معاویه از بیعت با علی(علیه السلام) سرپیچی کرد و علاوه بر آن تهمت قتل عثمان را به ایشان نسبت داد و مردم را بر علیه علی(علیه السلام) شوراند و در جنگ صفین به سبب معاویه 100 هزار نفر کشته شدند! و بعد از این که حکمیت به نفع معاویه تمام شد از قاتلین عثمان انتقام نگرفت و این خود دلیلی است بر اینکه هدف او فقط خلافت بود. اهل سنت معاویه را خلیفه شرعی می دانند و خروجش را بر امام علی(علیه السلام) از روی اجتهاد می دانند ولکن باید دید حکم معاویه نزد خدا و رسول چیست؟ رسول خدا می فرماید: (اذا بویع لخلیفتین فاقتلوا الاخر منهما)[1] اگر با دو خلیفه بیعت شد آن دیگری را بکشید دیگری در اینجا معاویه است و حکمش نزد خدا قتل است ! رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم)معاویه و گروهش را به قاسطین توصیف کرده اند.از ابو ایوب انصاری روایت شده: (امر رسول اللّه علی بن ابی طالب بقتال الناکثین والقاسطین والمارقین)[2] رسول خدا به امیرالمومنین(ع) امر کرد تا با ناکثین و قاسطین و مارقین جنگ نماید. ناکثون اصحاب جمل و قاسطون معاویه و یارانش و مارقون خوارج هستند. (واما القاسطون فکانوا لجهنم حطبا)[3] ! (ومن احسن من اللّه حکما لقوم یوقنون)[4] مضافا بر این روایات قول نبی(صلی الله علیه وآله وسلم)در مورد علی(علیه السلام) است که می فرمایند: (حرب علی حربی، وسلم علی سلمی) ، وقول ایشان که می فرمایند: (عدو علی عدوی) ، و : (من آذی علیا فقدآذانی)[5]. آیا این نصوص برای ما در شناخت جایگاه معاویه در اسلام کفایت نمی کند؟سرنوشت کسی که با پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)جنگ می کند و ایشان را اذیت می کند چیست؟برای چه با تاویل و اجتهاد از این نصوص تجاوز می کنیم؟! [1]- مصدر سابق ، باب اذا بویع لخلیفتین [2]- ر.ج ترجمة الامام من تاریخ دمشق ، ابن عساکر : 3/168 . المناقب ، الخوارزمی [3]- الجن: 15 [4]- المائدة: 50 [5]- المستدرک للحاکم : 3/122 وصحیح دانسته وذهبی هم قبول دارد .مسند احمد بن حنبل : 3/483 . ترجمةالامام علی از تاریخ دمشق ، ابن عساکر : 1/389 . شواهد التنزیل ، الحاکم الحسکانی الحنفی :2/98 . کفایة الطالب ، الکنجی الشافعی : ص276 . مناقب علی بن ابی طالب ، ابن المغازلی الشافعی : ص52 . المناقب ، الخوارزمی الحنفی: ص92 . مجمع الزوائد : 9/129 . نور الابصار ،الشبلنجی: ص73 . الاستیعاب بهامش الاصابة : 3/37 . الاصابة : 2/543 . الصواعق المحرقة :73/74 . انساب الاشراف : 2/146 . کنوز الحقائق ، المناوی ص144 . کنز العمال : 15/125 .منتخب کنز العمال بهامش مسند احمد : 5/30 . الجامع الصغیر ، السیوطی : 2/135 . تذکرةالخواص : ص44 . الریاض النضرة : 2/218 ... ملحق المراجعات : ص391 392 .
معاویه از بیعت با علی(علیه السلام) سرپیچی کرد و علاوه بر آن تهمت قتل عثمان را به ایشان نسبت داد و مردم را بر علیه علی(علیه السلام) شوراند و در جنگ صفین به سبب معاویه 100 هزار نفر کشته شدند! و بعد از این که حکمیت به نفع معاویه تمام شد از قاتلین عثمان انتقام نگرفت و این خود دلیلی است بر اینکه هدف او فقط خلافت بود.
اهل سنت معاویه را خلیفه شرعی می دانند و خروجش را بر امام علی(علیه السلام) از روی اجتهاد می دانند ولکن باید دید حکم معاویه نزد خدا و رسول چیست؟
رسول خدا می فرماید: (اذا بویع لخلیفتین فاقتلوا الاخر منهما)[1]
اگر با دو خلیفه بیعت شد آن دیگری را بکشید
دیگری در اینجا معاویه است و حکمش نزد خدا قتل است !
رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم)معاویه و گروهش را به قاسطین توصیف کرده اند.از ابو ایوب انصاری روایت شده: (امر رسول اللّه علی بن ابی طالب بقتال الناکثین والقاسطین والمارقین)[2]
رسول خدا به امیرالمومنین(ع) امر کرد تا با ناکثین و قاسطین و مارقین جنگ نماید.
ناکثون اصحاب جمل و قاسطون معاویه و یارانش و مارقون خوارج هستند. (واما القاسطون فکانوا لجهنم حطبا)[3] !
(ومن احسن من اللّه حکما لقوم یوقنون)[4]
مضافا بر این روایات قول نبی(صلی الله علیه وآله وسلم)در مورد علی(علیه السلام) است که می فرمایند: (حرب علی حربی، وسلم علی سلمی) ، وقول ایشان که می فرمایند: (عدو علی عدوی) ، و : (من آذی علیا فقدآذانی)[5].
آیا این نصوص برای ما در شناخت جایگاه معاویه در اسلام کفایت نمی کند؟سرنوشت کسی که با پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)جنگ می کند و ایشان را اذیت می کند چیست؟برای چه با تاویل و اجتهاد از این نصوص تجاوز می کنیم؟!
[1]- مصدر سابق ، باب اذا بویع لخلیفتین
[2]- ر.ج ترجمة الامام من تاریخ دمشق ، ابن عساکر : 3/168 . المناقب ، الخوارزمی
[3]- الجن: 15
[4]- المائدة: 50
[5]- المستدرک للحاکم : 3/122 وصحیح دانسته وذهبی هم قبول دارد .مسند احمد بن حنبل : 3/483 . ترجمةالامام علی از تاریخ دمشق ، ابن عساکر : 1/389 . شواهد التنزیل ، الحاکم الحسکانی الحنفی :2/98 . کفایة الطالب ، الکنجی الشافعی : ص276 . مناقب علی بن ابی طالب ، ابن المغازلی الشافعی : ص52 . المناقب ، الخوارزمی الحنفی: ص92 . مجمع الزوائد : 9/129 . نور الابصار ،الشبلنجی: ص73 . الاستیعاب بهامش الاصابة : 3/37 . الاصابة : 2/543 . الصواعق المحرقة :73/74 . انساب الاشراف : 2/146 . کنوز الحقائق ، المناوی ص144 . کنز العمال : 15/125 .منتخب کنز العمال بهامش مسند احمد : 5/30 . الجامع الصغیر ، السیوطی : 2/135 . تذکرةالخواص : ص44 . الریاض النضرة : 2/218 ... ملحق المراجعات : ص391 392 .
- [سایر] علت انفعال مردم در برابر سیاستهای معاویه چه بود و چرا امام حسین (علیه السلام) علنی با معاویه برخورد نکردند؟
- [سایر] علت صلح و سازش امام حسن (ع) با معاویه چیست؟ آیا جنگ علی (ع) با معاویه، با صلح امام حسن (ع) با معاویه سازگار است و تفاوت در چیست؟
- [سایر] معاویه در هلاکت عثمان چه نقشی داشت؟
- [سایر] نامه عمر به معاویه چگونه آشکار شد؟
- [سایر] آیا ابن عباس در پایان عمرش به معاویه پیوست؟
- [سایر] ابن تیمیه در مورد یزید و معاویه چه نظری داشت؟
- [سایر] این درست است که اگر یزید هم مثل معاویه بود امام حسین ع قیام نمیکرد؟ چون ظاهر حفظ میکرد معاویه ولی یزید ریشه میخواست بکنه؟
- [سایر] اصولاً معاویه و یزید چه فرقی با هم داشتند؟
- [سایر] زیاد بن ابیه چه نسبتی با معاویه دارد؟
- [سایر] معاویه در مورد ربا چه نظری دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آبی که عاصم بوده اگر انسان شک کند هنوز عاصم است یا نه، حکم آب عاصم را دارد مثلاً آبی که به اندازه کر بوده اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است. و آبی که عاصم نبوده اگر انسان شک کند عاصم شده یا نه، حکم آب عاصم را ندارد، مثلاً آبی که کمتر از کر بوده و انسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه، حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] آب لولههای حمّام یا عمارات که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستدِ با لفظ یا فعل، گاهی بین دو فرد , زمانی بین دو نهاد (شخصیت حقوقی) و گاهی بین فرد و نهاد است و در همهّ این موارد, صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 44 شخصیتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر مؤسسه خیریه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انکار فضیلتی از فضائل و خوبیها کند نظیر اینکه بگوید فلانی مجتهد نیست یا عادل نیست یا با انصاف نیست، چنانچه آن انکار فضیلت موجب تنقیص و شکستن شخصیّت او شود، غیبت و حرام است. صفحه 415
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله مظاهری] آب قلیلی که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد مثلاً حوضچه یا طشتی که آب لوله به آن متّصل است حکم آب لوله را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ظرفی را زیر آب لوله کشی بگذارند، آبی که درون ظرف است حکم آب جاری را دارد، به شرط این که متصل به آب لوله کشی باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر آب مضاف نجس طوری با آب عاصم مخلوط شود که دیگر به آن، آب مضاف نگویند پاک میشود.
- [آیت الله مظاهری] آب قلیلی که نجس شود اگر متّصل به آب عاصم شود پاک میشود و مخلوط شدن هم لازم نیست.