از نظر قرآن و فلسفه، آیا جماد و حیوان و گیاه هم روح دارند؟ اگر روح دارند تفاوت روح جمادی و حیوانی و گیاهی با روح انسانی در چیست؟ در اصطلاح فلسفی از روح به نفس تعبیر میشود. بنا به نظر فلاسفه مسلمان قوای نفسانی بر سه قسم است: 1- نفس نباتی که کمال اول برای جسم طبیعی در سه جهت تغذیه و رشد و توالد است. 2- نفس حیوانی که کمال اول برای جسم طبیعی در دو جهت درک جزئیات و حرکت ارادی است. 3- نفس ناطقه یا نفس انسانی که کمال اول برای جسم طبیعی از جهت ادراک کلیات است. انسان دارای هر سه مرتبه نفس است و حیوانات دارای دو مرتبه نفس نباتی و حیوانی میباشند و گیاهان تنها دارای مرتبه اول میباشند. روشن است که نفس نباتی به محض مرگ و فنا بدن از بین میرود. اما نفس حیوانی دارای قوه ادراک جزئیات نیز است و نفس ناطقه دارای قوه ادراک کلیات نیز است. فلاسفه، برای تجرد نفس چهارده دلیل اقامه کردهاند که بسیاری از آنها بر نفس حیوانی نیز تطابق دارد و تجرد نفس در اصطلاح فلسفی همان فناناپذیری روح است که مساوی با حشر در قیامت است (برخی از دلایل تجرد نفس در آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی، صص 349 - 348 و 358 - 356 آمده است). از سوی دیگر با مراجعه به قرآن، به خوبی روشن میشود که از نظر قرآن نیز حیوانات دارای شعور و روح میباشند و بنابر برخی روایات حداقل گروهی از حیوانات در قیامت محشور میشود. 1- سوره مبارکه نمل آیه 16 اشاره دارد که حضرت سلیمان علم (منطقالطیر) دارد که پرندگان سخن و نطق و منطق دارند و نطق و سخن بدون اندیشه و ادراک امکانپذیر نیست. 2- در آیات 18 و 19 همین سوره سخن ملکه مورچهها در مواجه با سپاه سلیمان است. آیه صریح است که مورچه، سلیمان و سپاهیانش را که متشکل از انسان و جن و پرندگان بودند (نمل، آیه 19) میشناسد و هر شناختی مسبوق به اندیشه و ادراک است. 3- در آیات 20 تا 25 همین سوره با پرندهای به نام هدهد که شانه به سر بوده است روبرو میشویم که وضعیت اجتماعی و دینی سرزمین سباء را شناسایی کرده و به سلیمان نبی گزارش میدهد و از آن مهمتر بر توحید خداوند و نفی شرک استدلال میکند، استدلالاتی که در سطح دلایل عقلی و فلسفی است و از سطح ادراک عامه مردم برتر است. 4- در آیه 41 سوره مبارکه نور از تسبیح و نماز هر آن که در زمین و آسمان است و همچنین پرندگان و علم آن به تسبیح و نمازشان خبر میدهد و این نشان میدهد که حیوانات موجوداتی ذیشعور هستند و نماز و تسبیح آنها از روی غریزه نیست، بلکه از روی علم و آگاهی است. با جمعبندی آیات مذکور واضح میشود که حیوانات دارای ادراک و علم هستند و ادراک و علم از نشانه های روح است. 5- در سوره مبارکه انعام آیه 38 و تکویر آیه 5 از محشور شدن حیوانات سخن گفته شده است و این هم نشان دهنده روحی فناناپذیر است که پس از مرگ باقی است و در قیامت محشور میشود. پس درباره حیوانات گزاره زیر صادق است: 1- حیوانات دارای روح هستند. 2- روح حیوانی در مرتبه نازل تر از روح انسانی است.
از نظر قرآن و فلسفه، آیا جماد و حیوان و گیاه هم روح دارند؟ اگر روح دارند تفاوت روح جمادی و حیوانی و گیاهی با روح انسانی در چیست؟
از نظر قرآن و فلسفه، آیا جماد و حیوان و گیاه هم روح دارند؟ اگر روح دارند تفاوت روح جمادی و حیوانی و گیاهی با روح انسانی در چیست؟
در اصطلاح فلسفی از روح به نفس تعبیر میشود. بنا به نظر فلاسفه مسلمان قوای نفسانی بر سه قسم است:
1- نفس نباتی که کمال اول برای جسم طبیعی در سه جهت تغذیه و رشد و توالد است.
2- نفس حیوانی که کمال اول برای جسم طبیعی در دو جهت درک جزئیات و حرکت ارادی است.
3- نفس ناطقه یا نفس انسانی که کمال اول برای جسم طبیعی از جهت ادراک کلیات است.
انسان دارای هر سه مرتبه نفس است و حیوانات دارای دو مرتبه نفس نباتی و حیوانی میباشند و گیاهان تنها دارای مرتبه اول میباشند. روشن است که نفس نباتی به محض مرگ و فنا بدن از بین میرود. اما نفس حیوانی دارای قوه ادراک جزئیات نیز است و نفس ناطقه دارای قوه ادراک کلیات نیز است.
فلاسفه، برای تجرد نفس چهارده دلیل اقامه کردهاند که بسیاری از آنها بر نفس حیوانی نیز تطابق دارد و تجرد نفس در اصطلاح فلسفی همان فناناپذیری روح است که مساوی با حشر در قیامت است (برخی از دلایل تجرد نفس در آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی، صص 349 - 348 و 358 - 356 آمده است).
از سوی دیگر با مراجعه به قرآن، به خوبی روشن میشود که از نظر قرآن نیز حیوانات دارای شعور و روح میباشند و بنابر برخی روایات حداقل گروهی از حیوانات در قیامت محشور میشود.
1- سوره مبارکه نمل آیه 16 اشاره دارد که حضرت سلیمان علم (منطقالطیر) دارد که پرندگان سخن و نطق و منطق دارند و نطق و سخن بدون اندیشه و ادراک امکانپذیر نیست.
2- در آیات 18 و 19 همین سوره سخن ملکه مورچهها در مواجه با سپاه سلیمان است. آیه صریح است که مورچه، سلیمان و سپاهیانش را که متشکل از انسان و جن و پرندگان بودند (نمل، آیه 19) میشناسد و هر شناختی مسبوق به اندیشه و ادراک است.
3- در آیات 20 تا 25 همین سوره با پرندهای به نام هدهد که شانه به سر بوده است روبرو میشویم که وضعیت اجتماعی و دینی سرزمین سباء را شناسایی کرده و به سلیمان نبی گزارش میدهد و از آن مهمتر بر توحید خداوند و نفی شرک استدلال میکند، استدلالاتی که در سطح دلایل عقلی و فلسفی است و از سطح ادراک عامه مردم برتر است.
4- در آیه 41 سوره مبارکه نور از تسبیح و نماز هر آن که در زمین و آسمان است و همچنین پرندگان و علم آن به تسبیح و نمازشان خبر میدهد و این نشان میدهد که حیوانات موجوداتی ذیشعور هستند و نماز و تسبیح آنها از روی غریزه نیست، بلکه از روی علم و آگاهی است.
با جمعبندی آیات مذکور واضح میشود که حیوانات دارای ادراک و علم هستند و ادراک و علم از نشانه های روح است.
5- در سوره مبارکه انعام آیه 38 و تکویر آیه 5 از محشور شدن حیوانات سخن گفته شده است و این هم نشان دهنده روحی فناناپذیر است که پس از مرگ باقی است و در قیامت محشور میشود.
پس درباره حیوانات گزاره زیر صادق است:
1- حیوانات دارای روح هستند.
2- روح حیوانی در مرتبه نازل تر از روح انسانی است.
- [سایر] در فلسفه اسلامی، همه چیز دارای روح شمرده می شود، آیا این مطلب از نظر دینی صحیح است؟
- [سایر] فلسفه روزه در ماه مبارک رمضان از نظر قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه حجاب در قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟ و آیا این فلسفه در نظر شیعه و اهل سنت تفاوت دارد؟
- [سایر] فلسفه و تاریخچه ختم قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه تلاوت قرآن به عربی چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی ورزش از نظر اسلام چیست؟
- [سایر] اندیشه فلسفی امام خمینی (ره) در مورد فلسفه خواجه طوسی چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید تقسیمبندی قرآن به سورهها چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بول و مدفوع حیوان نجاستخوار نجس است بنابر احتیاط واجب همچنین بول و غائط حیوانی که انسانی آن را وطی کرده، یعنی با آن نزدیکی نموده است.
- [آیت الله مظاهری] حیوان نجاستخوار و حیوانی که انسان با آن نزدیکی نموده حتّی عرق و شیر و سرگین آنها نجس است و نیز تخم اینگونه پرندگان نجس میباشد، ولی اجزای بی روح آنها مانند پر و مو و پشم پاک است.
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی از مردار ، مثل پشم و مو و کرک و استخون و دندان که روح در آن حلول نمی کند از غیر حیوان نجس العین (حیوانی که ذاتاً نجس است مثل خوک و سگ )پاک می باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حیوان حلال گوشتی را با شرایطی که بعداً گفته می شود سر ببرند خوردن گوشت آن حلال است، خواه اهلی باشد یا وحشی، مگر حیوانی که انسانی با آن وطی و نزدیکی کرده که گوشت آن و حتی گوشت بچه آن حرام است و همچنین حیوانی که نجاستخوار شده، مگر این که با دستوری که در شرع معین گردیده، آن را غذای پاک بدهند و پاک کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حیوان حلال گوشتی را با شرایطی که بعداً گفته می شود سر ببرند خوردن گوشت آن حلال است، خواه اهلی باشد یا وحشی، مگر حیوانی که انسانی با آن وطی و نزدیکی کرده که گوشت آن و حتی گوشت بچه آن حرام است و همچنین حیوانی که نجاستخوار شده، مگر این که با دستوری که در شرع معین گردیده، آن را غذای پاک بدهند و پاک کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از آن که حیوانی را تیر زدند، مثلاً در آب بیفتد، و انسان بداند که حیوان به واسطه تیر و افتادن در آب جان داده، حلال نیست، بلکه اگر شک کند که فقط برای تیر بوده یا نه، حلال نمیباشد. و اگر حیوانی را شکار کنند و از نظر ناپدید شود، و بعد از آن مرده آن حیوان پیدا شود، اگر بدانند که موت آن فقط مستند به سلاح شکار بوده، حلال است، ولی اگر احتمال دهند که سلاح شکار به ضمیمه چیز دیگری سبب مرگ حیوان شده، محکوم به نجاست و حرمت است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از آن که حیوانی را تیر زدند مثلا در آب بیفتد، و انسان بداند که حیوان بواسطه تیر و افتادن در آب جان داده، حلال نیست. بلکه اگر شک کند که فقط برای تیر بوده یا نه، حلال نمی باشد. و اگر حیوانی را شکار کنند و از نظر ناپدید شود و بعد از آن مرده آن حیوان پیدا شود اگر بدانند که موت آن فقط مستند به سلاح شکار بوده حلال است ولی اگر احتمال دهند که سلاح شکار به ضمیمه چیز دیگر سبب مرگ حیوان شده محکوم به نجاست و حرمت است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خرید و فروش روغن و دواهای روان و عطرهایی که از ممالک غیر اسلامی میآورند، اگر نجسبودن آنها معلوم نباشد اشکال ندارد، ولی روغنی را که از حیوان بعد از جاندادن آن میگیرند، چنانچه در شهر کفار از دست کافر بگیرند و از حیوانی باشد که اگر رگ آن را ببرند خون از آن جستن میکند، نجس است و معامله آن باطل میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خرید و فروش چیزی که معلوم نیست نجس است اشکال ندارد هر چند از کشورهای غیر اسلامی آورده شود، ولی اگر از حیوانی باشد که اگر رگ آن را ببرند خون از آن جستن میکند نجس و معامله آن باطل است مگر نشانهای در کار باشد که آن حیوان به دستور شرع کشته شده است، چنانچه در مسأله 95 و 96 گفته شد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خرید و فروش روغن هائی که از ممالک غیر اسلامی می آورند اگر نجس بودن آنها معلوم نباشد اشکال ندارد. و روغنی را که از حیوان بعد از جان دادن آن می گیرند؛ در صورتی که احتمال آن برود که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده؛ چنانچه از دست کافر بگیرند یا از ممالک غیر اسلامی بیاورند اگرچه پاک و خرید و فروش آن جایز است ولی خوردنش حرام و بر فروشنده لازم است کیفیت را به مشتری بفهماند.