برخی آثار قرائت را که در روایات بدانها اشاره شده، ذکر میکنیم: 1. خداوند، به قرائت کننده قرآن پاداش عظیمی خواهد داد. پیامبراکرم(ص) فرمود: "هرکس برای رضای خدا و آگاهی عمیق در دین، قرآن بخواند، ثواب ملائکه و انبیا و رسولان را خواهد داشت."؛(وسایلالشیعة، حرّ عاملی، ج6، ص 184، مؤسسه آلالبیت.) 2. بالا رفتن مقام و درجه قاری در بهشت: حفص گوید: از امام کاظم(ع) شنیدم که میفرمود: درجات بهشت به اندازه آیات قرآن است. به قاری گفته میشود: بخوان و (در مراتب بهشت) بالا برو. سپس میخواند و مقامش بالا میرود؛(وسائلالشیعة، همان، ص 187.) 3. طولانی شدن عمر بینایی: امام صادق(ع) فرمود: هرکس قرآن را از رو (با نگریستن بر آیات)، بخواند، از بیناییاش برای مدت طولانی لذت خواهد برد؛(بحارالأنوار، علامه مجلسی؛، ج 89، ص 202، داراحیاء التراث.) 4. آمیخته شدن قرآن با گوشت و خون قاری: امام صادق(ع) فرمود: هر جوان مؤمنی که قرآن بخواند، قرآن با گوشت و خونش آمیخته خواهد شد؛(کافی، کلینی، ج 2، ص 568، دارالتعارف للمطبوعات.) 5. صفای دل: پیامبراکرم(ص) فرمود: بدون شک این دلها زنگار میگیرند؛ چنانکه آهن زنگ میزند. عرض شد: صیقل آن به چیست؟ فرمود قرائت قرآن؛ 6. استجابت دعا: امامباقر(ع) فرمود: دعا را هنگام چهار چیز غنیمت بشمارید؛ قرائت قرآن و...؛(کافی، همان، ص 448.) 7. نورانی شدن خانه: پیامبراکرم(ص) فرمود: "خانههایتان را با تلاوت قرآن نورانی کنید...."؛(بحارالأنوار، علامه مجلسی؛، ج 89، ص 200، داراحیاء التراث.) 8. زیاد شدن برکت خانه: امام صادق(ع) از امیر مؤمنان علی(ع) چنین نقل میکند: "خانهای که در آن قرآن تلاوت و یادی از خدا شود، برکتش زیاد شده، ملائکه در آنجا حاضر میشوند و شیاطین را دور میکنند...."؛(کافی، همان، ص575.) 9. بهترین عبادت: پیامبر(ص) فرمود: بهترین عبادتِ امتِ من، تلاوت قرآن است؛(وسائلالشیعة، همان، ص 168.) 10. بخشش گناهان، نوشته شدن حسنه و پاک شدن گناهان؛(کافی، همان، ص 575 و 584.) 11. تخفیف عذاب از پدر و مادر؛(کافی، همان، ص578.) 12. باروری ایمان؛(غررالحکم، آمُدیّ، ص 112، نشر مکتب الاعلام الاسلامی.) 13. روشنایی چشمان؛ 14. سخن گفتن با خداوند؛ 15. علم اولین و آخرین به او عنایت میشود. درباره مقدار خواندن قرآن در روایتی از امام صادق(ع) آمده است که فرمود: "قرآن عهد و فرمان خدا است با خلقش، پس سزاوار است بر مسلمان که در عهد او نگاه کند و هر روزی پنجاه آیه آن را بخواند."(اصول کافی، همان، ج 2، ص 609، نشر دارالکتب الاسلامیة.) نکته اساسی و مهم در قرائت قرآن توجه به مفاهیم آن است؛ یعنی کیفیت در قرائت قرآن، از کمیت مهمتر است و در ثواب و آثار تلاوت قرآن دخالت دارد. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 226/400008)
آثار قرائت قرآن چیست؟
برخی آثار قرائت را که در روایات بدانها اشاره شده، ذکر میکنیم:
1. خداوند، به قرائت کننده قرآن پاداش عظیمی خواهد داد. پیامبراکرم(ص) فرمود: "هرکس برای رضای خدا و آگاهی عمیق در دین، قرآن بخواند، ثواب ملائکه و انبیا و رسولان را خواهد داشت."؛(وسایلالشیعة، حرّ عاملی، ج6، ص 184، مؤسسه آلالبیت.)
2. بالا رفتن مقام و درجه قاری در بهشت: حفص گوید: از امام کاظم(ع) شنیدم که میفرمود: درجات بهشت به اندازه آیات قرآن است. به قاری گفته میشود: بخوان و (در مراتب بهشت) بالا برو. سپس میخواند و مقامش بالا میرود؛(وسائلالشیعة، همان، ص 187.)
3. طولانی شدن عمر بینایی: امام صادق(ع) فرمود: هرکس قرآن را از رو (با نگریستن بر آیات)، بخواند، از بیناییاش برای مدت طولانی لذت خواهد برد؛(بحارالأنوار، علامه مجلسی؛، ج 89، ص 202، داراحیاء التراث.)
4. آمیخته شدن قرآن با گوشت و خون قاری: امام صادق(ع) فرمود: هر جوان مؤمنی که قرآن بخواند، قرآن با گوشت و خونش آمیخته خواهد شد؛(کافی، کلینی، ج 2، ص 568، دارالتعارف للمطبوعات.)
5. صفای دل: پیامبراکرم(ص) فرمود: بدون شک این دلها زنگار میگیرند؛ چنانکه آهن زنگ میزند. عرض شد: صیقل آن به چیست؟ فرمود قرائت قرآن؛
6. استجابت دعا: امامباقر(ع) فرمود: دعا را هنگام چهار چیز غنیمت بشمارید؛ قرائت قرآن و...؛(کافی، همان، ص 448.)
7. نورانی شدن خانه: پیامبراکرم(ص) فرمود: "خانههایتان را با تلاوت قرآن نورانی کنید...."؛(بحارالأنوار، علامه مجلسی؛، ج 89، ص 200، داراحیاء التراث.)
8. زیاد شدن برکت خانه: امام صادق(ع) از امیر مؤمنان علی(ع) چنین نقل میکند: "خانهای که در آن قرآن تلاوت و یادی از خدا شود، برکتش زیاد شده، ملائکه در آنجا حاضر میشوند و شیاطین را دور میکنند...."؛(کافی، همان، ص575.)
9. بهترین عبادت: پیامبر(ص) فرمود: بهترین عبادتِ امتِ من، تلاوت قرآن است؛(وسائلالشیعة، همان، ص 168.)
10. بخشش گناهان، نوشته شدن حسنه و پاک شدن گناهان؛(کافی، همان، ص 575 و 584.)
11. تخفیف عذاب از پدر و مادر؛(کافی، همان، ص578.)
12. باروری ایمان؛(غررالحکم، آمُدیّ، ص 112، نشر مکتب الاعلام الاسلامی.)
13. روشنایی چشمان؛
14. سخن گفتن با خداوند؛
15. علم اولین و آخرین به او عنایت میشود.
درباره مقدار خواندن قرآن در روایتی از امام صادق(ع) آمده است که فرمود: "قرآن عهد و فرمان خدا است با خلقش، پس سزاوار است بر مسلمان که در عهد او نگاه کند و هر روزی پنجاه آیه آن را بخواند."(اصول کافی، همان، ج 2، ص 609، نشر دارالکتب الاسلامیة.)
نکته اساسی و مهم در قرائت قرآن توجه به مفاهیم آن است؛ یعنی کیفیت در قرائت قرآن، از کمیت مهمتر است و در ثواب و آثار تلاوت قرآن دخالت دارد.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 226/400008)
- [سایر] عوامل و آثار فتنه در قرآن کریم؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن آثار احترام به پدر و مادر و همچنین آثار بیحرمتی نسبت به آنها چیست؟
- [سایر] آیا می توان بر طبق هر یک از قرائت های هفت گانه قرآن را تفسیر کرد؟ یا تفسیر باید برا ساس قرائت خاصی باشد؟
- [سایر] آثار روزه از نگاه قرآن و روایات را بیان کنید؟
- [سایر] قرائت و تفسیر قرآن کریم چه خاصیتی دارد؟ آیاخواندن قرآن برنامه انسان را منظم می کند؟
- [سایر] مقصود از آداب باطنی قرائت قرآن چیست؟
- [سایر] قرائت صحیح قرآن در نماز چگونه است؟
- [سایر] علت استعاذه در قرائت قران چیست؟
- [آیت الله سیستانی] در مسابقات بین المللی قرائت قرآن یکی از قاریان خانم بود حکم معظم له در مورد قرائت قرآن توسط خانم چیست؟
- [سایر] چرا قرائت قرآن شاذ، جایز نیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم بعد از حمد امام، نیت فرادی کند، لازم نیست حمد را بخواند، ولی اگر پیش از تمام شدن حمد نیت فرادی کند، باید مقداری را که امام نخوانده، بخواند و احتیاط مستحب آن است که قبل از آن، قسمتی را هم که امام خوانده به نیت مردّد بین قرائت واجب نماز یا قرائت قرآن بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است زن حائض در وقت نماز خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و اگر نمیتواند وضو بگیرد، به امید درک ثواب تیمّم نماید و در جای نماز خویش رو به قبله بنشیند و مشغول قرائت قرآن، ذکر، دعا و صلوات شود، اگرچه در غیر این اوقات، خواندن قرآن بر حائض مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت رابلند بخواند .
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اشیاء عتیقه و آثار باستانی که از زیر خاک به دست می آید، اگرچه گنج نیستند; ولی خمس دارند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از گفتن تکبیرْ الاحرام شک کند که آن را صحیح گفته یا نه، اگر وارد خواندن قرائت نشده احتیاط در اتمام نماز و اعاده آن میباشد ولی اگر مشغول خواندن قرائت شده نماز او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوت ها را فراموش کند نمازش باطل می شود .