پولی که به دفتر رهبری می رسد صرف چه اموری می شود؟ دفتر رهبری در نظام سیاسی جمهوری اسلامی نهادی است که وظیفه ان تنظیم و تسهیل ساز و کار اجرای مسوولیت ها واختیارات رهبری می باشد. رهبری بر طبق قانون اساسی دارای وظایف و اختیاراتی است که در اصل 110 قانون اساسی به تفصیل مورد اشاره قرار گرفته است.(1) انجام این مسوولیت ها نیازمند وجود ساز و کار اجرایی وسیع و کار امد می باشد و دفتر رهبری با معاونت های مربوطه خویش (2 ) در این راستا شکل گرفته است . حال باید دید منظور پرسشگر محترم از تعبیر پولی که به دفتر رهبری می رسد چیست ؟ اگر مراد پولی است که بر طبق بودجه رسمی کشور به دفتر رهبری اختصاص پیدا می کند و به تعبیر بهتر ردیف بودجه ای که مخصوص بیت رهبری است ، باید گفت این پول ها در همان راستای اجرای وظایف رهبری هزینه می گردد . دفتر رهبری با معاونت های متعدد و گسترده از طریق بودجه ای که از طرف دولت و با ردیف بودجه خاص در اختیار ان قرار می گیرد اداره می گردد . بخشی از پول هایی که به دفتر رهبری پرداخت می گردد وجوهات شرعیه ای است که مقلدین رهبر انقلاب ان را به دفترشان پرداخت می کنند. رهبر انقلاب به عنوان یکی از مراجع معظم تقلید که از مقلدین زیادی در داخل وخارج کشور برخوردارند مطرح می باشند. در همین جهت، مقلدین ایشان حقوق مالی شرعی را که بر عهده شان است به دفتر معظم له تقدیم می کنند . حال اگر منظور پرسشگر این موارد باشد باید گفت هر کدام از این موارد ، در فقه شیعی موارد مصرف خاص خود را دارد که در انجا هزینه می شود ، به طور مثال خمس - که بخش اعظم وجوهات شرعیه را تشکیل می دهد - بنا به نظر رهبر انقلاب ( دام ظله ) در دوران حاضر صرف حفظ و گسترش حوزه های علمیه می گردد : (در حال حاضر سهمین مبارکین – خمس – برای اداره حوزه های علمیه مورد نیاز است)(3) فلذا مبالغی که مقلدین رهبر معظم انقلاب به عنوان خمس به دفتر ایشان پرداخت می کنند ، در اداره حوزه های علمیه شیعی صرف و هزینه می گردد . قسم دیگری از مبالغ واصله به دفتر رهبری عبارت است از پول هایی که توده مردم به عنوان هدایا و نذورات به دفتر رهبری می دهند . این قبیل موارد ، پول هایی است که مردم به عنوان هدیه و نذر به شخص مقام معظم رهبری تقدیم می کنند . این ها در حقیقت هدیه مردم است و متعلق به شخص مقام معظم رهبری می باشد که ایشان نیز این موارد را به صلاحدید خودشان و در موارد خاص هزینه می کنند .(4) جهت مطالعه بیشتر می توانید به کتاب ذیل مراجعه کنید : تداوم افتاب ، نگاهی نو به شخصیت حضرت ایت الله خامنه ای ، به کوشش جمعی از نویسندگان ، انتشارات موسسه جام جم ، 1389 پینوشت ها: 1. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، اصل 110 ، نشر دوران ، تهران ، 1387 2 . تداوم افتاب ، جمعی از نویسندگان ، مصاحبه حجت الاسلام ناطق نوری ، ص 136 ، موسسه جام جم ، 1389 3. رساله اجوبه الاستفتائات ، ص 220 ، سوال 1022 ، ایت الله العظمی خامنه ای ، انتشارات الهدی ، تهران ، 1381 4. تداوم افتاب ، جمعی از نویسندگان ، مصاحبه حجت الاسلام احمد مروی ، ص 32 ، موسسه جام جم ، 1389 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 46/100139937)
پولی که به دفتر رهبری می رسد صرف چه اموری می شود؟
دفتر رهبری در نظام سیاسی جمهوری اسلامی نهادی است که وظیفه ان تنظیم و تسهیل ساز و کار اجرای مسوولیت ها واختیارات رهبری می باشد. رهبری بر طبق قانون اساسی دارای وظایف و اختیاراتی است که در اصل 110 قانون اساسی به تفصیل مورد اشاره قرار گرفته است.(1) انجام این مسوولیت ها نیازمند وجود ساز و کار اجرایی وسیع و کار امد می باشد و دفتر رهبری با معاونت های مربوطه خویش (2 ) در این راستا شکل گرفته است .
حال باید دید منظور پرسشگر محترم از تعبیر پولی که به دفتر رهبری می رسد چیست ؟
اگر مراد پولی است که بر طبق بودجه رسمی کشور به دفتر رهبری اختصاص پیدا می کند و به تعبیر بهتر ردیف بودجه ای که مخصوص بیت رهبری است ، باید گفت این پول ها در همان راستای اجرای وظایف رهبری هزینه می گردد . دفتر رهبری با معاونت های متعدد و گسترده از طریق بودجه ای که از طرف دولت و با ردیف بودجه خاص در اختیار ان قرار می گیرد اداره می گردد .
بخشی از پول هایی که به دفتر رهبری پرداخت می گردد وجوهات شرعیه ای است که مقلدین رهبر انقلاب ان را به دفترشان پرداخت می کنند. رهبر انقلاب به عنوان یکی از مراجع معظم تقلید که از مقلدین زیادی در داخل وخارج کشور برخوردارند مطرح می باشند. در همین جهت، مقلدین ایشان حقوق مالی شرعی را که بر عهده شان است به دفتر معظم له تقدیم می کنند . حال اگر منظور پرسشگر این موارد باشد باید گفت هر کدام از این موارد ، در فقه شیعی موارد مصرف خاص خود را دارد که در انجا هزینه می شود ، به طور مثال خمس - که بخش اعظم وجوهات شرعیه را تشکیل می دهد - بنا به نظر رهبر انقلاب ( دام ظله ) در دوران حاضر صرف حفظ و گسترش حوزه های علمیه می گردد :
(در حال حاضر سهمین مبارکین – خمس – برای اداره حوزه های علمیه مورد نیاز است)(3)
فلذا مبالغی که مقلدین رهبر معظم انقلاب به عنوان خمس به دفتر ایشان پرداخت می کنند ، در اداره حوزه های علمیه شیعی صرف و هزینه می گردد .
قسم دیگری از مبالغ واصله به دفتر رهبری عبارت است از پول هایی که توده مردم به عنوان هدایا و نذورات به دفتر رهبری می دهند . این قبیل موارد ، پول هایی است که مردم به عنوان هدیه و نذر به شخص مقام معظم رهبری تقدیم می کنند . این ها در حقیقت هدیه مردم است و متعلق به شخص مقام معظم رهبری می باشد که ایشان نیز این موارد را به صلاحدید خودشان و در موارد خاص هزینه می کنند .(4)
جهت مطالعه بیشتر می توانید به کتاب ذیل مراجعه کنید :
تداوم افتاب ، نگاهی نو به شخصیت حضرت ایت الله خامنه ای ، به کوشش جمعی از نویسندگان ، انتشارات موسسه جام جم ، 1389
پینوشت ها:
1. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، اصل 110 ، نشر دوران ، تهران ، 1387
2 . تداوم افتاب ، جمعی از نویسندگان ، مصاحبه حجت الاسلام ناطق نوری ، ص 136 ، موسسه جام جم ، 1389
3. رساله اجوبه الاستفتائات ، ص 220 ، سوال 1022 ، ایت الله العظمی خامنه ای ، انتشارات الهدی ، تهران ، 1381
4. تداوم افتاب ، جمعی از نویسندگان ، مصاحبه حجت الاسلام احمد مروی ، ص 32 ، موسسه جام جم ، 1389 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 46/100139937)
- [سایر] امروزه فدک دست کیست و عوائد آن صرف چه اموری میشود؟
- [سایر] امروزه فدک دست کیست و عوائد آن صرف چه اموری میشود؟
- [سایر] امروزه فدک دست کیست و عوائد آن صرف چه اموری میشود؟
- [سایر] آیا دفتر رهبری مبلغی از شرکتهای خوروساز دریافت می کند؟ چرا؟ با توجه به شایعات در سطح جامعه؟
- [سایر] آیا بهتر نیست پولی که صرف مراسم عزاداری می شود، به فقرا بدهیم؟
- [سایر] آیا بهتر نیست پولی که برای حج خرج می شود، صرف فقرا شود؟
