معیشت پیامبر(ص) چگونه بوده است؟
معیشت پیامبر(ص) چگونه بوده است؟ رسول خدا صلی اللّه علیه و آله دوران نوجوانی را در منزل عموی خویش ابو طالب علیه السلام گذراند و ضمن کمک به ایشان به کار تجارت و کسب می‌پرداخت. ابن جوزی در الوفا باحوال المصطفی 1/ 142 گوید: سائب بن ابی السائب از دوستان قدیم و شریک تجاری پیامبر بود که در دوران نوجوانی با هم به طور شراکت تجارت می‌کردند. هنگامی که مکه فتح شد سائب به ملاقات حضرت آمد. پیامبر از دیدار دوست دیرین و شریک تجاری خود بسیار شادمان شد و فرمود: (مرحبا بأخی و شریکی، کان لا یداری‌ء و لا یماری) خیر مقدم به برادرم و شریکم که در معامله درستکار و خوشرفتار بود. طبق نقل ابن سعد در طبقات 1/ 125 پیامبر چوپانی نیز می‌کرده است. نویسندگان سیرة المصطفی/ 61 و الصحیح من سیرة النبی الاعظم 2/ 98 در این گزارش تشکیک کرده‌اند. با این وصف شبانی حضرت قابل انکار نیست. گویا چوپانی ایشان همان گونه که به روایت ابن سعد 1/ 126 خود حضرت فرموده است: (أنا أرعی غنم أهلی) گوسفندان بستگانم را می‌چراندم، محدود و برای خاندان خود بوده است. اما بعد از ازدواج با حضرت خدیجه و پس از بعثت، در دورانی که در مکه بود از اموال همسرش استفاده می‌کرد و بیشتر در حال عبادت و تفکر و در اندیشه اصلاح امت بود. هر چند از روایتی که ابن سعد 1/ 126 نقل می‌کند چنین استفاده می‌شود که آن حضرت تا زمان بعثت شبانی را رها نکرده است. به گفته سهیلی در الرّوض الانف 7/ 103 هزینه زندگی پیامبر در مدینه از سه راه تأمین می‌شد؛ خالصه یعنی سهمی که به عنوان فرمانده سپاه از غنایم برای خود برمی‌داشت، هدایایی که به آن حضرت اهدا می‌شد و یک پنجم از خمس غنایم جنگی. به نقل ابن اسحاق 2/ 165 صدقات و مخارج عمومی حضرت نیز از اموال مخیریق عالم یهودی بود که ثروت کلان و نخلستان‌های زیادی داشت، او مسلمان شد و در جنگ احد به شهادت رسید، قبل از شهادت وصیت کرد اموال او در خدمت پیامبر قرار گیرد تا در هر راهی که می‌خواهد و صلاح می‌داند به مصرف برساند.
عنوان سوال:

معیشت پیامبر(ص) چگونه بوده است؟


پاسخ:

معیشت پیامبر(ص) چگونه بوده است؟

رسول خدا صلی اللّه علیه و آله دوران نوجوانی را در منزل عموی خویش ابو طالب علیه السلام گذراند و ضمن کمک به ایشان به کار تجارت و کسب می‌پرداخت. ابن جوزی در الوفا باحوال المصطفی 1/ 142 گوید: سائب بن ابی السائب از دوستان قدیم و شریک تجاری پیامبر بود که در دوران نوجوانی با هم به طور شراکت تجارت می‌کردند. هنگامی که مکه فتح شد سائب به ملاقات حضرت آمد. پیامبر از دیدار دوست دیرین و شریک تجاری خود بسیار شادمان شد و فرمود: (مرحبا بأخی و شریکی، کان لا یداری‌ء و لا یماری)
خیر مقدم به برادرم و شریکم که در معامله درستکار و خوشرفتار بود. طبق نقل ابن سعد در طبقات 1/ 125 پیامبر چوپانی نیز می‌کرده است. نویسندگان سیرة المصطفی/ 61 و الصحیح من سیرة النبی الاعظم 2/ 98 در این گزارش تشکیک کرده‌اند. با این وصف شبانی حضرت قابل انکار نیست. گویا چوپانی ایشان همان گونه که به روایت ابن سعد 1/ 126 خود حضرت فرموده است: (أنا أرعی غنم أهلی) گوسفندان بستگانم را می‌چراندم، محدود و برای خاندان خود بوده است.
اما بعد از ازدواج با حضرت خدیجه و پس از بعثت، در دورانی که در مکه بود از اموال همسرش استفاده می‌کرد و بیشتر در حال عبادت و تفکر و در اندیشه اصلاح امت بود.
هر چند از روایتی که ابن سعد 1/ 126 نقل می‌کند چنین استفاده می‌شود که آن حضرت تا زمان بعثت شبانی را رها نکرده است. به گفته سهیلی در الرّوض الانف 7/ 103 هزینه زندگی پیامبر در مدینه از سه راه تأمین می‌شد؛ خالصه یعنی سهمی که به عنوان فرمانده سپاه از غنایم برای خود برمی‌داشت، هدایایی که به آن حضرت اهدا می‌شد و یک پنجم از خمس غنایم جنگی. به نقل ابن اسحاق 2/ 165 صدقات و مخارج عمومی حضرت نیز از اموال مخیریق عالم یهودی بود که ثروت کلان و نخلستان‌های زیادی داشت، او مسلمان شد و در جنگ احد به شهادت رسید، قبل از شهادت وصیت کرد اموال او در خدمت پیامبر قرار گیرد تا در هر راهی که می‌خواهد و صلاح می‌داند به مصرف برساند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین