(یا بَنِی إِسْرائِیلَ اذْکُرُوا نِعْمَتِیَ الَّتِی أَنْعَمْتُ عَلَیْکُمْ وَ أَنِّی فَضَّلْتُکُمْ عَلَی الْعالَمِینَ)[1] در وجه فضیلت بنیاسراییل بر عالمین، با این که مسلم است که پیغمبر اکرم (ص) افضل انبیا و اوصیا و کتاب و دین او افضل کتابها و ادیان و امت او، افضل امتها میباشد، چند وجه زیر گفته شده است: 1. بعضی گفتهاند که مقصود عالمین زمان خودشان میباشد؛ نه همه زمانها؛ زیرا (الف) و (لام) در (العالمین)، برای عموم عرفی است و نه عموم حقیقی. از این رو، مقصود، برتری آنها نسبت به افراد عصر خودشان است و نه تمام اعصار. 3. بعضی هم ذکر کردهاند که طبق مفاد آیه 137 سوره اعراف (ما این قوم مستضعف [بنیاسراییل] را وارث شرق و مغرب زمین کردیم)، روشن است که بنیاسراییل در آن زمان، وارث تمام جهان نشدند؛ پس مقصود این است که وارث شرق و غرب منطقه خودشان شدند. بنابراین، فضیلت آنها بر جهانیان نیز برتری نسبت به افراد همان محیط است. 5. اما تحقیق این است که افضلیت به معنای دارا بودن فضایل اخلاقی، اعتقادی، عبادی، جاه و منزلت، قرب به مقام ربوبی و مانند اینها نیست؛ بلکه مراد اتمام حجت به وسیله ادله واضح و براهین متقن، معجزات باهره، نعمتهای دنیوی (مال، ثروت، ریاست و سلطنت) و امثال اینهاست. افزون بر این، معنای برخی آیات با در نظر گرفتن آیات دیگر، روشن میشود و برای فهم یک موضوع، باید همه آیات مربوط به آن موضوع مورد توجه و درایت قرار گیرند و خداوند خود در آیه 18 از سوره مائده، درباره نفی فضیلت یهود، تأکید کرده، به آنان میگوید: (وَ قالَتِ الْیَهُودُ وَ النَّصاری نَحْنُ أَبْناءُ اللَّهِ وَ أَحِبَّاؤُهُ قُلْ فَلِمَ یُعَذِّبُکُمْ بِذُنُوبِکُمْ بَلْ أَنْتُمْ بَشَرٌ مِمَّنْ خَلَقَ یَغْفِرُ لِمَنْ یَشاءُ وَ یُعَذِّبُ مَنْ یَشاءُ وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما وَ إِلَیْهِ الْمَصِیرُ)؛ که مفهوم آن این است که ای جماعت یهود! اگر آن گونه که میپندارید، شما بر توده بشر ارجحیت دارید، پس چگونه خداوند شما را به کیفر و عذابهای دردناکی که به آن دچار گشتید، مبتلا کرد و به علت عصیانی که دارید، شما را پراکنده ساخت و از نظر بدکرداری، ضربالمثل عالم بشریت شدید. اوصافی که قرآن برای قوم یهود میشمارد، عبارتند از: الف) دنیاپرستی (آیه 96 بقره و آیه 160 و 161 نساء). ب) غرور یهود به برتری نژاد (آیه 18 مائده). ج) داشتن آرزوهای دور و دراز (آیه 168 و 169 اعراف و آیه 122 و 133 نساء). د) بیدلی و ترسو بودن یهود (آیه 112 آل عمران). ه) جنایات یهود (آیه 70 مائده و آیه 23 آل عمران و آیه 10 بقره). و) تبهکاران زمینی (آیه 64 مائده). ز) جادوگری و سحرانگیزی یهود (آیه 102 بقره). ح) زشت کرداری یهود (آیه 78 تا 80 مائده). ط) پیمان شکنی (آیه 12 و 13 مائده و آیه 154 نساء). ی) سرپیچی از شریعت الهی (آیه 59 و 60 مائده). ک) پنهان کردن تعالیم خدا (آیه 159 بقره). ل) بیبهره بودن از هدایت الهی (آیه 5 جمعه). م) قساوت و سنگدلی (آیه 76 بقره). (به نقل از: نرم افزار پرسش ها و پاسخ های دانشجویی، دفتر سی و ششم - تفسیر آیات برگزیده، ج1)
(یا بَنِی إِسْرائِیلَ اذْکُرُوا نِعْمَتِیَ الَّتِی أَنْعَمْتُ عَلَیْکُمْ وَ أَنِّی فَضَّلْتُکُمْ عَلَی الْعالَمِینَ)[1] در وجه فضیلت بنیاسراییل بر عالمین، با این که مسلم است که پیغمبر اکرم (ص) افضل انبیا و اوصیا و کتاب و دین او افضل کتابها و ادیان و امت او، افضل امتها میباشد، چند وجه زیر گفته شده است: 1. بعضی گفتهاند که مقصود عالمین زمان خودشان میباشد؛ نه همه زمانها؛ زیرا (الف) و (لام) در (العالمین)، برای عموم عرفی است و نه عموم حقیقی. از این رو، مقصود، برتری آنها نسبت به افراد عصر خودشان است و نه تمام اعصار. 3. بعضی هم ذکر کردهاند که طبق مفاد آیه 137 سوره اعراف (ما این قوم مستضعف [بنیاسراییل] را وارث شرق و مغرب زمین کردیم)، روشن است که بنیاسراییل در آن زمان، وارث تمام جهان نشدند؛ پس مقصود این است که وارث شرق و غرب منطقه خودشان شدند. بنابراین، فضیلت آنها بر جهانیان نیز برتری نسبت به افراد همان محیط است. 5. اما تحقیق این است که افضلیت به معنای دارا بودن فضایل اخلاقی، اعتقادی، عبادی، جاه و منزلت، قرب به مقام ربوبی و مانند اینها نیست؛ بلکه مراد اتمام حجت به وسیله ادله واضح و براهین متقن، معجزات باهره، نعمتهای دنیوی (مال، ثروت، ریاست و سلطنت) و امثال اینهاست. افزون بر این، معنای برخی آیات با در نظر گرفتن آیات دیگر، روشن میشود و برای فهم یک موضوع، باید همه آیات مربوط به آن موضوع مورد توجه و درایت قرار گیرند و خداوند خود در آیه 18 از سوره مائده، درباره نفی فضیلت یهود، تأکید کرده، به آنان میگوید: (وَ قالَتِ الْیَهُودُ وَ النَّصاری نَحْنُ أَبْناءُ اللَّهِ وَ أَحِبَّاؤُهُ قُلْ فَلِمَ یُعَذِّبُکُمْ بِذُنُوبِکُمْ بَلْ أَنْتُمْ بَشَرٌ مِمَّنْ خَلَقَ یَغْفِرُ لِمَنْ یَشاءُ وَ یُعَذِّبُ مَنْ یَشاءُ وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما وَ إِلَیْهِ الْمَصِیرُ)؛ که مفهوم آن این است که ای جماعت یهود! اگر آن گونه که میپندارید، شما بر توده بشر ارجحیت دارید، پس چگونه خداوند شما را به کیفر و عذابهای دردناکی که به آن دچار گشتید، مبتلا کرد و به علت عصیانی که دارید، شما را پراکنده ساخت و از نظر بدکرداری، ضربالمثل عالم بشریت شدید. اوصافی که قرآن برای قوم یهود میشمارد، عبارتند از: الف) دنیاپرستی (آیه 96 بقره و آیه 160 و 161 نساء). ب) غرور یهود به برتری نژاد (آیه 18 مائده). ج) داشتن آرزوهای دور و دراز (آیه 168 و 169 اعراف و آیه 122 و 133 نساء). د) بیدلی و ترسو بودن یهود (آیه 112 آل عمران). ه) جنایات یهود (آیه 70 مائده و آیه 23 آل عمران و آیه 10 بقره). و) تبهکاران زمینی (آیه 64 مائده). ز) جادوگری و سحرانگیزی یهود (آیه 102 بقره). ح) زشت کرداری یهود (آیه 78 تا 80 مائده). ط) پیمان شکنی (آیه 12 و 13 مائده و آیه 154 نساء). ی) سرپیچی از شریعت الهی (آیه 59 و 60 مائده). ک) پنهان کردن تعالیم خدا (آیه 159 بقره). ل) بیبهره بودن از هدایت الهی (آیه 5 جمعه). م) قساوت و سنگدلی (آیه 76 بقره).
(به نقل از: نرم افزار پرسش ها و پاسخ های دانشجویی، دفتر سی و ششم - تفسیر آیات برگزیده، ج1)
- [سایر] در جایی از سوره بقره آمده است که قوم یهود قوم برتر است؛ تفسیر آن چیست؟
- [سایر] علت آوارگی قوم یهود در طول تاریخ چه بوده است؟
- [سایر] آیا یهود یکی از قوم های خداوند است؟
- [سایر] دلایل عمدهای که قوم یهود را آینده نگر کرده کدامند؟
- [سایر] چرا خداوند تبارک و تعالی سرگذشت بنی اسرائیل و قوم یهود را بسیار بازگو کرده است؟ آیا تاریخ این قوم دوباره و در آینده تکرار خواهد شد؟
- [سایر] لطفاً تاریخچة پیدایش قوم یهود را در سرزمین فلسطین شرح دهید؟
- [سایر] در مورد احکام و اصول اعتقادی دین یهود کمی توضیح دهید ضمنا چرا این دین این قدر قوم گرا است؟
- [سایر] نام پیامبر قوم عاد و ثمود چه بود؟
- [سایر] قوم بنی اسرائیل و قوم سبا چه شباهتی داشتند؟
- [سایر] عبادت های برتر چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، ولی مرد مسلمان می¬تواند با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری ازدواج کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی (تنها) باشد بهتر است و نیز جماعتی که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول دهند برتر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود ونصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید. مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری و مجوس، مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، همچنین مرد مسلمان نمی تواند بنابر احتیاط با زن کافر ازدواج دائم کند ولی ازدواج موقت با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بدون قصد لذت به صورت و دست های زن های اهل کتاب مثل زن های یهود و نصاری نگاه کند، در صورتی که نترسد که به حرام بیفتد، اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بدون قصد لذت به صورت و دست های زن های اهل کتاب مثل صفحه 456 زن های یهود و نصاری نگاه کند، در صورتی که نترسد که به حرام بیفتد، اشکال ندارد.
- [امام خمینی] اگر انسان بدون قصد لذت به صورت و دستهای زنهای اهل کتاب مثل زنهای یهود و نصارا نگاه کند در صورتی که نترسد که به حرام بیفتد اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب، مانند یهود و نصاری، مانعی ندارد.