آیا حدی نهایی برای میزان دانش و دانایی آدمی وجود دارد؟ خداوند متعال می فرماید: ( أَلا إِلَی اللَّهِ تَصیرُ الْأُمُورُ . آگاه باشید که همه ی امور بسوی خدا در حال صیرورت و شدن هستند.) (الشوری:53) در این آیه ی شریفه غایت سیر موجودات بسوی خدا رفتن معرّفی شده است. و چون خدا وجود نامحدود است لذا هیچ کس به او نمی رسد. لذا خدا نفرود همه ی امور به خدا می رسند بلکه فرمود همواره به سوی او می روند یعنی این روند دائمی و ابدی است. از نصوص دینی به وضوح روشن است که در این کاروان رو به خدا ، انسان قافله سالار هستی است. پس نقطه ی پایانی برای سیر کمالی انسان نیست. حتّی در بهشت نیز نوعی تکامل به نحو تجدّد امثال وجود دارد و همواره اهل بهشت در حال تقرّب به خداوند متعالند. ( یُقَالُ لِقَارِئِ الْقُرْآنِ اقْرَأْ وَ ارْقَ فَکُلَّمَا قَرَأَ آیَةً رَقِیَ دَرَجَةً ) ( أمالی الصدوق ،ص359 ) . حتّی خود بهشت و نعمات آن نیز دم به دم برای اهل بهشت نو می شود لکن به نحو سیر از ظاهر به باطن . ( وَ بَشِّرِ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ کُلَّما رُزِقُوا مِنْها مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقاً قالُوا هذَا الَّذی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ وَ أُتُوا بِهِ مُتَشابِها. ) (البقرة : 25 ) تا آنجا که استفاده از هر نعمت بهشتی ، معرفت تازه ای برای اهل بهشت در بردارد. چرا که جنس نعمات بهشت یا از علم است یا از عمل و هر عملی نیز قائم به علمی است. پس انسان دائماً در تزاید معرفت است و حدّ پایانی ندارد. امّا در این بین اهل بیت(ع) حساب ویژه ای دارند. برای این چهارد نور پاک صیرورت و حرکت دائمی منتفی است . چون این چهارده وجود الهی مظهر اسم اعظم حقّ تعالی و وجه الله هستند که بالاتر از آن دیگر مقامی برای انسان نیست که اینان در آن سیر نمایند. لازمه ی هر سیر روحی گذر از حجابهاست امّا بین اینها و خداوند متعال هیچ حجابی جز حجاب خدایی نیست که آن هم دریدنی نباشد. لذا حقیقت قدسی چهارده معصوم که مظهر اسم الله هستند نامحدود ظلّی است. لذا اینها خزائن علم نامحدود خدا ، مجلای ظهور قدرت نامحدود خدا و اسم اعظم او هستند که ارکان هستی را پر ساخته است. امیرالمومنین (ع) فرمودند: ( نَحْنُ الِاسْمُ الْمَخْزُونُ الْمَکْنُونُ نَحْنُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَی الَّتِی إِذَا سُئِلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهَا أَجَابَ نَحْنُ الْأَسْمَاءُ الْمَکْتُوبَةُ عَلَی الْعَرْشِ وَ لِأَجْلِنَا خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ السَّمَاءَ وَ الْأَرْضَ وَ الْعَرْشَ وَ الْکُرْسِیَّ وَ الْجَنَّةَ وَ النَّارَ وَ مِنَّا تَعَلَّمَتِ الْمَلَائِکَةُ التَّسْبِیحَ وَ التَّقْدِیسَ وَ التَّوْحِید.) ( بحار الأنوار ، ج27 ،ص38) همچنین فرمودند: ( أَنَا عِلْمُ اللَّهِ وَ أَنَا قَلْبُ اللَّهِ الْوَاعِی وَ لِسَانُ اللَّهِ النَّاطِقُ وَ عَیْنُ اللَّهِ وَ جَنْبُ اللَّهِ وَ أَنَا یَدُ اللَّه ) (التوحید للصدوق ، ص 164)
آیا حدی نهایی برای میزان دانش و دانایی آدمی وجود دارد؟
خداوند متعال می فرماید: ( أَلا إِلَی اللَّهِ تَصیرُ الْأُمُورُ . آگاه باشید که همه ی امور بسوی خدا در حال صیرورت و شدن هستند.) (الشوری:53) در این آیه ی شریفه غایت سیر موجودات بسوی خدا رفتن معرّفی شده است. و چون خدا وجود نامحدود است لذا هیچ کس به او نمی رسد. لذا خدا نفرود همه ی امور به خدا می رسند بلکه فرمود همواره به سوی او می روند یعنی این روند دائمی و ابدی است. از نصوص دینی به وضوح روشن است که در این کاروان رو به خدا ، انسان قافله سالار هستی است. پس نقطه ی پایانی برای سیر کمالی انسان نیست. حتّی در بهشت نیز نوعی تکامل به نحو تجدّد امثال وجود دارد و همواره اهل بهشت در حال تقرّب به خداوند متعالند. ( یُقَالُ لِقَارِئِ الْقُرْآنِ اقْرَأْ وَ ارْقَ فَکُلَّمَا قَرَأَ آیَةً رَقِیَ دَرَجَةً ) ( أمالی الصدوق ،ص359 ) . حتّی خود بهشت و نعمات آن نیز دم به دم برای اهل بهشت نو می شود لکن به نحو سیر از ظاهر به باطن . ( وَ بَشِّرِ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ کُلَّما رُزِقُوا مِنْها مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقاً قالُوا هذَا الَّذی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ وَ أُتُوا بِهِ مُتَشابِها. ) (البقرة : 25 ) تا آنجا که استفاده از هر نعمت بهشتی ، معرفت تازه ای برای اهل بهشت در بردارد. چرا که جنس نعمات بهشت یا از علم است یا از عمل و هر عملی نیز قائم به علمی است. پس انسان دائماً در تزاید معرفت است و حدّ پایانی ندارد.
امّا در این بین اهل بیت(ع) حساب ویژه ای دارند. برای این چهارد نور پاک صیرورت و حرکت دائمی منتفی است .
چون این چهارده وجود الهی مظهر اسم اعظم حقّ تعالی و وجه الله هستند که بالاتر از آن دیگر مقامی برای انسان نیست که اینان در آن سیر نمایند. لازمه ی هر سیر روحی گذر از حجابهاست امّا بین اینها و خداوند متعال هیچ حجابی جز حجاب خدایی نیست که آن هم دریدنی نباشد. لذا حقیقت قدسی چهارده معصوم که مظهر اسم الله هستند نامحدود ظلّی است.
لذا اینها خزائن علم نامحدود خدا ، مجلای ظهور قدرت نامحدود خدا و اسم اعظم او هستند که ارکان هستی را پر ساخته است. امیرالمومنین (ع) فرمودند: ( نَحْنُ الِاسْمُ الْمَخْزُونُ الْمَکْنُونُ نَحْنُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَی الَّتِی إِذَا سُئِلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهَا أَجَابَ نَحْنُ الْأَسْمَاءُ الْمَکْتُوبَةُ عَلَی الْعَرْشِ وَ لِأَجْلِنَا خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ السَّمَاءَ وَ الْأَرْضَ وَ الْعَرْشَ وَ الْکُرْسِیَّ وَ الْجَنَّةَ وَ النَّارَ وَ مِنَّا تَعَلَّمَتِ الْمَلَائِکَةُ التَّسْبِیحَ وَ التَّقْدِیسَ وَ التَّوْحِید.) ( بحار الأنوار ، ج27 ،ص38) همچنین فرمودند: ( أَنَا عِلْمُ اللَّهِ وَ أَنَا قَلْبُ اللَّهِ الْوَاعِی وَ لِسَانُ اللَّهِ النَّاطِقُ وَ عَیْنُ اللَّهِ وَ جَنْبُ اللَّهِ وَ أَنَا یَدُ اللَّه ) (التوحید للصدوق ، ص 164)
- [سایر] ملاک تشخیص آیات محکمات از متشابهات چیست؟ معنای آیه میزان است یا درک آدمی از مفهوم آیه؟
- [سایر] علم و دانش امام رضا (علیه السلام) در چه حدی است، آیا علم امام همچون انبیای الهی است ؟
- [سایر] علم و دانش امام رضا (علیه السلام) در چه حدی است، آیا علم امام همچون انبیای الهی است ؟
- [سایر] چطور به دانایی برسیم؟
- [سایر] دانایی والدین چه نقشی در تربیت بهتر کودکان دارد؟
- [سایر] دانایی والدین چه نقشی در تربیت بهتر کودکان دارد؟
- [سایر] دانایی والدین چه نقشی در تربیت بهتر کودکان دارد؟
- [سایر] باسلام خدمت مشاور گرامی بنده دانش اموز سال سوم دبیرستان هستم راستش مدتی است اضطرابی بر من مستولی شده وان بدلیل حساسیت امتحانات نهایی است با اینکه دانش اموز درس خوان وزرنگی هستم ولی این موضوع باعث ناراحتی من شده درضمن من خیلی به رشته شما علاقه دارم اما نمیدانم با رشته تجربی میتوان روانشناس شد یا خیر با این حال امیدوارم از راهنمایی های جنابعالی مستفیض گردم باتشکر
- [سایر] من دانش اموزسال سوم تجربی هستم من هرسال نسبت به درسم حساس بودم واهمیت زیادی برایم داشت اماامسال زیاد فکر و ذهنم ازدواج و چیزهای دیگه شده ،درس برایم خیلی مهمه امانمی توانم بخوانم معدل نوبت اولم 17.5بوداماازاین نوبت می ترسم چون نهایی هم هستیم،لطفاراهنمایی ام کنید.
- [سایر] هدف نهایی از ورزش در اسلام چیست؟
- [آیت الله بهجت] خودداری کردن از بول و غائط مکروه است، و اگر به حدّی ضرر برساند که در حکمِ ضرر زدنِ حرام باشد، نباید خودداری کند.
- [آیت الله بهجت] استعمال ظرفی که روی آن را آب طلا یا آب نقره داده اند اشکال دارد، اگر چه به حدی نباشد که دو ظرف متصل به حساب بیاید.
- [امام خمینی] لازم نیست در قرار بیمه میزان خسارت تعیین شود پس اگر قرار بگذارند که هر مقدار خسارت وارد شد، جبران کنند صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که در نماز به حدی وسواس دارد که موجب بطلان نمازش می شود و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند؛ از وسواس راحت می شود؛ باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله خوئی] کسی که در نماز به حدی وسواس دارد که موجب بطلان نمازش میشود و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند، از وسواس راحت میشود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله بهجت] در رکوع باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد. و آرام گرفتن بدن در حدّی که بگویند آرام گرفت داخل در رکن رکوعی است و زائد بر آن مثل خود ذکر رکوع، داخل در رکن نیست؛ اگرچه واجب است.
- [آیت الله خوئی] اگر موی خود را به بدن میت برساند، یا بدن خود را به موی میت، یا موی خود را به موی میت برساند، چنانچه مو به حدی بلند باشد که عرفاً مس میت بر او صدق نکند غسل واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، اگر وسواس او به حدّی باشد که نماز را باطل کند، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله سیستانی] - قضاء اعتکاف واجب، واجب فوری نیست ولی نباید قضاء آن را به حدّی تأخیر اندازد که سهلانگاری در اداء واجب حساب شود و احتیاط مستحب است که فوراً قضاء کند.