آیا سعادت و شقاوت انسان در بطن مادرش مقدر می‌شود؟
لفظ روایت به این صورت است: (السعید من سعد فی بطن أمه والشقی من شقی فی بطن أمه) و اصل این حدیث، روایتی است مفصل از حضرت باقر(ع) که چگونگی پیدایش انسان را بیان می کند. آن حضرت می فرماید: بعد از گذشت چهار ماه از زمانی که بین زن و شوهر مقاربت صورت گرفت و نطفه در رحم مستقر شد، یعنی درست در آغاز زندگانی کودک، خداوند متعال به دو ملک دستور می دهد که یکی در داخل رحم و دیگری در خارج آن تمام مقدرات بچه اعم از روزی، زندگانی و مرگ، تندرستی و بیماری و... را بنویسند. آن دو عرض می کنند از کجا بنویسیم؟ خداوند متعال می فرماید: به پیشانی مادر نگاه کنید و از آنجا بنویسید و در آخر روایت آمده است: (و یحفظان لله البداء فی جمیع ذلک) در تمام این امور، حق بدا و تغییر و تبدل را برای خداوند محفوظ می دارند. بعد از آن امام باقر(ع) از رسول اکرم(ص) نقل می کند: (السعید من سعد فی بطن أمه والشقی من شقی فی بطن امه) (روایت منقول از امام باقر(ع) در کافی، ج 6، ص 13، روایت 4 و بحارالانوار، ج 60، ص 344 ، روایت 31 - روایت منقول از رسول اکرم(ص) در ج 5، ص 9، روایت 13 و ص 157، روایت 10 ذکر شده است. برای بررسی تفاوت های لفظی روایات با متن فوق به مدارک مذکور رجوع شود). و معنای روایت این است که تمام امور اعم از خیر و شر و سعادت و شقاوت، در شکم مادر مقدر می شود، البته سعادت و شقاوت در شکم مادر ضرورت نمی آورد، بلکه صرف امکان و تغییرپذیر است و سرنوشتی که آن دو ملک نوشته اند اقتضای طبع است و ممکن است تغییر پیدا کند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/11697)
عنوان سوال:

آیا سعادت و شقاوت انسان در بطن مادرش مقدر می‌شود؟


پاسخ:

لفظ روایت به این صورت است: (السعید من سعد فی بطن أمه والشقی من شقی فی بطن أمه) و اصل این حدیث، روایتی است مفصل از حضرت باقر(ع) که چگونگی پیدایش انسان را بیان می کند. آن حضرت می فرماید: بعد از گذشت چهار ماه از زمانی که بین زن و شوهر مقاربت صورت گرفت و نطفه در رحم مستقر شد، یعنی درست در آغاز زندگانی کودک، خداوند متعال به دو ملک دستور می دهد که یکی در داخل رحم و دیگری در خارج آن تمام مقدرات بچه اعم از روزی، زندگانی و مرگ، تندرستی و بیماری و... را بنویسند. آن دو عرض می کنند از کجا بنویسیم؟ خداوند متعال می فرماید: به پیشانی مادر نگاه کنید و از آنجا بنویسید و در آخر روایت آمده است: (و یحفظان لله البداء فی جمیع ذلک) در تمام این امور، حق بدا و تغییر و تبدل را برای خداوند محفوظ می دارند.
بعد از آن امام باقر(ع) از رسول اکرم(ص) نقل می کند: (السعید من سعد فی بطن أمه والشقی من شقی فی بطن امه) (روایت منقول از امام باقر(ع) در کافی، ج 6، ص 13، روایت 4 و بحارالانوار، ج 60، ص 344 ، روایت 31 - روایت منقول از رسول اکرم(ص) در ج 5، ص 9، روایت 13 و ص 157، روایت 10 ذکر شده است. برای بررسی تفاوت های لفظی روایات با متن فوق به مدارک مذکور رجوع شود).
و معنای روایت این است که تمام امور اعم از خیر و شر و سعادت و شقاوت، در شکم مادر مقدر می شود، البته سعادت و شقاوت در شکم مادر ضرورت نمی آورد، بلکه صرف امکان و تغییرپذیر است و سرنوشتی که آن دو ملک نوشته اند اقتضای طبع است و ممکن است تغییر پیدا کند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/11697)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین