در اسلام حقوق متعددی برای حیوانات بیان شده است. و یکی از موارد محاسبه الهی در روز قیامت، حقوق حیوانات می باشد.[1] تا آنجا که از جهنمی شدن انسانی به خاطر بستن حیوان و ممانعت از آب خوردن آن تا حد مرگ، سخن گفته شده است.[2] دستورات اسلام درباره حیوانات طیف وسیعی دارد از مواردی چون: نهی از قطع اعضاء حیوانات[3] نهی از جنگ انداختن حیوانات[4] نهی از زدن به صورت حیوان[5] نهی از ذبح حیوان در پیش چشم حیوان دیگر[6] حتی نهی از نشستن در پشت حیوان در حال سخن گفتن و عدم حرکت[7] و نهی از دشنام دادن و لعن حیوان[8] تا لازم بودن آب و غذای حیوانات به گونه ای که طبق مسلمات فقهی، اگر آب به اندازه وضوء یا رفع عطش سگی باشد، باید آب را به حیوان داد و حتی گفته شده، آب بینی گوسفند هم پاک شود[9] (شاید به خاطر راحت شدن تنفس حیوان) اما انسان همیشه باید مرز بین افراط و تفریط را بیابد. که حرکت بر مدار افراط یا تفریط، عمل جاهلان است. [10]حیوانات اگر چه شعور دارند، و حقوق بسیاری برای آنها ثابت شده است، اما نه شعور آنها در حد شعور انسان است و نه آنکه حقوق شان به اندازه حقوق انسان می باشد. و نه آنکه نیازهایشان به مثابه نیازهای انسان است. لذا اجازه داده شده است که برای جلوگیری از آزار دیدن توسط حیوانات موذی، آنها را از بین ببریم. و همچنین برای رفع نیازهای ضروری بدن، بعضی از حیوانات را با شیوه منطقی، ذبح کرده و از گوشت آنها استفاده کنیم. اما اگر حیوانی بی آزار است، از کشتن و آزار او نهی شده ایم. [11] و حتی شکاری که بدون نیاز و از روی تفریح باشد، نیز حرام اعلام شده است. بنابراین نه شیوه افراطی در مقابل حیوانات صحیح است که بعضی حیوان را مثل یکی از اعضای خانواده خود حساب کرده و حتی آن را در رختخواب خود می خوابانند! و فکر می کنند حیوان نیز به مثابه و هم شکل انسان نیازهای عاطفی دارد. یا از خوردن گوشت آن هم اجتناب می کنند. و نه شیوه تفریطی صحیح است که بدون دلیل منطقی و موجه، آسیبی به حیوانی رسانده شود. [12] به هر حال دنیا دار تزاحمات است. حیوانات از گیاهان و حیوان های دیگر تغذیه می کنند. و چرخه غذایی بین حیوانات که از خوردن حشرات شروع می شود، تا به خورده شدن توسط حشرات امتداد می یابد. و چیزی برای باقی ماندن در دنیا، ایجاد نشده است. دنیا محلی برای آزمایش است و انسان باید در همین مسیر قرار گرفته و آنچه متناسب با این امتحان است را رعایت نماید. [1] - نهج البلاغه، خطبه 167 [2] - بحارالانوار، ج 64، ص 268 [3] - المجازات النبویة، ص: 365 [4] - من لا یحضره الفقیه، ج4، ص: 60 [5] - تفسیر العیاشی، ج2، ص: 294 [6] - الکافی ج6، ص: 230 [7] - الکافی، ج6، ص: 537 [8] - هدایة الأمة إلی أحکام الأئمة علیهم السلام، ج-5، ص: 122 [9] - الکافی ، ج13، ص: 284 [10] - نهج البلاغه، کلمات قصار، شماره 70 [11] - الکافی ، ج6، ص: 224 [12] - برای مطالعه بیشتر: http://marifat.nashriyat.ir/node/2627
در اسلام حقوق متعددی برای حیوانات بیان شده است. و یکی از موارد محاسبه الهی در روز قیامت، حقوق حیوانات می باشد.[1] تا آنجا که از جهنمی شدن انسانی به خاطر بستن حیوان و ممانعت از آب خوردن آن تا حد مرگ، سخن گفته شده است.[2]
دستورات اسلام درباره حیوانات طیف وسیعی دارد از مواردی چون:
نهی از قطع اعضاء حیوانات[3] نهی از جنگ انداختن حیوانات[4] نهی از زدن به صورت حیوان[5] نهی از ذبح حیوان در پیش چشم حیوان دیگر[6] حتی نهی از نشستن در پشت حیوان در حال سخن گفتن و عدم حرکت[7] و نهی از دشنام دادن و لعن حیوان[8]
تا لازم بودن آب و غذای حیوانات به گونه ای که طبق مسلمات فقهی، اگر آب به اندازه وضوء یا رفع عطش سگی باشد، باید آب را به حیوان داد و حتی گفته شده، آب بینی گوسفند هم پاک شود[9] (شاید به خاطر راحت شدن تنفس حیوان)
اما انسان همیشه باید مرز بین افراط و تفریط را بیابد. که حرکت بر مدار افراط یا تفریط، عمل جاهلان است. [10]حیوانات اگر چه شعور دارند، و حقوق بسیاری برای آنها ثابت شده است، اما نه شعور آنها در حد شعور انسان است و نه آنکه حقوق شان به اندازه حقوق انسان می باشد. و نه آنکه نیازهایشان به مثابه نیازهای انسان است.
لذا اجازه داده شده است که برای جلوگیری از آزار دیدن توسط حیوانات موذی، آنها را از بین ببریم. و همچنین برای رفع نیازهای ضروری بدن، بعضی از حیوانات را با شیوه منطقی، ذبح کرده و از گوشت آنها استفاده کنیم. اما اگر حیوانی بی آزار است، از کشتن و آزار او نهی شده ایم. [11] و حتی شکاری که بدون نیاز و از روی تفریح باشد، نیز حرام اعلام شده است.
بنابراین نه شیوه افراطی در مقابل حیوانات صحیح است که بعضی حیوان را مثل یکی از اعضای خانواده خود حساب کرده و حتی آن را در رختخواب خود می خوابانند! و فکر می کنند حیوان نیز به مثابه و هم شکل انسان نیازهای عاطفی دارد. یا از خوردن گوشت آن هم اجتناب می کنند. و نه شیوه تفریطی صحیح است که بدون دلیل منطقی و موجه، آسیبی به حیوانی رسانده شود. [12]
به هر حال دنیا دار تزاحمات است. حیوانات از گیاهان و حیوان های دیگر تغذیه می کنند. و چرخه غذایی بین حیوانات که از خوردن حشرات شروع می شود، تا به خورده شدن توسط حشرات امتداد می یابد. و چیزی برای باقی ماندن در دنیا، ایجاد نشده است. دنیا محلی برای آزمایش است و انسان باید در همین مسیر قرار گرفته و آنچه متناسب با این امتحان است را رعایت نماید.
[1] - نهج البلاغه، خطبه 167
[2] - بحارالانوار، ج 64، ص 268
[3] - المجازات النبویة، ص: 365
[4] - من لا یحضره الفقیه، ج4، ص: 60
[5] - تفسیر العیاشی، ج2، ص: 294
[6] - الکافی ج6، ص: 230
[7] - الکافی، ج6، ص: 537
[8] - هدایة الأمة إلی أحکام الأئمة علیهم السلام، ج-5، ص: 122
[9] - الکافی ، ج13، ص: 284
[10] - نهج البلاغه، کلمات قصار، شماره 70
[11] - الکافی ، ج6، ص: 224
[12] - برای مطالعه بیشتر: http://marifat.nashriyat.ir/node/2627
- [آیت الله خامنه ای] کشتن حشرات و حیوانات موذی
- [آیت الله بهجت] آیا کشتن حیوانات موذی مثل مگس، مار، عقرب و... هنگام نماز، نماز را باطل می کند؟
- [سایر] آیا کشتن مسلمانان حلال است؟
- [سایر] در چه صورت کشتن، مؤمن جایز است؟
- [سایر] جایگاه حقوق حیوانات در اسلام چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا کشتن افراد به صورت ترور جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] خوردن استخوانهای حیوانات حلال گوشت جایز است ؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کلونینگ (شبیه سازی ) حیوانات، جایز است؟
- [سایر] چرا در قوانین اسلام، مرد در مقابل کشتن فرزند خود قصاص نمی شود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا کشتن حیواناتی که ضرری به زندگی ما وارد نمی کنند، جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] ساختن مجسّمه انسان و حیوانات جایز نیست ولی خرید و فروش آن مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سر بریدن حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنین حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند، یا با پسری لواط نماید وبدون آن که او را بکشد جلوگیری از او ممکن نباشد، کشتن او جائز است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جلوگیری از معصیت یا اقامه واجب بر مجروح کردن یا کشتن متوقف باشد، باید با اجازه حاکم شرع وبا حصول شرایط آن صورت پذیرد وخودسرانه جایز نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند؛ یا با پسری لواط نماید و بدون آنکه او را بکشند جلوگیری از او ممکن نباشد؛ کشتن او جایز است.
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند، یا با پسری لواط نماید و بدون آن که او را بکشند جلوگیری از او ممکن نباشد، کشتن او جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 35 ذبح حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنان حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند، یا با پسری لواط نماید و بدون آن که او را بکشند جلوگیری از او ممکن نباشد، کشتن او جایز است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند یا با پسری لواط نماید و بدون اینکه او را بکشند جلوگیری ممکن نباشد کشتن او جایز است.
- [آیت الله خوئی] اگر کسی بخواهد با زنی زنا کند، یا با پسری لواط نماید و بدون آنکه او را بکشند جلوگیری از او ممکن نباشد، کشتن او جایز است.