فرقه کریم خانی یکی از شاگردان سید کاظم رشتی، حاج محمدکریم خان قاجار(1225 - 1288 ق.) فرزند حاج ابراهیم خان ظهیرالدوله پسرعمو و داماد فتحعلی شاه بود که مدعی جانشینی سید گردید و فرقه ی شیخیّه ی کرمانیّه را تأسیس کرد. این فرقه به نام کریمخانیه نیز نامیده میشود. پس از حاج محمدکریم خان، اکثر شیخیّه ی کرمان، فرزندش محمدخان (1263 - 1324 ق.) را به عنوان رئیس شیخیّه پذیرفتند؛ هر چند رحیمخان یکی دیگر از فرزندان حاج محمدکریم خان، نیز مدعی نیابت پدر بود و طرفدارانی هم پیدا کرد. از دیگر مدعیان رهبری شیخیّه، محمدباقر خندقآبادی، نماینده حاج محمدکریمخان در همدان بود که پیروانش فرقه ی شیخیّه باقریه را در همدان ایجاد کردند. اکثریت شیخیّه کرمانیه پس از محمدخان، برادرش زینالعابدین خان (1260 - 1276 ق.) را به رهبری برگزیدند. پس از ابوالقاسم خان ابراهیمی و سپس عبدالرضا خان به ریاست شیخیّه کرمانیه برگزیده شدند. عبدالرضاخان در سال 1358 ه .ش ترور شد.( السید محسن الامین، اعیانالشیعه، ج2، ص590) فرقه احقاقی: هماینک مرکز این گروه کشور کویت است و آخرین رئیس آنان فردی به نام میرزا حسن احقاقی بود که مرجع فقهی شیخیّه اسکو و دیگر مناطق آذربایجان نیز بود.( ر.ک: احقاقالحق، ص167 – 223) در ضمن در مورد اینکه هم اکنون دقیقا چه کسی رهبریت این دو فرقه را در دست دارد مطلبی نیافتیم.
فرقه کریم خانی
یکی از شاگردان سید کاظم رشتی، حاج محمدکریم خان قاجار(1225 - 1288 ق.) فرزند حاج ابراهیم خان ظهیرالدوله پسرعمو و داماد فتحعلی شاه بود که مدعی جانشینی سید گردید و فرقه ی شیخیّه ی کرمانیّه را تأسیس کرد. این فرقه به نام کریمخانیه نیز نامیده میشود. پس از حاج محمدکریم خان، اکثر شیخیّه ی کرمان، فرزندش محمدخان (1263 - 1324 ق.) را به عنوان رئیس شیخیّه پذیرفتند؛ هر چند رحیمخان یکی دیگر از فرزندان حاج محمدکریم خان، نیز مدعی نیابت پدر بود و طرفدارانی هم پیدا کرد. از دیگر مدعیان رهبری شیخیّه، محمدباقر خندقآبادی، نماینده حاج محمدکریمخان در همدان بود که پیروانش فرقه ی شیخیّه باقریه را در همدان ایجاد کردند.
اکثریت شیخیّه کرمانیه پس از محمدخان، برادرش زینالعابدین خان (1260 - 1276 ق.) را به رهبری برگزیدند. پس از ابوالقاسم خان ابراهیمی و سپس عبدالرضا خان به ریاست شیخیّه کرمانیه برگزیده شدند. عبدالرضاخان در سال 1358 ه .ش ترور شد.( السید محسن الامین، اعیانالشیعه، ج2، ص590)
فرقه احقاقی: هماینک مرکز این گروه کشور کویت است و آخرین رئیس آنان فردی به نام میرزا حسن احقاقی بود که مرجع فقهی شیخیّه اسکو و دیگر مناطق آذربایجان نیز بود.( ر.ک: احقاقالحق، ص167 – 223)
در ضمن در مورد اینکه هم اکنون دقیقا چه کسی رهبریت این دو فرقه را در دست دارد مطلبی نیافتیم.
- [سایر] دلیل اینکه قرآن کریم به شکل فعلی در ترتیب آیات و سوره ها انتشارمی یابد، چیست ؟
- [سایر] چرا ترتیب فعلی سور و آیات قرآن کریم به ترتیب نزول آنها نیست؟
- [سایر] چه اشکالاتی نسبت به اعتقاد شیخیه درباره کیفیت وجود امام زمان در عصر غیبت وجود دارد؟
- [سایر] در مورد فرقه شیخیه توضیحاتی بفرمایید و انحرافات آنها را بیان کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] درباره فرقه اخباریها و شیخیه و موسسین این فرقه ها، نظرجنابعالی چیست؟
- [سایر] شاخه های شک چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر فردی، شاخه ای غصبی را به درخت خود پیوند زند، مالک میوه آن درخت، که از این شاخه پیوندی غصبی به دست می آید چه کسی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شاخه درختان وارد حریم و زمین همسایه شود و باعث آزار و اذیت همسایه گردد، آیا همسایه میتواند این شاخه را ببُرد؟
- [آیت الله بروجردی] هرگاه شاخه اشجار درخت موقوفه بخشکد تکلیف چیست؟
- [سایر] شبهه دور در تعیین رهبر یا در ادامة حاکمیّت رهبر را حلّ کنید.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمی تواند حرف بزند، اشاره او عقد لفظی است و فعل او مانند فعل دیگران، عقد فعلی است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر درخت بید و چنار و مانند اینها را بکارد ، سالی که موقع فروش آنها است اگر چه آنها را نفروشد ، باید خمس آنها را بدهد ولی اگر مثلاً از شاخه های آن که معمولاً هر سال می برند ، استفاده ببرد و به تنهائی یا با منفعتهای دیگر کسبش از مخارج سال او زیاد بیاید ، در آخر هر سال باید خمس آن را بدهد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر درخت بید و چنار و مانند اینها را بکارد؛ باید هر سال خمس زیادی آنها را بدهد. و همچنین اگر مثلا از شاخه های آن که معمولا هر سال می برند؛ استفاده ای ببرند و به تنهائی یا با منفعتهای دیگر کسبش از مخارج سال او زیاد بیاید؛ در آخر سال باید خمس آن را بدهد.
- [امام خمینی] اگر درخت بید و چنار و مانند اینها را بکارد، سالی که موقع فروش آنها است، اگرچه آنها را نفروشد باید خمس آنها را بدهد، ولی اگر مثلا از شاخه های آن که معمولا هر سال می برند استفاده ای ببرد و به تنهایی یا با منفعتهای دیگر کسبش از مخارج سال او زیاد بیاید، در آخر هر سال باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اجاره دهنده یا مستاجر بمیرد؛ اجاره باطل نمی شود؛ ولی اگر خانه؛ مال اجاره دهنده نباشد مثلا دیگری وصیت کرده باشد که تا او زنده است منفعت خانه مال او باشد؛ چنانچه آن خانه را اجاره دهد و پیش از تمام شدن مدت اجاره بمیرد؛ از وقتی که مرده اجاره باطل است و اگر مالک فعلی آن اجاره را امضاء کند صحیح می شود و وجه اجاره مدتی که بعد از مردن اجاره دهنده باقی مانده؛ به مالک فعلی راجع می شود.
- [آیت الله خوئی] اگر اجارهدهنده یا مستأجر بمیرد، اجاره باطل نمیشود ولی اگر خانه مال اجارهدهنده نباشد مثلًا دیگری وصیت کرده باشد که تا او زنده است منفعت خانه مال او باشد، چنانچه آن خانه را اجاره دهد و پیش از تمام شدن مدت اجاره بمیرد، از وقتی که مرده اجاره باطل است. و اگر مالک فعلی آن اجاره را امضاء کند صحیح میشود و وجه اجارة مدتی که بعد از مردن اجارهدهنده باقی مانده به مالک فعلی راجع میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر سکوت علماء اعلام موجب تقویت ظالم شود یا موجب تأیید او گردد یا موجب جرأت او شود بر سایر محرمات، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه تأثیر فعلی نداشته باشد.
- [آیت الله مظاهری] تغییر جنسیت (بر فرض امکان) یعنی مرد خود را زن، یا زن خود را مرد و یا خنثی خود را مرد یا زن نماید، اگر داعی عقلایی در آن باشد مانعی ندارد و در احکام، حال فعلی او مناط است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان خرید و پیش از تحویل گرفتن زمین , مسلمان شد، در ای ن صورت , خمس از او ساقط می شود، چون در زمان تحویل گرفتن و مالک فعلی شدن, مسلمان شده است.
- [آیت الله سبحانی] کفالت در صورتی صحیح است که کفیل به هر لفظی اگرچه عربی نباشد یا فعلی به طلبکار بگوید یا بفهماند که من ضامنم هر وقت بدهکار خود را بخواهی او را در اختیار تو بگذارم و طلبکار هم قبول نماید.