حضرت زینب(س) در روز عاشورا چند ساله بوده است؟ آیا حضرت زینب(س) فرزندی هم داشت؟
حضرت زینب(س) در روز عاشورا چند ساله بوده است؟ آیا حضرت زینب(س) فرزندی هم داشت؟ حضرت زینب سلام الله علیها در پنجم جمادی الاولی سال پنجم هجری متولد شد و در 15 رجبِ سال 65 ه ق وفات کرد و با توجه به این که واقعه عاشور سال 61 هجری قمری اتفاق افتاده است ایشان در آن زمان 56 سال داشتند. دو (یا به نقل برخی سه) پسر از فرزندان حضرت زینب(س) از همسرشان عبدالله بن جعفر در واقعه کربلا حضور داشته و ایشان را همراهی می‌کردند. آن‌ها در رکاب دایی بزرگوارشان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به شهادت رسیدند. حضرت زینب پس از شهادت علی اکبر(ع) آنان را آماده نبرد و جان فشانی در راه حق نمود. آنان را می‌توان جزء اولین شهدای بنی‌هاشم معرفی نمود که به طور خلاصه و مستند در ادامه به آن اشاره می‌شود: 1- عَوْن بن‌عبداللّه بن‌جعفر** سومین شهید از بنی‌هاشم، عَوْن بن‌عبداللّه بن‌جعفر بود.[1] عَوْن بن‌عبداللّه به میدان رفت و چنین رجز می‌خواند: إن تنکرونی فأنا ابن‌جعفر شهید صدق فی الجنان أزهر یطیر فیها بجناح أخضر کفی بهذا شرفاً فی المحشر اگر مرا نمی‌شناسید من پسر جعفر [طیار] هستم. آن شهید راستین که در بهشت، نورانی است و با بال‌های سبز پرواز می‌کند و همین شرافت برای روز محشر کافی است. او سه سواره و هیجده پیاده را از دشمنان کشت و خود به دست عبداللّه بن‌قُطْنَة (قُطْبَة) طائی کشته شد.[2] 2- محمّد بن‌عبداللّه بن‌جعفر سپس محمّد بن‌عبداللّه بن‌جعفر به میدان رفت در حالی که چنین رجز می‌خواند: نَشکُوا اِلَی اللَّهِ مِنَ الْعُدْوانِ‌ فِعالَ قَوْمٍ فِی الرَّدی‌ عمْیانِ‌ قَدْ تَرَکوُا مَعالِمَ القُرْآنِ‌ و أَظْهَروا الْکُفْرَ مَعَ الطُّغْیانِ (از ستمگری و کردار دشمنانی که با کوری به فرومایگی افتاده‌اند به خداوند شکایت می‌کنیم، اینان نشانه‌های قرآن را رها کرده و کفر و سرکشی را آشکار ساخته‌اند). وی سخت جنگید تا به شهادت رسید.[3]‌ ابن‌شهراشوب می‌گوید: او ده نفر از دشمنان را از پای در آورد.[4] او سرانجام به دست عامر بن نَهْشَل تِیْمی به شهادت رسید.[5] 3- شهادت عبیداللّه بن‌عبداللّه بن‌جعفر ابوالفرج اصفهانی[6] و ابن‌شهراشوب[7] عبیداللّه بن‌عبداللّه بن‌جعفر را جزء شهدای کربلا ذکر کرده‌اند، که به دست بِشْر بن‌حُویطر قانصی کشته شد. جعفر طیّار. [1] طبری، تاریخ الامم والملوک، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107. [2] . ابن‌شهراشوب، مناقب آل ابی طالب، ج 4، ص 115؛ طبری،تاریخ الامم والملوک، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406 ؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107؛ خوارزمی، مقتل الحسین ، ج2، ص27. [3] خوارزمی، پیشین، ج2، ص26. [4] ابن‌شهراشوب، پیشین، ج4، ص115. [5] طبری، پیشین، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107. [6] ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبیین، ص 61. [7] ابن‌شهراشوب، مناقب آل‌ابی‌طالب، ج4، ص115.
عنوان سوال:

حضرت زینب(س) در روز عاشورا چند ساله بوده است؟ آیا حضرت زینب(س) فرزندی هم داشت؟


پاسخ:

حضرت زینب(س) در روز عاشورا چند ساله بوده است؟ آیا حضرت زینب(س) فرزندی هم داشت؟

حضرت زینب سلام الله علیها در پنجم جمادی الاولی سال پنجم هجری متولد شد و در 15 رجبِ سال 65 ه ق وفات کرد و با توجه به این که واقعه عاشور سال 61 هجری قمری اتفاق افتاده است ایشان در آن زمان 56 سال داشتند.
دو (یا به نقل برخی سه) پسر از فرزندان حضرت زینب(س) از همسرشان عبدالله بن جعفر در واقعه کربلا حضور داشته و ایشان را همراهی می‌کردند. آن‌ها در رکاب دایی بزرگوارشان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به شهادت رسیدند. حضرت زینب پس از شهادت علی اکبر(ع) آنان را آماده نبرد و جان فشانی در راه حق نمود. آنان را می‌توان جزء اولین شهدای بنی‌هاشم معرفی نمود که به طور خلاصه و مستند در ادامه به آن اشاره می‌شود:
1- عَوْن بن‌عبداللّه بن‌جعفر**
سومین شهید از بنی‌هاشم، عَوْن بن‌عبداللّه بن‌جعفر بود.[1]
عَوْن بن‌عبداللّه به میدان رفت و چنین رجز می‌خواند:
إن تنکرونی فأنا ابن‌جعفر شهید صدق فی الجنان أزهر
یطیر فیها بجناح أخضر کفی بهذا شرفاً فی المحشر
اگر مرا نمی‌شناسید من پسر جعفر [طیار] هستم. آن شهید راستین که در بهشت، نورانی است و با بال‌های سبز پرواز می‌کند و همین شرافت برای روز محشر کافی است.
او سه سواره و هیجده پیاده را از دشمنان کشت و خود به دست عبداللّه بن‌قُطْنَة (قُطْبَة) طائی کشته شد.[2]
2- محمّد بن‌عبداللّه بن‌جعفر
سپس محمّد بن‌عبداللّه بن‌جعفر به میدان رفت در حالی که چنین رجز می‌خواند:
نَشکُوا اِلَی اللَّهِ مِنَ الْعُدْوانِ‌ فِعالَ قَوْمٍ فِی الرَّدی‌ عمْیانِ‌
قَدْ تَرَکوُا مَعالِمَ القُرْآنِ‌ و أَظْهَروا الْکُفْرَ مَعَ الطُّغْیانِ
(از ستمگری و کردار دشمنانی که با کوری به فرومایگی افتاده‌اند به خداوند شکایت می‌کنیم، اینان نشانه‌های قرآن را رها کرده و کفر و سرکشی را آشکار ساخته‌اند).
وی سخت جنگید تا به شهادت رسید.[3]‌ ابن‌شهراشوب می‌گوید: او ده نفر از دشمنان را از پای در آورد.[4] او سرانجام به دست عامر بن نَهْشَل تِیْمی به شهادت رسید.[5]
3- شهادت عبیداللّه بن‌عبداللّه بن‌جعفر
ابوالفرج اصفهانی[6] و ابن‌شهراشوب[7] عبیداللّه بن‌عبداللّه بن‌جعفر را جزء شهدای کربلا ذکر کرده‌اند، که به دست بِشْر بن‌حُویطر قانصی کشته شد.
جعفر طیّار.
[1] طبری، تاریخ الامم والملوک، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107.
[2] . ابن‌شهراشوب، مناقب آل ابی طالب، ج 4، ص 115؛ طبری،تاریخ الامم والملوک، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406 ؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107؛ خوارزمی، مقتل الحسین ، ج2، ص27.
[3] خوارزمی، پیشین، ج2، ص26.
[4] ابن‌شهراشوب، پیشین، ج4، ص115.
[5] طبری، پیشین، ج5، ص447؛ بَلاذُری، انساب الاشراف، ج3، ص406؛ شیخ مفید، الارشاد، ج2، ص107.
[6] ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبیین، ص 61.
[7] ابن‌شهراشوب، مناقب آل‌ابی‌طالب، ج4، ص115.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین