به نظر شما دین، ایمان و تعهد به ارزش ها چه نقشی در معرفت دارد؟ معرفت به معنای کلی؟ باید دانست میان عمق معرفت و عبادات، رابطه دور تصاعدی برقرار است. و به هر میزان معرفت بیشتر باشد ارزش عبادت بیشتر خواهد بود. و به هر مقدار عبادت با شرایط و حالات بهتر انجام گیرد در تعمیق معرفت و شناخت مؤثر میباشد. بنابراین نباید منتظر ماند تا شناخت عمیق پیدا کنیم سپس به عبادت بپردازیم؛ بلکه خود عبادات، زمینهساز معرفت عمیقتر نیز میباشد. به ویژه درباره نماز و روزه که آثار و فوائد آن در نشاط روحی و استواری بر صراط مستقیم بر کسی پوشیده نیست راه معرفت را دوگونه میتوان پیمود: یکی ساده و ابتدایی - که برای همگان میسور است - و دیگری اساسی و عمیق: الف) راه اول عبارت از این است که شخص بدون پرداختن به کاوشهای ژرف نظری و علمی و با اتکا به اطمینانی که از طریق معرفت فطری نسبت به اعتقادات خویش دارد، به یک سری اعمال واوراد و اذکار مشغول میشود و از ارتکاب معاصی اجتناب کند و به انجام دادن وظایف دینی مبادرت ورزد. بدیهی است چنین شخصی بر اثر مداومت بر امور یاد شده، مختصر نورانیتی کسب میکند و ممکن است حالات خوشی نیز به او دست دهد. ب ) راه دوم عبارت است از چنگ زدن به عرفان و آن به دو قسم نظری و عملی تقسیم میشود: 1- عرفان نظری: این است که شخص ابتدا به فراگیری یکدوره کلاسیک منطق و سپس به تحصیل در رشته فلسفه بپردازد تا بر نحلهها و مکتبها و عقاید فلسفی مطلع گردد. آنگاه کمکم با فراگیری منظم متون عرفان نظری که عبارت است از: تمهیدالقواعد، شرح فصوص قیصری، مصباح الانس و...، بر مسائل و مطالب عرفانی اطلاع حاصل نماید. 2-عرفان عملی: آن است که شخص سالک ابتدا، ظاهر و باطن خود را از هرگونه آلودگی به گناهان و رذایل اخلاقی پاک کند و هم زمان به اعمال و وظایف شرعی خویش پایبند باشد تا کمکم به مدد الهی، انوار عرفانی و ملکوتی بر قلب او بتابد و به صفات ربوبی و اسمای الهی متصف گردد. کتابهایی که در زمینه عرفان عملی نگاشته شده فراوان است از جمله: منازل السایرین، مقامات معنوی، مصباح الشریعه. بدیهی است که سالک محقق باید تحت تربیت مربی، هم به عرفان نظری بپردازد و هم به عرفان عملی؛ زیرا پیمودن راه عرفان نظری بدون داشتن عرفان عملی گاه بسیار خطرناک است و شخص را به مرز کفر و شرک میکشاند. نیز پیمودن راه عرفان عملی بدون داشتن عرفان نظری، موجب قشری گری و درویشمآبی است.
به نظر شما دین، ایمان و تعهد به ارزش ها چه نقشی در معرفت دارد؟ معرفت به معنای کلی؟
باید دانست میان عمق معرفت و عبادات، رابطه دور تصاعدی برقرار است. و به هر میزان معرفت بیشتر باشد ارزش عبادت بیشتر خواهد بود. و به هر مقدار عبادت با شرایط و حالات بهتر انجام گیرد در تعمیق معرفت و شناخت مؤثر میباشد. بنابراین نباید منتظر ماند تا شناخت عمیق پیدا کنیم سپس به عبادت بپردازیم؛ بلکه خود عبادات، زمینهساز معرفت عمیقتر نیز میباشد. به ویژه درباره نماز و روزه که آثار و فوائد آن در نشاط روحی و استواری بر صراط مستقیم بر کسی پوشیده نیست
راه معرفت را دوگونه میتوان پیمود: یکی ساده و ابتدایی - که برای همگان میسور است - و دیگری اساسی و عمیق:
الف) راه اول عبارت از این است که شخص بدون پرداختن به کاوشهای ژرف نظری و علمی و با اتکا به اطمینانی که از طریق معرفت فطری نسبت به اعتقادات خویش دارد، به یک سری اعمال واوراد و اذکار مشغول میشود و از ارتکاب معاصی اجتناب کند و به انجام دادن وظایف دینی مبادرت ورزد. بدیهی است چنین شخصی بر اثر مداومت بر امور یاد شده، مختصر نورانیتی کسب میکند و ممکن است حالات خوشی نیز به او دست دهد.
ب ) راه دوم عبارت است از چنگ زدن به عرفان و آن به دو قسم نظری و عملی تقسیم میشود:
1- عرفان نظری: این است که شخص ابتدا به فراگیری یکدوره کلاسیک منطق و سپس به تحصیل در رشته فلسفه بپردازد تا بر نحلهها و مکتبها و عقاید فلسفی مطلع گردد. آنگاه کمکم با فراگیری منظم متون عرفان نظری که عبارت است از: تمهیدالقواعد، شرح فصوص قیصری، مصباح الانس و...، بر مسائل و مطالب عرفانی اطلاع حاصل نماید.
2-عرفان عملی: آن است که شخص سالک ابتدا، ظاهر و باطن خود را از هرگونه آلودگی به گناهان و رذایل اخلاقی پاک کند و هم زمان به اعمال و وظایف شرعی خویش پایبند باشد تا کمکم به مدد الهی، انوار عرفانی و ملکوتی بر قلب او بتابد و به صفات ربوبی و اسمای الهی متصف گردد. کتابهایی که در زمینه عرفان عملی نگاشته شده فراوان است از جمله: منازل السایرین، مقامات معنوی، مصباح الشریعه. بدیهی است که سالک محقق باید تحت تربیت مربی، هم به عرفان نظری بپردازد و هم به عرفان عملی؛ زیرا پیمودن راه عرفان نظری بدون داشتن عرفان عملی گاه بسیار خطرناک است و شخص را به مرز کفر و شرک میکشاند. نیز پیمودن راه عرفان عملی بدون داشتن عرفان نظری، موجب قشری گری و درویشمآبی است.
- [سایر] آیا دین از معرفت دینی متمایز است؟
- [سایر] ایمان چه نقشی میتواند در اتحاد و همدلی داشته باشد؟
- [سایر] ایمان چه نقشی در اتحاد و همدلی افراد جامعه دارد؟
- [سایر] مقصود از اسمای کلی یا ائمة الاسماء که اهل معرفت گفتهاند چیست؟
- [سایر] آیا ایمان بدون عمل ارزش دارد ؟
- [سایر] دین در حل بحران های جهان معاصر چه نقشی دارد؟
- [سایر] شبهه: دین از معرفت دینی متمایز است و صحت عقائد دینی، دچار هیچ مشکل نمی شود.
- [سایر] شبهه: دین از معرفت دینی متمایز است و صحت عقائد دینی، دچار هیچ مشکل نمی شود.
- [سایر] آیا اینکه ایمان مردم آخر الزمان در نظر پیامبر(ص) عجیب خوانده شده تخفیف یا پاداش ویژه ای برای مردم با ایمان دارد؟ مردم آخر الزمان یعنی ما چه امتیازاتی داریم؟ آیا ارزش با ایمان در سال 1428 قمری با شخص با ایمان در 40 قمری یکسان است؟ حضرت علی(ع) فرموده آنچه با چشم دیده شود در دل نشیند. لطفا بیشتر توضیح بدید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در حال حاضر که ارزش و قدرت خرید اسکناس هر روز کمتر می شود، نظر خود را در کیفیت ادای دین یا مضمون به بیان فرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالی را که کمتر از (6/12) نخود نقره سکّهدار ارزش دارد، پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگری بگذارد، چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مالی را که کمتر از 12/6 نخود نقره سکّهدار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد، چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مالی را که کمتر از 6/12 نخود نقرة سکّه دار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرفه نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد ، چنانچه کسی آن را بردارد ، برای او حلال است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مالی را که کمتر از 6 / 12 نخود نقره سکه دار ارزش دارد پیدا کند، و از آن صرف نظر نماید، و در مسجد یا جای دیگر بگذارد، چنان چه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مالی را که کمتر از 6 / 12 نخود نقره سکه دار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مالی را که کمتر از 6 / 12 نخود نقرهی سکهدار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد، چنانچه کسی آن را بردارد برای او حلال است.
- [امام خمینی] اگر مالی را که کمتر از 6/ 12 نخود نقره سکهدار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مالی را که کمتر از 12/6 نخود نقره ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد چنانچه کسی آن را بردارد برای او حلال است.
- [آیت الله سبحانی] اگر مالی را که کمتر از 6/12 نخود نقره سکه دار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد; چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مالی را که پیدا کرده کمتر از یک درهم ارزش دارد در مسجد یا جای دیگر بگذارد و از آن صرف نظر کند اگر کس دیگری آن را بردارد برای او حلال است.