می گویند که معاویة بن ابی سفیان در راه دین اجتهاد کرده و از خداوند پاداش خواهد گرفت . . او اجتهاد کرد و در راه مصالح دین با علی (ع) جنگید. . او اجتهاد کرده و اشخاصی که از مومنین و بزرگان شیعه بودند را به قتل رسونده مثل حجر بن عدی ، مالک اشتر نخعی، محد بن ابی بکر و عمرو بن حمق خزاعی و ... او اجتهاد کرده که به امام حسن مجتبی (ع) زهر خورانده و او را به شهادت رسانده . او اجتهاد کرده که بالای منابرو در خطبه ها سب و لعن به مولا علی (ع) و اهل بیت رسول را واجب کرده. او اجتهاد کرده که حرمت حرمین شریفین را با رواج فحشا و فساد برای کاهش وجه معنوی انها شکسته. او اجتهاد کرده که زنهای مسلمین را به جرم محبت علی (ع) به اسارت برده. او اجتهاد کرده زن را به جای شوهر زندانی کرده البته به جرم محبت علی (ع) . او اجتهاد کرده که دوستداران علی (ع)را که گردن می زده و دست و پا قطع می کرده مثل قبیله همدان و..... او اجتهاد کرده با تغییر سنت پیغمبر(ص) فرزند فراش را به پدر خود نسبت داده و خلاف حدیث نبوی که فرموده (الولد للفراش و الحجرللعاهر)عمل کرده . او اجتهاد کرده که اموال مردم رو به جرم محبت علی(ع) غارت می کرده. او اجتهاد کرده که تغییر در ارزشهای دینی گذاشته و نماز جمعه را چهارشنبه می خوانده . او اجتهاد کرده که مرد فاسد و فاسقی رو مثل یزید به جای خودش خلیفه قرار داده. ای خاک بر سر امتی که چشم بر هم گذاشته اند و کور کورانه راه گرگهای انسان نما را می روند
می گویند که معاویة بن ابی سفیان در راه دین اجتهاد کرده و از خداوند پاداش خواهد گرفت .
. او اجتهاد کرد و در راه مصالح دین با علی (ع) جنگید.
. او اجتهاد کرده و اشخاصی که از مومنین و بزرگان شیعه بودند را به قتل رسونده مثل حجر بن عدی ، مالک اشتر نخعی، محد بن ابی بکر و عمرو بن حمق خزاعی و ...
او اجتهاد کرده که به امام حسن مجتبی (ع) زهر خورانده و او را به شهادت رسانده .
او اجتهاد کرده که بالای منابرو در خطبه ها سب و لعن به مولا علی (ع) و اهل بیت رسول را واجب کرده.
او اجتهاد کرده که حرمت حرمین شریفین را با رواج فحشا و فساد برای کاهش وجه معنوی انها شکسته.
او اجتهاد کرده که زنهای مسلمین را به جرم محبت علی (ع) به اسارت برده.
او اجتهاد کرده زن را به جای شوهر زندانی کرده البته به جرم محبت علی (ع) .
او اجتهاد کرده که دوستداران علی (ع)را که گردن می زده و دست و پا قطع می کرده مثل قبیله همدان و.....
او اجتهاد کرده با تغییر سنت پیغمبر(ص) فرزند فراش را به پدر خود نسبت داده و خلاف حدیث نبوی که فرموده (الولد للفراش و الحجرللعاهر)عمل کرده .
او اجتهاد کرده که اموال مردم رو به جرم محبت علی(ع) غارت می کرده.
او اجتهاد کرده که تغییر در ارزشهای دینی گذاشته و نماز جمعه را چهارشنبه می خوانده .
او اجتهاد کرده که مرد فاسد و فاسقی رو مثل یزید به جای خودش خلیفه قرار داده.
