کتاب هایی که اهل سنت درباره ائمه شیعه(ع) نوشته اند را لیست کنید. شایان ذکر است که کتابهایی که اهل سنت درباره ائمه شیعه(ع) به نگارش درآورده اند دو دسته است: 1. کتابهایی که مختص فضایل و مناقب اهل البیت(ع) است. 2. کتبی که در ضمن آنها مناقب و فضایل اهل البیت(ع) گنجانده شده است. لیست نمودن تمام این کتب از حوصله و گنجایش این مقال بیرون است ولی از باب نمونه به چند مورد اشاره می شود: کتبی که مختص ائمه(ع) است: - خصایص نسایی - فضایل الخمسه؛ فیروزآبادی - مطالب السئوول؛ ابن ابی طلحه شافعی - البیان فی اخبار مهدی صاحب الزمان؛ گنجی شافعی - الصواعق الحرقه؛ ابن حجر هیثمی - ینابیع الموده قندوزی - شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید معتزلی - آنگاه که هدایت شدم؛ دکتر تیجانی(نامبرده از علمای سنی بوده که شیعه شده است.) - اهل سنت واقعی، دکتر تیجانی - المهدی فی المیزان، عبدالمطی عبدالمقصود و موارد دیگری که ذکر آنها به اطاله می کشد. دسته دوم: کتبی که در ضمن آنها فضایل اهل البیت(ع) به ویژه علی بن ابی طالب علیه السلام بیان شده است: در صحاح سته(ششگانه) اهل سنت در باب فضایل علی(ع) و اهل بیت علیهم السلام روایات متعددی ذکر شده:- صحیح بخاری؛ باب فضایل علی(ع) - صحیح مسلم؛ باب فضایل علی(ع) سنن ترمذی؛ باب فضایل علی(ع) -مسند احمد بن حنبل؛ باب فضایل علی(ع) نکته: دو کتاب (الغدیر) (علامه امینی)؛ (عبقات الانوار)(سید میر حامد حسین)؛ فضایل متعددی به حدیث (غدیر) و حدیث (ثقلین) را از منابع گوناگونی از اهل سنت استخراج کرده و در این دو کتاب بیان شده است.
کتاب هایی که اهل سنت درباره ائمه شیعه(ع) نوشته اند را لیست کنید.
شایان ذکر است که کتابهایی که اهل سنت درباره ائمه شیعه(ع) به نگارش درآورده اند دو دسته است: 1. کتابهایی که مختص فضایل و مناقب اهل البیت(ع) است. 2. کتبی که در ضمن آنها مناقب و فضایل اهل البیت(ع) گنجانده شده است.
لیست نمودن تمام این کتب از حوصله و گنجایش این مقال بیرون است ولی از باب نمونه به چند مورد اشاره می شود:
کتبی که مختص ائمه(ع) است:
- خصایص نسایی
- فضایل الخمسه؛ فیروزآبادی
- مطالب السئوول؛ ابن ابی طلحه شافعی
- البیان فی اخبار مهدی صاحب الزمان؛ گنجی شافعی
- الصواعق الحرقه؛ ابن حجر هیثمی
- ینابیع الموده قندوزی
- شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید معتزلی
- آنگاه که هدایت شدم؛ دکتر تیجانی(نامبرده از علمای سنی بوده که شیعه شده است.) - اهل سنت واقعی، دکتر تیجانی - المهدی فی المیزان، عبدالمطی عبدالمقصود و موارد دیگری که ذکر آنها به اطاله می کشد.
دسته دوم: کتبی که در ضمن آنها فضایل اهل البیت(ع) به ویژه علی بن ابی طالب علیه السلام بیان شده است: در صحاح سته(ششگانه) اهل سنت در باب فضایل علی(ع) و اهل بیت علیهم السلام روایات متعددی ذکر شده:- صحیح بخاری؛ باب فضایل علی(ع) - صحیح مسلم؛ باب فضایل علی(ع) سنن ترمذی؛ باب فضایل علی(ع) -مسند احمد بن حنبل؛ باب فضایل علی(ع)
نکته: دو کتاب (الغدیر) (علامه امینی)؛ (عبقات الانوار)(سید میر حامد حسین)؛ فضایل متعددی به حدیث (غدیر) و حدیث (ثقلین) را از منابع گوناگونی از اهل سنت استخراج کرده و در این دو کتاب بیان شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ الف) شهادت اهل سنّت علیه اهل تشیّع در دعاوی مالی یا کیفری (چنان چه خواهان سنّی مذهب، و خوانده شیعه باشد). ب) شهادت اهل سنّت علیه اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو سنی باشند.) ج) شهادت اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو شیعه باشند; لیکن شهودشان سنّی باشد.) د) شهادت اهل سنّت به نفع اهل تشیّع (چنانچه خواهان شیعه، و خوانده سنّی مذهب باشد.) ه) شهادت اهل کتاب له یا علیه مسلمانان.
- [سایر] مؤلف کتاب (تاریخ الخمیس) که بود؟ آیا مذهب او سنی است یا شیعی؟
- [سایر] برای آشنایی با شیعه و سنی چه کتاب هایی پیشنهاد می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [سایر] از چه زمانی مسلمین به شیعه و سنی تقسیم شدند و چرا تعداد سنی ها از شیعیان بیشتر است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [سایر] آیا در تاریخ شیعه، تعبیر به برادران اهل سنت آمده است؟ مگر اهل سنت، برادر ما شیعیان هستند؟
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنی چه طور؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در صورت نبودن روحانی شیعی، عالم سُنّی میتواند نماز میّت شیعه را بخواند و با نبودن عالم سُنّی، آیا عالم شیعی میتواند بر میّت سُنّی نماز بخواند یا خیر؟
- [سایر] فرق سنی و شیعه چیست؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.
- [آیت الله مظاهری] اهل کتاب پاک میباشند. 9 - مایعات مست کننده:
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اهل کتاب (یهود و نصاری و مجوس) پاک می باشند.
- [آیت الله نوری همدانی] تمام بدن کافر غیر اهل کتاب حتی مو و ناخن و رطوبتهای او نجس است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت جمع میان عمه و برادرزادهاش یا خاله و خواهرزادهاش جایز نیست، بدین معنا که اگر هر دو را همزمان عقد کنند، هر دو عقد باطل است، و در صورتی که عقد یکی پس از دیگری باشد، عقد دومی باطل است. لکن از نظر فقه امامیه، عقد عمه پس از برادرزادهاش و خاله پس از خواهرزادهاش مطلقاً جایز است. همچنین عقد برادرزاده پس از عقد عمه و عقد خواهرزاده پس از عقد خاله، مشروط بر آنکه پیش از عقد عمه و خاله رضایت داده باشند و یا بعد از عقد رضایت بدهند جایز است. بنابراین اگر پیرو اهل سنّت، در نکاح میان عمه و برادرزادهاش و یا میان خاله و خواهرزادهاش جمع کند، پس اگر عقد آنها متقارن باشد چون به مذهب آنها عقد هر دو باطل است، برای پیرو مذهب امامیه جایز است بر هر یک از آنها و در صورت رضایت عمه یا خاله بر هر دو عقد کند. و اگر عقد مرد سنّی متقارن نباشد، عقد زن دوّم در فرض مذکور به مذهب آنها باطل است و مرد شیعی میتواند با او ازدواج کند. این حکم در مورد هر یک از آن دو زن در صورتی که امامی باشند، نیز جاری است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمی تواند با زن کافره غیر اهل کتاب ازدواج نماید، ولی متعه کردن زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد، بلکه جواز ازدواج آنان به طور دائم نیز خالی از قوت نیست، ولی در صورت تمکن از ازدواج با مسلمه کراهت شدیده دارد، بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود.