امر به معروف و نهی از منکر در وهابیت وهابیت به خاطر نصّ صریح قرآنی معتقد به وجوب امر به معروف و نهی از منکر می باشند و چنانکه می بینید به شدّت هم در خیابانهای مکه و مدینه منوره به آن عمل می کنند! شکی نیست که امر به معروف واجب است، وجوب آن در عقیده معتزله و امامیه به حکم عقل است، امّا در عقیده اشاعره و وهابیت به حکم شرع است، یعنی اگر شرع بر آن تصریح نمی کرد، واجب نبود و در هر صورت، نتیجه واحد است. با این حال، ملاحظه می شود که وهابیت نماز پشت سر فاسق فاجر را جایز می دانند – آنطور که در رسائل عملیه نه گانه ص 150 آمده – و این به معنی تشویق منکری است که با حکم وجوب نهی از آن قابل جمع نیست. به طور کلی در باره عقیده وهابیت به امر به معروف و نهی از منکر باید گفت که این فرقه ضاله تنها در ظاهر و آنهم برای اهداف خاص خود دست به سختگیریهای افراطی آنهم در برخی نقاط و مکانها می زنند اما اگر به عمق وجودی آنها دقت شود ملاحضه خواهیم کرد که چه فساد و بی بند و باری در جامعه وهابیت وجود دارد.
امر به معروف و نهی از منکر در وهابیت
وهابیت به خاطر نصّ صریح قرآنی معتقد به وجوب امر به معروف و نهی از منکر می باشند و چنانکه می بینید به شدّت هم در خیابانهای مکه و مدینه منوره به آن عمل می کنند!
شکی نیست که امر به معروف واجب است، وجوب آن در عقیده معتزله و امامیه به حکم عقل است، امّا در عقیده اشاعره و وهابیت به حکم شرع است، یعنی اگر شرع بر آن تصریح نمی کرد، واجب نبود و در هر صورت، نتیجه واحد است.
با این حال، ملاحظه می شود که وهابیت نماز پشت سر فاسق فاجر را جایز می دانند – آنطور که در رسائل عملیه نه گانه ص 150 آمده – و این به معنی تشویق منکری است که با حکم وجوب نهی از آن قابل جمع نیست.
به طور کلی در باره عقیده وهابیت به امر به معروف و نهی از منکر باید گفت که این فرقه ضاله تنها در ظاهر و آنهم برای اهداف خاص خود دست به سختگیریهای افراطی آنهم در برخی نقاط و مکانها می زنند اما اگر به عمق وجودی آنها دقت شود ملاحضه خواهیم کرد که چه فساد و بی بند و باری در جامعه وهابیت وجود دارد.
- [سایر] آیا ترک امر به معروف و نهی از منکر درست است؟ چگونه سعی در انجام امر به معروف و نهی از منکر بکنیم و شرایط آن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی در راه امر به معروف و نهی از منکر به قتل می رسد آیا می توان بر روی سنگ قبر آن مقتول کلمه (شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر) نوشت؟
- [آیت الله بهجت] آیا بر کسی که راه و روش امر به معروف و نهی از منکر را نمی داند، واجب است امر به معروف و نهی ازمنکر کند یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که می خواهد شخصی را امر به معروف و نهی از منکر نماید، آیا باید قدرت بر آن را داشته باشد؟ در چه زمانی امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب می شود؟
- [سایر] آیا جهاد و امر به معروف و نهی از منکر، واجب تعبدیاند یا واجب توصلی؟
- [سایر] نقش امر به معروف و نهی از منکر در حماسه حسینی چه بود؟
- [سایر] مراحل امر به معروف و نهی از منکر را بیان کنید؟
- [سایر] دو رکن اساسی امر به معروف و نهی از منکر چیست؟
- [سایر] جایگاه امر به معروف و نهی از منکر را در دین بیان کنید؟
- [سایر] امر به معروف و نهی از منکر ، وظیفه ی همه ی مسلمانان است یا گروهی خاص ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر گاه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر برای مکلف به علم یا اطمینان ثابت شد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود و اگر وجود یکی از شرایط مشکوک باشد واجب نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون مقصود از امر به معروف و نهی از منکر آن است که مرتکب فعل حرام و ترک واجب، این عمل را ترک کند، پس اگر به مجرد اظهار کراهت از این عمل - ولو به اعراض و ترک معاشرت و مراوده- مرتکب، مرتدع میشود و ترک میکند، کافی است در اداء وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، و حاجت به امر و نهی علاوه نیست، و این، درجه اول از امر به معروف و نهی از منکر است.
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسئله شرعیه کفایت میکند و لازم نیست به صورت امر و نهی باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله نوری همدانی] بیان مسأله شرعیّه کفایت نمی کند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلّف امر و نهی کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسأله شرعیه کفایت نمی کند، بلکه باید مکلف امر و نهی کند.
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.