مراتب اهل سلوک از دیدگاه امام خمینی ره چیست؟
مراتب اهل سلوک از منظر امام خمینی امام خمینی در سال 1318 شمسی کتابی کم حجم ولی فنی و پیچیده به نام سرالصلوه به رشته نگارش درآوردند. در طول یکی دو سال متوجه شدند که محتوای کتاب که موجز و به لسان اهل عرفان است به درد خواص و می خورد و برای عوام قابل استفاده نیست و لازم است این نوشتار به صورتی مبسوط و البته شیوا و روان بازنویسی شود. ایشان در سال 1321 شمسی این کار مهم را به سامان رساندند و کتاب آداب الصلوۀ را به رشته تحریر درآوردند. این کتاب که با نام آداب نماز توسط موسسه نشر آثار امام منتشر شده است حاوی نکات معنوی و روحی بسیار ارزنده ای است. در این کتاب مراتب روحی و مدارج معنوی اهل سلوک را در چهار مرتبه چنین برشمرده اند. 1 مرتبه اول همان مرتبه علم که همان سلوک علمی و برهان فلسفی است. سالک در این مرحله با مرکب سیر فکری طی طریق کند. البته درست است که این مقام، مقام اول انسانیت است؛ اما وقوع در حجاب علم است و این مقام از حجب غلیظه است که العلم هو حجاب الاکبر. ممکن است قلب انسان به همین مقام قانع شده و سرگرم شود و از منازل دیگر محروم بماند و در حجب برهان و شعب و فروعات منطق بماند. 2 آن چه را که سالک با عقل و با قوت برهان و سلوک علمی ادراک کرده در این مرحله با قلم عقل به صفحه دل بنگارد و حقیقت عبودیت را و عز ربوبیت را به قلب برساند و از قیود و حجب علمیه فارغ گردد. نتیجه مقام دوم حصول ایمان به حقایق است. 3 مقام سوم مقام اطمینان و طمانینه است که مرتبه کامله ایمان است. اولم نومن قال بلی ولکن لیطمئن قلبی شاهدی بر این مقام است. 1. مقام چهارم: مقام مشاهده است که تجلیات رحمانی ونور الهی در سر سالک ظهور کند و تجلیات اسمائی و صفاتی به وجود سالک بتابد. نور شهود مراد همین است. نکته مهم این که هر یک از این مقامات دارای استدراجی خاص است که باعث هلاکت عظیم سالک است(آداب الصلوه ص 10)
عنوان سوال:

مراتب اهل سلوک از دیدگاه امام خمینی ره چیست؟


پاسخ:

مراتب اهل سلوک از منظر امام خمینی

امام خمینی در سال 1318 شمسی کتابی کم حجم ولی فنی و پیچیده به نام سرالصلوه به رشته نگارش درآوردند. در طول یکی دو سال متوجه شدند که محتوای کتاب که موجز و به لسان اهل عرفان است به درد خواص و می خورد و برای عوام قابل استفاده نیست و لازم است این نوشتار به صورتی مبسوط و البته شیوا و روان بازنویسی شود. ایشان در سال 1321 شمسی این کار مهم را به سامان رساندند و کتاب آداب الصلوۀ را به رشته تحریر درآوردند. این کتاب که با نام آداب نماز توسط موسسه نشر آثار امام منتشر شده است حاوی نکات معنوی و روحی بسیار ارزنده ای است.
در این کتاب مراتب روحی و مدارج معنوی اهل سلوک را در چهار مرتبه چنین برشمرده اند.
1 مرتبه اول همان مرتبه علم که همان سلوک علمی و برهان فلسفی است. سالک در این مرحله با مرکب سیر فکری طی طریق کند. البته درست است که این مقام، مقام اول انسانیت است؛ اما وقوع در حجاب علم است و این مقام از حجب غلیظه است که العلم هو حجاب الاکبر. ممکن است قلب انسان به همین مقام قانع شده و سرگرم شود و از منازل دیگر محروم بماند و در حجب برهان و شعب و فروعات منطق بماند.
2 آن چه را که سالک با عقل و با قوت برهان و سلوک علمی ادراک کرده در این مرحله با قلم عقل به صفحه دل بنگارد و حقیقت عبودیت را و عز ربوبیت را به قلب برساند و از قیود و حجب علمیه فارغ گردد. نتیجه مقام دوم حصول ایمان به حقایق است.
3 مقام سوم مقام اطمینان و طمانینه است که مرتبه کامله ایمان است. اولم نومن قال بلی ولکن لیطمئن قلبی شاهدی بر این مقام است.
1. مقام چهارم: مقام مشاهده است که تجلیات رحمانی ونور الهی در سر سالک ظهور کند و تجلیات اسمائی و صفاتی به وجود سالک بتابد. نور شهود مراد همین است.
نکته مهم این که هر یک از این مقامات دارای استدراجی خاص است که باعث هلاکت عظیم سالک است(آداب الصلوه ص 10)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین