ببخشید دینداری سخت هست یا آسان؟ چرا ما دینداری نمی کنیم؟
ببخشید دینداری سخت هست یا آسان؟ چرا ما دینداری نمی کنیم؟ 1- سختی وآسانی دینداری مربوط به خود فرد, ونحوه ونوع نگرش شخص, به دین است؛ونمی توان به قضاوت این نشست که دینداری سخت است یا آسان؛ بعضی با دین؛ زندگی می کنند ,برنامه زندگی ,انتخاب شغل, انتخاب دوست ورفیق , انتخاب همسر , انتخاب ساعت وروز ازدواج, ساعت حرکت ومسافرت و ... وحتی تنظیم ساعت غذاو... همه را بر اساس دین وانجام فرائض دینی ؛ تنظیم می کنند , تا مبادا به دین وانجام واجبات وترک محرمات آن صدمه ای وارد شود؛ واین کار بر ایشان سخت نیست , بلکه با رضایت وطیب خاطر وبا اراده خود به آن مبادرت می ورزند؛ ولکن اگر همین نوع از زندگی را , بعضی دیگر, مشاهده کنند برایشان سخت است, عادت به نظم وانضباط در زندگی ندارند, وآنرا دوست ندارند. پس سختی ویا آسانی را باید از افراد مختلف و با توجه به دیدگاههایشان پرسید. 2- اکنون ممکن است به گونه ای دیگر نیز پاسخ به این پرسش را مطرح کنیم, درحدیثی هست که سختی دینداری در آخر الزمان برای مومن؛ به مانند نگه داشتن آتش گداخته در کف دست است؛(که باید نگه دارد ؛ ودرد ورنج آن را تحمل کند) وبگوییم که اگر چه ممکن است که دینداری سخت باشد, اما تحمل آن , برای فرد با ایمان؛ شیرین وآسان است؛ 3- واز اینجا می توان, پاسخ و دلیل سوال دوم را, حدس زد , واینکه چرا بعضی دینداری نمی کنند؛ دینداری برای ایشان در واقع امری زائد وفرع بر زندگی است , زندگی را بر اساس هواها ونفسانیات خود چیده اند به عبارت دیگر زندگی دنیا اصل است ودین فرع بر آن , مادامی که لطمه ای به دنیا وهواهای نفسانی ما نخورد دین داریم؛ حتی گاه می شود که دین را برای رسیدن به دنیاو اهداف دنیایی به کار می گیریم!!!درست در نقطه مقابل کسانی که دنیا را ابزاری برای بهتر پیاده شدن دین می دانند. ( الدنیا مزرعه الآخره ) 4- اکنون مناسب است که چند آیه و روایت ,و اشعار ادبی در تشویق و تحمل سختیهاو بلاها بیاوریم. قرآن کریم می فرماید: (لقد خلقنا الانسان فی کبد؛ مسلما ما انسان را در رنج و سختی آفریده ایم).(بلد، آیه 4) انسان باید مشقت ها را تحمل کند و سختی ها بکشد تا هستی لایق و شایسته را بیابد. تضاد و کشمکش، شلاق تکامل است. امیر مؤمنان(ع): درختان بیابانی که از مراقبت و رسیدگی مرتب باغبان بی بهره اند، چوب محکم تر و با دوام تری دارند و بر عکس درختان باغ که دائما تحت مراقبت و رسیدگی قرار دارند سست تر و کم دوامتر هستند).(نهج البلاغه، نامه 45) خداوند متعال می فرماید: (و لنبولنک بشیء من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و الثمرات و بشر الصابرین؛ بی شک شما را با مقداری از ترس، گرسنگی و آفت در مال ها و جان ها ومیوه ها می آزمایم، و انسان صبور و با استقامت را مژده و بشارت ده).(بقره، آیه 155)(مثنوی/1/3287 - 3288)
عنوان سوال:

ببخشید دینداری سخت هست یا آسان؟ چرا ما دینداری نمی کنیم؟


پاسخ:

ببخشید دینداری سخت هست یا آسان؟ چرا ما دینداری نمی کنیم؟
1- سختی وآسانی دینداری مربوط به خود فرد, ونحوه ونوع نگرش شخص, به دین است؛ونمی توان به قضاوت این نشست که دینداری سخت است یا آسان؛ بعضی با دین؛ زندگی می کنند ,برنامه زندگی ,انتخاب شغل, انتخاب دوست ورفیق , انتخاب همسر , انتخاب ساعت وروز ازدواج, ساعت حرکت ومسافرت و ... وحتی تنظیم ساعت غذاو... همه را بر اساس دین وانجام فرائض دینی ؛ تنظیم می کنند , تا مبادا به دین وانجام واجبات وترک محرمات آن صدمه ای وارد شود؛ واین کار بر ایشان سخت نیست , بلکه با رضایت وطیب خاطر وبا اراده خود به آن مبادرت می ورزند؛ ولکن اگر همین نوع از زندگی را , بعضی دیگر, مشاهده کنند برایشان سخت است, عادت به نظم وانضباط در زندگی ندارند, وآنرا دوست ندارند.
پس سختی ویا آسانی را باید از افراد مختلف و با توجه به دیدگاههایشان پرسید.
2- اکنون ممکن است به گونه ای دیگر نیز پاسخ به این پرسش را مطرح کنیم, درحدیثی هست که سختی دینداری در آخر الزمان برای مومن؛ به مانند نگه داشتن آتش گداخته در کف دست است؛(که باید نگه دارد ؛ ودرد ورنج آن را تحمل کند) وبگوییم که اگر چه ممکن است که دینداری سخت باشد, اما تحمل آن , برای فرد با ایمان؛ شیرین وآسان است؛
3- واز اینجا می توان, پاسخ و دلیل سوال دوم را, حدس زد , واینکه چرا بعضی دینداری نمی کنند؛ دینداری برای ایشان در واقع امری زائد وفرع بر زندگی است , زندگی را بر اساس هواها ونفسانیات خود چیده اند به عبارت دیگر زندگی دنیا اصل است ودین فرع بر آن , مادامی که لطمه ای به دنیا وهواهای نفسانی ما نخورد دین داریم؛ حتی گاه می شود که دین را برای رسیدن به دنیاو اهداف دنیایی به کار می گیریم!!!درست در نقطه مقابل کسانی که دنیا را ابزاری برای بهتر پیاده شدن دین می دانند. ( الدنیا مزرعه الآخره )
4- اکنون مناسب است که چند آیه و روایت ,و اشعار ادبی در تشویق و تحمل سختیهاو بلاها بیاوریم.
قرآن کریم می فرماید: (لقد خلقنا الانسان فی کبد؛ مسلما ما انسان را در رنج و سختی آفریده ایم).(بلد، آیه 4)
انسان باید مشقت ها را تحمل کند و سختی ها بکشد تا هستی لایق و شایسته را بیابد. تضاد و کشمکش، شلاق تکامل است.
امیر مؤمنان(ع): درختان بیابانی که از مراقبت و رسیدگی مرتب باغبان بی بهره اند، چوب محکم تر و با دوام تری دارند و بر عکس درختان باغ که دائما تحت مراقبت و رسیدگی قرار دارند سست تر و کم دوامتر هستند).(نهج البلاغه، نامه 45)
خداوند متعال می فرماید: (و لنبولنک بشیء من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و الثمرات و بشر الصابرین؛ بی شک شما را با مقداری از ترس، گرسنگی و آفت در مال ها و جان ها ومیوه ها می آزمایم، و انسان صبور و با استقامت را مژده و بشارت ده).(بقره، آیه 155)(مثنوی/1/3287 - 3288)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین