سپر برای شعله های نوزده گانه ی جهنّم : جناب طبرسی در مجمع البیان در فصل بسم الله الرّحمن الرّحیم سوره ی فاتحه از ابن مسعود روایت کرده است که : من اراد أن ینجیه الله من الزّبانیه التّسعه عشر، فلیقرأ بسم الله الرّحمن الرّحیم ؛ فإنّها تسعه عشر حرفاً لیجعل الله کلّ حرف منها جُنّه من واحد منهم : کسی که بخواهد خداوند او را از شعله های نوزده گانه ی جهنّم نجات دهد، باید بسم الله الرّحمن الرّحیم را قرائت نماید که این کریمه دارای نوزده حرف است که خداوند هر حرفی از این نوزده را برای هر یک از شعله های نوزده گانه به عنوان سپر قرار داده است. ( سدره المنتهی . ص46 ) سَنَدعُ الزّبَانِیَه ( سوره ی علق . آیه ی 19 ) تِسعَهَ عَشَر ( سوره ی مدّثر . آیه ی 31 ) مطلب عمده در این مقام این است که به ابواب جنّت و نار آگاهی یابی تا به سرّ سپر بودن حروف نوزده گانه ی بسم الله الرّحمن الرّحیم از زبانیه ی نوزده گانه نایل آیی . ( تفسیر سدره المنتهی . حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی حفظه الله . ص49 ) بود هر حرف بسم الله بابی ز هر بابی مراد خویش یابی ( دیوان اشعار حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی )
چگونه بسم الله، سپر برای شعله های نوزده گانه ی جهنّم است؟
سپر برای شعله های نوزده گانه ی جهنّم :
جناب طبرسی در مجمع البیان در فصل بسم الله الرّحمن الرّحیم سوره ی فاتحه از ابن مسعود روایت کرده است که :
من اراد أن ینجیه الله من الزّبانیه التّسعه عشر، فلیقرأ بسم الله الرّحمن الرّحیم ؛ فإنّها تسعه عشر حرفاً لیجعل الله کلّ حرف منها جُنّه من واحد منهم :
کسی که بخواهد خداوند او را از شعله های نوزده گانه ی جهنّم نجات دهد، باید بسم الله الرّحمن الرّحیم را قرائت نماید که این کریمه دارای نوزده حرف است که خداوند هر حرفی از این نوزده را برای هر یک از شعله های نوزده گانه به عنوان سپر قرار داده است. ( سدره المنتهی . ص46 )
سَنَدعُ الزّبَانِیَه ( سوره ی علق . آیه ی 19 ) تِسعَهَ عَشَر ( سوره ی مدّثر . آیه ی 31 )
مطلب عمده در این مقام این است که به ابواب جنّت و نار آگاهی یابی تا به سرّ سپر بودن حروف نوزده گانه ی بسم الله الرّحمن الرّحیم از زبانیه ی نوزده گانه نایل آیی .
( تفسیر سدره المنتهی . حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی حفظه الله . ص49 )
بود هر حرف بسم الله بابی ز هر بابی مراد خویش یابی
( دیوان اشعار حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی )
- [سایر] آیا نوزده حرفی بودن بسم الله الرحمن الرحیم فلسفه ای دارد؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم چند حرف است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تسمیه اشخاص لال که قدرت بر ادای درست تسمیه ندارند صحیح است؟
- [سایر] فضیلت گفتن ذکر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در تسمیه، دانستن معنای آن لازم است؟ بر فرض جایز بودن تسمیه به غیر عربی، اگر تسمیه را مثلاً به زبان انگلیسی حفظ کرده باشد بدون توجه به معنای آن، آیا صحیح است؟
- [سایر] تفسیر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] گفتن بسم الله الرّحمن الرّحیم در هر کاری چه اثری دارد؟
- [سایر] وجه تسمیه تأدیبات صلاحیه در منطق چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند بهتر است حرف (ر) اکبر را ضمه بدهد. هر چند احتیاط مستحب است که در نماز واجب متصل نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] احتیاط مستحب ان است که الله اکبر را به چیزی که بعد ان می خواند مثلا به بسم الله الرحمن الرحیم نچسباند و اگر خواست وصل کند باید راء اکبر را پیش یعنی ضمه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان بخواهد اللّه اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند؛ مثلا به بسم اللّه الرحمن الرحیم بچسباند؛ بهتر است (راء) اکبر را پیش بدهد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در نماز واجب نچسباند.