پویایی نظام آفرینش نیز مرهون وجود سلسله مراتب و بهره مندی از وسیله ها و واسطه هاست. با وجود سلسله مراتب است که همه موجودات در نظام طبیعت، نقش تأثیرگذار پیدا می کنند و با وجود سلسله مراتب و تقسیم کارها میان (وسیله)هاست که در جامعه انسانی هر کدام از افراد، مسئولیتی پیدا می کنند؛ به طوری که جنب و جوش موجودات و این همه زیبایی های آفرینش و همگی زمینه های تلاش، ابتکار، با وجود سلسله مراتب و نظام (وسیله)ها فراهم می آید و در مجموع، رشد و بالندگی در سطوح مختلف جهان هستی و جامعه بشری، در پرتو استفاده از (وسیله)ها به راه می افتد؛ چنان که در قرآن مجید می خوانیم: (وَ هُوَ الَّذِی سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْکُلُوا مِنْهُ لَحْمًا طَرِیًّا وَ تَسْتَخْرِجُوا مِنْهُ حِلْیَةً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَی الْفُلْکَ مَوَاخِرَ فِیهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ)؛ نحل (16)، آیه 14.؛ (و اوست کسی که دریا را مسخر گردانید؛ تا از آن، گوشت تازه بخورید و پیرایه ای که آن را می پوشید، از آن بیرون آورید و کشتی را در آن، شکافنده ((آب )) می بینی و برای این که از فضل او بجویید و باشد که شما شکر گزارید). نکته قابل توجه این که در جامعه بشری، استفاده از وسیله ها، فواید بیشتر و چندجانبه ای را به ارمغان می آورد؛ به طوری که هم رفع نیاز و رشد و بالندگی بهره مندان از (وسیله)ها را در پی دارد و هم ارتقای درجه خود (وسیله)ها را به دنبال دارد و علاوه بر اصلاح و صلاح در دنیا، ثواب و پاداش در آخرت را نیز به ارمغان می آورد. در داستان حضرت یوسف(علیه السلام) چنین می خوانیم: (فَلَمَّا دَخَلُوا عَلَیْهِ قَالُوا یَا أَیُّهَا الْعَزِیزُ مَسَّنَا وَأَهْلَنَا الضُّرُّ وَجِئْنَا بِبِضَاعَةٍ مُّزْجَاةٍ فَأَوْفِ لَنَا الْکَیْلَ وَتَصَدَّقْ عَلَیْنَا إِنَّ اللَّهَ یَجْزِی الْمُتَصَدِّقِینَ)؛ یوسف (12)، آیه 88.؛ (پس چون ((برادران ))بر او وارد شدند، گفتند: ای عزیز! به ما و خانواده ما آسیب رسیده است و سرمایه ای ناچیز آورده ایم. بنابراین، پیمانه ما را تمام بده و بر ما تصدق کن که خدا صدقه دهندگان را پاداش می دهد). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/310017)
پویایی نظام آفرینش نیز مرهون وجود سلسله مراتب و بهره مندی از وسیله ها و واسطه هاست. با وجود سلسله مراتب است که همه موجودات در نظام طبیعت، نقش تأثیرگذار پیدا می کنند و با وجود سلسله مراتب و تقسیم کارها میان (وسیله)هاست که در جامعه انسانی هر کدام از افراد، مسئولیتی پیدا می کنند؛ به طوری که جنب و جوش موجودات و این همه زیبایی های آفرینش و همگی زمینه های تلاش، ابتکار، با وجود سلسله مراتب و نظام (وسیله)ها فراهم می آید و در مجموع، رشد و بالندگی در سطوح مختلف جهان هستی و جامعه بشری، در پرتو استفاده از (وسیله)ها به راه می افتد؛ چنان که در قرآن مجید می خوانیم:
(وَ هُوَ الَّذِی سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْکُلُوا مِنْهُ لَحْمًا طَرِیًّا وَ تَسْتَخْرِجُوا مِنْهُ حِلْیَةً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَی الْفُلْکَ مَوَاخِرَ فِیهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ)؛ نحل (16)، آیه 14.؛ (و اوست کسی که دریا را مسخر گردانید؛ تا از آن، گوشت تازه بخورید و پیرایه ای که آن را می پوشید، از آن بیرون آورید و کشتی را در آن، شکافنده ((آب )) می بینی و برای این که از فضل او بجویید و باشد که شما شکر گزارید).
نکته قابل توجه این که در جامعه بشری، استفاده از وسیله ها، فواید بیشتر و چندجانبه ای را به ارمغان می آورد؛ به طوری که هم رفع نیاز و رشد و بالندگی بهره مندان از (وسیله)ها را در پی دارد و هم ارتقای درجه خود (وسیله)ها را به دنبال دارد و علاوه بر اصلاح و صلاح در دنیا، ثواب و پاداش در آخرت را نیز به ارمغان می آورد.
در داستان حضرت یوسف(علیه السلام) چنین می خوانیم:
(فَلَمَّا دَخَلُوا عَلَیْهِ قَالُوا یَا أَیُّهَا الْعَزِیزُ مَسَّنَا وَأَهْلَنَا الضُّرُّ وَجِئْنَا بِبِضَاعَةٍ مُّزْجَاةٍ فَأَوْفِ لَنَا الْکَیْلَ وَتَصَدَّقْ عَلَیْنَا إِنَّ اللَّهَ یَجْزِی الْمُتَصَدِّقِینَ)؛ یوسف (12)، آیه 88.؛ (پس چون ((برادران ))بر او وارد شدند، گفتند: ای عزیز! به ما و خانواده ما آسیب رسیده است و سرمایه ای ناچیز آورده ایم. بنابراین، پیمانه ما را تمام بده و بر ما تصدق کن که خدا صدقه دهندگان را پاداش می دهد). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/310017)
- [سایر] آفرینش نظام احسن یعنی چه؟
- [سایر] جایگاه واسطه ها در نظام آفرینش چیست؟
- [سایر] تبیین نظام آفرینش بر اساس تجلی اسماء الهی چگونه است؟
- [سایر] فلسفه این همه پیچیدگی در نظام آفرینش چیست؟
- [سایر] بهرهمندی از وسیلهها و نظام آفرینش را توضیح دهید؟
- [سایر] رابطه آفرینش وبی نیازی پروردگار چیست؟
- [سایر] از فلسفه نظام نور و ظلمت در جهان آفرینش چه می دانید؟
- [سایر] قانون جاذبه و دافعه در نظام آفرینش تا چه اندازه گسترده است؟
- [سایر] آیا نظام آفرینش ، نویدبخش آینده ای درخشان برای جامعه بشری است ؟
- [سایر] آیا همه مصائبی که در جامعه وجود دارد مربوط به نظام آفرینش است یا ما نیز در آن سهمی داریم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن و لباس یا وسائل شخصی فرد مسلمانی نجس شود و او از ما جدا شود بعد از اینکه مجدّداً او را دیدیم لباس و بدن و وسائل او با شرایط زیر محکوم به طهارت است: 1 بداند که لباس یا بدن یا وسائل او نجس شده است. 2 استفاده از آن وسائل مشروط به طهارت باشد. 3 احتمال اینکه او بدن و لباس و وسائل را تطهیر کرده، وجود داشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] پولی را که خرج خریدن وسایل حرام می کند (مانند انگشتر طلا برای مرد و وسایل لهو و لعب) خمس دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پولی را که خرج خریدن وسایل حرام می کند (مانند انگشتر طلا برای مرد و وسایل لهو و لعب) خمس دارد.
- [آیت الله سیستانی] - خروج معتکف از مسجد برای آوردن وسایل مورد احتیاجش در فرضی که میتواند فرد غیر معتکفی را برای آوردن آن وسایل مأمور نماید، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن و شوهر در وسایل خانه با هم اختلاف کنند خواه در حال همسری و خواه بعد از جدایی در صورتی که دلیل معتبری برای اثبات مدّعای خود متنداشته باشند، وسایل و لباسهای مردانه متعلّق به شوهر و وسایل و لباسهای زنانهعلّق به زن خواهد بود و آنچه هم برای زنان و هم برای مردان به کار میرود، میان آن دو مشترک میباشد مگر این که کلّیّه وسایل، اعمّ از مردانه و زنانه، در دست یکی از آنان باشد که در این صورت مال وی محسوب میشود و کسی که اسباب و وسایل در دست او نیست، اگر ادّعایی داشته باشد باید اثبات کند یا دو شاهد عادل بیاورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در اثناء سال وسایل مورد نیاز خود را بخرد خمس ندارد و اگر بعداً از آن وسائل بی نیاز شود خمس دادن آن لازم نیست، همچنین زیور آلات زنانه اگر بعد از گذشتن سن و سالی از زن، مورد نیازش نباشد خمس به آن تعلق نمی گیرد، ولی احتیاط مستحب آن است که خمس این وسایل یا زیورآلات را بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز خواندن در وسائل نقلیه ای که موجب حرکت و تکان خوردن انسان نمی شود و انسان در آن وسائل آرامش دارد; مثل کشتی، هواپیما، قطار با رعایت شرایط نماز، مثل قبله، اشکال ندارد. ولی اگر عرفاً با استقرار و طمأنینه منافات داشته باشد مثل قایق و ماشین سواری صحیح نیست مگر در حال ضرورت و تنگی وقت.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه از در آمد سال چیزی را مانند خانه یا اتومبیل یا سایر وسایل زندگی بخرد و در سالهای بعد آن را بفروشد و تا سال تمام نشده است خانه دیگر یا وسایل دیگر تهیه کند لازم نیست خمس آن را بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در غنائم جن گی نصابی نیست , بلکه به هر مقدار باشد , خمس دارد. حکم اموالِ گروههای منحرف در حال جنگ با نظام اسلامی
- [آیت الله مظاهری] مغازه و سرقفلی و وسایل کسب و سرمایه خمس دارد. اما لوازم زندگی نظیر خانه و اثاثیه خانه و ماشین سواری به اندازه متعارف خمس ندارد.