غنایی که از نظر فقهی موضوع حکم حرمت قرار گرفته، چیست؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل و نوری: غنا، آوازی است که در گلو غلتانده (چهچهه) و باعث طرب شود و مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است؛ خواه در کلام حق باشد یا کلام باطل. امام، تحریرالوسیله، ج 1، (مکاسب محرمه)، س 13؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 978؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1132؛ صافی، هدایة العباد، ج 1 م 1697؛ نوری، توضیح المسائل، (مسائل مستحدثه)؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1449. آیةاللَّه تبریزی: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد و محتوای آن کلام باطل باشد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است و اگر محتوای آن کلام صحیح و حق باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 1151 و 1162. آیات عظام مکارم و وحید: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است؛ خواه در کلام حق باشد یا باطل. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 701؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17. آیةاللَّه سیستانی: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی انجام گیرد و اگر محتوای آن کلام باطل و یا قرآن، ذکر و دعا باشد، آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است و اگر محتوای آن کلام حق و صحیح باشد (به جز قرآن ذکر و دعا)، بنابر احتیاط واجب جایز نیست. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 20. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 59/500022)
غنایی که از نظر فقهی موضوع حکم حرمت قرار گرفته، چیست؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل و نوری: غنا، آوازی است که در گلو غلتانده (چهچهه) و باعث طرب شود و مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است؛ خواه در کلام حق باشد یا کلام باطل. امام، تحریرالوسیله، ج 1، (مکاسب محرمه)، س 13؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 978؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1132؛ صافی، هدایة العباد، ج 1 م 1697؛ نوری، توضیح المسائل، (مسائل مستحدثه)؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1449.
آیةاللَّه تبریزی: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد و محتوای آن کلام باطل باشد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است و اگر محتوای آن کلام صحیح و حق باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 1151 و 1162.
آیات عظام مکارم و وحید: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی و فساد انجام گیرد. آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است؛ خواه در کلام حق باشد یا باطل. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 701؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17.
آیةاللَّه سیستانی: غنا، آوازی است که مناسب با مجالس لهو و خوشگذرانی انجام گیرد و اگر محتوای آن کلام باطل و یا قرآن، ذکر و دعا باشد، آواز با این مشخصه، خواندن و استماعش حرام است و اگر محتوای آن کلام حق و صحیح باشد (به جز قرآن ذکر و دعا)، بنابر احتیاط واجب جایز نیست. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 20. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 59/500022)
- [آیت الله مکارم شیرازی] از آنجا که موضوع تحقیق بنده وضعیت فقهی و حقوقی اطفال نامشروع می باشد نظر حضرتعالی را در مورد وضعیت این اطفال از لحاظ ارث و حضانت و نفقه و ولایت و حرمت نکاح و... خواستارم.
- [آیت الله سبحانی] آیا گوش دادن به صوت غنایی که به زبان خارجی باشد حرام است؟
- [سایر] حدیث قرائت غنایی را بیان کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] لطفاً در مورد موسیقی به سؤالات زیر پاسخ دهید: 1 آیا موسیقی اصالتاً موضوع حکم قرار گرفته، یا تابع غنا می باشد؟ 2 آیا موضوع عرفی است، یا حدّ خاصّ شرعی دارد؟ 3 اگر با عرف است، کدام عرف معیار است؟ عرف عامّ، یا عرف مؤمنین، یا موسیقی دانان و آهنگ سازان، یا عرف فقها و مفتیان؟ 4 لطفاً حدّ و حدود موسیقی مجاز غیر غنایی را بیان نمایید. آیا این حدود در مورد موسیقی های محلّی و سنّتی است، یا در مورد موسیقی های خارجی و به خصوص کلاسیک هم موضوعیّت دارد؟ 5 نقش طرب در تحقّق موسیقی حرام چگونه است؟
- [سایر] عقد وکالت را از نظر فقهی توضیح دهید؟
- [سایر] غلو در مداحی از نظر فقهی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تعریف اقرار را از نظر فقهی بیان فرمائید؟
- [سایر] خوردن منی توسط زوجه از نظر فقهی چه حکمی دارد؟
- [سایر] زیدیه از نظر فقهی با سایر مکاتب چه فرقی دارند؟
- [سایر] زیدیه از نظر فقهی با سایر مکاتب چه فرقی دارند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] غیر از روزه هائی که گفته شد روزه های حرام دیگری هم هست که در کتابهای مفصّل فقهی گفته شده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] این عمل بانک که وصول کردن سفته و یا چکها برای مشتریان بوده باشد، جائز است وگرفتن کارمزد نیز برای این عمل جائز میباشد بشرط این که بانک فقط در گرفتن اصل مبلغ سفته و یا چک دخالت داشته باشد وامّا چنانچه برایآن مبلغ سود و فائده نزولی قرار داده باشند در این صورت تصدی بانک جائز نمیباشد وگرفتن کارمزد برای وصول مبلغ سفته ویاچک از نظر فقهی از باب جعاله میباشد.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه برای ضامن شدن خودش شرطی قرار دهد، مثلاً بگوید اگر بدهکار قرض تو را نداد من می دهم تعهد او صحیح است ولی درصورتی قطعی می شود که بدهی او را در موقعش ندهد و ضمانت رایج در بانک ها از این قبیل است و لذا بانک اوّل به بدهکار رجوع می کند و اگر نداد، از ضامن می گیرد و از نظر فقهی این نوع ضمان از قبیل نقل ذمّه نیست بلکه ضم ذمه به ذمه است.
- [آیت الله خوئی] این عمل بانک که وصول کردن سفته و یا چکها برای مشتریان بوده باشد، جایز است و گرفتن کارمزد نیز برای این عمل جایز میباشد به شرط بانک فقط در گرفتن اصل مبلغ سفته و یا چک دخالت داشته باشد و اما چنانچه برای آن مبلغ سود و فائده نزولی قرار داده باشند در این صورت تصدی بانک جایز نمیباشد و گرفتن کارمزد برای وصول مبلغ سفته و یا چک را از نظر فقهی از باب جعاله میباشد.
- [امام خمینی] قرضی که در آن قرار رباست صحیح است، لکن شرط و قرار باطل میباشد، و شرط زیاده علاوه بر بطلانش، نیز حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در قرضی شرط و قرار ربا شود، شرط و قرار باطل و حرام میباشد و صحّت قرض نیز خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر بین نمازگزار و قبر معصوم(ع) دیوار و مانند آن حاجبی باشد که مانع صدق هتک حرمت است , اقامه نماز حرام نیست؛ ولی ضریح یا پردهای که روی قبر شریف قرار دارد, حاجب نخواهند بود. شرط پنجم
- [آیت الله خوئی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد، درصورتی که زی خود قرار دهد بنابر احتیاط حرام است، ونماز خواندن با آن حکم مسأله سابقه را دارد.
- [آیت الله اردبیلی] آزار رساندن به مؤمن، به هر شکل که باشد و نیز توهین و تضعیف و هتک حُرمت او حرام است و در بعضی از روایات حرمت (مؤمن) از حرمت (کعبه) بالاتر شمرده شده و اذیّت و آزار او در ردیف محاربه با خداوند قرار گرفته است(1)؛ بنابر این بر همگان لازم است که حرمت یکدیگر را نگاه داشته از توهین و هتک و تمسخر و ستم به دیگران شدیدا بپرهیزند.
- [آیت الله اردبیلی] قرار دادن هر فعل حرام به عنوان شغل و راه کسب و درآمد، حرام است؛ بنابر این ساختن هر چیزی که برای عبادت غیر خدا ساخته میشود و نیز ساختن هر چیزی که منفعت اختصاصی یا منفعت عمومی آن حرام باشد و همچنین شراب فروشی و جادوگری و نظایر آن جایز نیست.