چرا مسلمانان خود نمی توانند خلیفه برای خودانتخاب کنند؟ اولا انتخاب خلیفه و امام مانند انتخاب پیامبر به دست مردم نیست بلکه به فرمان خدا صورت می گیرد و خداوند هر کس را که بخواهد و لایق این منصب بداند به پیامبری یا امامت و خلافت انتخاب می کند. پس همانطور که مردم نمی توانند پیامبر را انتخاب کنند نمی توانند امام و خلیفه خدا بر روی زمین را انتخاب کنند و این از اموری است که فقط از سوی خدا باید انجام بپذیرد. قرآن می فرماید: وَ إِذِ ابْتَلی إِبْراهیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّیَّتی قالَ لا یَنالُ عَهْدِی الظَّالِمینَ (بقره/ 124) خداوند به ابراهیم(علیه السلام) فرمود: (من تو را امام و پیشوای مردم قرار دادم!) ابراهیم عرض کرد: (از دودمان من (نیز امامانی قرار بده!)) خداوند فرمود: (پیمان من، به ستمکاران نمی رسد! پس مقام امامت از طرف خداست قرآن می فرماید:(إنی جاعلک) همانا من تو را امام قرار دادم از دیگر آیاتی که ثابت می کند خلیفه و امام باید از جانب خدا تعیین شوند آیات زیر است: یا داوُدُ إِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَةً فِی الْأَرْضِ؛ ای داوود! ما تو را خلیفه خود در زمین قرار دادیم.(سوره ص، آیه 26). این آیه هم بیانگر این مطلب است که حکومت در زمین باید از طرف خدا نشات گیرد و هر حکومتی از غیر از این باشد حکومتی است ظالمانه و غاصبانه، یا اینکه حضرت موسی (علیه السلام) از خداوند تقاضا می کند: وَ اجْعَلْ لِی وَزِیرًا مِنْ أَهْلِی*هَارُونَ أَخِی؛ پروردگارا وزیری از خاندانم برای من قرار ده.برادرم هارون را!؟(طه، آیه 30-31) دراین آیه حضرت موسی از خداوند درخواست می کند تا برادرش هارون را وصی او قرار دهد و خداوند نیز خواسته او را اجابت میکند، این جمله یعنی این که وصایت و وزارت انبیاء، امری است الهی که با نصب خداوند امکان پذیر است . ثانیا بر فرض که مردم می توانستند خلیفه را انتخاب کنند، ولی آیا در انتخاب و تعیین خلفای ثلاثه به خلافت ، اصلا مردم دخالتی داشته اند؟ با نگاهی به تاریخ معلوم میشود که هیچ اجماعی در تعیین خلفای سه گانه در کار نبوده است و مردم در انتخاب خلفای سه گانه هیچ نقشی نداشته اند. در کتب اهل سنت آمده است که: چنین نیست که همه مردم راضی به امامت ابوبکر بودند، بلکه امامت او در حقیقت بعد از اختلاف بین مهاجرین و انصار و القای کشمکش بین انصار اوس و خزرج، و تنها با بیعت عمر در سقیفه آغاز شد(صحیح بخاری 6/2505)قرطبی از بزرگترین مفسران اهل سنت تصریح کرده است که عمر به تنهایی ابوبکر را انتخاب کرد و هیچ اجماعی در کار نبوده است(تفسیر القرطبی ج 1 ص 269) عمر نیز به انتخاب اختصاصی و از پیش تعیین شده ابوبکر به خلافت رسید و در این امر هیچ یک از مردم سهیم نبودند. چنانچه نقل شده وقتی ابوبکر نامه خلافت را به عمر داد. وی هنگام بیرون آمدن از خانه ابوبکر با امیرالمومنین علی علیه السلام برخورد کرد، آنحضرت به عمر گفت: ابو حفص، در آن چه چیزی نوشته شده است؟ عمر گفت: نمیدانم، ولی من اولین کسی هستم که شنیدم و اطاعت کردم. امام در جواب عمر فرمود: به خدا سوگند، من میدانم که چه نوشته است؟ بار اول تو او را امارت و حکومت دادی و این بار او تو را به خلافت رساند(رک: امامت وسیاست/ترجمه،ص:38). ماجرای خلافت عثمان نیز همینگونه بود و وی با طرحی از پیش تعیین شده در شورایی که فقط شش نفر در آن حضور داشتند به خلافت رسید. گردآوری و پاسخ: سید محمد مهدی حسین پور مدیریت سایت پرسمان دانشجویی وهابیت
چرا مسلمانان خود نمی توانند خلیفه برای خودانتخاب کنند؟
اولا انتخاب خلیفه و امام مانند انتخاب پیامبر به دست مردم نیست بلکه به فرمان خدا صورت می گیرد و خداوند هر کس را که بخواهد و لایق این منصب بداند به پیامبری یا امامت و خلافت انتخاب می کند. پس همانطور که مردم نمی توانند پیامبر را انتخاب کنند نمی توانند امام و خلیفه خدا بر روی زمین را انتخاب کنند و این از اموری است که فقط از سوی خدا باید انجام بپذیرد.
قرآن می فرماید: وَ إِذِ ابْتَلی إِبْراهیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّیَّتی قالَ لا یَنالُ عَهْدِی الظَّالِمینَ (بقره/ 124)
خداوند به ابراهیم(علیه السلام) فرمود: (من تو را امام و پیشوای مردم قرار دادم!) ابراهیم عرض کرد: (از دودمان من (نیز امامانی قرار بده!)) خداوند فرمود: (پیمان من، به ستمکاران نمی رسد!