ای خاک بر سر امتی که چشم بر هم گذاشته اند و کور کورانه راه گرگهای انسان نما را می روند
- [سایر] معاویه از دیدگاه علمای اهل سنت چه دین و ایینی داشت؟
- [سایر] علت انفعال مردم در برابر سیاستهای معاویه چه بود و چرا امام حسین (علیه السلام) علنی با معاویه برخورد نکردند؟
- [سایر] شخصیت معاویه چگونه است؟
- [سایر] علت صلح و سازش امام حسن (ع) با معاویه چیست؟ آیا جنگ علی (ع) با معاویه، با صلح امام حسن (ع) با معاویه سازگار است و تفاوت در چیست؟
- [سایر] معاویه در هلاکت عثمان چه نقشی داشت؟
- [سایر] نامه عمر به معاویه چگونه آشکار شد؟
- [سایر] آیا ابن عباس در پایان عمرش به معاویه پیوست؟
- [سایر] ابن تیمیه در مورد یزید و معاویه چه نظری داشت؟
- [سایر] این درست است که اگر یزید هم مثل معاویه بود امام حسین ع قیام نمیکرد؟ چون ظاهر حفظ میکرد معاویه ولی یزید ریشه میخواست بکنه؟
- [سایر] اصولاً معاویه و یزید چه فرقی با هم داشتند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اجتهاد و اعلم بودن مرجع تقلید, با سه راه ثابت میشود. یکم: خود انسان, آگاه به فن اجتهاد باشد و یقین یا اطمینان حاصل نماید. دوم: دو مجتهد عادل و اعلمشناس گواهی دهند، در صورتی که دو مجتهد عادل مجتهدشناسِ دیگر, بر خلاف گواهی آنان, شهادت ندهند. سوم: عده ای از مجتهدان اعلم شناس, اجتهاد و اعلم بودن کسی را تصدیق کنند و از گفته آنان اطمینان حاصل شود. یادآوری: أ. ثبوت اجتهاد و اعلم بودن مجتهدی به گفته یک عالم خبیر که از قول او اطمینان حاصل میشود, بعید نیست. ب. گواهی دو عالم عادل مجتهدشناس و نیز گفته یک مجتهدشناس خبیر کافی است. لازم نیست جستجو شود که کسی مخالف است یا نه.
- [آیت الله علوی گرگانی] کافر یعنی کسی که غیر معترف به خدا است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیأ محمّد بن عبدا& را قبول ندارد، نجس است و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز وروزه مسلمانان جز دین اسلام میداند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس میباشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اسلام, اصولی دارد; مانند توحید، نبوت و معاد, و فروعی مانند نماز، روزه و..., و مسلمان باید برپایه دلیلِ هر چند ساده, به اصول دین یقین داشته باشد و تقلید در اصول دین, جایز نیست. احکام ضروری فروع دین; مانند واجب بودن نماز, مورد تقلید نیست. در احکام غیر ضروری و موضوعاتی که نیاز به استنباط دارد, باید طبق اجتهاد یا احتیاط و یا تقلید عمل کرد. احتیاط, آن است که اگر کسی یقین دارد عملی حرام نیست .بلکه واجب یا مستحب است، آن را انجام دهد و اگر یقین دارد که عملی واجب نیست؛ بلکه حرام یا مکروه است، آن را ترک کند. احتیاط, برای مجتهد و غیر مجتهد, جایز است. کسی که مجتهد نیست و نخواست احتیاط کند, باید از مجتهد واجد شرایط تقلید کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله مظاهری] آبی که عاصم بوده اگر انسان شک کند هنوز عاصم است یا نه، حکم آب عاصم را دارد مثلاً آبی که به اندازه کر بوده اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است. و آبی که عاصم نبوده اگر انسان شک کند عاصم شده یا نه، حکم آب عاصم را ندارد، مثلاً آبی که کمتر از کر بوده و انسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه، حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در چهار جا تخلی حرام است اول در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است سوم در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها چهارم در جایی که موجب هتک حرمت مومن یا یکی از مقدسات دین یا مذهب باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] در چهار جا تخلی حرام است اول در کوچه های بن بست در صورتی که صاحبانش اجازه نداده باشند دوم در ملک کسی که اجازه تخلی نداده است سوم در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است مثل بعضی از مدرسه ها چهارم در جایی که موجب هتک حرمت مومن یا یکی از مقدسات دین یا مذهب باشد
- [آیت الله مظاهری] آب لولههای حمّام یا عمارات که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] مرد یا زنی که به درجه اجتهاد رسیده یعنی میتواند احکام شرعی را از روی ادله آن استنباط نماید جایز نیست از دیگری تقلید نماید، ولی اگر فقط در بعضی از مسائل مجتهد باشد، باید در بقیه مسائل از مجتهد جامعالشرایط تقلید کند و یا به احتیاط عمل نماید. همچنین کسی که هنوز به درجه اجتهاد نرسیده، نباید در مسائل شرعی فتوا دهد و چنانچه بدون داشتن قدرت استنباط در مسألهای فتوا دهد، مسئول اعمال خود و تمام کسانی است که ناآگاهانه به گفته او عمل میکنند.