روز الست چه روزی است؟ و منظور از عهد با خدا چیست؟
در پاسخ به این سوال به مطالب ذیل توجه نمایید : 1- عهد و پیمان هایی که خداوند از انسان ها گرفته است متعدد و فراوان است . اطاعت از خداوند و انبیای الهی و عمل به دستورات دین و پیروی نکردن از نفس و شیطان و احسان به والدین و امثال اینها مر کدام پیمان و عهد الهی است که از انسان هها گرفته شده است و انسان ها نسبت به رعایت آن به خداوند تعهد داده اند . 2- این پیمان ها با زبان های مختلف از انسان گرفته شده است ؛ گاهی با زبان خطاب و تکلم و گاهی با زبان اعطای عقل و زمانی با زبان فطرت و سرشت پاک الهی . 3- برای روشن شدن مطلب یک نمونه از این پیمان ها در آیه 60 سوره مبارک یس و توضیحی در این باره بیان می شود : آیا با شما عهد نکردم ای فرزندان آدم که شیطان را پرستش و اطاعت مکنید که او دشمن آشکار شماست؟ (أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ). این عهد و پیمان الهی از طرق مختلف از انسان گرفته شده، و بارها این معنی به او گوشزد شده است: نخست آن روز که فرزندان آدم در زمین نشو و نما کردند این خطاب به آنها شد: یا بَنِی آدَمَ لا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطانُ کَما أَخْرَجَ أَبَوَیْکُمْ مِنَ الْجَنَّةِ یَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِیُرِیَهُما سَوْآتِهِما إِنَّهُ یَراکُمْ هُوَ وَ قَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّیاطِینَ أَوْلِیاءَ لِلَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ: ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد همانگونه که پدرتان را از بهشت بیرون کرد، و لباسشان را از تنشان خارج ساخت تا عورتشان را برای آنها آشکار کند! چه اینکه او و پیروانش شما را می‌بینند و شما آنها را نمی‌بینید، (بدانید) ما شیاطین را اولیای کسانی قرار دادیم که ایمان نمی‌آورند (اعراف- 27). سپس همین اخطار به طور مکرر بر زبان رسولان الهی جاری شد، چنان که در آیه 62 سوره زخرف می‌خوانیم وَ لا یَصُدَّنَّکُمُ الشَّیْطانُ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ: شیطان شما را از راه حق باز ندارد که او دشمن آشکار شماست. و در آیه 168- بقره می‌خوانیم: وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ: از گامهای شیطان پیروی نکنید که او برای شما دشمن آشکاری است! از سوی دیگر این پیمان در عالم تکوین به زبان اعطای عقل به انسان نیز گرفته شده است، چرا که دلائل عقلی به روشنی گواهی می‌دهد انسان نباید فرمان کسی را اطاعت کند که از روز نخست کمر به دشمنی او بسته او را از بهشت بیرون کرده و سوگند به اغوای فرزندانش خورده است. از سوی سوم با سرشت و فطرت الهی همه انسانها بر توحید، و انحصار اطاعت برای ذات پاک پروردگار، نیز این پیمان از انسان گرفته شده است، و به این ترتیب نه با یک زبان که با چندین زبان این توصیه الهی تحقق یافته و این عهد و پیمان سرنوشت‌ساز امضا شده است. تفسیر نمونه، ج‌18، ص: 424 4- حال پس از بیان این مطالب روشن می شود که همان طوری که بستن پیمان و عهد الهی به زبان های مختلف بوده است به یاد آوردن این پیمان ها نیز از راه های متعدد است . گاهی باید در کتاب آسمانی و از زبان انبیا و اولیا وعالمان راستین و آگاه دین شنید و به یاد آورد و گاهی باید با مراجعه به عقل روشنگر و هدایتگربه یاد پیمان فراموش شده افتاد و زمانی باید با کنار زدن حجاب فطرت و گرد و غبار گناهان و غفلت ها به یاد عهد الهی افتاد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/100114505)
عنوان سوال:

