خداوند سبحان به تالیان قرآن و سالکان کوی وحی هم دستور تخلیه که جنبه سلبی دارد میدهد و هم فرمان تجلیه و تحلیه که جنبه اثباتی دارد و میفرماید: هنگام قرائت قرآن، به خداوند از گزند شیطنت هر شیطان وسوسه گر پناه ببر: (فِاذا قَرأت القران فاستعِذ بالله من الشیطان الرجیم) نحل/98. انسان تا خود را از وسوسه های درون و بیرون، همچنین از سنتها و آداب جاهلی نجات ندهد و تا ذهن خویش را از پیش داوریهای قبلی نرهاند، بهرهای از خواندن قرآن( نمیبَرد، زیرا وساوس و سنتهای جاهلی مانع فهم صحیح او میشود و کسی که با پیش داوری قبلی به خدمت قرآن آمده سعی میکند که قرآن را مهمان خود کند نه خود مهمان قرآن باشد. چنین فردی در حقیقت الفاظ قرآن را بر زبان جاری کرده است در حالی که از معانی آن هیچ اطلاعی ندارد. او مصداق این حدیث رسول اکرم(ص) است که فرمود: (ویل لِمَن لاکها و لم یتدبّرها) (بحار41/353)؛ [وای برکسی که این آیات را بین دو فک و چانهاش بگرداند و درباره آن تدبر نکند.] گرچه رسول خدا(ص) از هر گونه وسوسه مصون است، زیرا جزو مخلَصین است و شیطان در محدوده اخلاص راه ندارد و هرگونه استعاذه آن حضرت جنبه دفعی دارد نه رفعی، ولی دیگران که دستور اقتدای به پیامبر به آنها داده شد امر به استعاذه میشوند تا در مقام رفع خطر، استعاذه کنند. یعنی پیامبر استعاذه میکند تا شیطان به حریم او نیاید ولی دیگران استعاذه میکنند تا شیطانی که به سراغشان آمده است برود، تا بعد از غباررویی باطنی به خدمت قرآن بروند. آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیرة رسول اکرم در قرآن) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 7330/400002)
خداوند سبحان به تالیان قرآن و سالکان کوی وحی هم دستور تخلیه که جنبه سلبی دارد میدهد و هم فرمان تجلیه و تحلیه که جنبه اثباتی دارد و میفرماید: هنگام قرائت قرآن، به خداوند از گزند شیطنت هر شیطان وسوسه گر پناه ببر: (فِاذا قَرأت القران فاستعِذ بالله من الشیطان الرجیم) نحل/98.
انسان تا خود را از وسوسه های درون و بیرون، همچنین از سنتها و آداب جاهلی نجات ندهد و تا ذهن خویش را از پیش داوریهای قبلی نرهاند، بهرهای از خواندن قرآن( نمیبَرد، زیرا وساوس و سنتهای جاهلی مانع فهم صحیح او میشود و کسی که با پیش داوری قبلی به خدمت قرآن آمده سعی میکند که قرآن را مهمان خود کند نه خود مهمان قرآن باشد. چنین فردی در حقیقت الفاظ قرآن را بر زبان جاری کرده است در حالی که از معانی آن هیچ اطلاعی ندارد. او مصداق این حدیث رسول اکرم(ص) است که فرمود: (ویل لِمَن لاکها و لم یتدبّرها) (بحار41/353)؛ [وای برکسی که این آیات را بین دو فک و چانهاش بگرداند و درباره آن تدبر نکند.]
گرچه رسول خدا(ص) از هر گونه وسوسه مصون است، زیرا جزو مخلَصین است و شیطان در محدوده اخلاص راه ندارد و هرگونه استعاذه آن حضرت جنبه دفعی دارد نه رفعی، ولی دیگران که دستور اقتدای به پیامبر به آنها داده شد امر به استعاذه میشوند تا در مقام رفع خطر، استعاذه کنند. یعنی پیامبر استعاذه میکند تا شیطان به حریم او نیاید ولی دیگران استعاذه میکنند تا شیطانی که به سراغشان آمده است برود، تا بعد از غباررویی باطنی به خدمت قرآن بروند.
آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن کریم ج 9 (سیرة رسول اکرم در قرآن) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 7330/400002)
- [سایر] استعاذه چیست؟
- [سایر] آثار قرائت قرآن چیست؟
- [سایر] آیا می توان بر طبق هر یک از قرائت های هفت گانه قرآن را تفسیر کرد؟ یا تفسیر باید برا ساس قرائت خاصی باشد؟
- [سایر] قرائت و تفسیر قرآن کریم چه خاصیتی دارد؟ آیاخواندن قرآن برنامه انسان را منظم می کند؟
- [سایر] مقصود از آداب باطنی قرائت قرآن چیست؟
- [سایر] قرائت صحیح قرآن در نماز چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] در مسابقات بین المللی قرائت قرآن یکی از قاریان خانم بود حکم معظم له در مورد قرائت قرآن توسط خانم چیست؟
- [سایر] چرا قرائت قرآن شاذ، جایز نیست؟
- [سایر] علت قرائت های مختلف قرآن چیست؟
- [سایر] چگونه ترغیب به قرائت قرآن کنیم؟
- [آیت الله مظاهری] اختلاف در قرائت که قرّاء گفتهاند صحیح نیست و نماز باید بر طبق قرآن خوانده شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم بعد از حمد امام، نیت فرادی کند، لازم نیست حمد را بخواند، ولی اگر پیش از تمام شدن حمد نیت فرادی کند، باید مقداری را که امام نخوانده، بخواند و احتیاط مستحب آن است که قبل از آن، قسمتی را هم که امام خوانده به نیت مردّد بین قرائت واجب نماز یا قرائت قرآن بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است زن حائض در وقت نماز خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و اگر نمیتواند وضو بگیرد، به امید درک ثواب تیمّم نماید و در جای نماز خویش رو به قبله بنشیند و مشغول قرائت قرآن، ذکر، دعا و صلوات شود، اگرچه در غیر این اوقات، خواندن قرآن بر حائض مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت رابلند بخواند .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از گفتن تکبیرْ الاحرام شک کند که آن را صحیح گفته یا نه، اگر وارد خواندن قرائت نشده احتیاط در اتمام نماز و اعاده آن میباشد ولی اگر مشغول خواندن قرائت شده نماز او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوت ها را فراموش کند نمازش باطل می شود .
- [امام خمینی] مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت را بلند بخوانند.