به نظر مرحوم علامه طباطبائی، روح القدس، روح الامین همان جبرئیل است ولی منظور از روح غیر از جبرئیل است. توضیح مطلب: روح القدس در پنج آیه به کار رفته نحل 102، مائده 110، نساء 171، بقره 87 ، 253. و روح الامین در یک آیه شعراء 193 مرحوم علامه در موارد متعددی به مطلب ذکر شده تصریح دارد؛ 1. در یکی می فرماید: (المراد بالروح الامین هو جبرئیل ملک الوحی ...؛ مراد از روح الامین همان جبرئیل ملک وحی است به دلیل قول خداوند که می فرماید: (کسی که دشمنی دارد با جبرئیل [بداند] براستی او بر قلب تو به اذن خداوند نازل می شود) بقره، آیه 97 (و قد سماه فی موضع آخر بروح القدس؛ همین جبرئیل را در جای دیگر به روح القدس یاد نموده است، (قل نزله روح القدس من ربک بالحق؛ بگو نازل نموده است آن (وحی) را روح القدس از طرف پروردگار به حق. نحل، ایه 102 علامه سید محمد حسین طباطبائی، المیزان تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، 1397 ه_ق ج 15 ص 345 ذیل آیه 193شعراء در ذیل آیه 102 سوره نحل (قل نزله روح القدس من ربک ...) می گوید: روح القدس همان است که قرآن او را در یک جا (روح الامین) نامیده و در جای دیگر (جیرئیل) نامیده است. المیزان, همان, ج 12 ص 370 ذیل آیه 102 نحل. نتیجه این بخش این شد که روح القدس, روح الامین, همان جبرئیل است. اما روح مطلق که در برخی آیات آمده, معارج آیه 4, قدر آیه 4 و ... غیر از جبرئیل و روح القدس است, این مطلب را نیز در مواردی تصریح نموده است از جمله: 1. (و الظاهران المراد بالروح الروح الذی هو من امره تعالی ... ؛ ظاهر این است که مراد از روح, روحی است که از امر خداوند است, چنان که خود فرمود: بگو روح از امر پروردگار من است.) اسرا, آیه 85 و این روح غیر از ملائکه است چنانکه ظاهر قول خداوند که فرمود: (ینزل الملائکه بالروح من امره;نحل, آیه 2 فرشتگان را با روح به فرمانش بر هر کسی از بندگانش بخواهد نازل می کند) [چون در آیه ملائکه غیر از روح شمرده شده است] پس به سخنان کسانی که می گویند روح همان جبرئیل اعتنا نمی شود, هر چند به جبرئیل روح الامین و روح القدس گفته شده است ولی ظاهر این است که مقید (روح القدس و ...) غیر از مطلق [روح] است المیزان, ج 20, ص 75 ذیل آیه 4, سوره معارج 2. در سوره قدر می گوید: (و الظاهر من الروح هو الروح الذی من الامر, ... ظاهر این است که مراد از روح, همان روحی است که از امر پروردگار است که فرمود: (بگو روح از امر پروردگار من است) المیزان, همان, ج 20 ص 472 در نتیجه روح مطلق غیر از جبرییل و روح الامین و روح القدس. برای مطالعه بیشتر به منابعی که در پاورقی آمده رجوع شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/101926)
به نظر مرحوم علامه طباطبائی، روح القدس، روح الامین همان جبرئیل است ولی منظور از روح غیر از جبرئیل است.
توضیح مطلب: روح القدس در پنج آیه به کار رفته نحل 102، مائده 110، نساء 171، بقره 87 ، 253. و روح الامین در یک آیه شعراء 193 مرحوم علامه در موارد متعددی به مطلب ذکر شده تصریح دارد؛
1. در یکی می فرماید: (المراد بالروح الامین هو جبرئیل ملک الوحی ...؛ مراد از روح الامین همان جبرئیل ملک وحی است به دلیل قول خداوند که می فرماید: (کسی که دشمنی دارد با جبرئیل [بداند] براستی او بر قلب تو به اذن خداوند نازل می شود) بقره، آیه 97 (و قد سماه فی موضع آخر بروح القدس؛ همین جبرئیل را در جای دیگر به روح القدس یاد نموده است، (قل نزله روح القدس من ربک بالحق؛ بگو نازل نموده است آن (وحی) را روح القدس از طرف پروردگار به حق. نحل، ایه 102
علامه سید محمد حسین طباطبائی، المیزان تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، 1397 ه_ق ج 15 ص 345 ذیل آیه 193شعراء
در ذیل آیه 102 سوره نحل (قل نزله روح القدس من ربک ...) می گوید: روح القدس همان است که قرآن او را در یک جا (روح الامین) نامیده و در جای دیگر (جیرئیل) نامیده است. المیزان, همان, ج 12 ص 370 ذیل آیه 102 نحل.
نتیجه این بخش این شد که روح القدس, روح الامین, همان جبرئیل است.
اما روح مطلق که در برخی آیات آمده, معارج آیه 4, قدر آیه 4 و ... غیر از جبرئیل و روح القدس است, این مطلب را نیز در مواردی تصریح نموده است از جمله:
1. (و الظاهران المراد بالروح الروح الذی هو من امره تعالی ... ؛ ظاهر این است که مراد از روح, روحی است که از امر خداوند است, چنان که خود فرمود: بگو روح از امر پروردگار من است.) اسرا, آیه 85 و این روح غیر از ملائکه است چنانکه ظاهر قول خداوند که فرمود: (ینزل الملائکه بالروح من امره;نحل, آیه 2 فرشتگان را با روح به فرمانش بر هر کسی از بندگانش بخواهد نازل می کند) [چون در آیه ملائکه غیر از روح شمرده شده است] پس به سخنان کسانی که می گویند روح همان جبرئیل اعتنا نمی شود, هر چند به جبرئیل روح الامین و روح القدس گفته شده است ولی ظاهر این است که مقید (روح القدس و ...) غیر از مطلق [روح] است المیزان, ج 20, ص 75 ذیل آیه 4, سوره معارج
2. در سوره قدر می گوید: (و الظاهر من الروح هو الروح الذی من الامر, ... ظاهر این است که مراد از روح, همان روحی است که از امر پروردگار است که فرمود: (بگو روح از امر پروردگار من است) المیزان, همان, ج 20 ص 472
در نتیجه روح مطلق غیر از جبرییل و روح الامین و روح القدس.
برای مطالعه بیشتر به منابعی که در پاورقی آمده رجوع شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/101926)
- [سایر] منظور از تأیید عیسی توسط روح القدس در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از تأیید عیسی توسط روح القدس در قرآن چیست؟
- [سایر] آیا اینکه گفته میشود در کافر یک روح، در انسان مؤمن چهار روح و در انبیا علاوه بر چهار روحی که در وجود مؤمن هست، دارای روح القدس هستند صحیح میباشد؟
- [سایر] در مورد توبه در دین مسحیت توضیح دهید و اینکه در مسحیت توهین به روح القدس گناه نابخشودنی معرفی میشود آیا به معنای بدون توبه بودن این گناه است؟
- [سایر] منظور از روح در قرآن چیست؟
- [سایر] (وَ لَقَدْ آتَیْنَا مُوسَی الْکِتَابَ وَقَفَّیْنَا مِن بَعْدِهِ بِالرُّسُلِ وَآتَیْنَا عِیسَی ابْنَ مَرْیَمَ الْبَیِّنَاتِ وَأَیَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ أَفَکُلَّمَا جَاءَکُمْ رَسُولٌ بِمَا لَا تَهْوَیٰ أَنفُسُکُمُ اسْتَکْبَرْتُمْ فَفَرِیقًا کَذَّبْتُمْ وَفَرِیقًا تَقْتُلُونَ)؛ (وَأَیَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ) چه معنایی دارد و تفسیر این عبارت چیست؟
- [سایر] روح الامین کیست؟
- [سایر] منظور از روح در آیه «یوم یقوم الروح» چیست؟
- [سایر] منظور از "روح خدا" که در انسان دمیده شده چیست؟
- [سایر] منظور از شاخ عدم (در اشعار امام خمینی-ره-) چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زینت کردن مسجد به طلا و صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد بنابر احتیاط واجب جایز نیست و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را به طلا زینت کنند و همچنین نباید بنابر احتیاط صورت چیزهائی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، ولی نقّاشی چیزهائی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت یزهائی که مثل انسان و حیوان روح در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهائی که روح ندارد ، مثل گل و بوته مکروه است .
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را با طلا زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی را که مثل انسان و حیوان روح دارند، در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهایی که روح ندارند، مثل گُل و بوته مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] زینت کردن مسجد به طلا حرام است و بنا بر احتیاط واجب نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند و نقّاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اجزای مردار که روح ندارد مانند پشم و مو و ناخن پاک است، ولی استخوان و قسمتی از دندان و شاخ که روح دارد یعنی اگر آسیبی به آن برسد ناراحت می شود، اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چیزهایی از مردار مثل پشم، مو، کرک، استخوان و دندان، که روح ندارند، پاک است.