از آنجا که در قیامت آدمی هم روح دارد و هم جسم (البته روح و جسم متحوّل شده و مناسب با قوانین و سنن آن عالم )، عذاب جهنم و نعمت بهشت، هم به روح تعلق دارد و هم به جسم و این مطلب را آیات و روایات تأیید میکند نگا: محسن فیض کاشانی، اصول المعارف، ص 224 و 225 . . برای روشن شدن بهتر مطلب در باب عذاب جسمی و روحی جهنم و نیز نعمت جسمی و روحی بهشت، به اشارات چند آیه از قرآن بسنده میشود: 1 . عذاب جسمانی: آتش سوزان، اعلی (87 )، آیه 12 . میخورند ؛ ولی سیر نمیشوند واقعه (56 )، آیات 51 - 53 . ؛ 2 . عذاب روحانی: سوختن نفس آدمی همزه (104 )، آیات 4-7 . و حسرت بیپایان آل عمران (3 )، آیه 192 . ؛ 3 . نعمت جسمانی: نوشیدنیهای گوارا محمد (47 )، آیه 15 . ؛ 4 . نعمت روحانی: خشنودی خدا توبه (9 )، آیه 72 . و زدودن کینه از نفوس اعراف (7 )، آیه 43 .
از آنجا که در قیامت آدمی هم روح دارد و هم جسم (البته روح و جسم متحوّل شده و مناسب با قوانین و سنن آن عالم )، عذاب جهنم و نعمت بهشت، هم به روح تعلق دارد و هم به جسم و این مطلب را آیات و روایات تأیید میکند نگا: محسن فیض کاشانی، اصول المعارف، ص 224 و 225 . .
برای روشن شدن بهتر مطلب در باب عذاب جسمی و روحی جهنم و نیز نعمت جسمی و روحی بهشت، به اشارات چند آیه از قرآن بسنده میشود:
1 . عذاب جسمانی: آتش سوزان، اعلی (87 )، آیه 12 . میخورند ؛ ولی سیر نمیشوند واقعه (56 )، آیات 51 - 53 . ؛
2 . عذاب روحانی: سوختن نفس آدمی همزه (104 )، آیات 4-7 . و حسرت بیپایان آل عمران (3 )، آیه 192 . ؛
3 . نعمت جسمانی: نوشیدنیهای گوارا محمد (47 )، آیه 15 . ؛
4 . نعمت روحانی: خشنودی خدا توبه (9 )، آیه 72 . و زدودن کینه از نفوس اعراف (7 )، آیه 43 .
- [سایر] آیا زنان دنیا در بهشت برتری بر حوریان بهشتی دارند؟
- [سایر] تفاوتهای میان زنان و مردان را بیان کنید.
- [سایر] آیا در بهشت تجدید نسل و زاد و ولد مثل این دنیا وجود خواهد داشت؟
- [سایر] مزیت بهشت براین دنیا چیست با اینکه خداوند از درختان و نهرهای زیرآن صحبت می کند.
- [سایر] چگونه ممکن است که از بهشت برای حضرت مریم (س) غذا و میوه فرستاده شود ؟ آیا ساکنان بهشت هم قادر ند به دنیا برگردند؟
- [سایر] زنی که در دنیا ازدواج مجدد داشته، در بهشت همسر کدامیک از همسران خود خواهد بود؟
- [سایر] اگر دنیا دار مکافات است، پس بهشت و جهنم چرا وجود دارد؟
- [سایر] آیا در بهشت نیز سن انسان همانند دنیا محاسبه می شود؟
- [سایر] آیا در دنیا می توانیم فهم کاملی از بهشت و جهنم داشته باشیم؟
- [سایر] تفاوتهای مذاهب کاتولیک پروتستان و ارتدوکس در چیست؟
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند صحیح نمی باشد، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمده اند و بعضی هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است (مانند وقف بر فرزندان موجود و نسلهای آینده) و آنها که بعداً به دنیا می آیند در آن وقف شریک خواهند شد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقفبرای اشخاص که بعضی از آنهابه دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند
- [آیت الله مظاهری] اگر مالی را برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند وقف کند وقف صحیح است و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند و همچنین اگر مالی را فقط برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند نیز صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] وقف بر معدوم یعنی افرادی که وجود ندارند صحیح نیست، امّا چنانچه وقفِ مال جهت افرادی که به دنیا نیامدهاند و در شکم مادر هستند باشد، اشکالی ندارد؛ همچنین وقف بر معدوم به تبع موجود یعنی برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح است، مانند وقف بر اولاد و در این صورت طبقات بعد که به دنیا نیامدهاند، بعد از به دنیا آمدن با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وقف برای کسانی که وجود داشته باشند صحیح است اما برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند اشکال دارد. و وقف برای کسانی که برخی از آنها وجود دارند هر چند برخی از آنها هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است و افرادی که بعداً به دنیا می آیند با افرادی که فعلاً وجود دارند شریک می شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن آبستن را طلاق دهند، باید تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچّه عده نگهدارد، بنابراین اگر مثلا یک ساعت بعد ازطلاق بچّه اوبه دنیا آید، عدّه اش تمام می شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن آبستن را طلاق دهند، عده آن یا دنیا آمدن، یا سقط شدن بچه او است، بنابر این اگر مثلاً یک ساعت بعد از طلاق بچه او به دنیا آید، عده اش تمام می شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن آبستن را طلاق دهند، عدهاش تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچّه اوست، بنابراین اگر مثلاً یک ساعت بعد از طلاق بچّه او به دنیا آید، عدّهاش تمام میشود.