تفسیر به رأی یعنی چه؟
[کامل از کد37828] تفسیر به رأی معانی متعددی دارد از جمله: 1- پیش‌داوری مفسر باعث شود الفاظ مبهم، محمل و متشابه را بدون وجود دلیل و قرینه بر طبق عقاید خود تفسیر نموده و به جای آن که باورداشت‌های خود را با قرآن تصحیح نماید، آیات قرآن را با عقاید خود منطبق سازد. 2- پیروی از معنای ابتدایی یک آیه بدون ملاحظه دیگر آیات، مثلاً در قران آیات بسیاری از خداوند نفی جسمیت و مماثلت با دیگر اشیاء نموده، ولی برخی بدون توجه به آنها به ظاهر بعضی از آیات که نوعاً مجاز و کنایه‌اند چسبیده و آیه {/B(یَدُ اَللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِمْ){w7-10w}{I48:10I}/} را دلیل بر جسمیت خداوند گرفته‌اند. بنابراین روشن می‌شود که تفسیر به رأی غیر از تفحص و تدقیق در معنای آیات با استفاده از دیگر آیات، روایات و تکیه به براهین قطعی عقلی و دیگر قراین معتبر مانند: شأن نزول و... است.برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- پرسش‌ها و پاسخ‌های مذهبی، ج 4، ص 285 - 298جعفر سبحانی 2- تفسیر به رأی‌ناصر مکارم شیرازی‌ [پایان کد انتخابی][کامل از کد32909] 1. پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: (القرآن مادیه الله؛ قرآن سفره آمده الهی است) (بحارالانوار، ج 89، ص 19). بنابراین در تفسیر و فهم قرآن باید از خود قرآن و روایات که به منزله تفسیر حقیقی قرآن است کمک گرفت. اما تفسیر به رأی یعنی این که انسان قرآن را براساس نظر خود تفسیر کند، ذهنیت در مورد مسائل دینی نیز به این معنی است که دین را براساس ذهن و ذهنیات خود تفسیر کند. اگر این ذهنیت از طریق قرآن و روایات شکل نگرفته باشد موجب می شود که تفسیرها از دین همان تفسیر به رأی باشد. 2. تفسیر به رأی انواع مختلفی دارد برخی چنیند که قرآن را همانند سفره ای می دانند که باید در کنار آن غذای خود را آورد و صرف کرد. برخی با فلسفه دیگران با علوم تجربی، برخی با کلام و دیگران با امور دیگر در سر این سفره می نشیند و قرآن را براساس پیش فرض ها و ذهنیت های خود تفسیر می کند واین غلط است. اما راه در ست این است که خود را در محضر قرآن قرار دهیم و چنان که پیامبر اکرم(ص) فرمود: قرآن را سفره آماده الهی بدانیم که با دلی گرسنه و تشنه به محضر آن وارد شویم و از این سفره آماده که باری هر کس با هر استعدادی غذایی آماده دارد، سیراب شویم و رفع گرسنگی معنوی کنیم. پس راه درست خالی کردن ذهن از پیش فرض هاست و فهم قرآن به وسیله خود قرآن و روایات اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است و تفسیر شریف المیزان مهمترین و بهترین منبع فهم قرآن و مسائل دینی است. برای آگاهی بیشتر ر.ک: آیت الله جوادی آملی، تفسیر تسنیم، ج 1، ص 232 - 175. [پایان کد انتخابی] (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105485)
عنوان سوال:

تفسیر به رأی یعنی چه؟


پاسخ:

[کامل از کد37828]
تفسیر به رأی معانی متعددی دارد از جمله: 1- پیش‌داوری مفسر باعث شود الفاظ مبهم، محمل و متشابه را بدون وجود دلیل و قرینه بر طبق عقاید خود تفسیر نموده و به جای آن که باورداشت‌های خود را با قرآن تصحیح نماید، آیات قرآن را با عقاید خود منطبق سازد. 2- پیروی از معنای ابتدایی یک آیه بدون ملاحظه دیگر آیات، مثلاً در قران آیات بسیاری از خداوند نفی جسمیت و مماثلت با دیگر اشیاء نموده، ولی برخی بدون توجه به آنها به ظاهر بعضی از آیات که نوعاً مجاز و کنایه‌اند چسبیده و آیه {/B(یَدُ اَللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِمْ){w7-10w}{I48:10I}/} را دلیل بر جسمیت خداوند گرفته‌اند. بنابراین روشن می‌شود که تفسیر به رأی غیر از تفحص و تدقیق در معنای آیات با استفاده از دیگر آیات، روایات و تکیه به براهین قطعی عقلی و دیگر قراین معتبر مانند: شأن نزول و... است.برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- پرسش‌ها و پاسخ‌های مذهبی، ج 4، ص 285 - 298جعفر سبحانی 2- تفسیر به رأی‌ناصر مکارم شیرازی‌
[پایان کد انتخابی][کامل از کد32909]
1. پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: (القرآن مادیه الله؛ قرآن سفره آمده الهی است) (بحارالانوار، ج 89، ص 19). بنابراین در تفسیر و فهم قرآن باید از خود قرآن و روایات که به منزله تفسیر حقیقی قرآن است کمک گرفت. اما تفسیر به رأی یعنی این که انسان قرآن را براساس نظر خود تفسیر کند، ذهنیت در مورد مسائل دینی نیز به این معنی است که دین را براساس ذهن و ذهنیات خود تفسیر کند. اگر این ذهنیت از طریق قرآن و روایات شکل نگرفته باشد موجب می شود که تفسیرها از دین همان تفسیر به رأی باشد. 2. تفسیر به رأی انواع مختلفی دارد برخی چنیند که قرآن را همانند سفره ای می دانند که باید در کنار آن غذای خود را آورد و صرف کرد. برخی با فلسفه دیگران با علوم تجربی، برخی با کلام و دیگران با امور دیگر در سر این سفره می نشیند و قرآن را براساس پیش فرض ها و ذهنیت های خود تفسیر می کند واین غلط است. اما راه در ست این است که خود را در محضر قرآن قرار دهیم و چنان که پیامبر اکرم(ص) فرمود: قرآن را سفره آماده الهی بدانیم که با دلی گرسنه و تشنه به محضر آن وارد شویم و از این سفره آماده که باری هر کس با هر استعدادی غذایی آماده دارد، سیراب شویم و رفع گرسنگی معنوی کنیم. پس راه درست خالی کردن ذهن از پیش فرض هاست و فهم قرآن به وسیله خود قرآن و روایات اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است و تفسیر شریف المیزان مهمترین و بهترین منبع فهم قرآن و مسائل دینی است. برای آگاهی بیشتر ر.ک: آیت الله جوادی آملی، تفسیر تسنیم، ج 1، ص 232 - 175.
[پایان کد انتخابی] (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105485)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین