معنی حکومت اسلامی چیست؟ و چه تفاوتی با جمهوری اسلامی دارد؟ حکومت از نظر هدف به سه دسته تقسیم میشود: 1- حکومتی که هدف آن تأمین تمایلات شخصی یک یا چند فرد است که حکومت استبدادی خوانده میشود. 2- حکومتی که هدف از آن تأمین خواستههای مردم است. اگر ملت خواهان پیشرفتهای مادی، صنعتی و علمی است حکومت هم باید طرفدار آن باشد و اگر طرفدار هرزگی و هوسبازی و عیاشی است، حکومت نیز ناچار است که بر هرزگی و فحشا دامن بزند و وسائل عیش و نوش آنان را با برنامههای منظم و مدرن فراهم سازد. 3- حکومتی که هدف آن تأمین مصالح و منافع ملت و اجرای حق و عدالت است که در مواردی ممکن است غیر از خواست مردم باشد، حکومتهای الهی و آسمانی از نوع سوم هستند، و قانون حاکم بر جامعه، از طرف خداوند است. امام خمینی(ره) در تعریف حکومت اسلامی چنین میفرمایند: (حکومت اسلام حکومت قانون است. در این طرز حکومت، حاکمیت منحصر به خدا است و قانون فرمان و حکم خدا است. قانون اسلام یا فرمان خدا، بر همة افراد و بر دولت اسلامی حکومت تام دارد. همة افراد از رسول خدا(ص) گرفته تا خلفای آن حضرت و سایر افراد تا ابد تابع قانون هستند. همان قانونی که از طرف خدای تبارک و تعالی نازل شده و در لسان قرآن و نبی اکرم(ص) بیان شده است. حکومت اسلامی، سلطنتی نیست تا چه رسد به شاهنشاهی و امپراطوری. در این نوع حکومتها حکام بر جان و مال مردم مسلط هستند و خودسرانه در آن دخل و تصرف میکنند. اسلام از این رویه و طرز حکومت منزه است.1 فرق اساسی حکومت اسلامی با حکومتهای مشروطه، سلطنتی و جمهوری در همین است. در این که نمایندگان مردم یا شاه در این گونه رژیمها به قانونگذاری میپردازند در صورتی که قدرت مقننه (قانونگذاری) و اختیار تشریع در اسلام به خداوند متعال اختصاص یافته است. به همین ترتیب در حکومت اسلامی به جای قانونگذاری که یکی از سه دست حکومت کنندگان را تشکیل میدهد، مجلس برنامهریزی وجود دارد که برای وزارتخانههای مختلف در پرتو احکام اسلام برنامه ترتیب میدهد و با این برنامهها کیفیت انجام خدمات عمومی را در سراسر کشور تعیین میکند.2 البته در مورد فرق حکومت و جمهوری اسلامی در پاسخ به سؤال شما، مبسوط پرداخته شد که بر طبق آیات و روایات در راستای هم قرار دارند. بنابراین در حکومت اسلامی انتساب حاکمان و رهبران از سوی خداوند متعال بطور مستقیم انتخاب شده و به آن تصریح میشود، ولی در جمهوری اسلامی حاکمان و رهبران جامعه غالباً در راستای کلیاتی که در اسلام در خصوص رهبری بیان شد، مردم با آراء و نظر خود آن حاکم (رهبر، رئیس جمهور، نمایندگان مجلس قانونگذاری) را انتخاب میکنند و مشارکت مردم محسوستر میباشد چرا که این مربوط به زمان غیبت میباشد و مردم از فیض وجود امام محرومند و فردی اصلح که خود آن را میشناسند انتخاب نموده تا بر اساس قرآن و عترت و سنت پیامبر(ص) جامعة اسلامی را هدایت نماید. آن چه مهم است این است که به لحاظ اعمال قانون اسلام و رهبری جامعه و عمل به دستورات خداوند و سنت پیامبر(ص) و ائمة اطهار(ع) در حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی یکی است هر چند بین حاکم اسلامی که مردم آن را بر اساس دستورات اسلامی بر میگزینند با امامی که به دستور خداوند و به دست پیامبر(ص) معرفی شده است، تفاوت زیادی است و فاصلهای به اندازة امام و غیر امام است. کتاب (نامهای از امام به سوی کاشفالغطاء) را برای مطالعة شما پیشنهاد میکنیم. منابع: 1و2 نامهای از امام به سوی کاشفالغطاء، صص55 53. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 607/400008)
معنی حکومت اسلامی چیست؟ و چه تفاوتی با جمهوری اسلامی دارد؟
حکومت از نظر هدف به سه دسته تقسیم میشود:
1- حکومتی که هدف آن تأمین تمایلات شخصی یک یا چند فرد است که حکومت استبدادی خوانده میشود.
2- حکومتی که هدف از آن تأمین خواستههای مردم است. اگر ملت خواهان پیشرفتهای مادی، صنعتی و علمی است حکومت هم باید طرفدار آن باشد و اگر طرفدار هرزگی و هوسبازی و عیاشی است، حکومت نیز ناچار است که بر هرزگی و فحشا دامن بزند و وسائل عیش و نوش آنان را با برنامههای منظم و مدرن فراهم سازد.
3- حکومتی که هدف آن تأمین مصالح و منافع ملت و اجرای حق و عدالت است که در مواردی ممکن است غیر از خواست مردم باشد، حکومتهای الهی و آسمانی از نوع سوم هستند، و قانون حاکم بر جامعه، از طرف خداوند است.
امام خمینی(ره) در تعریف حکومت اسلامی چنین میفرمایند: (حکومت اسلام حکومت قانون است. در این طرز حکومت، حاکمیت منحصر به خدا است و قانون فرمان و حکم خدا است.
قانون اسلام یا فرمان خدا، بر همة افراد و بر دولت اسلامی حکومت تام دارد. همة افراد از رسول خدا(ص) گرفته تا خلفای آن حضرت و سایر افراد تا ابد تابع قانون هستند. همان قانونی که از طرف خدای تبارک و تعالی نازل شده و در لسان قرآن و نبی اکرم(ص) بیان شده است.
حکومت اسلامی، سلطنتی نیست تا چه رسد به شاهنشاهی و امپراطوری. در این نوع حکومتها حکام بر جان و مال مردم مسلط هستند و خودسرانه در آن دخل و تصرف میکنند. اسلام از این رویه و طرز حکومت منزه است.1
فرق اساسی حکومت اسلامی با حکومتهای مشروطه، سلطنتی و جمهوری در همین است. در این که نمایندگان مردم یا شاه در این گونه رژیمها به قانونگذاری میپردازند در صورتی که قدرت مقننه (قانونگذاری) و اختیار تشریع در اسلام به خداوند متعال اختصاص یافته است.
به همین ترتیب در حکومت اسلامی به جای قانونگذاری که یکی از سه دست حکومت کنندگان را تشکیل میدهد، مجلس برنامهریزی وجود دارد که برای وزارتخانههای مختلف در پرتو احکام اسلام برنامه ترتیب میدهد و با این برنامهها کیفیت انجام خدمات عمومی را در سراسر کشور تعیین میکند.2
البته در مورد فرق حکومت و جمهوری اسلامی در پاسخ به سؤال شما، مبسوط پرداخته شد که بر طبق آیات و روایات در راستای هم قرار دارند.
بنابراین در حکومت اسلامی انتساب حاکمان و رهبران از سوی خداوند متعال بطور مستقیم انتخاب شده و به آن تصریح میشود، ولی در جمهوری اسلامی حاکمان و رهبران جامعه غالباً در راستای کلیاتی که در اسلام در خصوص رهبری بیان شد، مردم با آراء و نظر خود آن حاکم (رهبر، رئیس جمهور، نمایندگان مجلس قانونگذاری) را انتخاب میکنند و مشارکت مردم محسوستر میباشد چرا که این مربوط به زمان غیبت میباشد و مردم از فیض وجود امام محرومند و فردی اصلح که خود آن را میشناسند انتخاب نموده تا بر اساس قرآن و عترت و سنت پیامبر(ص) جامعة اسلامی را هدایت نماید. آن چه مهم است این است که به لحاظ اعمال قانون اسلام و رهبری جامعه و عمل به دستورات خداوند و سنت پیامبر(ص) و ائمة اطهار(ع) در حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی یکی است هر چند بین حاکم اسلامی که مردم آن را بر اساس دستورات اسلامی بر میگزینند با امامی که به دستور خداوند و به دست پیامبر(ص) معرفی شده است، تفاوت زیادی است و فاصلهای به اندازة امام و غیر امام است.
کتاب (نامهای از امام به سوی کاشفالغطاء) را برای مطالعة شما پیشنهاد میکنیم.
منابع:
1و2 نامهای از امام به سوی کاشفالغطاء، صص55 53.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 607/400008)
- [سایر] شبهه: اجبار زنان به حجاب در جمهوری اسلامی با اجبار زنان به بیحجابی در حکومت رضاخان چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] اجبار زنان به حجاب در جمهوری اسلامی با اجبار زنان به بیحجابی در حکومت رضاخان چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] اجبار زنان به حجاب در جمهوری اسلامی با اجبار زنان به بیحجابی در حکومت رضاخان چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] حکومت فعلی ایران- جمهوری اسلامی- چه برتری هایی نسبت به حکومت شاه دارد؟
- [سایر] انگیزه برپایی حکومت اسلامی یا جمهوری اسلامی از چه هنگام در امام خمینی ایجاد شد؟
- [سایر] چرا حکومت حضرت علی(ع) بسیار کوتاه بود در حالی که حکومت جمهوری اسلامی ایران دوام بسیاری داشته است؟
- [سایر] خیلی از کشورهای جهان، داعیة حکومت اسلامی دارند، دلیل اینکه جمهوری اسلامی ایران به حق نزدیکتر است چیست؟
- [سایر] چرا در ایران که دارای حکومت جمهوری اسلامی است فساد پنهانی وجود دارد؟
- [سایر] قانون حکومت جمهوری اسلامی ایران دربارة متعه چیست؟ آیا ثبت آن از لحاظ قانون لازم است؟
- [سایر] معیار های حکومت اسلامی از نظر امام کدام است مبانی فکری حضرت امام چه تاثیری بر جمهوری اسلامی داشت؟
- [آیت الله مظاهری] زمینهایی که در اصل آباد بوده مانند جنگلها و نیزارها ملک حکومت اسلامی است و هر کس در آن تصرّف و اصلاح نماید مالک میشود مگر آنکه حکومت اسلامی منع نماید.
- [آیت الله مظاهری] علفها و بوتههای بیابان و ماهیهای دریاها و رودخانهها و پرندگان هوا و حیوانات صحرا و مانند اینها ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی آنها را تصرّف کند مالک میشود مگر اینکه حکومت اسلامی جلوگیری نماید.
- [آیت الله مظاهری] آنچه که در زمینهای موات باشد مانند بوته و درخت و سنگ و معدن و غیره، مانند خود زمین ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی در آنها تصرّف کند مالک میشود مگر آنکه حکومت اسلامی ممانعت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حکومت اسلامی معدنی را استخراج کند خمس به آن تعلق نمی گیرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر حکومت اسلامی معدنی را استخراج کند، خمس به آن تعلق نمی گیرد. 3 گنج
- [آیت الله مظاهری] در صورت تشکیل حکومت اسلامی قاضی باید از طرف حاکم وقت منصوب باشد و اگر منصوب نباشد نباید قضاوت نماید.
- [آیت الله مظاهری] حکومت اسلامی در تعزیرات چنانکه میتواند تأدیب کند، میتواند جریمه مالی یا زندان یا تبعید و مانند اینها بنماید.
- [آیت الله مظاهری] زمینهایی که صاحب معیّنی ندارد و آثاری از آبادی در آن نیست چه در اصل بایر باشد مانند بیابانها و کوهها و درّهها و چه بعد از آباد شدن بایر شده باشد مثل زمینهایی که صاحبان آنها از آن اعراض کرده باشند ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی آن را آباد کند مالک میشود مگر در صورتی که حکومت اسلامی ممانعت نماید.
- [آیت الله مظاهری] همه آبها چه زیرزمینی باشد یا روی زمین مانند دریاها و رودخانهها و نهرها و برکهها و چشمههایی که مالک معیّن ندارند ملک حکومت اسلامی است و هر کس در آنها تصرّف کند مالک میشود ولی حکومت اسلامی میتواند از آن جلوگیری نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر محتکر رفع ید از کار زشت خود نکرد، حکومت اسلامی اوّلًا اخطار و امر به فروش آن جنس میکند، و اگر به کارش ادامه داد، حکومت اسلامی آن جنس را به قیمت متعارف میفروشد و پول آن را به محتکر میدهد.