پس مقام امامت از طرف خداست قرآن می فرماید:(إنی جاعلک) همانا من تو را امام قرار دادم
از دیگر آیاتی که ثابت می کند خلیفه و امام باید از جانب خدا تعیین شوند آیات زیر است: یا داوُدُ إِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَةً فِی الْأَرْضِ؛ ای داوود! ما تو را خلیفه خود در زمین قرار دادیم.(سوره ص، آیه 26). این آیه هم بیانگر این مطلب است که حکومت در زمین باید از طرف خدا نشات گیرد و هر حکومتی از غیر از این باشد حکومتی است ظالمانه و غاصبانه، یا اینکه حضرت موسی (علیه السلام) از خداوند تقاضا می کند: وَ اجْعَلْ لِی وَزِیرًا مِنْ أَهْلِی*هَارُونَ أَخِی؛ پروردگارا وزیری از خاندانم برای من قرار ده.برادرم هارون را!؟(طه، آیه 30-31)
دراین آیه حضرت موسی از خداوند درخواست می کند تا برادرش هارون را وصی او قرار دهد و خداوند نیز خواسته او را اجابت میکند، این جمله یعنی این که وصایت و وزارت انبیاء، امری است الهی که با نصب خداوند امکان پذیر است .
ثانیا بر فرض که مردم می توانستند خلیفه را انتخاب کنند، ولی آیا در انتخاب و تعیین خلفای ثلاثه به خلافت ، اصلا مردم دخالتی داشته اند؟
با نگاهی به تاریخ معلوم میشود که هیچ اجماعی در تعیین خلفای سه گانه در کار نبوده است و مردم در انتخاب خلفای سه گانه هیچ نقشی نداشته اند. در کتب اهل سنت آمده است که: چنین نیست که همه مردم راضی به امامت ابوبکر بودند، بلکه امامت او در حقیقت بعد از اختلاف بین مهاجرین و انصار و القای کشمکش بین انصار اوس و خزرج، و تنها با بیعت عمر در سقیفه آغاز شد(صحیح بخاری 6/2505)قرطبی از بزرگترین مفسران اهل سنت تصریح کرده است که عمر به تنهایی ابوبکر را انتخاب کرد و هیچ اجماعی در کار نبوده است(تفسیر القرطبی ج 1 ص 269) عمر نیز به انتخاب اختصاصی و از پیش تعیین شده ابوبکر به خلافت رسید و در این امر هیچ یک از مردم سهیم نبودند. چنانچه نقل شده وقتی ابوبکر نامه خلافت را به عمر داد. وی هنگام بیرون آمدن از خانه ابوبکر با امیرالمومنین علی علیه السلام برخورد کرد، آنحضرت به عمر گفت: ابو حفص، در آن چه چیزی نوشته شده است؟ عمر گفت: نمیدانم، ولی من اولین کسی هستم که شنیدم و اطاعت کردم.
امام در جواب عمر فرمود: به خدا سوگند، من میدانم که چه نوشته است؟ بار اول تو او را امارت و حکومت دادی و این بار او تو را به خلافت رساند(رک: امامت وسیاست/ترجمه،ص:38). ماجرای خلافت عثمان نیز همینگونه بود و وی با طرحی از پیش تعیین شده در شورایی که فقط شش نفر در آن حضور داشتند به خلافت رسید.
گردآوری و پاسخ:
سید محمد مهدی حسین پور
مدیریت سایت پرسمان دانشجویی وهابیت
- [سایر] اوضاع خلافت و منطقه جغرافیایی جهان اسلام در عصر امام رضا علیه السّلام چگونه بود؟
- [سایر] سرزمینهای خلافت اسلام و مرزهای آن اگر امروز روی نقشه باشد شامل کدام کشورها میشود؟
- [سایر] وجود دشمنان داخلی و خارجی اسلام در زمان حیات رسول خدا(ص)، چگونه ضرورت پرداختن ایشان به مسأله خلافت و امامت را ایجاب میکرد؟
- [سایر] امیرمؤمنان(علیه السلام) در دوره خلافت خلفای سه گانه و در طول دوره 25 ساله، چه خدماتی را به جهان اسلام ارائه نمودند؟
- [سایر] عثمان چگونه خلیفه شد ؟
- [سایر] با سلام علت جابه جایی مرکز خلافت از مدینه به کوفه توسط امام علی(ع)چیست؟ آیا در هنگام به خلافت رسیدن حضرت علی(ع) مدینه امنیت کافی برای خلافت را نداشته ؟
- [سایر] فرق امام و خلیفه چیست؟
- [سایر] فرق امام و خلیفه چیست؟
- [سایر] چراحضرت علی به خلافت نرسید؟
- [سایر] برخورد بلال حبشی درباره خلافت چگونه بود؟
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد ولی اگر اماره ای بر اسلام او نباشد و در بلاد اسلام هم نباشد، احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً زن مسلمان نمی تواند با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه ، و نشانهای هم بر اسلامش نباشد ، پاک میباشد ، ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد ، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد ، و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود .
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن مسلمان در قبرستان غیر مسلمان و دفن کافر در قبرستان مسلمان جایز نیست بنابر احتیاط واجب، همچنین دفن مسلمان در جایی که نسبت به او بی احترامی باشد حرام است، مانند جایی که خاکروبه و کثافت می ریزند.