از حرکت جوهری علاوه بر اثبات خالق چه استفاده بیشتری می شود؟
از حرکت جوهری علاوه بر اثبات خالق چه استفاده بیشتری می شود؟ حرکت جوهری یکی از مهمترین مباحث فلسفی در تاریخ فرهنگ و فلسفه اسلامی است که بنام صدرالمتألهین شیرازی معروف و مشهور شده است. ملاّصدرا در پرتو این نظریّه، تفسیر فلسفی نوینی از حرکت ارائه می‌دهد که اساسا با تبیین فلسفی ارسطو و ابن‌سینا متفاوت است. سخنان وی در دفاع از حرکت در جوهر و اثبات ناآرامی و بی‌ثباتی نهادی در بنیان همه کائنات مادّی آنچنان عمیق و قابل توجه است که هنوز هم جای پژوهش و ژرف اندیشی در زوایای مختلف آن وجود دارد. باید اذعان نمود که این نظریّه و تأثیر عمیق و پردامنه آن بر تفکّر فلسفی مسلمین بهیچ روی کمتر از اهمیت نسبیت عام انیشتن در فیزیک و یا فلسفه پویش وایتهد در قلمرو فلسفه نیست. این اصل، بنیاد جهان بینی ملاّصدرا را تشکیل می‌دهد. در پرتو این اصل است که وی تبیین فلسفی نوینی از مسائل دقیق طبیعی و مابعدالطبیعی از جمله : خالقیت خداوند ، حدوث زمانی عالم، رابطه میان ثابت و متغیر، خلق عالم، آفرینش مستمر، ارتباط نفس و بدن، معاد جسمانی و مسائل گوناگون مربوط به معاد و طرح نظریه تربیتی در زمینه اخلاق را ارائه می‌دهد و داستان حرکت و تحوّل و همه جایی و همگانی بودن آنرا همراه با توابع ‌و نتایج فلسفی‌اش درمعنایی‌عمیق ‌و وسیع و از دیدی بسیار قوی و مؤثّر مورد تحلیل و تبیین قرار می‌دهد. این اصل را باید بعنوان یک نظریّه جامع و وحدت بخش که یکجا از مبدأ و معاد حکایت می‌کند، بمنزله یکی از ویژگیهای اساسی و ممتاز نظریّه‌پردازی ملاّصدرا بشمار آورد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به سایت http://www.mullasadra.org/new_site/persian و بخش بانک مقالات آن مراجعه کنید.
عنوان سوال:

از حرکت جوهری علاوه بر اثبات خالق چه استفاده بیشتری می شود؟


پاسخ:

از حرکت جوهری علاوه بر اثبات خالق چه استفاده بیشتری می شود؟

حرکت جوهری یکی از مهمترین مباحث فلسفی در تاریخ فرهنگ و فلسفه اسلامی است که بنام صدرالمتألهین شیرازی معروف و مشهور شده است. ملاّصدرا در پرتو این نظریّه، تفسیر فلسفی نوینی از حرکت ارائه می‌دهد که اساسا با تبیین فلسفی ارسطو و ابن‌سینا متفاوت است. سخنان وی در دفاع از حرکت در جوهر و اثبات ناآرامی و بی‌ثباتی نهادی در بنیان همه کائنات مادّی آنچنان عمیق و قابل توجه است که هنوز هم جای پژوهش و ژرف اندیشی در زوایای مختلف آن وجود دارد. باید اذعان نمود که این نظریّه و تأثیر عمیق و پردامنه آن بر تفکّر فلسفی مسلمین بهیچ روی کمتر از اهمیت نسبیت عام انیشتن در فیزیک و یا فلسفه پویش وایتهد در قلمرو فلسفه نیست.
این اصل، بنیاد جهان بینی ملاّصدرا را تشکیل می‌دهد. در پرتو این اصل است که وی تبیین فلسفی نوینی از مسائل دقیق طبیعی و مابعدالطبیعی از جمله : خالقیت خداوند ، حدوث زمانی عالم، رابطه میان ثابت و متغیر، خلق عالم، آفرینش مستمر، ارتباط نفس و بدن، معاد جسمانی و مسائل گوناگون مربوط به معاد و طرح نظریه تربیتی در زمینه اخلاق را ارائه می‌دهد و داستان حرکت و تحوّل و همه جایی و همگانی بودن آنرا همراه با توابع ‌و نتایج فلسفی‌اش درمعنایی‌عمیق ‌و وسیع و از دیدی بسیار قوی و مؤثّر مورد تحلیل و تبیین قرار می‌دهد.
این اصل را باید بعنوان یک نظریّه جامع و وحدت بخش که یکجا از مبدأ و معاد حکایت می‌کند، بمنزله یکی از ویژگیهای اساسی و ممتاز نظریّه‌پردازی ملاّصدرا بشمار آورد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به سایت http://www.mullasadra.org/new_site/persian و بخش بانک مقالات آن مراجعه کنید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین