نظام حاکم بر قیامت، مانند نظام حاکم بر دنیا نیست تا مسأله فرسودگی، پیری و اصلاً نو و کهنه شدن و زمان در آن مطرح باشد. در آن جا قوانین و سنن دیگری برقرار است؛ و از این رو با توجه به آن سنن، مسأله خلود وجاودانگی در تنعّم یا عذاب، هیچ مشکل عقلی ندارد؛ چنان که بسیاری از آیات قرآنی به آن اشاره دارد. نگا: بقره / 82، آل عمران / 107، نساء / 122، مائده / 119، ابراهیم / 23، کهف / 108، انبیاء / 102 و .... اما این که گاهی در لسان برخی از روایات آمده است که مثلاً یک روز فلان موقف، در قیامت معادل صد سال این جا است، یا اعدادی نظیر آن (مثلاً در روایت آمده که قیامت 50 موقف دارد که هر موقفی مانند هزار سال است که میشمارید،) نگا: بحارالانوار، ج 7، ص 126، روایت 3. باز برای تقریب به ذهن و بیانگر دشواری و سختی مسائل قیامت میباشد. البته نوع این مثل زدن به اعداد در باب مواقف عالم حشر و قیامت، برای کسانی است که در جهنم به صورت موقت معذب هستند. اما کسی که وارد بهشت شد، دیگر این مثلها معنا ندارد و برای بهشتیان روایاتی با چنین لسانی نیامده است. همچنین، در مورد کسانی که در جهنم مخلّد خواهند بود نیز احادیثی با این بیان مطرح نشده است. برای آشنایی بیشتر با مباحث مربوط به (معاد) توصیه میکنیم کتابهای ذیل را مطالعه فرمایید: 1 . انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ترجمه و تعلیقه صادق لاریجانی، الزهراء، تهران، چاپ دوم، تابستان 1371. 2 . بازگشت به هستی، استاد محمد شجاعی، مقدمه و تدوین محمد رضا کاشفی، مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر، تهران، چاپ اول، 1379. 3 . عروج روح، همان، چاپ اول، 1379. 4 . مواقف حشر، همان، چاپ اوّل، 1380. 5 . قیام قیامت، همان، چاپ اوّل، 1380. 6 . تجسّم عمل و شفاعت. همان، چاپ اول، 1380.
نظام حاکم بر قیامت، مانند نظام حاکم بر دنیا نیست تا مسأله فرسودگی، پیری و اصلاً نو و کهنه شدن و زمان در آن مطرح باشد. در آن جا قوانین و سنن دیگری برقرار است؛ و از این رو با توجه به آن سنن، مسأله خلود وجاودانگی در تنعّم یا عذاب، هیچ مشکل عقلی ندارد؛ چنان که بسیاری از آیات قرآنی به آن اشاره دارد. نگا: بقره / 82، آل عمران / 107، نساء / 122، مائده / 119، ابراهیم / 23، کهف / 108، انبیاء / 102 و .... اما این که گاهی در لسان برخی از روایات آمده است که مثلاً یک روز فلان موقف، در قیامت معادل صد سال این جا است، یا اعدادی نظیر آن (مثلاً در روایت آمده که قیامت 50 موقف دارد که هر موقفی مانند هزار سال است که میشمارید،) نگا: بحارالانوار، ج 7، ص 126، روایت 3. باز برای تقریب به ذهن و بیانگر دشواری و سختی مسائل قیامت میباشد. البته نوع این مثل زدن به اعداد در باب مواقف عالم حشر و قیامت، برای کسانی است که در جهنم به صورت موقت معذب هستند. اما کسی که وارد بهشت شد، دیگر این مثلها معنا ندارد و برای بهشتیان روایاتی با چنین لسانی نیامده است. همچنین، در مورد کسانی که در جهنم مخلّد خواهند بود نیز احادیثی با این بیان مطرح نشده است.
برای آشنایی بیشتر با مباحث مربوط به (معاد) توصیه میکنیم کتابهای ذیل را مطالعه فرمایید:
1 . انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ترجمه و تعلیقه صادق لاریجانی، الزهراء، تهران، چاپ دوم، تابستان 1371.
2 . بازگشت به هستی، استاد محمد شجاعی، مقدمه و تدوین محمد رضا کاشفی، مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر، تهران، چاپ اول، 1379.
3 . عروج روح، همان، چاپ اول، 1379.
4 . مواقف حشر، همان، چاپ اوّل، 1380.
5 . قیام قیامت، همان، چاپ اوّل، 1380.
6 . تجسّم عمل و شفاعت. همان، چاپ اول، 1380.
- [سایر] چرا قرآن جاودانه است؟
- [سایر] چه کسانی در آتش جهنم جاودانه خواهند بود؟
- [سایر] قرآن جاودانه است یا مربوطه به یک عصر خاص است؟
- [سایر] پیوند دوستی چه کسانی جاودانه نیست؟
- [سایر] آیا انسان جاودانه است یا طبق آیه نابود خواهد شد؟
- [سایر] آیا روح زمانی که در نفخ میدمند از بین میرود یا روح یک حقیقت جاودانه است؟
- [سایر] آیا انسان موجودی جاودانه است. در صورتی که هست چرا ما ابدیّت را در دنیا تجربه نمیکنیم؟
- [سایر] آیا انسان موجودی جاودانه است. در صورتی که هست چرا ما ابدیّت را در دنیا تجربه نمیکنیم؟
- [سایر] در سوره یونس آمده است که آخرین سخن بهشتیان حمد خدا است، با توجه به این که بهشتیان زندگی جاودانه دارند، این کلام به چه معنا است؟
- [سایر] یکی از نامهای قیامت یوم البعث است انتخاب این تعبیر برای قیامت چه دلیلی دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ضروری دین اسلام یعنی چیزی را که همه مسلمانان می دانند (مانند معاد روز قیامت و واجب بودن نماز و روزه و امثال آن) را منکر شود، چنانچه ضروری بودن آن را بداند، کافر است و اگر در ضروری بودن آن شک دارد کافر نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله مظاهری] توبه از ربادادن پشیمانی از گذشته و ترک آن کار زشت و استغفار و انابه به درگاه حقّ تعالی است، و در توبه از ربا خوردن علاوه بر این امور، باید آنچه را ربا خورده است پس دهد، بلکه اگر ربا خور بمیرد، آنچه از طریق ربا گرفته است به ورثه منتقل نمیشود، و اگر مفلس بود، توبه او گرچه قبول است، ولی باید تحصیل رضایت از ربادهندگان کند و اگر ممکن نباشد، باید تصمیم داشته باشد که در اوّل زمان ممکن آن را رد کند، و اگر از دنیا برود، امید است خداوند رئوف بستانکاران را در قیامت راضی کند و رباگیرنده مورد عفو و رحمت خدای تعالی واقع شود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله مظاهری] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجّه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر میباشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادقعلیه السلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب بخورد خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان او از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.