پاسخ به این سوال با توجه به چند نکته روشن خواهد شد: اول- راه به دست آوردن برتری و نیکویی اشیا را باید تقعل نمود یکی از راه های مقایسه است، آن هم در موجودات حسی و جزیی. از این رو به دلیل آن که نظام خلقت پدیده کلی است و از سوی دیگر احاطه به همه ساحات آن برای غیر انسان کامل امکان پذیر نیست، نمی توان نیکو بودن آن را از طریق ساده به دست آورد. دوم_ بر اساس آموزه های وحیانی و عرفانی نظام آفرینش در واقع تجلی جمال و جلال الهی است. از این رو به طور یقین زیباترین است .در این باره به عنوان نمونه کلام نورانی امیر مومنان بسیار شنیدنی و جالب است که از خلقت به تجلی خدا یاد نموده و فرمود:(الحمدالله المتجلی لخلقه بخلقه؛(1) سپاس خدای را که با آفرینش هستی بر آفریدگان تجلی کرده است). این سخن برای اثبات این مسئله که عالم وجود در حقیقت ظهور و جلوهگری جلال و جمال و اسماء و صفات متعالی خداوند است ،بسیار مهم و در خور توجه است.از این رو حافظ نکته آموز ، عالم را جلوه و سایه جمال معشوق خوانده : سایه معشوق اگر افتاد بر عاشق چه شد * ما به او محتاج بودیم ، او به ما مشتاق بود سوم_ عالم و جهان خلقت بر اساس علم خدا نسبت به نظام هستی خلق شده ،از این رو کاملترین و زیباترین فرض ممکن است. بالاتر و برتر از این نظام اساسا امکان خلق نداشته و ندارد، چنان که در جای خود به تفصیل بحث شده نظام موجود (نظام احسن) و اکمل و برتر و جلوه عینی علم خداوند است.(2) چهارم_ حسن و زیبایی در سراسر نظام عالم موج می زند .اگر انسان به دقت در عالم هستی نگاه کند ،به خوبی می یابد که نیکوتر از این قابل تصور نخواهد بود به خصوص آن که جهان بر اساس حکمت الهی خلق شده ، حکیم به کسی گفته میشود که امور خلقت و جهان را با حکمت و محکم و استوار میسازد.(3) خداوند متعال همه عقلا را برای همیشه تاریخ دعوت نموده که در آیات آفرینش دقت کنند. آیا ناهماهنگی و سستی و نازیبایی و مانند آن در آن مییابند؟ به صراحت فرمود: (ما تَرَی فِی خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَی مِن فُطُورٍ؛(4) در آفرینش آن خدای بخشایشگر هیچ گونه اختلاف و تفاوتی نمیبینی. باز بنگر آیا خلل و نقصانی میبینی؟) این آیه به صراحت انسانها را فرا خوانده تا با دقت عقلی در نظام آفرینش نگاه کنند تا بتوانند حکمت الهی را در سراسر نظام عالم درک نمایند. بنابراین یکی از دلایل عقلی بر حکمت خداوند و اینکه حق تعالی حکیم است، نظام خلقت است که عقل از رهگذر مطالعه آن به آسانی میتواند حکمت الهی را بشناسد و به این حقیقت اذعان نماید که نیکوتر از این قابل فرض نیست. پینوشتها: 1. نهج البلاغه، خطبه 108 ،ص200 ،نشر موسسه امیر المومنین، قم، 1380 ش 2. محمد تقی مصباح، آموزش فلسفه، ج 2، ص 392 ،نشر سازمان تبلیغات اسلامی، 1364 ش 3. بها الدین خرمشاهی ،دانشنامه قرآن، ج 1، ص 955،نشر دوستان ،تهران، 1387 ش 4. ملک (67 ) آیه 3و2.
فلسفه این همه پیچیدگی در نظام آفرینش چیست؟
پاسخ به این سوال با توجه به چند نکته روشن خواهد شد:
اول- راه به دست آوردن برتری و نیکویی اشیا را باید تقعل نمود یکی از راه های مقایسه است، آن هم در موجودات حسی و جزیی. از این رو به دلیل آن که نظام خلقت پدیده کلی است و از سوی دیگر احاطه به همه ساحات آن برای غیر انسان کامل امکان پذیر نیست، نمی توان نیکو بودن آن را از طریق ساده به دست آورد.
دوم_ بر اساس آموزه های وحیانی و عرفانی نظام آفرینش در واقع تجلی جمال و جلال الهی است. از این رو به طور یقین زیباترین است .در این باره به عنوان نمونه کلام نورانی امیر مومنان بسیار شنیدنی و جالب است که از خلقت به تجلی خدا یاد نموده و فرمود:(الحمدالله المتجلی لخلقه بخلقه؛(1) سپاس خدای را که با آفرینش هستی بر آفریدگان تجلی کرده است). این سخن برای اثبات این مسئله که عالم وجود در حقیقت ظهور و جلوهگری جلال و جمال و اسماء و صفات متعالی خداوند است ،بسیار مهم و در خور توجه است.از این رو حافظ نکته آموز ، عالم را جلوه و سایه جمال معشوق خوانده :
سایه معشوق اگر افتاد بر عاشق چه شد * ما به او محتاج بودیم ، او به ما مشتاق بود
سوم_ عالم و جهان خلقت بر اساس علم خدا نسبت به نظام هستی خلق شده ،از این رو کاملترین و زیباترین فرض ممکن است. بالاتر و برتر از این نظام اساسا امکان خلق نداشته و ندارد، چنان که در جای خود به تفصیل بحث شده نظام موجود (نظام احسن) و اکمل و برتر و جلوه عینی علم خداوند است.(2)
چهارم_ حسن و زیبایی در سراسر نظام عالم موج می زند .اگر انسان به دقت در عالم هستی نگاه کند ،به خوبی می یابد که نیکوتر از این قابل تصور نخواهد بود به خصوص آن که جهان بر اساس حکمت الهی خلق شده ، حکیم به کسی گفته میشود که امور خلقت و جهان را با حکمت و محکم و استوار میسازد.(3) خداوند متعال همه عقلا را برای همیشه تاریخ دعوت نموده که در آیات آفرینش دقت کنند. آیا ناهماهنگی و سستی و نازیبایی و مانند آن در آن مییابند؟ به صراحت فرمود:
(ما تَرَی فِی خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَی مِن فُطُورٍ؛(4) در آفرینش آن خدای بخشایشگر هیچ گونه اختلاف و تفاوتی نمیبینی. باز بنگر آیا خلل و نقصانی میبینی؟)
این آیه به صراحت انسانها را فرا خوانده تا با دقت عقلی در نظام آفرینش نگاه کنند تا بتوانند حکمت الهی را در سراسر نظام عالم درک نمایند.
بنابراین یکی از دلایل عقلی بر حکمت خداوند و اینکه حق تعالی حکیم است، نظام خلقت است که عقل از رهگذر مطالعه آن به آسانی میتواند حکمت الهی را بشناسد و به این حقیقت اذعان نماید که نیکوتر از این قابل فرض نیست.
پینوشتها:
1. نهج البلاغه، خطبه 108 ،ص200 ،نشر موسسه امیر المومنین، قم، 1380 ش
2. محمد تقی مصباح، آموزش فلسفه، ج 2، ص 392 ،نشر سازمان تبلیغات اسلامی، 1364 ش
3. بها الدین خرمشاهی ،دانشنامه قرآن، ج 1، ص 955،نشر دوستان ،تهران، 1387 ش
4. ملک (67 ) آیه 3و2.
- [سایر] از فلسفه نظام نور و ظلمت در جهان آفرینش چه می دانید؟
- [سایر] فلسفه آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] فلسفه و هدف آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] فلسفه آفرینش بیابان و کویر چیست؟
- [سایر] فلسفه تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام و مبنای مشروعیت آن چیست؟
- [سایر] آفرینش نظام احسن یعنی چه؟
- [سایر] جایگاه واسطه ها در نظام آفرینش چیست؟
- [سایر] رابطه وسایل و نظام آفرینش چیست؟
- [سایر] تبیین نظام آفرینش بر اساس تجلی اسماء الهی چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسب و کار و تلاش برای زندگی از طریق تجارت و زراعت و صنعت و مانند آن برای کسانی که مخارج همسر و فرزند خود را ندارند واجب است، همچنین برای حفظ نظام و تأمین احتیاجات جامعه اسلامی، و در غیر این صورت، مستحب مؤکد است، مخصوصاً برای کمک به فقرا و یا وسعت بخشیدن به زندگی خانواده.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 48 خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در این زمان که نظام جمهوری اسلامی ایران با کشورهای شرق و غرب و دولت های کفّار حربی , معاهده و پیمان عدم تعرّض و تجاوز بسته است، سرقت و نیرنگ و عدم وفا به تعهّد نسبت به حقوق و اموال کفّار حربی, جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است در برابر نعمتِ رسیده یا نقمت رفع شده, سجده انجام شود. نعمت, گاهی مادّی است و زمانی معنوی مانند ادای فریضه یا نافله و گاهی سیاسی است و زمانی اجتماعی. نظام اسلامی را تقویت کردن و وحدت جامعه را تأمین نمودن، همگی سجدهّ شکر دارد. صحّت سجده شکر, مشروط به ذکر نیست و فقط نهادن پیشانی به قصد تعظیم پروردگار بر زمین, کافی است. مستحب است که گفته شود: (شکراً للّه).
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله مظاهری] ربا گرفتن از بانکهای کشورهای غیر اسلامی اشکال ندارد.