیم است و همه گناهان را میآمرزد، حتی اگر کسی قاتل پیامبری هم باشد و توبه حقیقی کند، او نیز نباید از رحمت و بخشش الهی نا امید باشد.
زنگ دل را زُدای تا یارت بدهد در حریم خود بارت
به خدای علیم بی همتا حاجبی نیست غیر زنگارت
توبه حقیقی نه تنها عذاب اخروی را رفع میکند، بلکه گناهکار توبه کننده را "محبوب" خدا میسازد!
(اِنّ الله یحبّ التوابین؛[بقره/222] خداوند توبه کنندگان را دوست میدارد).
کسی که دوست و محبوب خدا شد، خدا عزیزش میکند؛ همه گناهان کبیره و صغیره او را میبخشد، چنان که پیامبر فرمود:(التائب من الذنب کمَن لا ذنب له؛[1] کسی که از گناه توبه کند (خداوند همه گناهان او را میآمرزد و) همانند کسی میشود که هیچ گناهی نکرده است).
پس سعی کنید عزیز و محبوب خدا گردید و "مناجات التائبین" (که اولین دعا از مناجات خمس عشره امام سجاد(ع) است) نیز "مناجات المحبّین" (که نهمین مناجات است و هر دو در مفاتیح الجنان آمده است) را فراموش نکنید.
پیشانی صِدْق و اخلاص در درگاه دوست بگذار و از صمیم قلب بگو: خدایا! آمدم. اگر گفتند: ای گناهکار! اینجا چرا آمدی؟ بگو: کجا بروم، به کدام در رو کنم که دری جز درِ تو نمیشناسم؟
اگر گفتند: تا به حال کجا بودی بگو: راه گم کرده بودم. اگر گفتند: چه آوردهای؟ بگو دل شکسته. بگو: ای خدای من! مگر به پیامبرت نفرمودهای:
(قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ؛[زمر/53] پیامبر بگو: ای بندگان من که (با گناه و معصیتها) بر خود اسراف و ظلم کردهاید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خداوند همه گناهان را میآمرزد، چه این که او بخشنده و مهربان است)
بنده گنهکار توام. مدتی از تو فراری بودم و با گناهان عظیم و بسیارم، بر خود ستم کردم اما اکنون آمدهام و به تو پناه آوردهام. به رحمت و آمرزش تو امیدوارم. مرا دریاب!
خوشا آن دل که دارد قصد کویش خوشا آن دیده دارد عشق رویش
خوشا آن بنده شیرین زبانی که همواره بود در گفت و گویش
خوشا آن سالک شوریده حالی که سرگرم است اندرهای و هویش
امیرالمؤمنین(ع) فرموده اند: (در تمام قرآن آیهای جامعتر از این آیه (53 زمر که در بالا ذکر شد) در مورد توبه نیست، چه این که خدا وعده داده است گناهان را (هر اندازه هم زیاد و بزرگ باشد) همه را میبخشد).[2]
[1]. سفینة البحار، ج 1، ص 127، ماده توبه.
[2]. تفسیر نور الثقلین، ج4، ص: 491.
- [سایر] چرا انسان پس از توبه و پشیمانی از گناه باز احساس سنگینی و عذاب وجدان دارد؟
- [سایر] چگونه باید بفهمیم که خداوند گناهان ما را بخشیده در صورتی که توبه کرده ایم ولی احساس سنگینی و گناه می کنیم ؟
- [سایر] سنگینی گناه بهتان تا چه اندازه است؟
- [سایر] سنگینی گناه ربا تا چه اندازه است؟
- [سایر] دعای توبه از گناهان چیست؟
- [سایر] آیا در صورت شکستن توبه و تکرار گناه، دوباره توبه قبول می شود؟
- [سایر] آیا شخصی که مرتکب گناه تهمت شده است، می تواند توبه کند؟ آیا گناه او بخشیده می شود؟
- [سایر] گناه و اصرار بر آن چه پیامدهایی دارد توبه و پشیمانی از گناه چگونه حاصل می شود؟ گناهان کبیره و صغیره چیست؟
- [سایر] -چگونه است که در قرآن کریم برای توبه می فرماید گناهان راپاک میکند در جایی می فرماید گناهان را تبدیل به نیکی میکند آیا هرکسی که توبه نمود گناهانش تبدیل به نیکی ها می شود؟
- [سایر] در مورد توبه در دین مسحیت توضیح دهید و اینکه در مسحیت توهین به روح القدس گناه نابخشودنی معرفی میشود آیا به معنای بدون توبه بودن این گناه است؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که برای معصیت سفر کرده در موقع برگشتن اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند، و اگر توبه نکرده باید تمام بخواند.
- [آیت الله مظاهری] توبه سرزنشکننده متوقّف بر رضایت سرزنششونده است، مگر اینکه راضی نشود یا دسترسی به او نباشد که در این صورت، توبه تنها کفایت میکند و بهتر است که علاوه بر توبه از آن گناه، برای او دعا و استغار نماید.
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه بزرگ، علاوه بر پشیمانی از گذشته، خارج شدن از آن محل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که بدهکار است ونمیتواند بدهی خود را بدهد، اگرچه مخارج سال خود را داشته باشد، میتواند برای دادن قرض خود زکاْ بگیرد ولیباید مالی را که قرض کرده در معصیت خرج نکرده باشد، یا اگر در معصیت خرج کرده، از آن معصیت توبه کرده باشد به شرط آن که از سهم فقرأ به او داده شود. زیرا در سهم غارمین توبه بیتأثیر است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بدهکار است و نمیتواند بدهی خود را بدهد، اگر چه مخارج سال خود را داشته باشد، میتواند برای دادن قرض خود از سهم بدهکاران زکات بگیرد، ولی باید مالی را که قرض کرده در معصیت خرج نکرده باشد، یا اگر در معصیت خرج کرده، از آن معصیت توبه کرده باشد. بلی، از سهم فقرا میتواند زکات بگیرد اگر چه از آن معصیت توبه نکرده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که برای معصیت سفر کرده، هنگامی که از سفر برمیگردد توبه کرده باشد، باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده باشد، باید تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که برای معصیت سفر کرده موقعی که از سفر برمی گردد اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده باید نماز را تمام بخواند. و اگر برگشتن از سفر در نظر عرف جزء رفتن به سفر، معصیت محسوب شود، بعید نیست وظیفه اش تمام باشد گرچه احتیاط آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [امام خمینی] کسی که برای معصیت سفر کرده، موقعی که از سفر برمی گردد اگر توبه کرده، باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده ، و چیزی هم که بازگشت را از جزئیت سفر معصیت خارج کند حادث نشده باشد باید تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله بهجت] کسی که سفرش برای معصیت است، اگر در بین راه توبه کرده، در صورتی که باقیمانده سفر به اندازه مسافت شرعی باشد، نمازش شکسته است و اگر توبه نکرده و پس از ارتکاب معصیت و یا بدون آن برگشت در صورتی که بقیه سفر به اندازه مسافت شرعی باشد، بنابر اظهر نماز را شکسته میخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که برای معصیت سفر کرده، موقعی که از سفر برمیگردد اگر توبه کرده، باید نماز را شکسته بخواند و همچنین است اگر توبه نکرده، باید شکسته بخواند مگر این که در برگشتن هم قصد معصیت کند یا برگشتن آن هم جزو سفر قبلی حساب شود.