علامه مجلسی(ره) می گوید: حضور پیامبر و پیشوایان دین(ع) هنگام مرگ از مسائلی است که اخبار فراوانی بر آن دلالت دارد، بین شیعه مشهور است، انکار آن پسندیده نیست و می توان تفسیر آن را به چند وجه بیان کرد: یکم: خداوند قادر است پیامبر و پیشوایان را بر اثر مصلحتی از دیدگان ما پوشیده دارد؛ چنان که در اخبار عامّه و خاصه ذیل آیة (جعلنا بینک و بین الّذین لا یؤمنون بالاخرة حجاباً مستوراً) اسراء/45 چنین وارد شده است: خداوند شخص پیامبر(ص) را از دشمنانش پنهان داشت؛ با این که دوستانش او را می دیدند. دوم: ممکن است آنان(ع) با جسد لطیف مثالی نزد محتضر حاضر شوند که دیگران نبینند؛ مانند حضور فرشته مرگ ویاران او؛ چنان که در اخبار رسیده است: ارواح آنان در برزخ، به جسد مثالی تعلق می گیرد. امّا دربارة امامان زنده(ع) میتوان گفت بعید نیست که روح آنان در جسد مثالی نیز تصرّف کند. سوم: ممکن است خداوند مثالی همانند آنان بیافریند تا با مردگان تکلم کنند و به آنان بشارت دهند؛ زیرا در برخی از روایات واژه (تمثّل) وارد شده که گویای همین حقیقت است. چهارم: ممکن است صورت آنان در حسّ مشترک محتضر ترسیم شود و محتضر آنان را مشاهده کند و با آنان سخن بگوید؛ آن سان که بیمار گاهی مثالهایی را مشاهده می کند. پنجم: سیّد رضی (رض) گفته است: مراد آن است که محتضر در آن حال به ثمرة ولایت آن ذوات اقدس یا انحراف از آنان(ع) آگاه می شود؛ زیرا دوستدار آنان در آن حال چیزی می بیند که حاکی از بهشتی بودن است و دشمن آنان(ع) در آن چیزی را می بیند که بر جهنّمی بودن دلالت دارد. بنابراین، حضور و تکلّم آنان(ع) از باب استعارة تمثیلی است. این دو وجه اخیر از سیاق اخبار بسیار دور است و بهتر آن است که ما اصل آنها را بپذیریم و به شرح و ویژگی آنها متعرّض نشویم(بحار 6/200.)1 پی نوشت: 1. آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 4 (معاد در قرآن) منبع: www.payambarazam.ir
علامه مجلسی(ره) می گوید:
حضور پیامبر و پیشوایان دین(ع) هنگام مرگ از مسائلی است که اخبار فراوانی بر آن دلالت دارد، بین شیعه مشهور است، انکار آن پسندیده نیست و می توان تفسیر آن را به چند وجه بیان کرد:
یکم: خداوند قادر است پیامبر و پیشوایان را بر اثر مصلحتی از دیدگان ما پوشیده دارد؛ چنان که در اخبار عامّه و خاصه ذیل آیة (جعلنا بینک و بین الّذین لا یؤمنون بالاخرة حجاباً مستوراً) اسراء/45 چنین وارد شده است: خداوند شخص پیامبر(ص) را از دشمنانش پنهان داشت؛ با این که دوستانش او را می دیدند.
دوم: ممکن است آنان(ع) با جسد لطیف مثالی نزد محتضر حاضر شوند که دیگران نبینند؛ مانند حضور فرشته مرگ ویاران او؛ چنان که در اخبار رسیده است: ارواح آنان در برزخ، به جسد مثالی تعلق می گیرد. امّا دربارة امامان زنده(ع) میتوان گفت بعید نیست که روح آنان در جسد مثالی نیز تصرّف کند.
سوم: ممکن است خداوند مثالی همانند آنان بیافریند تا با مردگان تکلم کنند و به آنان بشارت دهند؛ زیرا در برخی از روایات واژه (تمثّل) وارد شده که گویای همین حقیقت است.
چهارم: ممکن است صورت آنان در حسّ مشترک محتضر ترسیم شود و محتضر آنان را مشاهده کند و با آنان سخن بگوید؛ آن سان که بیمار گاهی مثالهایی را مشاهده می کند.
پنجم: سیّد رضی (رض) گفته است: مراد آن است که محتضر در آن حال به ثمرة ولایت آن ذوات اقدس یا انحراف از آنان(ع) آگاه می شود؛ زیرا دوستدار آنان در آن حال چیزی می بیند که حاکی از بهشتی بودن است و دشمن آنان(ع) در آن چیزی را می بیند که بر جهنّمی بودن دلالت دارد. بنابراین، حضور و تکلّم آنان(ع) از باب استعارة تمثیلی است.
این دو وجه اخیر از سیاق اخبار بسیار دور است و بهتر آن است که ما اصل آنها را بپذیریم و به شرح و ویژگی آنها متعرّض نشویم(بحار 6/200.)1
پی نوشت:
1. آیت الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 4 (معاد در قرآن)
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] احادیثی از پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) در مورد حضرت عیسی(ع) میخواهم؟
- [سایر] صحت گفتار پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) از نظر عقلی چه بوده است؟
- [سایر] چرا در سیره و روش زندگی پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به حسب ظاهر تعارض و تناقض وجود دارد؟
- [سایر] دیدگاه پیامبراکرم(ص) نسبت به یاری امام حسین(ع) چیست؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم و ائمه اطهار (ع) بین نماز ظهر و عصر جمع می کردند
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السلام از تمام انبیاء به جز پیامبراکرم(ص) برترند؟
- [سایر] نظر و دیدگاه حضرت علی(ع) درباره جانشین پیامبراکرم(ص) چه بوده است؟
- [سایر] دیدگاه پیامبر اسلام(ص) راجع به محبّت و دوستی علی (ع) چیست؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] آیا مقام عصمت، به پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار(علیهم السلام) اختصاص دارد؟ چرا؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)