در سوره مبارکه بقره آمده است که پس از اعلام آفرینش انسان به ملائکه آنان سوالی اعتراض گونه نمودند که اتجعل فیها ... آیا در زمین موجوداتی فسادگر و خونریز قرار خواهی دارد ... خداوند در پاسخ آنها فرمودند:(( انی اعلم ما لا تعلمون )) از آیات بعد همین سوره چنین بر می آید که مقصود همان علم و آگاهی است که خداوند به بشر عنایت فرموده تا در پرتو آن بتواند به سیر کمال خویش ادامه دهد - البته دامنه این علم و آگاهی بسیار وسیع است , لذا در آیات بعدی و پس از انجام صحنه آزمایش و عجز ملائکه از پاسخ فرمود - (( الم اقل لکم انی اعلم غیب السموات والارض )) به کمک این دانش و قدرت بر نام گذاری (اسما) است که بشر قادر می شود دامنه دانش خود را گسترده تر سازد و به کشف اسرار و رموز هستی توفیق یابد. برای توضیح بیشتر ر. ک : تفسیر المیزان $ جلد 1 تفسیر نمونه $ جلد 1 تفسیر راهنما$ جلد 1 نکته دیگر آنست که،خداوند هم در پاسخ هرگزکلام فرشتگان را( مبنی بر خونریز بودن وایجاد فساددر زمین)انکار نفرمود بلکه اشاره کرد در کنار این واقعیت،واقعیتهای مهمتری درباره انسان ومقام او وجود داردکه فرشتگان از آن آگاه نیستند. آنها فکر می کردند اگر هدف عبودیت وبندگی است که ما مصداق کامل آن هستیم،همواره غرق در عبادتیم واز همه کس سزاوارتر به خلافت!بی خبر از این که عبادت آنها با توجه به این که شهوت وغضب وخواستهای گوناگون در وجودشان راه نداردبا عبادت وبندگی این انسان که امیال وشهوات اورا احاطه کرده وشیطان ازهر سواورا وسوسه می کند تفاوت فراوانی دارد. آنها چه می دانستند که از نسل این آدم پیامبرانی همچون محمد وابراهیم ونوح وموسی وعیسی(ع) وامامانی همچون ائمه اهلبیت(ع)وبندگان صالح وشهیدان جانباز ومردان وزنانی که همه هستی خود راعاشقانه در راه خدا می دهند قدم به عرصه وجود خواهند گذاشت. درهر صورت گرچه انسان در زمین فساد می کند لکن بدلیل آزادی واختیاری که انسانها دارند می توانند راه درست را انتخاب کنند واز میان هوای نفس ورضای الهی یکی را بر گزینند.واز میان همین انسانها ملیونها فرد شایسته وخلفای الهی ظهور می کنند.بنا بر این خداوند آگاهتر بوده که این انسان با خصوصیتی که دارد،درزمین فساد می کند،لکن چیزهائی دیگر را می دانسته که ملائکه خبر نداشتند وخودشان اعتراف به عجز خود نمودند. جهت آگاهی بیشتر ر.ک.به :تفسیر نمونه ج1ص174 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105787)
در سوره مبارکه بقره آمده است که پس از اعلام آفرینش انسان به ملائکه آنان سوالی اعتراض گونه نمودند که اتجعل فیها ... آیا در زمین موجوداتی فسادگر و خونریز قرار خواهی دارد ... خداوند در پاسخ آنها فرمودند:(( انی اعلم ما لا تعلمون )) از آیات بعد همین سوره چنین بر می آید که مقصود همان علم و آگاهی است که خداوند به بشر عنایت فرموده تا در پرتو آن بتواند به سیر کمال خویش ادامه دهد - البته دامنه این علم و آگاهی بسیار وسیع است , لذا در آیات بعدی و پس از انجام صحنه آزمایش و عجز ملائکه از پاسخ فرمود - (( الم اقل لکم انی اعلم غیب السموات والارض )) به کمک این دانش و قدرت بر نام گذاری (اسما) است که بشر قادر می شود دامنه دانش خود را گسترده تر سازد و به کشف اسرار و رموز هستی توفیق یابد. برای توضیح بیشتر ر. ک : تفسیر المیزان $ جلد 1 تفسیر نمونه $ جلد 1 تفسیر راهنما$ جلد 1
نکته دیگر آنست که،خداوند هم در پاسخ هرگزکلام فرشتگان را( مبنی بر خونریز بودن وایجاد فساددر زمین)انکار نفرمود بلکه اشاره کرد در کنار این واقعیت،واقعیتهای مهمتری درباره انسان ومقام او وجود داردکه فرشتگان از آن آگاه نیستند.
آنها فکر می کردند اگر هدف عبودیت وبندگی است که ما مصداق کامل آن هستیم،همواره غرق در عبادتیم واز همه کس سزاوارتر به خلافت!بی خبر از این که عبادت آنها با توجه به این که شهوت وغضب وخواستهای گوناگون در وجودشان راه نداردبا عبادت وبندگی این انسان که امیال وشهوات اورا احاطه کرده وشیطان ازهر سواورا وسوسه می کند تفاوت فراوانی دارد.
آنها چه می دانستند که از نسل این آدم پیامبرانی همچون محمد وابراهیم ونوح وموسی وعیسی(ع) وامامانی همچون ائمه اهلبیت(ع)وبندگان صالح وشهیدان جانباز ومردان وزنانی که همه هستی خود راعاشقانه در راه خدا می دهند قدم به عرصه وجود خواهند گذاشت.
درهر صورت گرچه انسان در زمین فساد می کند لکن بدلیل آزادی واختیاری که انسانها دارند می توانند راه درست را انتخاب کنند واز میان هوای نفس ورضای الهی یکی را بر گزینند.واز میان همین انسانها ملیونها فرد شایسته وخلفای الهی ظهور می کنند.بنا بر این خداوند آگاهتر بوده که این انسان با خصوصیتی که دارد،درزمین فساد می کند،لکن چیزهائی دیگر را می دانسته که ملائکه خبر نداشتند وخودشان اعتراف به عجز خود نمودند.
جهت آگاهی بیشتر ر.ک.به :تفسیر نمونه ج1ص174 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105787)
- [سایر] چرا ابلیس به محض سرپیچی از دستور خداوند، از درگاه الهی رانده شد، ولی در اعتراض فرشتگان به اصل خلقت انسان، چنین اتفاقی نیفتاد؟
- [سایر] در جریان خلقت آدم , ملائکه چرا گفتند که انسان در زمین فساد و خونریزی خواهدکرد . آیا این کلام آنها به عنوان اعتراض نبود ؟
- [سایر] هدف خلقت انسان چیست؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بود؟ آیا خدا نیازی به خلقت انسان داشت؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بوده و آیا خدا یک باره تصمیم به خلقت انسان گرفت؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان چیست؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان در دنیا چیست ؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان در قران چیست؟
- [سایر] مراحل خلقت انسان را بیان کنید؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان چیست؟ آیا فقط عبادت خداوند است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر صاحب ملک اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلبا راضی نیست نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که راضی است نماز او صحیح است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر صاحب ملک به زبان، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست، نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است نماز صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر صاحب ملک به زبان اجازهی نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست، نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است، نماز صحیح است.
- [امام خمینی] اگر صاحب ملک به زبان اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلبا راضی نیست نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلبا راضی است نماز صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر صاحب ملک به زبان ، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست ، نماز خواندن در ملک او جایز نیست و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است ، نماز خواندن جایز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر صاحب ملک به زبان، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست، نماز خواندن در ملک او باطل است. و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است نماز صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر صاحب ملک به زبان؛ اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلبا راضی نیست؛ نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلبا راضی است نماز صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر صاحب ملک به زبان ، اجازة خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست ، نماز خخواندن در ملک او باطل است . و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است ، نماز صحیح است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر صاحب ملک اجازه نماز خواندن بدهد، ولی انسان بداند که قلبا راضی نیست، نماز خواندن در ملک او باطل است و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلبا راضی است، نماز صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر صاحب ملک به زبان، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست، نماز خواندن در ملک او جایز نیست و به احتیاط مستحب باطل است و اگر شک داشته باشد که قلباً راضیست نماز او بیتردید صحیح است، همچنین است اگر اجازه نداده و انسان بداند که قلباً راضیست و اگر اجازه نداده و انسان شک داشته باشد که قلباً راضیست یا نه، نماز خواندن در آن ملک حرام و به احتیاط مستحب باطل است.