درباره اهمیت نذر و سابقه تاریخی آن توضیح دهید؟ (یُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطِیراً ) ؛ (آنان به نذر خویش وفا میکنند و از روزی که شر و عذابش گسترده است (قیامت ) میترسند). انسان (76 )، آیه 7. (نذر) در لغت به معنای وعده دادن و پیمان به چیزی است و در اصطلاح پیمان خاصی با خداوند است که انسان آن را بر خود واجب میکند. نذر به دو صورت میتواند انجام گیرد: نذر مشروط و نذر مطلق. (نذر مشروط) آن است که شخص به خاطر انجام دادن عمل نیک و یا اجتناب از کار ناشایست، آن را بر خود واجب میکند تا در نتیجه آن، خداوند متعال حاجت او را برآورد. به عنوان مثال میگوید: (اگر فرزندم خوب شد و سلامتی خود را بازیافت، هزار تومان به فقیر کمک میکنم). (نذر مطلق) نذری است که هیچ قید و شرطی در آن مطرح نیست ؛ به عنوان مثال میگوید: (من برای خدا نذر میکنم که نماز شب بخوانم). نذر دارای پیشینه زیادی است و انسان در طول تاریخ از آن سود جسته و با نذر سعی کرده تا رضایت معبود خویش را در جهت تأمین نیازهایش جلب کند. این امر همواره مورد توجّه پیامبران و امتهای گذشته بوده فقه القرآن، ج 2، ص 275. و در اسلام نیز مشروعیت یافته است. قرآن کریم در آیاتی، داستان نذر حضرت مریم(س) و مادرش را بیان میکند. آل عمران (3 )، آیه 36. همچنین ویژگیهای بندگان خدا را وفای به نذر برمیشمارد: (آنان به نذر خویش وفا میکنند و از روزی که شرّ و عذابش گسترده است (قیامت ) میترسند). انسان (76 )، آیه 7. امام صادق(ع) در شأن نزول این آیه میفرماید: (هنگامی که حسن و حسین(ع) مریض بودند، روزی پیامبر خدا(ص) به ملاقات آنان آمد و به علی(ع) فرمود: خوب است جهت سلامتی فرزندانت نذر کنی. علی(ع) فرمود: من نذر میکنم: (چنانچه این دو بهبود یابند، سه روز را به جهت تشکر از خداوند روزه بگیرم). سپس فاطمه(س) و فضه (خدمتگزار آنان )، همین نذر را تکرار کردند. خدای متعال نیز لباس عافیت به اندام آن دو امام پوشاند و ایشان نیز روزه گرفتند) وسائل الشیعه، ح 23، باب 6 ؛ میزان الحکمه، ح 10، ص 48.. نذر ممکن است حکمتهای گوناگونی داشته باشد که مهمترین آنها، رسیدن به مطلوب و برآورده شدن حاجت و تقویت انگیزش در جهت سیر و سلوک معنوی است. نذر یکی از احکام عملی و جاری اسلام و دارای احکام و شرایطی است. این عمل نیاز به صیغه خاص دارد که اگر به هر زبانی خوانده شود، کفایت میکند. البته باید نام (اللّه) یا ترجمه آن ذکر شود. بدون رعایت این شرایط، نذر تحقق نمییابد. پس اگر بگوید: (چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم)، نذر او صحیح است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 267/500016)
درباره اهمیت نذر و سابقه تاریخی آن توضیح دهید؟
(یُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطِیراً ) ؛ (آنان به نذر خویش وفا میکنند و از روزی که شر و عذابش گسترده است (قیامت ) میترسند). انسان (76 )، آیه 7.
(نذر) در لغت به معنای وعده دادن و پیمان به چیزی است و در اصطلاح پیمان خاصی با خداوند است که انسان آن را بر خود واجب میکند. نذر به دو صورت میتواند انجام گیرد: نذر مشروط و نذر مطلق.
(نذر مشروط) آن است که شخص به خاطر انجام دادن عمل نیک و یا اجتناب از کار ناشایست، آن را بر خود واجب میکند تا در نتیجه آن، خداوند متعال حاجت او را برآورد. به عنوان مثال میگوید: (اگر فرزندم خوب شد و سلامتی خود را بازیافت، هزار تومان به فقیر کمک میکنم).
(نذر مطلق) نذری است که هیچ قید و شرطی در آن مطرح نیست ؛ به عنوان مثال میگوید: (من برای خدا نذر میکنم که نماز شب بخوانم).
نذر دارای پیشینه زیادی است و انسان در طول تاریخ از آن سود جسته و با نذر سعی کرده تا رضایت معبود خویش را در جهت تأمین نیازهایش جلب کند. این امر همواره مورد توجّه پیامبران و امتهای گذشته بوده فقه القرآن، ج 2، ص 275. و در اسلام نیز مشروعیت یافته است. قرآن کریم در آیاتی، داستان نذر حضرت مریم(س) و مادرش را بیان میکند. آل عمران (3 )، آیه 36. همچنین ویژگیهای بندگان خدا را وفای به نذر برمیشمارد: (آنان به نذر خویش وفا میکنند و از روزی که شرّ و عذابش گسترده است (قیامت ) میترسند). انسان (76 )، آیه 7.
امام صادق(ع) در شأن نزول این آیه میفرماید: (هنگامی که حسن و حسین(ع) مریض بودند، روزی پیامبر خدا(ص) به ملاقات آنان آمد و به علی(ع) فرمود: خوب است جهت سلامتی فرزندانت نذر کنی. علی(ع) فرمود: من نذر میکنم: (چنانچه این دو بهبود یابند، سه روز را به جهت تشکر از خداوند روزه بگیرم). سپس فاطمه(س) و فضه (خدمتگزار آنان )، همین نذر را تکرار کردند. خدای متعال نیز لباس عافیت به اندام آن دو امام پوشاند و ایشان نیز روزه گرفتند) وسائل الشیعه، ح 23، باب 6 ؛ میزان الحکمه، ح 10، ص 48..
نذر ممکن است حکمتهای گوناگونی داشته باشد که مهمترین آنها، رسیدن به مطلوب و برآورده شدن حاجت و تقویت انگیزش در جهت سیر و سلوک معنوی است.
نذر یکی از احکام عملی و جاری اسلام و دارای احکام و شرایطی است. این عمل نیاز به صیغه خاص دارد که اگر به هر زبانی خوانده شود، کفایت میکند. البته باید نام (اللّه) یا ترجمه آن ذکر شود. بدون رعایت این شرایط، نذر تحقق نمییابد. پس اگر بگوید: (چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم)، نذر او صحیح است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 267/500016)
- [سایر] سابقه تاریخی عرفان و تصوف به چه دورانی مربوط می شود و از چه زمانی وارد اسلام شد و چه مراحلی را طی کرده است؟
- [سایر] رافضی یعنی چه؟ چرا بعضی از سنیها( یا وهابیها) برای توهین به شیعه ها می گوییند رافضی؟ آیا این گفته آنها به خاطر سابقه تاریخی خاصی است؟ درست است که قبلها عده ای از شیعیان رافضی شده بودند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که شخصی نذر احسان برای امام حسین(ع) در طی ماه محرم داشته، ولی مشاهده شود که میزان خیرات در آن محل یا منطقه زیاد است و یا احتمال اسراف به دلیل کثرت نذورات مردم در ماه محرم وجود داشته باشد، آیا میتوان نذر مربوط به امام حسین(ع) را در تاریخی به غیر از ماه محرم ادا کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سابقه این ردهبندی چگونه است؟
- [سایر] مسأله تاریخی چیست؟ و ملاک یک مسأله تاریخی چه مسائلی است؟
- [سایر] ایام فاطمیه از چه تاریخی شروع ودر چه تاریخی تمام می شود؟
- [سایر] آیا چند شوهری، سابقه ای داشته است؟
- [سایر] 1. روش تفسیر تاریخی قرآن و یا تفسیر قرآن با گرایش تاریخی چیست؟ چه منابعی در این زمینه مطلب دارند؟ و روششناسی تفسیر تاریخی چگونه است؟ 2. مجلات تخصصی قرآنی به زبان عربی و یا لاتین کداماند؟
- [سایر] سابقه و چرایی عذرخواهی مسئولان از اشتباهات؟
- [سایر] پیشینه تاریخی سوگند چیست؟
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری نماید، زن نمیتواند نذر کند و اگر با جلوگیری شوهر نذر کند، نذر او باطل است.
- [آیت الله سبحانی] نذر کننده باید مکلف و عاقل باشد و به اختیار و قصد خود نذر کند، بنابراین نذر کردن کسی که بی اختیار نذر کرده صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری نماید، زن نمیتواند نذر کند و اگر بدون اجازه شوهر نذر کند، نذر او صحیح است ولی اگر بخواهد میتواند نذر او را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزند با اجازه پدر نذر کند، باید به آن نذر عمل نماید، بلکه بنا بر احتیاط اگر بدون اذن او نذر کند، بلکه اگر با نهی پدر نذر کند، عمل به آن نذر بنماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] نذر کننده باید بالغ و عاقل باشد و با قصد و اختیار خود نذر کند بنابراین کسی که به واسطه عصبانی شدن بی اختیار نذر کرده یا او را بر نذر اکراه کرده باشند نذر او صحیح نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فرزند با اجازه پدر نذر کند، باید به آن نذر عمل نماید، بلکه اگر بدون اجازه او هم نذر کند، عمل کردن به آن نذر واجب است. ولی اگر پدر از کاری منع کرده باشد، و یا بعد از نذر از آن کار منع کند، آن نذر صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در معامله نسیه باید مدت کاملاً معین باشد و اگر تاریخی برای آن معین نکنند معامله باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که نذر کرده عملی را مستمراً ترک کند مثلاً نذر می کند که اصلاً سیگار نکشد این نذر عرفاً یک نذر محسوب می شود لذا اگر یک مرتبه سیگار کشید نذر خود را شکسته و باید کفاره نذر خود را بدهد و اگر مرتبه دیگر آن را انجام دهد ربطی به نذر او ندارد و گاهی اوقات به نحوی نذر می کند که عرفاً چند نذر محسوب می شود مثل این که چند بار نذر کرده باشد که در این صورت برای هر بار که عمل نکند باید یک بار کفاره بدهد و در آینده نیز رعایت نذر را بکند. و اگر تردید داشته باشد که نذر او به چه نحوی بوده است یک نذر محسوب می شود.
- [آیت الله اردبیلی] نذر کننده باید مکلّف و عاقل باشد و به اختیار و قصد خود نذر کند، بنابر این نذر کردن کسی که او را مجبور کردهاند یا به واسطه عصبانی شدن بیاختیار نذر کرده، صحیح نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر فرزند بدون اجازه پدر یا با اجازه او نذر کند باید به ان نذر عمل نماید ولی اگر پدر یا مادر از عملی که نذر کرده منعش کنند نذر او صحیح نیست