در پاسخ نکات ذیل قابل دقت است : 1- محور اصلی در همه دستورات دین رعایت اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط است . 2- در مورد خوردن دستور دین پرهیز از پر خوردی و شکمبارگی و در عین حال اجتناب از ضعف ناشی از نخوردن و سوء تغذیه است و رعایت حالت میانه و تعادل بهترین گزینه از نظر دین است . 3- در مورد خوردن گوشت نیزدر روایات سفارش به میانه روی شده به طوری که از خوردن آن در هر هر روز منع شده و نیز از نخوردن آن به مدت چهل روز که منجر به ضعف و مریضی می گردد منع شده است . 4- در مورد چگونگی تاثیر اذان گفتن در گوش کسی که چهل روز گوشت نخورده چیزی بیان نشده اما اجمالا می توان گفت که شنیدن نوای جانبخش اذان تاثیری مثبت و مطلوب در چنین انسانی دارد به نحوی آثار سوء ناشی از نخوردن گوشت به مدت طولانی را تقلیل می دهد و از نظر روانی و معنوی استقامت و ایستادگی انسان را در برابر عوارض ناشی از ان افزایش می دهد . امام صادق علیه السلام از پدران خود از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که فرمود: کُلُوا اللَّحْمَ، فَإنَّ اللَّحْمَ مِنَ اللَّحْمِ، وَ اللَّحْمَ یُنْبِتُ اللَّحْمَ، وَ مَنْ لَمْ یَأْکُلْ اللَّحْمَ أَرْبَعینَ یَوْمَاً سَاءَ خُلْقُهُ، وَ إذا ساءَ خُلْقُ أَحَدِکُمْ مِن إنْسَانٍ أوْ دابَّةٍ فَأْذِنُوا فی أُذُنِهِ الْأذانَ کُلَّهُ. (گوشت بخورید، که گوشت از گوشت پدید میآید، و گوشت، گوشت میرویاند، و کسی که 40 روز گوشت نخورد بَد اخلاق میشود، پس هرگاه یکی از شما بَد اخلاق شد یا حیوانی از شما بَد اخلاق شد در گوش او اذان بگوئید.) وسائل الشیعه،ج17ص26ح8
در پاسخ نکات ذیل قابل دقت است :
1- محور اصلی در همه دستورات دین رعایت اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط است .
2- در مورد خوردن دستور دین پرهیز از پر خوردی و شکمبارگی و در عین حال اجتناب از ضعف ناشی از نخوردن و سوء تغذیه است و رعایت حالت میانه و تعادل بهترین گزینه از نظر دین است .
3- در مورد خوردن گوشت نیزدر روایات سفارش به میانه روی شده به طوری که از خوردن آن در هر هر روز منع شده و نیز از نخوردن آن به مدت چهل روز که منجر به ضعف و مریضی می گردد منع شده است .
4- در مورد چگونگی تاثیر اذان گفتن در گوش کسی که چهل روز گوشت نخورده چیزی بیان نشده اما اجمالا می توان گفت که شنیدن نوای جانبخش اذان تاثیری مثبت و مطلوب در چنین انسانی دارد به نحوی آثار سوء ناشی از نخوردن گوشت به مدت طولانی را تقلیل می دهد و از نظر روانی و معنوی استقامت و ایستادگی انسان را در برابر عوارض ناشی از ان افزایش می دهد .
امام صادق علیه السلام از پدران خود از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که فرمود:
کُلُوا اللَّحْمَ، فَإنَّ اللَّحْمَ مِنَ اللَّحْمِ، وَ اللَّحْمَ یُنْبِتُ اللَّحْمَ، وَ مَنْ لَمْ یَأْکُلْ اللَّحْمَ أَرْبَعینَ یَوْمَاً سَاءَ خُلْقُهُ، وَ إذا ساءَ خُلْقُ أَحَدِکُمْ مِن إنْسَانٍ أوْ دابَّةٍ فَأْذِنُوا فی أُذُنِهِ الْأذانَ کُلَّهُ.
(گوشت بخورید، که گوشت از گوشت پدید میآید،
و گوشت، گوشت میرویاند،
و کسی که 40 روز گوشت نخورد بَد اخلاق میشود،
پس هرگاه یکی از شما بَد اخلاق شد یا حیوانی از شما بَد اخلاق شد در گوش او اذان بگوئید.)
وسائل الشیعه،ج17ص26ح8
- [سایر] افراط و تفریط در شهوت جنسی چه پیامدهایی دارد؟
- [سایر] چگونه والدین در محبت کردن به فرزندان دچار افراط و تفریط نشوند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شرطی مانند ضامن بودن مستاجر حتی بدون افراط و تفریط در عقد اجاره به شرط تملیک جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر عامل مال گمشده را پیدا کند ولی بر اثر افراط و تفریط تلف شود و عامل بدل را رد کند آیا مستحق اجرت می باشد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی نذر کرده گوسفند معیّنی را روز هفتم محرم ذبح کند. اگر روز ششم گوسفند بدون افراط و تفریط تلف شود، آیا نذر کننده باید چیزی جریمه بدهد؟
- [سایر] دستوراتِ دینی به هم وابسته اند ، یا هر کدام برنامه ای مستقل هستند ؟
- [سایر] آیا دستورات دینی ما از علوم روان شناسی و جامع شناختی بهره برده است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مال عاریه داده شده تلف شود و مالک ادعا نماید که عاریه گیرنده افراط و تفریط نموده است ولی عاریه گیرنده خلاف آن را ادعا نمود،حرف کدام مقدم تر است؟
- [سایر] در ساختمان آپارتمانی، اگر به سبب اصلاح تجهیزات مشترک، بخش اختصاصی یکی از مالکین، مورد خسارت واقع شود، اگر این خسارت به سبب افراط یا تفریط نباشد، چه کسی ضامن است؟
- [آیت الله سبحانی] زکات فطره را به شخصی دادیم که در شهر خودمان به فقراء برساند، و لکن بدون افراط و تفریط وی، این پول از بین رفت (مثلاً دزدیده شد) آیا بر ما واجب است دوباره زکات فطره را پرداخت نماییم؟
- [امام خمینی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد حرام است و خوردن گوشت پرستو و هُدهُد مکروه میباشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک داشته باشیم حیوانی حلال گوشت است یا حرام گوشت، خوردن گوشت و شیر و تخم آن حلال است.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد ، حرام است و پرستو حلال می باشد ، و خوردن گوشت هد هد مکروه می باشد .
- [آیت الله بروجردی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد، حرام است و پرستو حلال میباشد و احتیاط واجب آن است که از خوردن گوشت هدهد خود داری نمایند.
- [آیت الله بهجت] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد حرام است. و خوردن گوشت هُدهُد مکروه میباشد و همچنین پرستو، بنابر اظهر.
- [آیت الله علوی گرگانی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد، حرام است و خوردن پرستو وهدهد مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه خریدار کالا را برای دیدن یا تصمیم گرفتن از فروشنده بگیرد و مدّتی نزد او بماند و از بین برود، در صورتی که صاحب مال شرط کرده باشد که عاریه مضمونه باشد یا خریدار در حفظ آن افراط و تفریط کرده باشد، باید عوض آن را به صاحبش بپردازد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر طلا و نقره را عاریه نماید و اتفاقاً بدون افراط و تفریط از بین برود ضامن است هرچند شرط هم نکرده باشند. بلی اگر ضمن عاریه کردن طلا و نقره شرط کند که اگر از بین رفت ضامن نباشد و اتفاقاً تلف شود ضامن نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر صاحب مال بعد از یک سال اعلان پیدا شد، چنانچه مال را صدقه یا به حاکم شرع داده، بنابر اقرب ضامن نیست و همچنین اگر بدون افراط و تفریط تلف شده نیز ضامن نیست، و اگر بهعنوان امانت نگاه داشته، تحویل میدهد، و اگر برای خود برداشته عوض آن را باید بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] گوشت، شیر و تخم حیوان نجاستخوار نجس نیست، ولی خوردن آن حرام میباشد.