آفات و موانع شناخت را بررسی کنید؟ از آنجاکه شناخت و معرفت دارای مراتب گوناگونی است مانند شناخت حسی ،خیالی ،عقلی ، شهودی ؛شایسته بود منظور خود را از شناخت دقیقا مشخص می کردید تا بتوان به آن بهتر پاسخ داد. به طور کلی در قرآن کریم وسخنان معصومین (ع) به پاره ای از آفات وموانع شناخت اشاره شده که به آنها اشاره میشود: قرآن کریم به تفصیل در باب شناخت و ارکان آن یعنی معلوم ، علم ، عالم وهمچنین در باره شرایط، وسایل ، ابزار، موانع و حجاب های شناخت سخن گفته است . . مثلا درموانع شناختی ، به حس گرایی ، ( بقره / 55 - فرقان / 21، 33 و 34 ) تقلیدکورکورانه ، ( زخرف / 22 و 23 ) و تکیه بر گمان ، ( یونس / 36 و 66 - ص /27 و پیروی از اکثریت (انعام 116) اشاره و در باب موانع گرایشی ، مواردی چون : هوس های لحظه ای ، ( محمد/ 13 ) اندیشه افراطی درباره آینده مادی ،
آفات و موانع شناخت را بررسی کنید؟
از آنجاکه شناخت و معرفت دارای مراتب گوناگونی است مانند شناخت حسی ،خیالی ،عقلی ، شهودی ؛شایسته بود منظور خود را از شناخت دقیقا مشخص می کردید تا بتوان به آن بهتر پاسخ داد.
به طور کلی در قرآن کریم وسخنان معصومین (ع) به پاره ای از آفات وموانع شناخت اشاره شده که به آنها اشاره میشود:
قرآن کریم به تفصیل در باب شناخت و ارکان آن یعنی معلوم ، علم ، عالم وهمچنین در باره شرایط، وسایل ، ابزار، موانع و حجاب های شناخت سخن گفته است . . مثلا درموانع شناختی ، به حس گرایی ، ( بقره / 55 - فرقان / 21، 33 و 34 ) تقلیدکورکورانه ، ( زخرف / 22 و 23 ) و تکیه بر گمان ، ( یونس / 36 و 66 - ص /27 و پیروی از اکثریت (انعام 116) اشاره و در باب موانع گرایشی ، مواردی چون : هوس های لحظه ای ، ( محمد/ 13 ) اندیشه افراطی درباره آینده مادی ،
- [سایر] آفات دین کدامند؟
- [سایر] آفات دین کدامند؟
- [سایر] آفات سعادت خانواده را بیان کنید.
- [سایر] موانع استجابت دعا کداماند؟
- [سایر] موانع پذیرش حق چیست؟
- [سایر] موانع سعادت چیست؟
- [سایر] توضیح دهید و بگویید چه آفات و خطراتی نظام جمهوری اسلامی را تهدید می کند؟
- [سایر] موانع معرفت به خدا چیست؟
- [سایر] موانع وحجابهای فهم قرآن چیست؟
- [سایر] موانع خلاقیت کودکان در خانواده چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر به گفته کسی که میگوید مغرب شده افطار کند و بعد بفهمد مغرب نبوده است، قضا بر او واجب میشود و اگر با این که خودش میتوانسته بررسی کند، بررسی نکرده باشد، باید کفّاره نیز بپردازد.
- [آیت الله بهجت] امانتدار، اگر در نگهداری امانت کوتاهی نکند و تعدّی یعنی زیادهروی هم ننماید و اتفاقاً مال تلف شود، ضامن نیست، و اگر بهطوری کوتاهی یا تعدّی کرده که بگویند خیانت کرده و مال تلف شود، ضامن است اگرچه تلف بهسبب آفات آسمانی باشد.
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آنکه اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست، و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند، از هر کدام که بخواهد میتواند تقلید کند، بلکه میتواند در بعضی مسائل از کسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که توان شناخت قبله را ندارد و میخواهد حیوانی را ذبح کند که تأخیر آن تا وقت شناخت قبله, ضرر یا حرج دارد, باید برابر گمان خود عمل کند و اگر به هیچ طرف گمان ندارد, به هر طرف انجام دهد, صحیح است و اگر بعداً معلوم شد که سر بریدن رو به قبله نبوده, گوشت آن حیوان در مورد یادشده, حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کر بودن آب را از دو راه می توان شناخت: نخست این که خود انسان یقین پیدا کند و دیگر این که لااقل یک نفر عادل خبر دهد.
- [آیت الله مظاهری] گوشتها، مرغها و ماهیهایی که در بازار مسلمانها موجود است اگر شک کنیم که حلال است یا نه، محکوم به حلّیّت است و اگر بدانیم از بلاد کفر آوردهاند و احتمال بدهیم که بررسی کردهاند نیز محکوم به حلّیّت است، اگر بدانیم بررسی نکردهاند پاک است ولی خوردن آن حرام است، و چنانچه بدانیم ذبح شرعی نشده است علاوه بر اینکه خوردن آن حرام است نجس هم میباشد.
- [آیت الله سیستانی] لازم نیست قرار معامله مساقات راپیش از ظاهر شدن حاصل بگذارند ، بلکه اگر بعد از ظاهر شدن هم بگذارند ، چنانچه کاری مانده باشد که برای زیادی حاصل ، یا بهتر شدن آن ، یا سالم ماندنش از آفات لازم باشد ، معامله صحیح است ، ولی اگراینچنین کاری باقی نمانده باشد ، هرچند کاری که برای تربیت درخت لازم است ، یا چیدن میوه یا نگهداری از آن باقی مانده باشد ، صحت معامله محل اشکال است .
- [آیت الله سیستانی] اگر بواسطه مانع شخصی مانند نابینایی یا در زندان بودن نتواند در اول وقتِ نماز به داخل شدنِ وقت یقین کند ، باید نماز را به تأخیر بیندازد تا یقین یا اطمینان کند که وقت داخل شده است . و همچنین است بنابر احتیاط لازم اگر مانع از یقین به داخل شدن وقت از موانع عمومی از قبیل ابر و غبار و مانند اینها باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] باید برای تیمم، موانع را از اعضای تیمم برطرف کند و اگر انگشتری در دست دارد بیرون آورد، همچنین اگر موی پیش سر روی پیشانی افتاده آن را باید کنار زند، حتی اگر احتمال قابل توجهی می دهد که مانعی در کار باشد باید جستجو نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هنگام غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب است در بدن او هست یا نه، چنانچه شک او منشأ عقلایی داشته باشد، باید بررسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.