واژه (حور) از نظر لغت به معنای (خروج از حالت سابق و تبدیل به گونه جدید) است برای آگاهی بیشتر ر.ک: حسن، مصطفوی، التحقیق فی کلمات القرآن، ج 2، ص 335.. در تبدیل به گونه جدید، دو نظر میان مفسران هست. گروهی از جمله علامه طباطبایی بر این عقیدهاند که: دقت و توجه درباره اوصافی که در قرآن مجید برای (حور) بیان گردیده، چنین استفاده میشود که این تبدیل به گونه اوصاف زنانه است؛ نه موجودی که آثار و اوصاف مردانه را در بر داشته باشد. به همین جهت به نظر میرسد که مراد از حور طایفه مؤنث باشد، نه طایفه مذکر.المیزان، ج 18، ص 240 و ج 19، ص 223 و 247. اما اینکه پاداش زنان مؤمن در بهشت چیست؟ در منابع کلامی و روایی چنین آمده که در روز قیامت، اگر همسر زن مؤمن، اهل بهشت بود، او را اختیار میکند و اگر از اهل جهنم بود، یک مرد را از میان مردان بهشتی برمیگزیند. شاید فلسفه این کار این باشد که زن برخلاف مرد، از نظر طبیعت تعدّدپذیر نیست. به همین جهت مردی را انتخاب میکند. اما گروهی - از جمله آیتاللَّه مکارم شیرازی در مقابل مدعیاند کهحورالعین میتواند مذکّر هم باشد. براساس این نظر شاید علت اینکه اوصاف حوری که در قرآن به کار رفته، بر مؤنث دلالت میکند، به این جهت باشد که گفت و گو و محاوره در آن آیات، با طایفه مردان مؤمن بوده است، نه با زنان مؤمن دنیوی. از این رو شیوه محاوره، اقتضا دارد که چنین اوصافی برای این موجودات، ذکر شود. از مضمون برخی آیات و روایات، چنین برمیآید که مسئله لذتهای جنسی، اختصاصی به مردان ندارد؛ بلکه زنان نیز در بهشت میتوانند برای خویش شوهرانی دلخواه برگزینند. اصطلاح (حور) نیز اختصاصی به زنان ندارد؛ بلکه حورهای مذکر نیز در بهشت وجود دارند. برای نمونه از امیرمؤمنانعلیه السلام روایت شده است: (در بهشت بازاری است که در آن خرید و فروشی نیست؛ تنها در آنجا تصویر مردان و زنان وجود دارد. هر کس که تمایلی به آنان پیدا کند، از همان جا بر او وارد میشود) بحارالانوار، ج 1، ص 148.. در بهشت هم حوریان بهشتی وجود دارند که از نعمتهای بهشتیاند و در دنیا نبودهاند و هم زنان دنیا - که اهل بهشت باشند با زیبایی و شکوهی برتر از حوریان در بهشت حضور دارند و چنانچه مایل باشند، به شوهران خویش میپیوندند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 31/500009)
واژه (حور) از نظر لغت به معنای (خروج از حالت سابق و تبدیل به گونه جدید) است برای آگاهی بیشتر ر.ک: حسن، مصطفوی، التحقیق فی کلمات القرآن، ج 2، ص 335.. در تبدیل به گونه جدید، دو نظر میان مفسران هست. گروهی از جمله علامه طباطبایی بر این عقیدهاند که: دقت و توجه درباره اوصافی که در قرآن مجید برای (حور) بیان گردیده، چنین استفاده میشود که این تبدیل به گونه اوصاف زنانه است؛ نه موجودی که آثار و اوصاف مردانه را در بر داشته باشد. به همین جهت به نظر میرسد که مراد از حور طایفه مؤنث باشد، نه طایفه مذکر.المیزان، ج 18، ص 240 و ج 19، ص 223 و 247.
اما اینکه پاداش زنان مؤمن در بهشت چیست؟ در منابع کلامی و روایی چنین آمده که در روز قیامت، اگر همسر زن مؤمن، اهل بهشت بود، او را اختیار میکند و اگر از اهل جهنم بود، یک مرد را از میان مردان بهشتی برمیگزیند. شاید فلسفه این کار این باشد که زن برخلاف مرد، از نظر طبیعت تعدّدپذیر نیست. به همین جهت مردی را انتخاب میکند.
اما گروهی - از جمله آیتاللَّه مکارم شیرازی در مقابل مدعیاند کهحورالعین میتواند مذکّر هم باشد. براساس این نظر شاید علت اینکه اوصاف حوری که در قرآن به کار رفته، بر مؤنث دلالت میکند، به این جهت باشد که گفت و گو و محاوره در آن آیات، با طایفه مردان مؤمن بوده است، نه با زنان مؤمن دنیوی. از این رو شیوه محاوره، اقتضا دارد که چنین اوصافی برای این موجودات، ذکر شود.
از مضمون برخی آیات و روایات، چنین برمیآید که مسئله لذتهای جنسی، اختصاصی به مردان ندارد؛ بلکه زنان نیز در بهشت میتوانند برای خویش شوهرانی دلخواه برگزینند. اصطلاح (حور) نیز اختصاصی به زنان ندارد؛ بلکه حورهای مذکر نیز در بهشت وجود دارند.
برای نمونه از امیرمؤمنانعلیه السلام روایت شده است: (در بهشت بازاری است که در آن خرید و فروشی نیست؛ تنها در آنجا تصویر مردان و زنان وجود دارد. هر کس که تمایلی به آنان پیدا کند، از همان جا بر او وارد میشود) بحارالانوار، ج 1، ص 148..
در بهشت هم حوریان بهشتی وجود دارند که از نعمتهای بهشتیاند و در دنیا نبودهاند و هم زنان دنیا - که اهل بهشت باشند با زیبایی و شکوهی برتر از حوریان در بهشت حضور دارند و چنانچه مایل باشند، به شوهران خویش میپیوندند.
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 31/500009)
- [سایر] آیا برای بهشتیان پاداشهای معنوی و روحی نیز وجود دارد؟
- [سایر] ظروف بهشتی چگونه است؟
- [سایر] انواع شرابهای بهشتی چیست؟
- [سایر] پاداش زنان بهشتی چیست؟
- [سایر] شراب بهشتی چیست؟
- [سایر] آیا افراد بهشتی همگی در یک جا جمع میشوند، یا خیر، هر فرد به تناسب اعمال نیک خود، بهشتی دارد؟
- [سایر] خصوصیات فرشهای بهشتی چیست؟
- [سایر] پاداش زنان بهشتی چیست؟
- [سایر] نعمتهای بهشتی را شرح دهید ؟
- [سایر] سبزی های بهشتی کدام است؟