- [آیت الله اردبیلی] این جانب دارای خانهای هستم که آن را اجاره دادهام، آیا پولی که صرف تعمیرات منزل میکنم، متعلّق خمس است؟
- [سایر] این جانب در چند ماه آینده قصد خرید خانه را دارم. اما مبلغ خمس خود را جهت تهیه مسکن نیاز دارم. لطفا نظر دفتر مقام معظم رهبری را در این خصوص اعلام فرمایید.
- [سایر] آیا ارتداد شخص نیاز به حکم حاکم شرع دارد؟ یا صرف انکار ضروریات اسلام و یا انجام اموری که نشان دهنده ارتداد باشد مثل ترک نماز و انجام عبادت به شیوه ارمنی ها و ادعای مسیحی بودن کافی است؟
- [آیت الله بهجت] برخی از مساجد، امامزاده ها و اماکن متبرّکه، نذورات فراوان و بیش از نیاز سالانه و متداوّل خود دارند، پس از هزینه بخشی از نذورات در مصارف ضروری همان محل، اضافه آن باید صرف چه اموری شود؟
- [آیت الله اردبیلی] کاری که برای آن وصیّت میکند، باید جایز و حلال باشد، پس اگر وصیّت کند پولی را صرف کمک به ظالم یا ترویج باطل نمایند، وصیّت او صحیح نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] انچه از منافع کسب در بین سال به مصرف خوراک و پوشاک و اثاثیه و خرید منزل و ازدواج فرزند و جهیزیه دختر و زیارت و مانند اینها از اموری که از مخارج ان سال حساب می شود می رسد در صورتی که از شان او زیاد نباشد خمس ندارد
- [آیت الله سبحانی] اگر بدهی واقعاً معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بدهی واقعاً معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید حواله صحیح می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بدهی واقعا معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن مقدار یا جنس ان را ندانند حواله صحیح است مثلا اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید حواله صحیح است
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدهی واقعاً معیّن باشد، ولی بدهکار و طلبکار در هنگام حواله دادن، مقدار یا جنس آن را ندانند، حواله صحیح است؛ مثلاً ا گر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح میباشد.
- [آیت الله خوئی] اگر بدهی واقعاً معین باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است، مثلًا اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر بدهی واقعا معین باشد، ولی طلبکار و بدهکار در موقع حواله دادن مقدار یا جنس آن را نداند حواله صحیح است، مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید حواله صحیح است، به شرط این که حدود بدهی معلوم باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بدهی واقعاً معیّن باشد ولی بدهکار وطلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است مثلاً اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح میباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدهی واقعاً معیّن باشد ولی بدهکار و طلبکار در موقع حواله دادن، مقدار آن یا جنس آن را ندانند حواله صحیح است; مثلا اگر طلب کسی را در دفتر نوشته باشد و پیش از دیدن دفتر، حواله بدهد و بعد دفتر را ببیند و به طلبکار مقدار طلبش را بگوید، حواله صحیح می باشد.