مقصود از (حکومت دینی) چیست؟
مقصود از (حکومت دینی) چیست؟ حداقل سه معنا ممکن است از( حکومت دینی ) اراده شود: 1. حکومتی که تمام ارکان آن بر اساس دین شکل گرفته باشد. 2. حکومتی که در آن احکام دینی رعایت می شود 3. حکومت دینداران و متدینان. طبق معنای اوّل, حکومت دینی حکومتی است که نه تنها همه قوانین ومقررات اجرایی آن برگرفته از احکام دینی است, بلکه مجریان آن نیز مستقیماً از طرف خدا منصوبند, یابه اذن خاص یاعام معصوم منصوب شده اند چنین حکومتی (حکومت دینی) ایده آل و کمال مطلوب است. حکومت رسول الله (ص) و امام معصوم و نیز حاکمیت افرادی مانند مالک اشتر در زمان حضور معصوم و یا حکومت ولی فقیهِ جامع شرایط در عصر غیبت این گونه است. اما طیق معنای دوم, دینی بودن حکومت فقط به این معناست که قوانین دینی در این حکومت رعایت می شود. بر اساس معنای سوم اصلاً رعایت یاقوانین اسلامی هم لازم نیست بلکه همین که حکومتی مربوط به جامعه ای است که افراد آن متدیّن هستند چون شهروندان متدیّن هستند حکومت هم, مسامحتاً دینی بحساب می آید. طبق این معنا همه حکومتهایی که از صدر اسلام تاکنون در مناطق مختلف جهان در جوامع مسلمان تشکیل شده است (حکومت دینی) نامیده می شوند. شکی نیست که معنای سوم حکومت دینی طبق معیار و موازین عقیدتی ما معنای صحیح و قابل قبول نیست. پرسشها وپاسخها،استاد محمد تقی مصباح یزدی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 9990/400002)
عنوان سوال:

مقصود از (حکومت دینی) چیست؟


پاسخ:

مقصود از (حکومت دینی) چیست؟

حداقل سه معنا ممکن است از( حکومت دینی ) اراده شود:
1. حکومتی که تمام ارکان آن بر اساس دین شکل گرفته باشد.
2. حکومتی که در آن احکام دینی رعایت می شود
3. حکومت دینداران و متدینان.
طبق معنای اوّل, حکومت دینی حکومتی است که نه تنها همه قوانین ومقررات اجرایی آن برگرفته از احکام دینی است, بلکه مجریان آن نیز مستقیماً از طرف خدا منصوبند, یابه اذن خاص یاعام معصوم منصوب شده اند چنین حکومتی (حکومت دینی) ایده آل و کمال مطلوب است. حکومت رسول الله (ص) و امام معصوم و نیز حاکمیت افرادی مانند مالک اشتر در زمان حضور معصوم و یا حکومت ولی فقیهِ جامع شرایط در عصر غیبت این گونه است.
اما طیق معنای دوم, دینی بودن حکومت فقط به این معناست که قوانین دینی در این حکومت رعایت می شود.
بر اساس معنای سوم اصلاً رعایت یاقوانین اسلامی هم لازم نیست بلکه همین که حکومتی مربوط به جامعه ای است که افراد آن متدیّن هستند چون شهروندان متدیّن هستند حکومت هم, مسامحتاً دینی بحساب می آید. طبق این معنا همه حکومتهایی که از صدر اسلام تاکنون در مناطق مختلف جهان در جوامع مسلمان تشکیل شده است (حکومت دینی) نامیده می شوند.
شکی نیست که معنای سوم حکومت دینی طبق معیار و موازین عقیدتی ما معنای صحیح و قابل قبول نیست.
پرسشها وپاسخها،استاد محمد تقی مصباح یزدی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 9990/400002)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین