و سوگند به صبح هنگامی که تنفس کند! (وَ الصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ). تکویر: 18 چه تعبیر جالبی؟ صبح را به موجود زندهای تشبیه کرده که نخستین تنفسش با طلوع سپیده آغاز میشود، و روح حیات در همه موجودات میدمد، گویی در زیر دست و پای لشکر زنگی شب نفسش بریده بود، و با درخشیدن اولین شعاع نور از زیر چنگال او آزاد میشود و نفس تازه میکند!. این تعبیر شبیه تعبیری است که در سوره مدثر بعد از سوگند به شب آمده است که میفرماید: وَ الصُّبْحِ إِذا أَسْفَرَ: سوگند به صبح هنگامی که نقاب از چهره بر گیرد گویی ظلمت شب همچون نقاب سیاهی بر صورت صبح افتاده، به هنگام سپیده دم نقاب را کنار میزند و چهره نورانی و پر فروغ خود را که نشانه زندگی و حیات است به جهانیان نشان دهد. تفسیر نمونه، ج26، ص: 188 مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر این آیه و بیان معنای تنفس صبح می فرماید : وَ الصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ این جمله عطف است بر کلمه خنس، و جمله إِذا تَنَفَّسَ قید کلمه صبح است، و اگر صبح را دارای تنفس خوانده- بطوری که از بعضیها استفاده میشود-، به این مناسبت بوده که صبح نور خود را در افق میگستراند، و ظلمت را که افق را فرا گرفته بود از بین_ میبرد، و این نوعی استعاره است که صبح، بعد از آنکه ظلمت شب را شکافته و طلوع کرده به کسی تشبیه کرده که بعد از اعمال دشواری که انجام داده و لحظه فراغتی یافته تا استراحت کند نفسی عمیق میکشد، روشنی افق هم تنفسی است از صبح. زمخشری درباره این استعاره وجهی دیگر ذکر کرده، میگوید اگر بپرسی تنفس صبح چه معنا دارد؟ میگویم: وقتی صبح میآید با آمدنش روح و نسیمی میآورد، و همین نسیم بطور مجاز تنفس صبح خوانده شده (1). این بود گفتار زمخشری، لیکن وجه قبلی به ذهن نزدیکتر است. ترجمه المیزان، ج20، ص: 357 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100105564)
آیه "والصبح اذا تنفس" را توضیح دهید؟
و سوگند به صبح هنگامی که تنفس کند! (وَ الصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ). تکویر: 18
چه تعبیر جالبی؟ صبح را به موجود زندهای تشبیه کرده که نخستین تنفسش با طلوع سپیده آغاز میشود، و روح حیات در همه موجودات میدمد، گویی در زیر دست و پای لشکر زنگی شب نفسش بریده بود، و با درخشیدن اولین شعاع نور از زیر چنگال او آزاد میشود و نفس تازه میکند!.
این تعبیر شبیه تعبیری است که در سوره مدثر بعد از سوگند به شب آمده است که میفرماید: وَ الصُّبْحِ إِذا أَسْفَرَ: سوگند به صبح هنگامی که نقاب از چهره بر گیرد گویی ظلمت شب همچون نقاب سیاهی بر صورت صبح افتاده، به هنگام سپیده دم نقاب را کنار میزند و چهره نورانی و پر فروغ خود را که نشانه زندگی و حیات است به جهانیان نشان دهد. تفسیر نمونه، ج26، ص: 188
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر این آیه و بیان معنای تنفس صبح می فرماید :
وَ الصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ
این جمله عطف است بر کلمه خنس، و جمله إِذا تَنَفَّسَ قید کلمه صبح است، و اگر صبح را دارای تنفس خوانده- بطوری که از بعضیها استفاده میشود-، به این مناسبت بوده که صبح نور خود را در افق میگستراند، و ظلمت را که افق را فرا گرفته بود از بین_
میبرد، و این نوعی استعاره است که صبح، بعد از آنکه ظلمت شب را شکافته و طلوع کرده به کسی تشبیه کرده که بعد از اعمال دشواری که انجام داده و لحظه فراغتی یافته تا استراحت کند نفسی عمیق میکشد، روشنی افق هم تنفسی است از صبح.
زمخشری درباره این استعاره وجهی دیگر ذکر کرده، میگوید اگر بپرسی تنفس صبح چه معنا دارد؟ میگویم: وقتی صبح میآید با آمدنش روح و نسیمی میآورد، و همین نسیم بطور مجاز تنفس صبح خوانده شده (1). این بود گفتار زمخشری، لیکن وجه قبلی به ذهن نزدیکتر است.
ترجمه المیزان، ج20، ص: 357 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100105564)
- [سایر] معنای آیه: «و ابتلوا الیتامی حتی اذا بلغوا النکاح» چیست؟
- [سایر] معنای آیه: «و ابتلوا الیتامی حتی اذا بلغوا النکاح» چیست؟
- [سایر] آیه کریمه «من شر النفاثات فی العقدو من شرحاً اذا حسد» را توضیح دهید؟
- [سایر] مراد از حشر حیوانات در آیه: (و اذا اَلْوُحُوشُ حُشِرَتْ) چیست؟ آیا حیوانات نیز حشر و سؤال و جواب دارند؟
- [سایر] آیه کریمه که می فرماید: "... إِذا مَا اتَّقَوْا وَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ ثُمَّ اتَّقَوْا وَ آمَنُوا ثُمَّ اتَّقَوْا وَ أَحْسَنُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ"، معنای تکراری که در این آیه آمده است چیست؟
- [سایر] مراد از حشر حیوانات در آیه ی: «و اذا اَلْوُحُوشُ حُشِرَتْ» چیست؟ آیا حیوانات نیز حشر و سؤال و جواب دارند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تنفّس مصنوعی روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا تنفّس مصنوعی روزه را باطل می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا تنفس مصنوعی با دستگاه روزه را باطل می کند؟
- [سایر] با توجه به اینکه ما شیعیان معتقدیم انبیا و امامان معصوم از هر خطا و نسیان هستند، پس مقصود آیه شریفه (وَ اذْکُرْ رَبَّکَ إِذا نَسیت) چیست؟ آیا آنها در امور طبیعی فراموشی دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چشم یا گوش او یا صدای اذا ن غیر معمولی باشد ، در محلی باید را شکسته بخواند که چشم متوسط دیوا ر خانه ها را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود .
- [آیت الله نوری همدانی] دستور سر بریدن حیوان آن است که حُلقوم ( مجرای تنّفس ) و مَری( مجرای غذا) و دو شاهرگ را که در دو طرف حُلقوم است که به این مجموع اَوْداج اَربعه ( چهار رگ ) گفته می شود از پائین بر آمدگی زیر گلو به طور کامل ببرند . اگر آنها را بشکافند کافی نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در بین خواندن آیه ای شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه، یا وقتی آخر آیه را می خواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه، به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله سیستانی] اگر در بین خواندن آیه شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه ، یا وقتی که آخر آیه را میخواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه ، باید به شک خود اعتنا نکند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در بین خواندن آیه ای شک کند که آیة پیش را خوانده یا نه ، یا وقتی آخر آیه را می خواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه ،باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله خوئی] اگر در بین خواندن آیه شک کند که آیه پیش را خوانده یا نه، یا وقتی آخر آیه را میخواند شک کند که اول آن را خوانده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در بین خواندن ایه ای شک کند که ایه پیش را خوانده یا نه یا وقتی که اخر ایه را می خواند شک کند که اول ان را خوانده یا نه باید به شک خود اعتنا نکند