آیا به طلا و زیورآلات زنانه - که زن از درآمد شخصی تهیه کرده و خود را با آن زینت میکند - بعد از فروختن، خمس تعلق میگیرد؟ امام: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود. چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، باید فوراً خمس آن را بدهد.امام، استفتاءات، ج 1، س 33، 72، 173. نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیحالمسائل، م 1777. فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 485 و التعلیقات علی العروة الوثقی، ج 2، م 67. سیستانی و صافی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد، بیاید بنابر احتیاط واجب، خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.سیستانی، توضیحالمسائل، م 1751؛ صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 625 و 710 و 714 و توضیحالمسائل، م 1790 و 1779. خامنهای و مکارم: پول فروش آن در هر حال خمس ندارد.خامنهای، اجوبة، س 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314. بهجت: چنانچه پول فروش تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس دارد.دفتر بهجت. تبریزی: مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841. وحید: مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیحالمسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 83/500010)
آیا به طلا و زیورآلات زنانه - که زن از درآمد شخصی تهیه کرده و خود را با آن زینت میکند - بعد از فروختن، خمس تعلق میگیرد؟
آیا به طلا و زیورآلات زنانه - که زن از درآمد شخصی تهیه کرده و خود را با آن زینت میکند - بعد از فروختن، خمس تعلق میگیرد؟
امام: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود. چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، باید فوراً خمس آن را بدهد.امام، استفتاءات، ج 1، س 33، 72، 173.
نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیحالمسائل، م 1777.
فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 485 و التعلیقات علی العروة الوثقی، ج 2، م 67.
سیستانی و صافی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد، بیاید بنابر احتیاط واجب، خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.سیستانی، توضیحالمسائل، م 1751؛ صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 625 و 710 و 714 و توضیحالمسائل، م 1790 و 1779.
خامنهای و مکارم: پول فروش آن در هر حال خمس ندارد.خامنهای، اجوبة، س 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314.
بهجت: چنانچه پول فروش تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس دارد.دفتر بهجت.
تبریزی: مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841.
وحید: مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیحالمسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 83/500010)
- [سایر] آیا به طلا و زیور آلات زنانه - که شوهر از درآمد خود برای همسرش تهیه میکند - خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان قرضالحسنه به دیگری دادهایم، آیا خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت میشود، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله خوئی] اگر کسی سالیانه به تدریج وسایل ساختمانی خانه مسکونی خود را تهیه میکند، به آنها خمس تعلق میگیرد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی ماشین سواری برایش ضروری است آیا میتواند از طریق جمع کردن درآمد در طول چند سال این ماشین را تهیه کند و در صورت جمع کردن، آیا خمس تعلّق میگیرد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی برای تهیّه خانه، جهیزیّه و مانند آن مجبور است درآمد چند سال خود را پسانداز کند؛ آیا با گذشت چند سال از این پس انداز، خمس به آن تعلّق میگیرد یا خیر؟
- [سایر] اگر انسان به چیزی نیاز دارد و آن را از درآمد تهیه کند؛ بعد نیازش برطرف شود، آیا خمس به آن تعلق میگیرد؟
- [سایر] از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته میشود، آیا به پول آن خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به انگشتر طلا برای مرد، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا به سکه طلا (بهار آزادی) خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در اثناء سال وسایل مورد نیاز خود را بخرد خمس ندارد و اگر بعداً از آن وسائل بی نیاز شود خمس دادن آن لازم نیست، همچنین زیور آلات زنانه اگر بعد از گذشتن سن و سالی از زن، مورد نیازش نباشد خمس به آن تعلق نمی گیرد، ولی احتیاط مستحب آن است که خمس این وسایل یا زیورآلات را بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر در اثناء سال از منفعت کسب اثاثیه ای برای منزل بخرد، چنانچه در بین سال یا سال های بعد احتیاجش از آن برطرف شود، احتیاط مستحب آن است که خمس آن را بدهد و همچنین است زیورآلات زنانه، اگر در بین سال وقت زینت کردن زن ها به آنها بگذرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر از منفعت کسب پیش از دادن خمس اثاثیه ای برای منزل بخرد هر وقت احتیاجش از ان بر طرف شد خمس ندارد و همچنین است زیور الات زنانه در صورتی که وقت زینت کردن زن با انها گذشته باشد
- [آیت الله اردبیلی] اگر با سودی که از کسب و کار به دست آورده، پیش از پرداختن خُمس، اثاثیه ولوازم منزل یا کتاب و مانند اینها را بخرد، هر وقت به طور کلّی احتیاج او از آنها برطرف شد، تا وقتی آنها را نفروخته، لازم نیست خمس آنها را بدهد و پس از فروش چنانچه پول آنها را در مؤونه دیگری صرف نکند، باید خُمس آن را بپردازد. حکم زیورآلات زنانه نیز اگر وقت زینت کردن با آنها بگذرد همین است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] گذاشتن دندان طلا و دندانی که روکش طلا دارد برای زن و مرد مانعی ندارد؛ هر چند زینت حساب شود.
- [آیت الله خوئی] گذاشتن دندان طلا و دندانی که روکش طلا دارد، برای زن و مرد مانعی ندارد، هر چند زینت حساب شود.
- [آیت الله سبحانی] لباس های متعدّد و همچنین انگشتر و زیورآلات و وسایل مختلف زندگی، اگر همه آنها مورد نیاز و در حدّ شأن او باشد و از درآمد همان سال تهیّه شده باشد خمس ندارد، ولی اگر زاید بر نیاز و شأن باشد، مقدار زیادی، خمس دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه وانگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز وغیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نمازخواندن با آنها باطل است. و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند; ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.