روز الست چه روزی است؟ و منظور از عهد با خدا چیست؟


پاسخ:

در پاسخ به این سوال به مطالب ذیل توجه نمایید :
1- عهد و پیمان هایی که خداوند از انسان ها گرفته است متعدد و فراوان است . اطاعت از خداوند و انبیای الهی و عمل به دستورات دین و پیروی نکردن از نفس و شیطان و احسان به والدین و امثال اینها مر کدام پیمان و عهد الهی است که از انسان هها گرفته شده است و انسان ها نسبت به رعایت آن به خداوند تعهد داده اند .
2- این پیمان ها با زبان های مختلف از انسان گرفته شده است ؛ گاهی با زبان خطاب و تکلم و گاهی با زبان اعطای عقل و زمانی با زبان فطرت و سرشت پاک الهی .
3- برای روشن شدن مطلب یک نمونه از این پیمان ها در آیه 60 سوره مبارک یس و توضیحی در این باره بیان می شود :
آیا با شما عهد نکردم ای فرزندان آدم که شیطان را پرستش و اطاعت مکنید که او دشمن آشکار شماست؟ (أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ).
این عهد و پیمان الهی از طرق مختلف از انسان گرفته شده، و بارها این معنی به او گوشزد شده است:
نخست آن روز که فرزندان آدم در زمین نشو و نما کردند این خطاب به آنها شد:
یا بَنِی آدَمَ لا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطانُ کَما أَخْرَجَ أَبَوَیْکُمْ مِنَ الْجَنَّةِ یَنْزِعُ عَنْهُما لِباسَهُما لِیُرِیَهُما سَوْآتِهِما إِنَّهُ یَراکُمْ هُوَ وَ قَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لا تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّیاطِینَ أَوْلِیاءَ لِلَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ:
ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد همانگونه که پدرتان را از بهشت بیرون کرد، و لباسشان را از تنشان خارج ساخت تا عورتشان را برای آنها آشکار کند! چه اینکه او و پیروانش شما را می‌بینند و شما آنها را نمی‌بینید، (بدانید) ما شیاطین را اولیای کسانی قرار دادیم که ایمان نمی‌آورند (اعراف- 27).
سپس همین اخطار به طور مکرر بر زبان رسولان الهی جاری شد، چنان که در آیه 62 سوره زخرف می‌خوانیم وَ لا یَصُدَّنَّکُمُ الشَّیْطانُ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ:
شیطان شما را از راه حق باز ندارد که او دشمن آشکار شماست.
و در آیه 168- بقره می‌خوانیم: وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ: از گامهای شیطان پیروی نکنید که او برای شما دشمن آشکاری است! از سوی دیگر این پیمان در عالم تکوین به زبان اعطای عقل به انسان نیز گرفته شده است، چرا که دلائل عقلی به روشنی گواهی می‌دهد انسان نباید فرمان کسی را اطاعت کند که از روز نخست کمر به دشمنی او بسته او را از بهشت بیرون کرده و سوگند به اغوای فرزندانش خورده است.
از سوی سوم با سرشت و فطرت الهی همه انسانها بر توحید، و انحصار اطاعت برای ذات پاک پروردگار، نیز این پیمان از انسان گرفته شده است، و به این ترتیب نه با یک زبان که با چندین زبان این توصیه الهی تحقق یافته و این عهد و پیمان سرنوشت‌ساز امضا شده است.
تفسیر نمونه، ج‌18، ص: 424
4- حال پس از بیان این مطالب روشن می شود که همان طوری که بستن پیمان و عهد الهی به زبان های مختلف بوده است به یاد آوردن این پیمان ها نیز از راه های متعدد است . گاهی باید در کتاب آسمانی و از زبان انبیا و اولیا وعالمان راستین و آگاه دین شنید و به یاد آورد و گاهی باید با مراجعه به عقل روشنگر و هدایتگربه یاد پیمان فراموش شده افتاد و زمانی باید با کنار زدن حجاب فطرت و گرد و غبار گناهان و غفلت ها به یاد عهد الهی افتاد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/100114505)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین